Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lau Akstrup Jensen har snart et års jubilæum som administrerende direktør hos Randers Tandhjulsfabrik A/S. Hans hjerte brænder for produktions-Danmark, og han er ikke bleg for at give sit besyv med i samfundsdebatten. Foto: Annelene Petersen

Velkommen på forsiden - på den positive måde

Også i Randers er der rimelig langt mellem direktører og virksomhedsejere, der deltager i samfundsdebatten.

Næsen er nede i virksomhedens maskinrum, og hovedet er naturligvis fyldt op med overvejelser om at optimere virksomheden.

Hvordan håndteres alt fra salg og kundernes behov til de medarbejdere, der er utro på jobmarkedet som aldrig før?

Selvfølgelig skal en direktør og virksomhedsejer have mest fokus på sin egen virksomhed, men hvor er det dog godt for samfundsdebatten, når erhvervsprofiler alligevel vælger at blande sig.

Der er brug for, at især små og mellemstore virksomheder har en eller helst flere højlydte stemmer. Vi skal sørge for, at embedsmænd og organisationsfolk i de store byers glaspaladser får indspark fra virkeligheden.

Ved de overhovedet, hvordan en industri-virksomhed ser ud indefra? Nogle gange kan man tvivle.

Netop derfor skal vi kippe med flaget, hver gang en lokal erhvervsprofil giver sit besyv med.

I dette nyhedsbrev er det for eksempel Lau Akstrup Jensen, administrerende direktør hos Randers Tandhjulsfabrik A/S, der tager bladet fra munden.

I nyhedsbrevet giver han både en opsang til folkeskolen, der har det med helt at glemme at fortælle eleverne om industri-Danmark. Og han argumentere for, at vi skal tage endnu mere produktion hjem til Danmark og Europa  - ikke mindst af hensyn til klimaet.

Overvejer du også at mene noget kvalificeret i medierne, og har du brug for lidt kommunikationsråd, kan du læse eller genlæse min manual til, hvordan du rager positivt op.

I det aktuelle nyhedsbrev får du desuden 10 hurtige til tandhjulsdirektøren, og du kan læse kort nyt fra og om lokale Randers-virksomheder.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du deler.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
- Vi er desværre (igen) ramt af aflysninger på store julefrokost-arrangementer til den kommende weekend , men vi giver ikke op, skriver Norevents indehaver, Kevin Pindstrup Nielsen (th), på virksomhedens FB-profil. Foto: Annelene Petersen

Rundt om virksomhederne i Randers

Norevent melder om nye aflyste julefrokost-events. Denne gang er det arrangementer i den kommende weekend. Corona er årsagen. Du kan støtte takeaway-restauranten ved at bestille en omgang takeway fredag og/eller lørdag.

Velkommen til Slikmonster.dk, der åbnede for lidt over en måned siden og sælger bland selv-slik online.

Og så passerede Danish Crowns overskud for første gang 2,2 milliarder kroner. Koncernen har fastholdt sin konkurrenceevne på trods af Covid-19 og et massivt prisfald på grisekød i anden halvdel af regnskabsåret.

I underkanten af 250 millioner kroner. Det er, hvad 556 Randers-virksomheder har modtaget i lønkompensation under corona-krisen. Det viser en aktindsigt, som Randers Amtsavis har søgt og fået. Avisen nævner blandt andet hvilke 10 virksomheder, der har modtaget mest i lønkompensation under pandemien.

Her kan du læse om begivenheder, navne og initiativer i Randers' erhvervsliv.

KORT NYT: Måske I har lyst til at dele budskabet? Sådan spørger Norevent på sin FB-profil, og det har vi selvfølgelig.

Takeway-restauranten  oplever, at virksomheder aflyser større julefroster i den kommende weekend. Corona stikker igen-igen en kæp i hjulet:

- Det begynder at kunne mærkes, men vi giver ikke op, skriver restauranten, der blandt andet tilbyder sin populære (jule)tapas fra kun to kuverter fredag 10. december.

Og så siger vi velkommen til Slikmonster.dk. For lidt over en måned siden åbnede Linn Derås Christensen sin online-bland-selv-slikbutik.

Hun tilbyder, at du kan bestille og få tilsendt poser med dit yndlingsslik. De kan dog også afhentes på Slikmonsters hjemadresse på Messingvej 54a - eller i ægtefællens butik, CC Christensen Modetøj, i midtbyen.

Og så kan Danish Crowns overbevisende regnskab  vist godt tåle en gentagelse, hvis det skulle været gået nogens næse forbi. Danish Crown-overskuddet overstiger for første gang 2,2 milliarder kroner.

De solide regnskabstal bunder ifølge koncernen i, at der har været arbejdet målrettet for at styrke koncernens positioner på hjemmemarkederne i Nordeuropa.

Koncernen har satset globalt på kategorierne bacon, pizza-toppings og konserves samt investeret i DAT-Schaub, der nu er blandt de globale markedsledere på salg af produkter fra grisetarme til fødevare- og pharma-industrien.

587 virksomheder i Randers. Så mange har haft gavn af den lønkompensation, der blev iværksat under corona-pandemien for at hjælpe corona-plagede virksomheder med at undgå massefyringer.

I underkanten af 250 millioner kroner var det samlede beløb, som Randers-virksomheder modtog i lønkompensation,  viser en aktindsigt, som Randers Amtsavis har søgt og fået.

Avisen fortæller blandt andet hvilke 10 virksomheder, der har modtaget mest.

En af de 10 er Hounö A/S, der takket være lønkompensationen har haft mulighed for at holde på sine cirka 100 medarbejdere under coronakrisen. Hounö har modtaget 13.070.786,81 kroner fordelt over ti ansøgninger siden foråret 2020.

Pedersen og Nielsen Automobilforretning A/S har modtaget 12.887.325 kroner fordelt over seks ansøgninger, skriver avisen og nævner, at  PM Salon Group A/S har modtaget 11.263.210,53 kroner fordelt over syv ansøgninger. Mens Randers FC A/S har fået 5.155.981,08 kroner fordelt over seks ansøgninger om lønkompensation siden foråret 2020.

Lau Akstrup Jensen, administrerende direktør hos Randers Tandhjulsfabrik, har altid arbejdet i og for industrien. Hans karriere startede, da han som 13-årig var fejedreng på en maskinfabrik. Senere blev han uddannet maskinarbejder. Foto: Annelene Petersen

Tandhjuls-direktør: Flyt mere produktion til Danmark – det batter mere end kødløse dage

Da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som administrerende direktør i Randers Tandhjulsfabrik A/S, fik han først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.

Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen heller ikke er bleg for at give sit besyv med i samfundsdebatten.

- Randers bør gå forrest med at få industri på skoleskemaet. Folkeskolen har spillet fallit, når der er så få unge, der har øje for de mange gode jobs og uddannelser i industrien, lyder et enkelt af hans indspark.

Ligesom han også har en mening om et andet aktuelt emne; nemlig bæredygtighed.

- Vi skal have mere produktion tilbage til Danmark. Det er da tudetosset, at vi går op i sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02, siger tandhjulsfabrikkens direktør.

Folkeskolerne i Randers bør gøre de lokale industrivirksomheder til det nye sort. Eleverne skal hjælpes til at få øje på det værdifulde i at uddanne sig og arbejde i industrien, mener Lau Akstrup Jensen, topchef i Randers Tandhjulsfabrik A/S, der også slår et slag for, at endnu mere produktion skal tilbage til Danmark - ikke mindst af hensyn til klimaet.

DEBAT: Forleden blev Lau Akstrup Jensen temmelig provokeret, da han diskuterede med sin 14-årige datter.

- Hun mente, at jeg ikke havde en uddannelse, fordi jeg aldrig havde fået en studenterhue, og så måtte jeg selvfølgelig gå i rette med hende.

- Naturligvis har jeg en uddannelse. Som 13-årig begyndte jeg som fejedreng på en maskinfabrik, og herefter blev jeg uddannet maskinarbejder, fortæller Randers Tandhjulsfabriks administrerende direktør, der mener, at samtalen med datteren er et ganske godt billede på, at folkeskolen har spillet fallit, når det handler om at klæde elever på til at have blik for uddannelser og jobs indenfor den danske industriproduktion.

- Det er jo en katastrofe, at vi alle i industrien har så svært ved at finde kvalificerede medarbejdere, og problemet starter allerede i folkeskolen, hvor ungerne bliver proppet med, at Danmark er et videnssamfund og ikke et produktionssamfund, siger Lau Akstrup Jensen og uddyber:

- Mange unge aner ikke, hvad en industrivirksomhed er for en størrelse. De unge ved slet ikke, at Danmark også er et produktionsland. Tag sådan en by som Randers, hvor der er en underskov af små og mellemstore industrivirksomheder. Her kan du få en uddannelse i industrien, hvor du får løn undervejs, du kan lære et håndværk og få en rigtig god og spændende levevej. Men de færreste ved det.

Med andre ord er der nu en åben invitation fra Randers Tandhjulsfabrik til de folkeskoler i Randers, der gerne vil besøge en lokal industrivirksomhed:

- Vi har selv industritekniker-lærlinge, men der er brug for langt flere. Jeg håber, at vi sammen kan gøre det at arbejde i industrien til det nye sort. Vi skal ændre vores uddannelsessystem, så det ikke kun er studenterne, der køres rundt i lastbil og hyldes. De unge skal se, hvor sejt det egentlig er at bidrage til at holde en produktion kørende.

Han brænder for produktions-Danmark

Få virksomheder symboliserer i så høj grad Randers’ industrihistorie som Randers Tandhjulsfabrik. Og da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som virksomhedens administrerende direktør, fik han naturligvis først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.

Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen har den samme bramfrie facon, der skal til for at sætte en dagsorden i samfundsdebatten.

Randers Tandhjulsfabrik A/S – pluk fra historien

  • 1904: Grundlæggeren Niels Jensen køber Buchtrups Maskinfabrik i Skibsgade 6/Østergrave 12
  • 1920: Sammen med sønnen Søren Ejner Jensen starter Niels Jensen tandhjulsvirksomheden under navnet Niels Jensen & Søn.
  • 1922: Der investeres i den første tandhjulsmaskine.
  • 1939: Der produceres nu udelukkende tandhjul og gear.
  • 1948: Tredje generation Einer Fischer Jensen starter og bliver senere CEO.
  • 1962: Den nuværende fabrik i Kristrup bygges. Siden er den udvidet tre gange.
  • 1978: Fjerde generation Søren Fischer starter som medarbejder.
  • 1980: Søren Fischer køres i stilling til at videreføre familievirksomheden.
  • 1990: Virksomheden får rettighederne til at producere og sælge SKF’s koniske tandhjul.
  • 2007: Den første robot installeres.
  • 2012: Søren Fischer bliver Ridder af Dannebrogordenen.
  • 2021: Lau Akstrup Jensen tiltræder som CEO og medejer.

Han brænder først og fremmest for produktions-Danmark:

- Vi skal have stoltheden tilbage i industrien. På alle parametre giver det god mening, at vi får øje på det værdifulde i, at vi fortsat har industriproduktion i Danmark. Tag sådan et begreb som innovation. Det er ude i produktionen, at vi finder kilden til nye produkter og forbedringer. Når vi selv producerer tingene, ved vi også, hvordan vi kan optimere dem. Det kan du ikke få øje på, hvis du fysisk befinder dig langt fra produktionen og blot kigger ind i en computer.

Hiv mere produktion hjem til Danmark

Og så spiller tanken om at holde fast i og udvikle produktions-Danmark rigtig godt sammen med en af de mest højaktuelle samfundspolitiske dagsordener, nemlig bæredygtighed, slår Lau Akstrup Jensen fast:

- Det er da tudetosset, at der snakkes så meget om sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02. Lad os rykke mere produktion hjem, hvis vi vil gøre noget virkelig bæredygtigt, siger Lau Astrup Jensen.

Han håber, at Danmark og Europa ”kommer til fornuft” og hiver noget mere af det arbejde hjem, som er kylet til Asien:

- Det er godt på vej, men endnu mere kan komme hjem. Ja, vi kan ikke konkurrere med lønninger på fire kroner i timen. Men når vi automatiserer, kan vi i Danmark mindske behovet for mandskab, og dermed kan vi konkurrere med produktioner i udlandet.

Randers Tandhjulsfabrik har en lang række store industrikunder, der alle har mere og mere fokus på bæredygtighed.

- Den bæredygtige dagsorden er vi  også fedtet godt ind i. Vi arbejder intensivt på at nedbringe vores CO2-udledning, køber selv ind i nærområderne, og så gør vi vores til, at vi fortsat kan være så dygtige og rentable, at vi kan have vores produktion lokalt, siger direktøren for Randers Tandhjulsfabrik.

Lau Akstrup Jensen, administrerende direktør hos Randers Tandhjulsfabrik A/S. Foto: Annelene Petersen

10 hurtige til tandhjulsdirektøren

Har tandhjul overhovedet en fremtid? Sådan lyder et af 10 spørgsmål til Lau Akstrup Jensen, der til marts har et års jubilæum som topchef i Randers Tandhjulsfabrik A/S på Haraldsvej.

Og ja, der er fortsat brug for de cylindriske tandhjul, koniske tandhjul og gearkasser, som virksomheden sælger til både små og store industrivirksomheder, slår den administrerende direktør fast.

Tandhjulsfabrikken investerer i disse år massivt i at automatisere produktionen. Den største bekymring for fremtiden er nemlig, om der fortsat vil være kvalificerede medarbejdere nok.

Hvad er du mest – sælger eller produktionsmand? Din største bekymring for fremtiden? Dit største håb for fremtiden? Det er tre af de 10 spørgsmål, som vi her stiller Lau Akstrup Jensen, der til marts har et års jubilæum som topchef i den ikoniske Randers Tandhjulsfabrik A/S, som han også er medejer af.

INDUSTRI: Der gribes for tiden dybt i lommerne hos Randers Tandhjulsfabrik A/S.

Den over 100 år gamle Randers-virksomhed, der er specialiseret i at producere cylindriske tandhjul, koniske tandhjul og gearkasser, satser intensivt på at optimere produktionen, hvilket kræver et vedholdende fokus på at automatisere.

De seneste par år er der både blevet opgraderet en række maskiner, solgt syv maskiner – og købt to spritnye. En CNC-styret fortandingsmaskine fra 1989 er blandt meget andet blevet opgraderet med en ny Siemens 8400 SL-styring.

Kort om Randers Tandhjulsfabrik A/S

  • Har 39 medarbejdere og er leverandør af tandhjul med fokus kundetilpassede kvalitetsløsninger.
  • Specialet er cylindriske tandhjul, koniske tandhjul og gearkasser.
  • Kunderne tæller globale industrikoncerner som ABB, MAN Diesel, Bombardier og Atlas Copco.
  • Over 80 procent af produktionen sælges uden for Danmarks grænser.
  • Blev grundlagt i 1920 af Niels Jensen og sønnen Søren Ejner Jensen under navnet "Niels Jensen og Søn".
  • Allerede to år senere køber far og søn den første tandhjulsmaskine, og fra 1939 koncentrerer man sig 100 procent om produktion af tandhjul.
  • I 1948 starter tredje generation Einer Fischer Jensen på fabrikken, hvor han senere bliver administrerende direktør.
  • I begyndelsen af 1980'erne overlades roret til Søren Fischer (fjerde generation)
  • I 2021 bliver Lau Akstrup Jensen CEO og medejer. Bestyrelsesformanden er Anders Thoustrup. Søren Fischer er fortsat medejer og medlem af bestyrelsen.

- Væksten går over automatisering, fortæller Lau Akstrup Jensen, der om få måneder kan fejre et års jubilæum som topchef i Randers Tandhjulsfabrik A/S:

- Når vi opgraderer maskinparken, er det ganske enkelt for at fremtidssikre produktionen. Vi skal kunne producere hurtigere. Vi er rigtig glade for vores folk, men vi oplever i stigende grad en massiv mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Her svarer han på 10 spørgsmål om tandhjulsfabrikken og slår blandt meget andet fast, at der fortsat er brug for de små tandhjul som komponenter i de fleste industrielle processer.

1. Hvad er dine styrker som topchef?

- Da jeg var 13 år, startede jeg som arbejdsdreng på en maskinfabrik, og jeg blev herefter uddannet maskinarbejder.

- Siden har jeg i en lang række funktioner og som leder arbejdet med industriproduktion. De seneste 15 år har jeg været leverandør af maskiner og automationsløsninger til industrien. Jeg ved ikke alt muligt om tandhjul, men jeg har en grundlæggende produktionsindsigt og gode idéer til, hvordan man producerer tandhjulene.

- Og så har jeg indspark til, hvordan man sælger produktet. Jeg har altid arbejdet med high end-produkter og kan fremkalde de parametre, der kan differentiere os på markedet?

2. Hvordan vil du løfte virksomheden?

- Vi søger at ramme et hul i markedet, hvor det handler om højpræcisions-emner i mindre og mellemstore serier, og vi har fokus på produktionsoptimering. Vi har for eksempel de seneste par år opgraderet en række maskiner, solgt syv maskiner og købt to nye.

- Med den nye maskinpark kan vi producere væsentligt hurtigere, end vi kunne før. Det er uhyre vanskeligt at skaffe ansatte. Skal vi vækste, må vi automatisere.

3. Hvordan er I unikke?

- I over 100 år har vi produceret tandhjul og transmissionsløsninger. Vi har fortsat kunder i rigtig mange store industrivirksomheder i lande som Norge, Sverige, Tyskland, Holland, Belgien og Danmark. Når vi kan arbejde for sådanne koncerner, er der nærmest ikke nogen, vi ikke kan løse opgaver for.

- Vi har et super fundament til at komme endnu mere ud over stepperne via vores rigtig gode referencer. Vi har en fælles, langvarig historie med mange af kunderne. Nogle har vi haft i over 50 år. Og vi har betjent os af de samme leverandører lige så længe.

4. Hvordan mindsker I jeres klimaaftryk?

- Vi arbejder intensivt på at nedbringe vores CO2-udledning, og det er noget især vores største kunder værdsætter og prioriterer.

- Vi køber blandt andet varer så tæt på os selv som muligt, og dermed mindsker vi klimaaftrykket. Stål køber vi for eksempel i Sverige og Tyskland.

- Det klinger efter min mening hult, hvis man transporterer varer fra den ene til den anden ende af jorden og samtidig påstår, at man passer på vores klima.

5. Hvad er din største bekymring for fremtiden?

- En bekymring er, at vi løber tør for arbejdskraft og ikke kan skaffe de nødvendige folk. Vi tager lærlinge ind som industriteknikere, men det er ikke nok. Vi er nødt til at få endnu flere unge til at interessere sig for industrien som arbejdsplads.

- Industri skal efter min mening på skoleskemaet. De unge skal lære om industriproduktion – lige så vel som de skal lære at regne og skrive. Viden om produktion bør være en del af den almene dannelse.

6. Hvad er dit håb for fremtiden?

- Det er, at vi rykker mere produktion hjem til Danmark. Også fordi det er langt mere bæredygtigt.

- Det er da tudetosset, at der snakkes om det værdifulde i sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02.

- Vi kan sagtens automatisere så meget, at vi kvalitets- og prismæssigt kan producere lige så godt i Randers som andre steder.

- Hvis vi skulle gøre noget, skulle vi flytte produktionen til Ukraine eller endnu længere østpå. Men der kan vi ikke få den kompetence, vi har behov for. Så hellere automatisere os ud af det.

7. Har tandhjul overhovedet en fremtid?

- Tandhjulene blev opfundet for mange år siden, og der bliver ved med at være brug for dem. Nogle af de gamle maskiner med tandhjul, erstattes af maskiner uden. Men omvendt har vi lige udviklet maskiner til fødevareindustrien, hvor tandhjulene indgår som en vigtig kompetent i processen.

- Vi sælger dog et langt bredere varesortiment end de enkelte tandhjul. Et eksempel er en kunde, vi laver oliepumper for. Vi startede med at levere tandhjul, og nu samler, tester og pakker vi hele pumpen. Kunden køber dermed kun et enkelt varenummer hos os, og vi håndterer så de 20 varenumre, der ligger bagved.

8. Er du god til at uddelegere?

- Et stort ja til det spørgsmål. Frihed under ansvar er mit mantra. Vores økonomichef har for eksempel ansvar for alt med løn og HR. Jeg vil kun høre om det, hvis der sker noget helt særligt.

- Mine folk får virkelig lang snor. Jeg er ikke en dukkefører. Det vigtigste for mig er, at vi alle er fleksible. Vi skal lære af hinanden og ikke puge med vores viden.

- Den mest værdifulde medarbejder deler ud af, hvad han eller hun kan. Flere skal kunne det samme, så vi ikke pludselig risikerer ikke at kunne levere.

9. Hvad er du mest - produktionsmand eller sælger?

- I virkeligheden er jeg både og. Jeg er ikke til kun at ræse op og ned ad den tyske autobahn for at sikre kunder. Jeg er også ham, der sikrer mig, at der leveres og produceres.

- Som sælger går jeg helt ind i maskinrummet. Jeg ved, hvad vi kan og ikke kan, og det er vigtigt for mig i dialogen. Nogle gange tager jeg dog en teknisk dygtig medarbejder med til salgsmøderne. Så kan han tale om de tekniske detaljer, mens jeg har dialogen med indkøbsafdelingen og får papirerne på plads.

- Samhandel er ikke længere bare et håndslag men en lang række dokumenter med specifikationer og ansvarsfraskrivelse med meget mere, der skal underskrives. Du skal vide, hvad du skriver under på.

10. Hvordan sælger I?

- Vores salg nu og fremover vil i langt højere grad foregå på account-basis. Det vil sige, at vi fokuserer på at identificere, målrette og sælge til nøglekunder.

- Vi tilbyder at kigge deres komponenter efter i sømmene. Hvis vi kan fortælle, at vi kan producere dem billigere, så har vi et solidt argument for mersalg. Vi skal være den foretrukne tandhjulsproducent ikke bare et nødvendigt onde.

- De bedste kunder er dem, der køber igen og igen. Vi har et stort færdigvarelager, hvor vi kører rammeaftaler, så vi kan servicere dem med meget kort responstid. Vi har en buffer, som de er forpligtet til at aftage i en given periode.