Tandhjuls-direktør: Flyt mere produktion til Danmark – det batter mere end kødløse dage
Da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som administrerende direktør i Randers Tandhjulsfabrik A/S, fik han først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.
Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen heller ikke er bleg for at give sit besyv med i samfundsdebatten.
- Randers bør gå forrest med at få industri på skoleskemaet. Folkeskolen har spillet fallit, når der er så få unge, der har øje for de mange gode jobs og uddannelser i industrien, lyder et enkelt af hans indspark.
Ligesom han også har en mening om et andet aktuelt emne; nemlig bæredygtighed.
- Vi skal have mere produktion tilbage til Danmark. Det er da tudetosset, at vi går op i sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02, siger tandhjulsfabrikkens direktør.
DEBAT: Forleden blev Lau Akstrup Jensen temmelig provokeret, da han diskuterede med sin 14-årige datter.
- Hun mente, at jeg ikke havde en uddannelse, fordi jeg aldrig havde fået en studenterhue, og så måtte jeg selvfølgelig gå i rette med hende.
- Naturligvis har jeg en uddannelse. Som 13-årig begyndte jeg som fejedreng på en maskinfabrik, og herefter blev jeg uddannet maskinarbejder, fortæller Randers Tandhjulsfabriks administrerende direktør, der mener, at samtalen med datteren er et ganske godt billede på, at folkeskolen har spillet fallit, når det handler om at klæde elever på til at have blik for uddannelser og jobs indenfor den danske industriproduktion.
- Det er jo en katastrofe, at vi alle i industrien har så svært ved at finde kvalificerede medarbejdere, og problemet starter allerede i folkeskolen, hvor ungerne bliver proppet med, at Danmark er et videnssamfund og ikke et produktionssamfund, siger Lau Akstrup Jensen og uddyber:
- Mange unge aner ikke, hvad en industrivirksomhed er for en størrelse. De unge ved slet ikke, at Danmark også er et produktionsland. Tag sådan en by som Randers, hvor der er en underskov af små og mellemstore industrivirksomheder. Her kan du få en uddannelse i industrien, hvor du får løn undervejs, du kan lære et håndværk og få en rigtig god og spændende levevej. Men de færreste ved det.
Med andre ord er der nu en åben invitation fra Randers Tandhjulsfabrik til de folkeskoler i Randers, der gerne vil besøge en lokal industrivirksomhed:
- Vi har selv industritekniker-lærlinge, men der er brug for langt flere. Jeg håber, at vi sammen kan gøre det at arbejde i industrien til det nye sort. Vi skal ændre vores uddannelsessystem, så det ikke kun er studenterne, der køres rundt i lastbil og hyldes. De unge skal se, hvor sejt det egentlig er at bidrage til at holde en produktion kørende.
Han brænder for produktions-Danmark
Få virksomheder symboliserer i så høj grad Randers’ industrihistorie som Randers Tandhjulsfabrik. Og da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som virksomhedens administrerende direktør, fik han naturligvis først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.
Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen har den samme bramfrie facon, der skal til for at sætte en dagsorden i samfundsdebatten.
Randers Tandhjulsfabrik A/S – pluk fra historien
- 1904: Grundlæggeren Niels Jensen køber Buchtrups Maskinfabrik i Skibsgade 6/Østergrave 12
- 1920: Sammen med sønnen Søren Ejner Jensen starter Niels Jensen tandhjulsvirksomheden under navnet Niels Jensen & Søn.
- 1922: Der investeres i den første tandhjulsmaskine.
- 1939: Der produceres nu udelukkende tandhjul og gear.
- 1948: Tredje generation Einer Fischer Jensen starter og bliver senere CEO.
- 1962: Den nuværende fabrik i Kristrup bygges. Siden er den udvidet tre gange.
- 1978: Fjerde generation Søren Fischer starter som medarbejder.
- 1980: Søren Fischer køres i stilling til at videreføre familievirksomheden.
- 1990: Virksomheden får rettighederne til at producere og sælge SKF’s koniske tandhjul.
- 2007: Den første robot installeres.
- 2012: Søren Fischer bliver Ridder af Dannebrogordenen.
- 2021: Lau Akstrup Jensen tiltræder som CEO og medejer.
Han brænder først og fremmest for produktions-Danmark:
- Vi skal have stoltheden tilbage i industrien. På alle parametre giver det god mening, at vi får øje på det værdifulde i, at vi fortsat har industriproduktion i Danmark. Tag sådan et begreb som innovation. Det er ude i produktionen, at vi finder kilden til nye produkter og forbedringer. Når vi selv producerer tingene, ved vi også, hvordan vi kan optimere dem. Det kan du ikke få øje på, hvis du fysisk befinder dig langt fra produktionen og blot kigger ind i en computer.
Hiv mere produktion hjem til Danmark
Og så spiller tanken om at holde fast i og udvikle produktions-Danmark rigtig godt sammen med en af de mest højaktuelle samfundspolitiske dagsordener, nemlig bæredygtighed, slår Lau Akstrup Jensen fast:
- Det er da tudetosset, at der snakkes så meget om sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02. Lad os rykke mere produktion hjem, hvis vi vil gøre noget virkelig bæredygtigt, siger Lau Astrup Jensen.
Han håber, at Danmark og Europa ”kommer til fornuft” og hiver noget mere af det arbejde hjem, som er kylet til Asien:
- Det er godt på vej, men endnu mere kan komme hjem. Ja, vi kan ikke konkurrere med lønninger på fire kroner i timen. Men når vi automatiserer, kan vi i Danmark mindske behovet for mandskab, og dermed kan vi konkurrere med produktioner i udlandet.
Randers Tandhjulsfabrik har en lang række store industrikunder, der alle har mere og mere fokus på bæredygtighed.
- Den bæredygtige dagsorden er vi også fedtet godt ind i. Vi arbejder intensivt på at nedbringe vores CO2-udledning, køber selv ind i nærområderne, og så gør vi vores til, at vi fortsat kan være så dygtige og rentable, at vi kan have vores produktion lokalt, siger direktøren for Randers Tandhjulsfabrik.