Junges vækstrejse: Fra systue til internationalt overtøjsbrand
Fem megatrends vil påvirke fremtidens efterspørgsel efter overtøj, forudser Christian Junge, indehaver af Junge A/S, der i år kan fejre 75-års-jubilæum som modebrand med speciale i overtøj til kvalitetsbevidste kvinder.
Klima. Diversitet. Klædt fremfor velklædt. Globaliseringen. Netsalg. Sådan lyder de tendenser, som Junge A/S vil navigere efter og tilpasse sig de kommende år.
Vi folder både virksomhedens hidtidige vækstrejse og planerne for fremtiden ud her.
VIRKSOMHEDSJUBILÆUM: Det var Bent Junge, Christian Junges far, der for 75 år siden startede Junge i en lille systue i Aarhus.
Junge A/S har nu base i Randers, hvorfra to årlige kollektioner designes, planlægges og sælges.
Hvordan har Junges vækstrejse været? Hvad er ejeren Christian Junges bud på branchens megatrends? Det kan du få indsigt i her.
Fr systue til stor produktionsvirksomhed
For 75 år siden begyndte den købmandsuddannede Bent Junge med at sy uniformer i en lille systue i Aarhus.
Siden designede og producerede han todelte dragter, og herefter blev energien kastet i at skabe de kvalitetsjakker og -frakker, der den dag i dag er Junges særkende.
I 50’erne og 60’erne udviklede Junge sig til at være en stor dansk produktionsvirksomhed med flere hundrede medarbejdere.
Pioner: Så lyset i outsourcing
Som en af de første i den danske modebranche så Bent Junge mulighederne i at flytte produktionen til Kina. Der skete i 1967.
- De stærke partnerskaber af kvalitetsleverandører fra dengang er nogle, vi stadig har og nyder godt af, fortæller Christian Junge.
Rejsen til Hongkong
Christian Junge var blot 21 år, da han fulgte i sin fars fodspor.
I 1986 fik han et års rundtur indenfor couture som både sælger og praktikant hos en designer, og i 1987 rejste han til Hongkong for at komme helt ind i maskinrummet i forretningsdelen af den internationale modeverden:
- Jeg var dybt fascineret af både kulturen og branchen. Det var også vigtigt for mig at gøre Junge endnu mere succesfuld, og jeg ville naturligvis bevise mit værd.
Fuldblodsiværksætteren opkøbte sin fars virksomhed
Efter rejsen til Hongkong startede Christian Junge op for sig selv og begyndte at udvikle en eksport af overtøj til blandt andet Tyskland og Sverige.
- De første år var både lærerige, vanskelige og spændende, fortæller han:
- Jeg var fuldblodsiværksætter, boede med familien i en lille lejlighed, kørte i en gammel bil og måtte klare mig med et banklån på 200.000 kroner og en varekredit fra en loyal leverandør.
Vedholdende satte Christian Junge sit præg på Junge-brandet, og i 1994 havde han fået så meget succes, at han kunne købe sin fars virksomhed.
NU bliver det verdens bedste kollektion
Siden 2013 har chefdesigner Mette Guldager og Christian Junge samarbejdet om at udvikle to årlige kollektioner.
Når de starter forfra med en kollektion, tænker Christian Junge hver evig eneste gang:
-NU bliver det verdens bedste kollektion. NU rager vi alle konkurrenter ned ad hylderne. Den følelse har jeg det rigtig godt med.
Held til at spå om fremtiden
Hvad gjorde vi sidst? Hvad gjorde vi godt? Hvad skal vi væk fra? Hvor skal vi hen? Hvordan udvikler behovet sig?
Sådanne spørgsmål søger Junge altid gode svar på, når en kollektion designes og planlægges. Og indtil videre er der fundet gode, præcise svar.
- Rammer vi ikke plet med årets kollektion, kan resten være lige meget, slår Christian Junge fast:
- Vi vil også fremover gerne stå for høj kvalitet, god pasform og et tidløst design. Overtøj er ikke så modepræget som andre tekstiler og skal gerne holde flere sæsoner. Det må gerne være lidt praktisk og alligevel elegant.
Fem megatrends lurer
Christian Junge forudser, at fem megatrends fremover vil påvirke forbrugernes valg af overtøj.
Diversitet: - Også når det gælder vores valg af overtøj, vil et ønske om diversitet og mangfoldighed sætte dagsordenen. Alt er tilladt, og alt er muligt. Nogle vil have en dynefrakke. Andre vil have en vandtæt jakke. Som overtøjsspecialist skal Junge kunne levere det hele.
Klædt fremfor velklædt: - Der er ikke længere den samme status i at være velklædt i klassisk forstand. Vores kunder ønsker kvalitetsovertøj, men ikke nødvendigvis af den prangende slags. Der er mere status i en lækker middag, en spændende rejse, et flot hus eller en god bil.
Netsalg: - Udviklingen er speedet op, når det gælder netsalg. De bedste af de fysiske butikker vil bestå, men i kombination med andre salgskanaler. Junge har netop ansat sin første e-commerce medarbejder.
Globalisering: - Min far var for afhængig af det danske marked. Derfor boostede jeg eksportmarkederne, men jeg huskede samtidig at nurse vores stærke danske hjemmemarked. Den udvikling vil bestå.
Klimaet: - Flere milde vintre vil ændre vores behov for overtøj. Vi skifter nødvendigvis ikke til en varm dynejakke, men hellere til en anden lettere model.