Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Søstrene bag Du Milde ApS Rikke Hjordkvist Vahle og Mette Hjordkvist designer karakteristiske kjoler med hæklerier og pynt. Og så har de med bravour overlevet både finanskrisen i 2008, corona-pandemien og den generelle afmatning i tekstilbranchen. Deres iværksætterråd må ikke ignoreres. Foto: Annelene Petersen

Design-søstre deler deres 10 bedste råd

Gode råd er dyrebare!

Hvad er det, gode råd kan? De kan få os til at reflektere. De kan give os ny indsigt. Og de kan bekræfte os i, om vi er på den rette eller forkerte vej.

Især loyale mennesker med relevant erfaring vil vi gerne lytte til.

Tag ejerne af designvirksomheden Du Milde ApS, der startede tilbage i 2008.

I dagens nyhedsbrev fortæller de om, hvordan de på dygtig vis har taget livtag med corona-pandemien og den generelle afmatning i tekstilbranchen.

Og de deler gavmildt 10 iværksætterråd, hvoraf det ene netop handler om at lytte til gode råd – i stedet for at fedte med det hele selv.

- Match op med erhvervsfolk med reel praktisk erfaring, lyder det fra Du Milde.

- Søg gode råd hos mennesker, der faktisk har noget at byde ind med. Find ud af, hvem der vil jer det godt – og ikke bare har en holdning.

God fornøjelse med læsningen!

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Statsautoriseret revisor Søren Busch er netop blevet partner hos BDO Danmark. Pressefoto

Rundt om virksomhederne i Randers

Statsautoriseret revisor Søren Busch er ny partner hos BDO Danmark. Han vil fortsat være tilknyttet kontoret i Randers.

Millioninvestering i nyt luftforbrændingsanlæg hos Daka Denmark giver pote: Færre klager over fæl lugt.

Pæne regnskaber fra Randers VVS ApS, WO Interior A/S, Multi-Tek Branddøre af 1988 A/S og Dan Dryer A/S

KORT NYT: Søren Busch er ny partner hos BDO Danmark. I 2020 blev han statsautoriseret revisor, og 1. oktober i år er han udnævnt som partner i revisionsselskabet BDO. Han vil fortsat være tilknyttet kontoret i Randers, der ligger på Thors Bakke.

En investering på 17 millioner kroner i et luftforbrændingsanlæg ser ud til at have hjulpet gevaldigt på de lugtgener, som kød- og benmelsfabrikken Daka Denmark i Assentoft har døjet med igennem mange år.

Randers Amtsavis skriver, at klagesagerne over lugtgener fra Daka er raslet nedad: Der har blot været 10 lugt-relaterede klager fra påsken i år, hvor det nye luftforbrændingsanlæg blev installeret, og til nu. I samme periode i 2020 var der hele 300 klager.

Randers VVS ApS melder, at årets bruttofortjeneste udgør 2.072.550 kroner mod 2.550.745 kroner sidste år. Det ordinære resultat efter skat er på 825.666 kroner mod 1.493.826 kroner året før. Et ganske tilfredsstillende resultat, vurderer ledelsen i sin beretning. Det er Kim Bilde Nielsen, der ejer Randers VVS gennem holdingselskabet KBILDE HOLDING ApS.

WO Interior A/S beretter om overskud. Den dugfriske årsrapport for 2020/21 viser, at overskuddet er vokset fra 543.685 til 1,1 millioner kroner før skat.

Også Multi-Tek Branddøre af 1988 A/S har i det seneste regnskabsår præsteret pænt. I det seneste regnskabsår er overskuddet vokset mange gange fra 892.884 til 2,8 millioner kroner før skat. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste regnskab det næstbedste, når man måler på resultat før skat.

Dan Dryer A/S kan også bryste sig af et pænt regnskab for 2020/21. Overskuddet er mere end fordoblet fra 3,4 millioner til 7,0 millioner kroner før skat.

Søstrene Rikke Hjordkvist Vahle og Mette Hjordkvist ejer og driver designvirksomheden Du Milde ApS ved Assentoft uden for Randers. Virksomheden blev etableret i 2008 og har stadig godt fast i både de danske kunder og i eksportmarkederne. Foto: Annelene Petersen

Corona har syretestet Du Milde – de har bestået med glans

Du Milde ApS er en designvirksomhed, der især er kendt for sine farverige kvalitetskjoler. De forhandles af over 200 butikker fordelt på 12 lande.

Virksomheden har senest vist styrke under corona-pandemien og den generelle afmatning i tekstilbranchen.

Ejerne af Du Milde sagde nej tak til rækken af statsfinansierede corona-hjælpepakker og satsede i stedet på at komme bedst muligt igennem krisen i et tæt samarbejde med leverandører og kunder

Det var en strategi, der gav bonus.

En særdeles agil organisation, en produktion i Europa og langtidsholdbare, bæredygtige produkter i kombination med små lagre. Det har været afgørende for, at design-virksomheden Du Milde har vist overlevelseskraft.

KRISELEDELSE: Du får en livsglad og farverig belønning, når du kører igennem Assentoft, ned ad den stejle Volk Mølle Vej og banker på hos Villa du Milde, der ligger smukt med Randers Fjord på den ene side og bølgende bakker i baghaven.

Her har søstrene Rikke Hjordkvist Vahle og Mette Hjordkvist skabt et univers af loppefund, nips, strømper, accessoires og først og fremmest sprudlende, farverige kjoler, der hænger på rad og række.

Men tag ikke fejl. Du Milde er ikke kun til for hyggens skyld.

Det er en seriøs eksportvirksomhed, der samtidig har godt fat i det danske hjemmemarked.

Og som netop har vist muskler ved at komme stærkt igennem corona-krisen.

Kort om Du Milde ApS

  • Er et dansk design af blandt andet farverige kvalitetskjoler, der forhandles af over 200 butikker fordelt på 12 lande.
  • Ligger i Villa du Milde, Volk Møllevej 24 nær Assentoft. Herfra designes kollektionerne og administreres forretningen.
  • Selve produktionen er placeret i Østeuropa.
  • Bruttofortjenesten ligger stabilt på cirka 3 mio. kroner om året
  • Blev etableret i 2008 og ejes og drives af søstrene Rikke Hjordkvist Vahle og Mette Hjordkvist.
  • Læs mere her

- Vi har trods covid-19 og den generelle afmatning i tekstilbranchen formået at holde fast i vores markedsandele i ind- og udland.

- Vi er et made to order-brand med fokus på miljø, bæredygtig produktion og tidsløst design af tøj, som kan bruges til både hverdag og fest, og vi har oplevet en meget positiv opbakning  fra vores forhandlere og slutkunder under covid-19-pandemien, siger Rikke Hjordkvist Vahle og tilføjer:

- Vores agile organisation, vores produktion i Europa og langtidsholdbare produkter i kombination med små lagre har betydet, at vi lynhurtigt har kunnet omstille os til den nye hverdag.

Nej til til hjælpepakker

Da corona-pandemien ramte Danmark og eksportmarkederne, blev det hurtigt klart for søstrene bag Du Milde, at de ikke ville gøre brug af de statsfinansierede hjælpepakker.

De måtte forsøge at komme bedst muligt igennem krisen sammen med leverandører og kunder, og de satte hurtigt forskellige initiativer i gang.

Et eksempel var en corona-kalender med daglige aktiviteter. Den blev skabt for at holde "humøret oppe".

Leverancer og betalingsfrister blev tilpasset kunderne, så de passede bedre til deres handlemønstre.

Og så igangsatte Du Milde forskellige "støt din forhandler-aktiviteter".

Blev også syretestet af finanskrisen

Det var tilbage i 2008, at Du Milde blev etableret.

Og starten var ganske forsigtig.

Mette Hjordkvist tog et halvt års orlov og syede 200 kjoler, mens Rikke Hjordkvist Vahle i den første tid blev i sit faste job i et pengeinstitut.  Først senere gik de begge fuldt og helt ind i virksomheden. 

For kunne det overhovedet bære? spurgte de hinanden i begyndelsen, og så kom finanskrisen tre måneder efter opstarten. Dermed blev virksomheden for første gang syretestet.

- At Du Milde startede op lige før finanskrisen, endte med at blive til vores fordel, pointerer de:

- Vi havde en langsommere vækst, end hvis vi var startet to år tidligere, men dermed fik vi syretestet os selv. Hvis det kunne lykkes midt i krisen, ville det også lykkes senere hen.

Det var også til Du Mildes fordel, at flertallet af tøjproducenter på det tidspunkt var mest til afdæmpede kollektioner i sort, grå og blå:

- Vi var farverige. Vi var denne her glade, farvestrålende plet, ny og interessant. Så vi stak fra begyndelsen op i markedet.

De to søstre bag designvirksomheden slår fast, at de fra begyndelsen intet som helst kendte til tøjbranchen, og at der var mange begynderfejl:

- Vi prissatte for eksempel alt for lavt. Vi startede fejlagtigt med at sige. ”Hvad tror vi, at andre vil betale for det her? I stedet for at regne på, hvad udgifterne var, og hvad vi så skulle have i avance."

- Vi startede også med at købe stoffer ind, før vi havde solgt kjolerne ind til vores forhandlere. Vi havde dermed overskudslagre af stoffer, vi ikke kunne sælge, mens vi ikke havde nok stoffer til de kjoler, som vi rent faktisk kunne sælge.

- Det tog os flere år at lære gamet, fortæller de.

- Vi er enormt stolte af, og det er en dejlig følelse, at vi er i kommet igennem krisen blandt de bedste i branchen, siger Rikke Hjordkvist Vahle og nævner, at krisen endnu engang har bekræftet søstrene i, at de har en solid forretningsmodel:

- De valg, vi har truffet i forhold til materialer, design og værdier, lønner sig, og de lønner sig endnu mere nu end før covid-19.

-Vi satser på såkaldt slowfashion og produktion med omtanke, og sådanne parametre er blevet endnu vigtigere. Det glæder os rigtig meget og lover godt for fremtiden, slår Mette Hjordkvist fast.

Værktøjskassen hos designvirksomheden du Milde ApS består naturligvis ikke kun af nål og tråd. Den ene ejer Rikke Hjordkvist Vahle har hovedansvaret for økonomi og marketing. Hun har en baggrund i finanssektoren. Den anden ejer Mette Hjordkvist designer kollektionen og styrer indkøb og produktion. Foto: Annelene Petersen

10 iværksætterråd fra en designvirksomhed med overlevelseskraft

Kom med ind i værktøjskassen hos Du Milde ApS.

Søstrene bag den lille solide designvirksomhed i Assentoft ved Randers deler gavmildt ud af deres allerbedste iværksætterråd. Og rådene spænder vidt.

- Du skal nyde selv at bestemme over dit arbejdsliv og din arbejdsrytme.

- Og du skal kalkulere med en vis risikoportefølje.

Sådan lyder blot to af iværksætterrådene.

- Søg gode råd hos erfarne erhvervsfolk, der faktisk har noget at byde ind med. Find ud af, hvem der vil dig det godt – og ikke bare har en holdning. Sådan lyder et af de 10 iværksætterråd råd fra søstrene bag Du Milde ApS, der startede op i 2008 og stadig har en god, bæredygtig business.

IVÆRKSÆTTERI: Værktøjskassen hos dygtige iværksættere handler om mere end at udvikle et unikt produkt.

Det ved søstrene Rikke Hjordkvist Vahle og Mette Hjordkvist, der etablerede Du Milde ApS i 2008.

Først blev de syretestet af finanskrisen, og nu er designvirksomheden kommet dygtigt igennem corona-pandemien og den generelle afmatning i tekstilbranchen.

De har dermed bunker af praktisk iværksættererfaring. Så læs og lad dig inspirere af deres 10 bedste iværksætterråd.

Ha' det sjovt

- Det skal være sjovt at være iværksætter. Du skal nyde, at blodet ruller, og at du selv bestemmer over dit arbejdsliv og din arbejdsrytme.

Din passion skal drive dig. Har  du ikke den, så vil du aldrig lykkes.

Forbered jer

- Læg en plan, før I igangsætter virksomheden.

Ikke alt kan forudses, men det hjælper at have tænkt over, hvad I vil sælge, hvordan og hvem I vil sælge til, hvad det koster at producere og drifte, og hvordan det økonomiske flow bliver.

Gør jer også bevidst om jeres USP’er =  Unique Selling Propositions (unikke salgsargumenter).

Ha' styr på pengestrømme og investeringer

- Økonomisk indsigt og forståelse er et must.

En ting er for eksempel, hvornår man fakturerer, noget andet er, hvornår kunderne betaler.

Hele denne forskydning skal I forstå og være polstret til at stå imod.

Ha' noget på bogen

- Man skal konsolidere sig. Det vil sige have en opsparing, hvis noget mislykkes.

Især hvis man er i en meget sårbar branche, giver det ro i maven med noget på bogen.

Ikke alle kunder kan kreditforsikres, og derfor må man kalkulere med en vis risikoportefølje.

Vær også bevidst om, at I bliver taget mere seriøst af samarbejdspartnere og kreditgivere, hvis I har en økonomisk solid virksomhed.

Ha' styr på investeringer

- Overvej nøje, hvad der skal investeres i.

Eksempel: For fem år siden startede du Milde med at sælge farvede strømper, og det var der tænkt grundigt over.

Hvad ville der for eksempel ske, hvis strømperne ikke kunne sælges?

Det viste sig dog at været fantastisk for virksomheden at få strømperne med.

Ha' lave faste udgifter

- Vær i de første år indstillet på at arbejde for meget lidt.

I starten skal I betragte det at være selvstændig som at være på dagpenge, så passer det meget godt.

Hvis I tror, at I fra begyndelsen tjener rigtig mange penge, så passer det sjældent.

Ha' mod til at spørge, spørge og spørge

- Match op med erhvervsfolk med reel praktisk erfaring.

Søg gode råd hos mennesker, der faktisk har noget at byde ind med.

Find ud af, hvem der vil jer det godt – og ikke bare har en holdning.

Gå ikke nødvendigvis til jeres konkurrent, men find nogle med et produkt, der har en rimelig relevans til det, I laver.

Ha' familiens opbakning

- Din familie skal være indstillet på, at virksomheden fylder i dit liv.

Det slider dig op, hvis din familie og dine nærmeste ikke forstår og støtter dig i dit arbejdsliv.

Ha' en plan for fremtidige uenigheder

- Er I flere end en ejer, så forbered jer på at håndtere en fremtid, hvor I bliver uenige, eller I beslutter jer for at gå hver til sit.

Hyr en byggesagkyndig

- Du Milde har adresse i en landzone, og derfor handler det 10. iværksætterråd om, hvad man skal huske, hvis man vil etablere eller udvide en virksomhed: 

Få hjælp til at hitte rede i krav og regler. Hvad er for eksempel reglerne, når en privat bolig omdannes til erhverv – og omvendt?

Hvad er reglerne for en landejendom, en butik eller en produktionsvirksomhed på landet?

Hvordan forholder I jer til den eksisterende lokalplan?