Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Da Finn Campen for nylig besluttede at fremtidssikre sin virksomhed Campen Auktioner A/S, ansatte han en administrerende direktør og etablerede en professionel bestyrelse. Foto: Lone Hammer Sørensen

Er din bestyrelse fuld af tanter eller talenter? Sådan opgraderer du bestyrelsen

– Jeg havde meget modvilje og skulle lige overtales, men nu er det tre måneder siden, jeg både fik en ny bestyrelse og en ny administrerende direktør, og sikke en gave det har været.

Sådan fortæller Finn Campen, der startede Campen Auktioner A/S for 11 år siden og netop har moderniseret og fremtidssikret sin virksomhed med et stærkt setup.

Finn Campen startede ud som "handelsmand" i en mindre biks, men siden begyndelsen i 2010 er virksomheden vokset i både kompleksitet og antal medarbejdere, og han har iværksat en modernisering.

I det aktuelle nyhedsbrev fortæller han om at få en ny stærk bestyrelse og afgive indflydelse til gengæld for at få støtte til at træffe vigtige beslutninger om virksomhedens drift og fremtid.

I nyhedsbrevet får du også bestyrelsesrådgiver Kim Tanges fem indspark til, hvordan du får skruet en værdifuld bestyrelse sammen.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du deler

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Danish Crown kipper nu med flaget for den grønne livsstil. I januar lancerer slagterikoncernen  brandet Den Grønne Slagter, der dækker over en lang række plantebaserede produkter. Pressefoto

Rundt om virksomheder i Randers

Veggie Nuggets. Veggie Deller. Sådan lyder navnene på nogle af Danish Crowns nye plantebaserede produkter, der snart vil blive solgt i detailhandlen. Produkterne, der sælges under brandet Den Grønne Slagter, ser dagens lys i januar.

Slagterikoncernen med hovedsæde i Randers forudser en stigende efterspørgsel efter alternative proteiner i de kommende år, og de nye produkter er det første skridt ind på dette marked.

En retssag mod Danish Crown om vildledende markedsføring - såkaldt greenwashing - er netop blevet henvist til Vestre Landsret. Danish Crown, der fortsat er Randers' største private virksomhed målt på antal ansatte, beskyldes af Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen for vildledning på grund af en række udsagn om deres svin.

Koncernen bebrejdes dels for at  bruge ordet "klimakontrolleret" og udsagnet "vores grise er mere klimavenlige, end du tror".

Her kan du læse nyt om regnskaber, navne og begivenheder i det randrusianske erhvervsliv.

Danish Crown er nu klar med sin første egentlige satsning på det plantebaserede proteinmarked.

I denne måned lancerer slagterikoncernen, der årligt omsætter for i omegnen af 58 milliarder kroner i den traditionelle kødportefølje, en produktserie under brandet Den Grønne Slagter. Lanceringen af de plantebaserede produkter forventes at nå en tocifret millionomsætning.

- Hvis det er praktisk muligt, skal råvarerne ideelt set komme fra slagterikoncernens ejere, siger Danish Crown-topchef Jais Valeur og tilføjer:

- Når vi går nye veje, er det helt afgørende for os at have produkter klar, der både smager godt, og som forbrugerne let kan tilberede. De produkter har vi nu, og som en af Danmarks absolut største leverandører af fødevarer vil vi gerne være med til at udvikle udbuddet af plantebaserede produkter.

Jais Valeur slår fast, at de produkter, der rammer butikkerne nu, er koncernens første lille skridt ind på det nye marked.

Danish Crowns kommunikation om egne klimatiltag har også været i fokus i Retten i Randers, der netop har sendt en sag mod slagterikoncernen om vildledende markedsføring - såkaldt greenwashing - videre til Vestre Landsret.

Det er Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen, der anklager slagterikoncernen for vildledning, fordi de har markedsført deres svin ved at bruge ord som "klimakontrolleret" og udsagn som "vores grise er mere klimavenlige, end du tror".

Dommeren i Randers har ifølge Ritzaus Bureau anført, at sagen er af principiel karakter "og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen".

Danish Crown havde helst set, at sagen var blevet sendt til behandling i Sø- og Handelsretten, og koncernen mener, at sagen ikke drejer sig om Danish Crowns klimatiltag, men om hvorvidt en fødevarevirksomhed overhovedet må kommunikere om klima.

Dansk Vegetarisk Forening vurderer til gengæld, at Danish Crown bidrager til at give forbrugerne den fejlagtige opfattelse, at det er godt for klimaet at spise svinekød.

- Der er ikke noget "klimakontrolleret" over at have en intensiv produktion af svinekød med millioner af grise, der spiser enorme mængder foder. Hvis man vil gøre noget godt for klimaet, skal man simpelthen i gang med at producere planter frem for dyr, siger generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl i en pressemeddelelse efter Randers-rettens afgørelse.

64-årige Finn Campen har besluttet, at en fond skal overtage ejerskabet af Campen Auktioner A/S, når han selv, om forhåbentlig mange år, ikke er her længere. Og han har netop headhuntet en ny professionel bestyrelse og topchef. Pressefoto

Finn Campen headhuntede en stærk bestyrelse: Min skepsis var stor, men det har været en kæmpe gevinst

Da Finn Campen, der ejer Campen Auktioner A/S, startede op for 11 år siden, var han med egne ord en lidt enerådig ejerleder.

Siden er virksomheden vækstet, og nu har han sluppet roret og fremtidssikret virksomheden med et professionelt, fremtidsorienteret setup.

Først besluttede han, at en fond skal overtage ejerskabet af virksomheden efter hans tid. Herefter fik han sat struktur på processerne, og så ansatte han for tre måneder siden en ny administrerende direktør og fik etableret en professionel bestyrelse.

- Det nye setup har været en kæmpe lettelse, fortæller Finn Campen, der ser frem til snart at få mere tid til noget af det, han holder allermest af: At være på landevejen, besøge de mange kunder og ikke mindst at være auktionarius på de fysiske auktioner.

Det bliver en fond, der på lang sigt skal overtage ejerskabet af Campen Auktioner A/S. Foreløbig har Finn Campen ansat en administrerende direktør og sammensat en professionel bestyrelse til at sikre drift og udvikling.

INDSIGT: Som ejer af et auktionshus møder Finn Campen rigtig mange skæbner.

Nogle af de mest sørgelige er ejerledere, der ufrivilligt har måttet dreje nøglen om på de virksomheder, de i årevis har knoklet for at holde liv i.

- Vi afholder ofte konkurser eller ophørsauktioner over virksomheder, når en ejerleder ikke har handlet i tide, det vil sige, når han ikke har afsøgt mulighederne for at få hjælp til udvikling, og det hele er vokset ham over hovedet, siger Finn Campen og fortsætter:

- Jeg har flere gange tænkt, at sådan vil jeg ikke ende, og for tre år siden indså jeg heldigvis, at jeg måtte gøre et eller andet. Jeg var jo oprindelig startet ud som handelsmand, men så voksede virksomheden, og det var nødvendigt at fremtidssikre og modernisere den. Jeg ville ikke ende som nogle af de triste ejerledere med lukkede virksomheder, som jeg mødte.

Kort om Campen Auktioner A/S

  • Der findes ikke den vare, som Campen Auktioner A/S ikke sælger på sine utallige auktioner, der både foregår online og fysisk.
  • Der auktioneres alt fra specialkøretøjer og byggematerialer til antik og design.
  • Ejeren Finn Campen holdt sin første auktion i februar 2010, og en stor del af auktionshusets katalognumrene er fortsat fra dødsboer, konkurser og overskudslagre.
  • Ad åre har auktionshuset fået flere afdelinger, og antallet af medarbejdere er nu oppe på 35.
  • I oktober blev Lars Johansson virksomhedens bestyrelsesformand. Han er i forvejen bestyrelsesformand i virksomheder som Thortrans A/S, Hydract, PWT Group med flere.
  • Ane Gyldholm Jensen er virksomhedens nye administrerende direktør.
  • Virksomheden har også investeret i et helt nyt og moderne auktionssystem.

Først besluttede Finn Campen, at en fond skal overtage ejerskabet af virksomheden, når han engang er død og borte. Herefter tog han en bestyrelsesuddannelse. Han fik sat struktur på processerne i virksomheden, og så ansatte han for tre måneder siden en ny administrerende direktør og fik etableret en professionel bestyrelse.

- Vi har fået en række yderst erfarne erhvervsprofiler i bestyrelsen – og også på posten som administrerende direktør. Og det med bestyrelsen havde jeg en stor uvilje mod. Hvad skulle jeg med en sådan? Ville den ikke blot give mig en irriterende to-do-liste? Hvad nu hvis den ikke ville gå min vej? Skulle jeg stå skoleret overfor en bestyrelse? Ikke tale om.

Opfordring: Tag springet

På bestyrelsesuddannelsen fik Finn Campen imidlertid et mere nuanceret blik på en bestyrelses opgaver, og nu er han ikke bleg for at råde andre ejerledere til ikke at udskyde beslutningen om at modernisere deres virksomhed:

- Jeg vil til hver en tid sige: Tag springet og afsøg de muligheder, der er. Sæt processen i gang. Jeg er i hvert fald meget glad for, at jeg nu har en bestyrelse til at dele ansvar og opgaver med.

De seneste 11 år har Finn Campen knoklet i døgndrift som ejerleder. Fra han i de første år var handelsmand i en mindre biks, blev han ad åre direktør i en vækstende virksomhed. Den blev så kompliceret, at han så sig nødsaget til at have professionelle øjne til at kigge med.

- Da først det fremtidige ejerskab var kommet på plads med stiftelse af fonden, var det straks nemmere at få rekrutteret dygtige erhvervsprofiler til både bestyrelse og ledelse. Det var ikke så attraktivt at blive en del af en virksomhed med en ejer, der knoklede døgnet rundt med dårligt helbred. Jeg måtte vise, at der var styr på fremtiden for at få de gode folk med, siger Finn Campen.

Fonden blev etableret for 12 måneder siden, og hen over sommeren og sensommeren blev den nye topchef og to professionelle bestyrelsesprofiler headhuntet. Finn Campen er selv menigt medlem af bestyrelsen.

Jeg er jo en vidensbank, og alle de nye spørger mig om rigtig meget, og så svarer jeg. Herefter er det så dem og ikke jeg, der skal arbejde videre med at få tingene til at ske. Dette er en befrielse.

Finn Campen

- Rekrutteringsprocessen var grundig. Jeg har i mange år drevet min virksomhed på mavefornemmelse og ved at trække på mit tætte netværk. Men nu har vi headhuntet en bestyrelsesformand og et bestyrelsesmedlem udefra.

Processen var som ved enhver anden ansættelsessamtale med en overordnet leder  – og det har virkelig givet pote, vurderer Finn Campen og tilføjer, at han som mange andre ejerledere da har været bekymret for at skulle afgive indflydelse til en stærk bestyrelse:

- Men jeg oplever, at bestyrelsen bakker op og tager godt vare på virksomheden. Jeg har et stykke hen ad vejen måttet afgive min ret til helt selv at bestemme, men jeg er glad for at mærke, at bestyrelsen lytter til mig.

- Jeg er jo en vidensbank, og alle de nye spørger mig om rigtig meget, og så svarer jeg. Herefter er det så dem og ikke jeg, der skal arbejde videre med at få tingene til at ske. Dette er en befrielse.

- At etablere en professionel bestyrelse er en af de muligheder, en virksomhed kan gribe til, når den ønsker at sætte en ny retning og tage væksten til et nyt niveau, siger bestyrelsesrådgiver Kim Tange fra Randers. Pressefoto

5 fif til at undgå for mange ”tanter” i bestyrelsen

Er du ejerleder og dybest set ikke interesseret i en bestyrelse, der giver dig modspil?

Har du mest en bestyrelse, fordi det nu engang er et lovkrav?

Foretrækker du, at din bestyrelse er fyldt med gode venner og familie, så bestyrelsesmøderne mere har karakter af hyggelige sammenkomster end af professionel sparring?

Er svarene på spørgsmålene ja, er der vist ingen grund til at læse videre. Eller måske er dette netop en rigtig god grund.

Læs og lad dig inspirere af den erfarne bestyrelsesrådgiver og underviser Kim Tange fra Randers, der giver fem fif til, hvordan du kan etablere og rekruttere til en bestyrelse, så den ikke bare kontrollerer - men bidrager med både viden, erfaring, udvikling og netværk.

Etabler en bestyrelse, der ikke blot er et kontrolorgan, men som også bidrager med kompetencer, udviklingsperspektiver og netværk. Sådan lyder opfordringen fra bestyrelsesrådgiver Kim Tange, der her giver en håndfuld relevante indspark til, hvordan du kan etablere en bestyrelse, som skaber størst mulig værdi.

BESTYRELSE: Hvad vil du med en professionel bestyrelse? Hvad skal den bidrage med? Hvad vil du bruge den til?

Sådan lyder typisk de første spørgsmål, som bestyrelsesrådgiver Kim Tange stiller, når en ejerleder henvender sig til ham for at få hjælp til at udvikle eller etablere en stærk bestyrelse.

- En bestyrelse skal give rigtig god mening, og selv om jeg til enhver tid vil argumentere for, at der er klare og store gevinster ved en professionel bestyrelse, må jeg samtidig tage et lille forbehold. For jeg kender jo også ejerledede virksomheder, der klarer sig ganske fremragende, selv om bestyrelsen består af venner og familie, siger Kim Tange og slår fast, at en ny bestyrelse dermed blot er en af de muligheder, en virksomhed kan gribe til, når den ønsker at sætte en ny retning og tage væksten til et nyt niveau.

- Valget står typisk mellem at hyre en stærk bestyrelse, at ansætte en eller flere specialister som medarbejdere, at tilkøbe en stærk ekstern konsulent eller at satse på et givende samarbejde med en vidensinstitution, siger han.

Kort om Kim Tange

  • Har mere end 30 års erfaring med organisations- og forretningsudvikling.
  • Er rådgiver og sparringspartner for seks professionelle bestyrelser, herunder en børsnoteret virksomhed, samt en erhvervsdrivende fond.
  • Er facilitator og sparringspartner, når virksomheder skal have opgraderet bestyrelsen.
  • Er tovholder på og underviser ved bestyrelsesuddannelser hos Erhvervsakademi Dania, der blandt andet tilbyder uddannelserne i samarbejde med henholdsvis Business Djursland, Business Silkeborg og Erhverv Randers.
  • Indehaver af Business Help Team ApS - siden juni 2014
  • Partner og direktør i The Kickass Company ApS - siden 2016
  • Bestyrelsesformand for Incento A/S - siden maj 2017
  • Bestyrelsesformand i Randers FC Jobakademi ApS - siden december 2016.
  • Partner i bestyrelsesnetværket ASNET Board - siden december 2016.
  • Har en master i forretningsledelse, en bachelor i business økonomi, en bachelor i erhvervslæring og en række certifikater indenfor forretningsudvikling, ledelse, salg, kvalitetsstyring, coaching og personprofiler.
  • Kim kan kontaktes her: kim@businesshelpteam.dk eller +45 28 59 05 98

I mere end 30 år har Kim Tange fra Randers arbejdet med organisations- og forretningsudvikling. Han underviser på flere bestyrelsesuddannelser og bestrider en række bestyrelsesposter både som menigt medlem og som formand.

- Også i Randers har jeg de seneste år oplevet flere og flere små og mellemstore virksomheder, der satser på den professionelle bestyrelse, slår Kim Tange fast og henviser til rækken af analyser fra blandt andet Center for Corporate Governance, CBS, der bekræfter hans egne erfaringer.

Et advisory board – den blide start for en enerådig ejerleder

  • For en enkeltmandsejet virksomhed eller et anpartsselskab er det frivilligt at etablere et advisory board, mens et aktieselskab er lovmæssigt forpligtet til at have en bestyrelse.
  • Med et advisory board kan du få en håndfuld dygtige profiler til at rådgive jer, og der er ikke de samme juridiske ansvarskrav, som følger med en bestyrelse.
  • Et advisory board kan også fungere som en test på, hvad en bestyrelse kræver og omvendt kan bidrage med.

- Bestyrelsesarbejdet er noget flere og flere går op i at professionalisere. Nogle går hele vejen med det samme, mens andre starter med at etablere det mere uforpligtende advisory board, som kan være en måde at øve sig på. De fleste danske virksomheder er ledet af en ejer, og ejeren kan til tider føle det, som om en bestyrelse kommer og blander sig, og det gør den jo også. Men det er jo for virksomhedens skyld, siger Kim Tange og tilføjer:

- Bestyrelsen er ikke bare et kontrolorgan, men kan ses som en ressource og en stærk sparringspartner. Ved at professionalisere bestyrelsen udnyttes en oplagt mulighed for vækst, udvikling, kompetencer og netværk.

Her giver Kim Tange fem indspark til at etablere en værdiskabende bestyrelse:

1. Hvad vil I? Vær klar på strategien

- Før I overhovedet overvejer profiler til bestyrelsen, kan I med fordel svare på følgende grundlæggende spørgsmål:

Hvad vil I bruge bestyrelsen til?

Hvad er virksomhedens strategi, det vil sige, hvad skal bestyrelsen arbejde hen imod?

Og hvad er din strategi som ejer? For eksempel ambitiøs vækst, et generationsskifte eller et helt eller delvist salg af virksomheden?

2. Kig indad og analyser

- Kortlæg virksomhedens kompetencer og vær skarp på, hvad I har af styrker og mangler: Hvor er I stærke, og hvor er I svage?

Svar også på, om I vil få mere ud af at bruge krudtet på at styrke medarbejderstabens og ledelsens kompetencer.

Hvilken viden og hvilke erfaringer kunne I ønske, at bestyrelsen bidrager med?

Spil også gerne ind i nye dagsordener som diversitet, FN’s 17 Verdensmål og bæredygtighed.

Jo større og mere international jeres kunder og samarbejdspartnere er, jo større fokus vil der de kommende år være på ”blødere” værdier.

3. Sæt ord på de ønskede profiler

- Find svar på og sæt ord på de kompetencer, I ønsker, at de kommende bestyrelsesmedlemmer har (både professionelt og personligt). Det altoverskyggende er dog, at de skal vide et eller andet helt specifikt, der kan være interessant.

Det gælder om at få nogle bestyrelsesprofiler ind, der forstår at stille de rigtige spørgsmål. Har de tidligere gjort det godt og skabt gode resultater, så er de alt andet lige super gode bestyrelsesmedlemmer.

Søg også, som før nævnt, at spille ind i den aktuelle diversitetsdagsorden. Mangfoldighed skaber flere nuancer i beslutningsprocesserne.

Og naturligvis skal kvinder bruge deres køn for at komme i bestyrelser, for det har mænd gjort i rigtig mange år.

Diversitet er en vigtig dagsorden og er i stigende grad afgørende for, om kunderne ønsker at handle med jer. Uden diversitet bliver I på sigt ikke leverandører til eller samarbejdspartnere for større virksomheder.

4. Rekruttering – start med formanden

- Vær lige så professionelle, som når I søger en nøglemedarbejder eller leder.

Og start med formanden.

Han/hun skal forstå forretningen og gerne have været CEO og have erfaring fra forskellige bestyrelser.

Kig gerne ud over jeres eget netværk og lad de relevante profiler, I kender i forvejen, blive målt og vejet på linje med andre kandidater.

En proces med test af alt fra matematisk intelligens til sociale kompetencer efterfulgt af samtaler vil kunne bidrage til at afklare, hvem der er den rette profil.

5. En bestyrelse skal være pengene værd

- Se bestyrelsen som en investering.

Typisk etableres en sådan, fordi der skal ske noget nyt, og honorarer skal ses i forhold til, at man for eksempel gerne vil vækste eller sælge virksomheden. Bestyrelsesmedlemmer, der kan hjælpe jer med at få dette til at ske, vil være honoraret værd.

For små og mellemstore virksomheder ligger det årlige honorar i gennemsnit på cirka 40.000-60.000 kroner. Og så vil bestyrelsesformanden typisk få det dobbelte.
Brug eventuelt cbs honorarberegner 

Men naturligvis er der stor forskel på, hvad det enkelte bestyrelsesmedlem kommer med af erfaring, og hvad honoraret dermed skal være.

Akkurat som det er tilfældet i andre dele af virksomheden: Hvis man vil have profiler med tyngde, er de naturligvis noget dyrere, men de kan så også mere.