Annonce
Lise-Lotte Berg er Spørgehjørnets nye rådgiverprofil. Hun ejer og driver konsulenthuset Berg’s og rådgiver om teamdynamikker, arbejdsmiljø og teamledelse. Har du et spørgsmål til Spørgehjørnet, så send det til triwi@erhvervslivranders.dk. Du er velkommen til at spørge anonymt. Pressefoto/Grafik: Jacob Faarup
RÅDGIVNING

Gode bud på hvordan du bliver en langtidsholdbar leder med mod og mening

En konfliktsky leder, der tøver med at sætte rammer og retning, er gift for et team, og det gør sig gældende for alle brancher. Det siger trivsels- og udviklingskonsulent Lise-Lotte Berg fra konsulenthuset Berg’s, der svarer på spørgsmål i Erhvervsliv Randers' Spørgehjørnet. Denne gang handler det om dilemmaerne ved hjemmearbejdsdage.

LEDELSE: Om du er leder i en it-virksomhed og kører i en strømlinet Tesla. Om du er tømrermester med lastbil og tre tømrere i dit team. Eller om du er leder for 10 pædagoger i en daginstitution.

- Så er det akkurat de samme relationelle og medmenneskelige mekanismer, der spiller ind, når du skal få dit team til at fungere optimalt, siger den erfarne trivsels- og udviklingskonsulent Lise-Lotte Berg, der startede Konsulenthuset Berg’s i 2010 og fremover vil svare på spørgsmål om arbejdsmiljø, trivsel og ledelse i Erhvervsliv Randers’ Spørgehjørnet.

Kort om Lise-Lotte Berg

 • Er trivsels-, leder- og udviklingskonsulent.
 • Stiftede konsulenthuset Berg’s i Randers i 2010.
 • Har løst opgaver for virksomheder som Schwarzkopf, Djurs Sommerland, Bayer, privathospitalet Mølholm, Toyota i Randers, 23 kommuner heriblandt Favrskov, Randers, Mariagerfjord og Syddjurs.
 • Er certificeret i GAIS trivselsmålinger og DISC-personprofiler.
 • Var bestyrelsesmedlem hos Erhverv Randers fra 2012- 2016.
 • Var i en periode HR Konsulent hos hos AS3 Companies.
 • Er oprindelig bioanalytiker og akupunktør.

Lise-Lotte Berg har løst opgaver for en uhyre bred vifte af virksomheder og institutioner – fra privathospitalet Mølholm til Schwarzkopf og medicinalvirksomheden Bayer til Toyota i Randers og en lang række kommuner:

- Fagligheder og DNA er naturligvis forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men gennem tiden er jeg blevet bekræftet i, at det er de samme mekanismer, der går igen i teams, hvor samarbejdet halter.

Genetabler de gode værdier

Lige for tiden har Lise-Lotte Berg især travlt med at hjælpe arbejdspladser med at genetablere de gode værdier og den hensigtsmæssige adfærd:

- I kølvandet på corona er der åbnet op for, at vi kan indrette os anderledes end førhen, og det er vigtigt med en ærlig dialog om, hvad der er godt for den enkelte, for fællesskabet og for virksomheden. Hjemmearbejdsdage er jo for eksempel blevet prøvet af under pandemien, og det er noget, som flere nu efterspørger, konstaterer hun.

Lise-Lotte Berg om sine karrierevalg

Derfor blev jeg coach
- Som akupunktør blev jeg i stigende grad i tvivl, om det var min behandling eller min evne til at tale med folk, der lindrede dem. Derfor uddannede jeg mig til coach.

Derfor stoppede jeg som bioanalytiker
- Jeg havde beføjelsen til at forholde mig til en celle ad gangen. Jeg ville hellere forholde mig til hele mennesket.

Han gav mig idéen til at kaste mig over ledersparring?
- Jeg har altid fået at vide, at jeg er en dygtig formidler og underviser. Da jeg var bestyrelsesmedlem hos Erhverv Randers, havde jeg en mentor. Det var Knud Bille, og han sagde til mig ”Du skal lave noget med ledelse!”. Jeg lyttede til ham, og siden har ledersparring været kernen i min opgaveportefølje.

To af Berg’s mest populære udviklingsforløb har titlerne "Aflys den kunstige harmoni og skab ægte trivsel" og "Bliv en langtidsholdbar leder med mod og mening."

- Jeg oplever alt for meget kunstig harmoni på arbejdspladserne. Nogle virksomheder og institutioner har så meget ufred og uro, der aldrig bliver sat ord på. Og hvis man ikke tør åbne op for hvepsereden og har en leder med mod og erfaring til at styre igennem, så går det i den grad ud over arbejdsglæden, siger hun.

Et teamforløb hos Berg’s tager typisk udgangspunkt i profilanalyser og har fokus på de samarbejdsudfordringer, der kan være.

- Sideløbende er der sparring med lederen, hvor jeg går helt tæt på. Det er et fortroligt rum, hvor der bliver sat navn på konkrete medarbejdere, og der dykkes helt ned i adfærd og situationer: Hvad siger lederen og hvornår? Hvad sker efterfølgende? Hvordan reagerer den enkelte medarbejder? Hvordan håndterer lederen denne reaktion? Og så videre.

Det er, når teorier og strategier skal omdannes til konkret daglig adfærd, at ledelse bliver en kæmpe udfordring, slår Lise-Lotte Berg fast:

- Mange ledere giver udtryk for, at det er en befrielse at have mig som fast, loyal sparringspartner. Det er en god støtte at have en person udefra, som de kan vende og dreje konkrete daglige ledelsesudfordringer med.

Spørgehjørnet: Flere af mine medarbejdere begynder at presse på for at få faste hjemmearbejdsdage? Er det overhovedet en god idé?

Tak for dit spørgsmål

Tendensen er, at især yngre medarbejdere ønsker mere fleksibilitet, større frihed og mere indflydelse på egne arbejdsopgaver.

Og under corona-pandemien har mange af os tilmed fået øjnene op for, at vi i mange tilfælde kan indrette vores arbejdsliv anderledes end førhen.

Ledere har ligeledes erfaret, at det rent faktisk er muligt at lede medarbejdere på distancen, at møder via Teams kan fungere, og at arbejdsglæden hos visse medarbejdere stiger, når de får mulighed for at arbejde hjemme et par gange om ugen.

Men skal I have faste hjemmearbejdsdage? Og skal det være en mulighed for alle? De spørgsmål er der alligevel ingen entydige svar på.

Først og fremmest skal det både være en fordel for den enkelte, for fællesskabet og for virksomheden, at der er mulighed for at arbejde hjemme.

I er nødt til at have en åben dialog om fordele ved, dilemmaer ved og rammerne for hjemmearbejdet. Ellers kommer det ikke til at fungere.

Her er nogle spørgsmål, I kan lade jer inspirere af i jeres dialog:

 • Hvad er fordelen for virksomheden? For eksempel at spare kontorkvadratmeter. At få mulighed for at honorere ansattes ønske om fleksibilitet.
 • Hvad er den ledelsesmæssige udfordring? For eksempel at det med hjemmearbejde bliver endnu vigtigere klart at aftale, hvad der skal produceres. At især "den uerfarne” medarbejder vil kunne opleve at være meget alene om opgaveløsningen. At det på afstand kan være svært ”at mærke”, om medarbejderen trives.
 • Hvad er fordelen for medarbejderen? For eksempel at hun undgår forstyrrelser i storrumskontoret og dermed kan koncentrere sig bedre om opgaverne. At det er dejligt at kunne sige ”hej til børnene, når de kommer hjem fra skole”. At undgå lang transporttid til og fra job.
 • Hvad er ulempen for medarbejderen? Og er det overhovedet et ønske alle har?
  Fx at man kan opleve at være meget alene om opgaverne. At det går ud over fællesskabsfølelsen. At man ikke længere oplever at være et hold.
 • Hvor mange ugentlige hjemmearbejdsdage giver mening? Skal de være efter behov, på skift – og skal der overhovedet være faste dage?
 • Hvordan sikrer vi den uformelle videndeling? Hvordan får vi sikret, at vi har holdånd? Fælles værdier? Fælles mål?
 • Hvornår giver fysiske møder mening – og hvornår kan vi supplere med Teams?

Håber du kan bruge mine indspark!

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig her.

Lise-lotte@berg-s.dk, mobil: 20888796

Få overblik her
9 HURTIGE

9 hurtige til Annemarie Winther: Prøveballoner viser os, hvor vi skal satse

NYHEDSBREV

Spot trenden: Vild med keramik og hjemmestrik

OVERBLIK

Det skal du også vide om Randers' virksomheder

NYHEDSBREV

Mandagslukket og kreative udfordringer er et hit hos medarbejderne - og hos chefen

KARRIERE

Frisør Anne Hardahl: Sådan får jeg kreativiteten til at blomstre

KARRIERELIV

Fem konkrete punkter: Annes vej til at skabe gnist og arbejdsglæde

OVERBLIK

Det er også værd at vide om Randers' erhvervsliv

Esvagt køber methanol-løsning hos Nordhavn Power Solutions A/S

OVERBLIK

Det er også værd at vide om Randers-virksomheder

- 'Bedst i Test' - igen, igen, igen, skriver Peter Bogh Lindgaard, fabriksdirektør hos DermaPharm A/S på sin Linkedin-profil.

Indsigt

5 scener fra årsmødet hos Erhverv Randers

NETVÆRKERI: Aldrig er der kastet så mange tilbud om arrangementer i hovedet på lokale erhvervsfolk, som det sker her i maj.

NYHEDSBREV

Nu kan du tale med om Randers' erhvervsliv

INDSIGT

Ambition: Rhanders skal være Danmarks svar på Gucci

BRANDING

Få inspiration af Randers Handskers brandingunivers

NYHEDSBREV

Sådan brander Rina Hansen Randers Handsker

OVERBLIK

Det skal du også vide om Randers' virksomheder

OVERBLIK

Det er også værd at vide om virksomheder i Randers

DET GODE HÅNDVÆRK

20-års jubilæum: Er der noget mere tilfredsstillende end at tække et tag?

JUBILÆUM

3 Randers-virksomheder, der også kan fejre jubilæer