Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En god steak spist i selskab med gode konkollegaer, der gavmildt deler ud af deres erfaringer. Det er en vel afprøvet vej til videndeling i Randers. Foto: Kristian Djurhuus/Scanpix

Menuen stod på engelsk bøf - og videndeling

Vinderen inviterede taberne på engelsk bøf, og over frokosten gik snakken om stort og småt i branchen.

Sådan var det førhen, når entreprenører i Randers deltog i licitationer på større kommunale byggeprojekter.

Ja, Randers har en lang tradition for netværkeri, hvor de mest erfarne virksomhedsledere gavmildt deler ude af deres viden.

Få byer har så mange netværk som Randers, og vi har mange entreprenante virksomhedsejere, der er værd at lære af.

Indrømmet. Jeg er lidt af en historienørd, og jeg er vild med at fortælle om virksomheder, der er startet for mange år siden under yderst beskedne forhold og ad åre har vokset sig stærke og stolte.

Fortælleteknisk er der power i sådanne ”den grimme ælling”- historier, og for en virksomhed giver det pote at kunne dokumentere sit mangeårige og dybe kendskab til produkter og branche.

Lad mig nævne to gode eksempler. Den ene er Junge A/S, den anden er Brdr. Andersen A/S. Begge blev etableret i 1946.

Bent Junge startede med at sy uniformer i en lille systue i Aarhus, og nu er Junge A/S et nordisk modebrand indenfor overtøj til kvalitetsbevidste kvinder. I dag er det Bents søn Christian Junge, der driver virksomheden fra basen i Randers.

Entreprenørvirksomheden Brdr. Andersen A/S startede også op under beskedne forhold, og efter 75 år er virksomheden et solidt Randers-foretagende med 47 medarbejdere.

Iværksætterne får meget lys for tiden. Men et sundt erhvervsliv består også af erfarne virksomheder. Dem skal vi blive ved med at lytte til.

Lær af Christian Junge fra Junge A/S, når han i denne udgave af Erhvervsliv Randers udpeger fremtidens megatrends indenfor kvalitetsovertøj til kvinder,  og lyt til Carsten Andersen, bestyrelsesformand hos Brdr. Andersen A/S, når han fortæller om noget af det, der for tiden gør arbejdsdagen unødvendigt besværlig for entreprenørerne.

Kan du lide det, du læser, så hjælp os med at nå ud i alle netværkskroge i Randers ved dele nyhedsbrevet her, så endnu flere kan tilmelde sig og få inspirationen fra to af byens stolte virksomheder.

God fornøjelse - og tak fordi du læser med.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Overtøjsspecialisten Junge A/S har hovedsæde i Randers. Herfra designes, planlægges og sælges Junge kollektionerne. Virksomheden har desuden to nøglemedarbejdere i Fjernøsten og agenter i 14 lande. Den administrerende direktør Christian Junge er anden generation i virksomheden, der blev grundlagt af hans far Bent Junge i 1946. Pressefoto

Junges vækstrejse: Fra systue til internationalt overtøjsbrand

Fem megatrends vil påvirke fremtidens efterspørgsel efter overtøj, forudser Christian Junge, indehaver af Junge A/S, der i år kan fejre 75-års-jubilæum som modebrand med speciale i overtøj til kvalitetsbevidste kvinder.

Klima. Diversitet. Klædt fremfor velklædt. Globaliseringen. Netsalg. Sådan lyder de tendenser, som Junge A/S vil navigere efter og tilpasse sig de kommende år.

Vi folder både virksomhedens hidtidige vækstrejse og planerne for fremtiden ud her.

Vi står solidt på vores historie og vores traditioner, og vi oversætter dem, så de reflekterer den moderne livsstil, fortæller Christian Junge fra Junge A/S, der blandt andet forudser en fremtid, hvor flere milde vintre vil ændre forbrugernes behov for overtøj.

VIRKSOMHEDSJUBILÆUM: Det var Bent Junge, Christian Junges far, der for 75 år siden startede Junge i en lille systue i Aarhus.

Junge A/S har nu base i Randers, hvorfra to årlige kollektioner designes, planlægges og sælges.

Hvordan har Junges vækstrejse været? Hvad er ejeren Christian Junges bud på branchens megatrends? Det kan du få indsigt i her.

Fr systue til stor produktionsvirksomhed

For 75 år siden begyndte den købmandsuddannede Bent Junge med at sy uniformer i en lille systue i Aarhus.

Siden designede og producerede han todelte dragter, og herefter blev energien kastet i at skabe de kvalitetsjakker og -frakker, der den dag i dag er Junges særkende.

I 50’erne og 60’erne udviklede Junge sig til at være en stor dansk produktionsvirksomhed med flere hundrede medarbejdere.

Pioner: Så lyset i outsourcing

Som en af de første i den danske modebranche så Bent Junge mulighederne i at flytte produktionen til Kina. Der skete i 1967.

- De stærke partnerskaber af kvalitetsleverandører fra dengang er nogle, vi stadig har og nyder godt af, fortæller Christian Junge.

Rejsen til Hongkong

Christian Junge var blot 21 år, da han fulgte i sin fars fodspor.

I 1986 fik han et års rundtur indenfor couture som både sælger og praktikant hos en designer, og i 1987 rejste han til Hongkong for at komme helt ind i maskinrummet i forretningsdelen af den internationale modeverden:

- Jeg var dybt fascineret af både kulturen og branchen. Det var også vigtigt for mig at gøre Junge endnu mere succesfuld, og jeg ville naturligvis bevise mit værd.

Fuldblodsiværksætteren opkøbte sin fars virksomhed

Efter rejsen til Hongkong startede Christian Junge op for sig selv og begyndte at udvikle en eksport af overtøj til blandt andet Tyskland og Sverige.

- De første år var både lærerige, vanskelige og spændende, fortæller han:

- Jeg var fuldblodsiværksætter, boede med familien i en lille lejlighed, kørte i en gammel bil og måtte klare mig med et banklån på 200.000 kroner og en varekredit fra en loyal leverandør.

Vedholdende satte Christian Junge sit præg på Junge-brandet, og i 1994 havde han fået så meget succes, at han kunne købe sin fars virksomhed.

NU bliver det verdens bedste kollektion

Siden 2013 har chefdesigner Mette Guldager og Christian Junge samarbejdet om at udvikle to årlige kollektioner.

Når de starter forfra med en kollektion, tænker Christian Junge hver evig eneste gang:

-NU bliver det verdens bedste kollektion. NU rager vi alle konkurrenter ned ad hylderne. Den følelse har jeg det rigtig godt med.

Held til at spå om fremtiden

Hvad gjorde vi sidst? Hvad gjorde vi godt? Hvad skal vi væk fra? Hvor skal vi hen? Hvordan udvikler behovet sig?

Sådanne spørgsmål søger Junge altid gode svar på, når en kollektion designes og planlægges. Og indtil videre er der fundet gode, præcise svar.

- Rammer vi ikke plet med årets kollektion, kan resten være lige meget, slår Christian Junge fast:

- Vi vil også fremover gerne stå for høj kvalitet, god pasform og et tidløst design. Overtøj er ikke så modepræget som andre tekstiler og skal gerne holde flere sæsoner. Det må gerne være lidt praktisk og alligevel elegant.

Fem megatrends lurer

Christian Junge forudser, at fem megatrends fremover vil påvirke forbrugernes valg af overtøj.

Diversitet: - Også når det gælder vores valg af overtøj, vil et ønske om diversitet og mangfoldighed sætte dagsordenen. Alt er tilladt, og alt er muligt. Nogle vil have en dynefrakke. Andre vil have en vandtæt jakke. Som overtøjsspecialist skal Junge kunne levere det hele.

Klædt fremfor velklædt: - Der er ikke længere den samme status i at være velklædt i klassisk forstand. Vores kunder ønsker kvalitetsovertøj, men ikke nødvendigvis af den prangende slags. Der er mere status i en lækker middag, en spændende rejse, et flot hus eller en god bil.

Netsalg: - Udviklingen er speedet op, når det gælder netsalg. De bedste af de fysiske butikker vil bestå, men i kombination med andre salgskanaler. Junge har netop ansat sin første e-commerce medarbejder.

Globalisering: - Min far var for afhængig af det danske marked. Derfor boostede jeg eksportmarkederne, men jeg huskede samtidig at nurse vores stærke danske hjemmemarked. Den udvikling vil bestå.

Klimaet: - Flere milde vintre vil ændre vores behov for overtøj. Vi skifter nødvendigvis ikke til en varm dynejakke, men hellere til en anden lettere model.

Carsten Andersen er bestyrelsesformand for og anden generation i entreprenørvirksomheden Brdr. Andersen A/S, der i år kan fejre 75 års jubilæum. Foto: Pernille Bering/Bering Foto

Appel fra entreprenør: Stram nu op på det udbudsmateriale

Kvaliteten halter i stigende grad i det udbudsmateriale, som håndværkere og entreprenører skal udregne tilbud og priser ud fra. Det risikerer at gå ud over byggekvaliteten.

Sådan lyder et hjertesuk fra Carsten Andersen; en af de mest erfarne entreprenører i Randers.

Travlhed i byggebranchen er dog ikke en undskyldning for det stadigt ringere udbudsmateriale, mener entreprenøren.

Udbudsmaterialet bliver ringere og ringere, og det risikerer at skade byggekvaliteten, advarer Carsten Andersen, bestyrelsesformand og anden generation i entreprenørvirksomheden Brdr. Andersen A/S.

BYGGERI: I 46 år har Carsten Andersen fra Brdr. Andersen A/S udregnet tilbud og priser på større byggeprojekter, og på det seneste er det kun gået en vej med kvaliteten af udbudsmaterialet, og det er nedad:

- Jeg siger det med et stort suk. Vi entreprenører har så meget, vi gerne vil bruge vores tid på, og vi har bestemt ikke behov for at skulle hitte hoved og hale i uigennemtænkte projektbeskrivelser. Livet som entreprenør ville blive så meget nemmere, hvis der blev strammet op på det her område, siger han.

Carsten Andersen er uddannet murer og teknikumingeniør og kendt i byggebranchen for at have sine meningers mod. Som det fremgår af en kommende bog, der er skrevet i anledning af Brdr. Andersens 75-års jubilæum, har han altid sagt det højt, når der har været ubehagelige sten i skoene.

Han har i perioder været medlem af Danske Entreprenørers bestyrelse, og fra 1978 til 2010 stod han i spidsen for familievirksomheden Brdr. Andersen. I 2010 overlod han ledelsen til sønnen Michael Andersen, og siden har han helliget sig opgaven med at udregne tilbud og priser på den linde strøm af udbud på byggeområdet.

Mangler stringens i udbud

- Vi har gennem årene vundet adskillige licitationer, og vi har også oplevet at blive nummer to eller tre. Sådan vil det altid være, og det kan vi acceptere. Hvad der synes unødvendigt er imidlertid, at vi skal bruge så mange resurser på udbud, der er utilstrækkelige og mangler stringens.

Carsten Andersen konkretiserer:

- Vi oplever i for mange tilfælde, at udbudsmaterialet er for forvirret og ikke præcist nok. Der er alt for mange standardbeskrivelser og alt for meget ”copypaste” fra lignende byggeprojekter.

Ofte må entreprenøren eller håndværkeren bruge en hel dag på at gennemlæse projektmaterialer, der er spækket med generelle beskrivelser og en bred vifte af filer for at finde frem til nøjagtig, hvad der skal regnes og bydes på, lyder det fra entreprenøren.

Er der tale om et meget ringe beskrevet og uafklaret byggeprojekt, kan resultatet også blive, at det bliver alt for dyrt. Murere, tømrere og andre håndværkere vil nemlig i disse tilfælde typisk tage et beløb for usikkerheden.

Carsten Andersen, bestyrelsesformand, Brdr. Andersen

- Vi mangler en stringent og logisk opbygning. Først skal der stå det generelle og herefter fagbeskrivelserne. Vi savner tidligere tiders udbudsmaterialer med mere kortfattede fagbeskrivelser a la ”Mureren skal have det med”, ”Tømreren skal stå for det”, slår Carsten Andersen fast og tilføjer, at det heller ikke dur, når eventuelle spørgsmål til udbuddet skal stilles en uge før licitationen:

- Afklaringen bør ligge i projekteringsfasen. Den projekterende skal sammenfatte informationer om de enkelte fagentrepriser, som der skal gives en pris på. Og det må være den projekterende, der i størst mulig udstrækning klarlægger projektet som for eksempel at undersøge placering og kvalitet af eksisterende forsyningsledninger i jorden.

Usikkerhed går ud over prisen

Hvad er forklaringen på det ringe udbudsmateriale?

- Travle er vi jo alle. Det her bærer i højere grad præg af, at en del rådgivende ingeniører og arkitekter ikke har tilstrækkeligt med byggepladserfaring. De ved, hvordan byggeriet skal være, når det er færdigt, men de ved ikke, hvordan man kommer dertil, og det kan være dybt frustrerende, siger Carsten Andersen.

Hvad er konsekvensen?

- Findes der ikke eksakte oplysninger i udbudsmaterialet, må entreprenøren eller håndværkeren indimellem gætte, og resultatet kan blive upræcise priser, vurderer Carsten Andersen og tilføjer:

-Så må du forsøge at indhente mankoen på en anden måde, og så må du sige: Hvordan kan vi spare, og dette risikerer at gå ud over projektets kvalitet.

Resultatet kan også blive opskruede priser, vurderer Carsten Andersen.

- Er der tale om et meget ringe beskrevet og uafklaret byggeprojekt, kan resultatet også blive, at det bliver alt for dyrt. Murere, tømrere og andre håndværkere vil nemlig i disse tilfælde typisk tage et beløb for usikkerheden.

Kronprins Frederik (th) var vært ved HRH Crown Prince Frederik International Business Awards, hvor Danish Crown China fik en pris i kategorien Export Achievement. Fra venstre er det Henrik Uhd Christensen, CEO, Viking Life-Saving Equipment. I midten står Søren Tinggaard, Vice President, Danish Crown. Foto: Keld Navntoft

Kort nyt fra erhvervslivet

DI-erhvervsklimaundersøgelse på trapperne.

Randers Teater udskyder byggeri.

Danish Crown China hædret af Kronprinsen.

Sekura Cabins A/S indvier ny fabrik ved E45.

Fire nævneværdige nyheder fra og om virksomhederne i Randers.

RANDERS RUNDT: Dansk Industris årlige erhvervsklima-undersøgelse er på trapperne. Den offentliggøres onsdag 1. september kl. 19.30.

Rygterne fortæller på forhånd, at det går fremad med lokale virksomheders tilfredshed med Randers Kommune. Snart ved vi, om det har noget på sig.

Til efteråret skulle Randers Teater have påbegyndt en stor ud- og ombygning af det eksisterende teater på Mariagervej i Randers. Men nu er det blevet besluttet at revidere planerne, hvilket forsinker byggeriet.

Randers Teater forklarer beslutningen med den generelle ophedning i byggebranchen. Læs mere på amtsavisen.dk.

Det var et datterselskab med rødder i Randers – nemlig Danish Crown China – der fredag 27. august modtog HRH Crown Prince Frederik International Business Awards. Prisen tildeles tre danske virksomheders udenlandske datterselskaber.

Begrundelsen: Danish Crown China er et teknologisk fyrtårn og kan inspirere andre fødevareproducenter til at bruge blockchain.

370 medarbejdere og familiemedlemmer. Så mange deltog lørdag 28. august ved indvielsen af Sekura Cabins' nye produktionsanlæg i Sdr. Borup ved E45. Dagen før var der 130 gæster til en indvielsesreception.

Sekura Cabins A/S laver individuelt tilpassede førerkabiner til maskiner i både minedrift, skovbrug og entreprenørbranchen. Virksomheden sælger 99 procent af kabinerne til udlandet.