Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lad os købe lokalt, er det en aftale?

Da min lille familie og jeg flyttede fra Frederiksberg og tilbage til Randers for snart 15 år siden, abonnerede vi på en kasse med grøntsager fra Aarstiderne.

Hver uge modtog vi kassen og nød de sprøde grøntsager, men for dælen det var dyrt.

Så begyndte vi i stedet at tage en kurv under armen og besøge Korsmedergaard i Tånum, og hjem kom vi med de skønneste økologiske æg og grøntsager til næsten ingen penge.

Ja, det kan betale sig at købe ind lokalt. Det er både klimavenligt, og det er nu engang en rar følelse at bakke op om det lokale, især når kvaliteten er lige så høj eller højere end andre steder.

Nogle gange kan jeg undre mig over, at vi har så mange usædvanligt dygtige virksomheder med domicil i Randers, der tjener deres penge alle andre steder end i vores hjemby.

Tag en virksomhedsejer som Lise-Lotte Berg, der ejer konsulenthuset Berg’s og er den nyeste rådgiverprofil i Erhvervsliv Randers’ Spørgehjørnet. Med ganske få undtagelser har hun sine kunder uden for kommunen.

Overvej at tage fat i hende, hvis I skal udvikle jeres team eller/og har behov for en gedigen hands-on-ledelsessparring.

Der lever en fordom om, at man helst skal være i familie eller lokal for at komme til fadet i Randers. Men faktisk ser jeg et endnu større problem. Det modsatte er i højere grad tilfældet.

Vi ser det alt for ofte som diskvalificerende at være ”naboens søn”.

Tør vi kun værdsætte vores egne, når andre udefra har sagt go?

Nogle gange ligger guldet lige foran os. Vi skal også turde vælge vores nærmeste, men selvfølgelig kun når kvaliteten er høj.

Akkurat ligesom vi skal unde vores nabo at få den sol, der tilkommer ham og ikke bare sige, ”han er da også en pralerøv”.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her.

Læs og lad dig inspirere!

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Cold Hand Winery har succes med at tilbyde luksus-camping i naturen. Ejeren Jens Skovgaard Pedersen er dog blevet bedt om at pille teltene ned. Men nu vil Socialdemokratiet og Venstre i Randers genoverveje, om det alligevel ikke er muligt at give en dispensation for Landzoneloven. Foto: Johnny Pedersen

Rundt om Randers

Så er der måske lys forude for Cold Hand Winery i Læsten. Tidligere på året fik stedet besked på, at Landzoneloven sætter en kæp i hjulet for stedets populære Glamping-telte. Men nu mener Socialdemokratiet og Venstre, at det er værd at genoverveje, om der alligevel ikke kan gives en dispensation. Sagen er på den lokalpolitiske dagsorden 29. november.

Korsmedergaard – det økologisk landbrug med gårdbutik – i Tånum er solgt, og dermed giver den 85-årige ejer, Svend Erik Hjuler Rasmussen, roret videre. Han blev kåret til Årets Økolog i 2017.

Business Park Randers ApS er blevet en ok forretning for ejeren Randers FC Holding A/S. Det viser en dugfrisk årsrapport for 2020/21. I det seneste år er overskuddet vokset fra 3,1 millioner til 4,5 millioner kroner før skat.

I januar blev hudplejeproducenten Dermapharm A/S idømt en bøde på 80.000 kroner for ikke – på god nok vis – at have instrueret en medarbejder, der kom alvorligt til skade. Virksomheden har anket dommen til frifindelse, og anklagemyndigheden har anket for at få skærpet dommen. Sagen bliver afgjort i landsretten, oplyser Amtsavisen.

I det seneste år er overskuddet vokset fra 1,6 millioner til 2,8 millioner kroner før skat. Sådan lyder den positive nyhed fra A. K. Iversen A/S. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste bedst, når der måles på resultat før skat.

Betonelement-fabrikken Confac A/S i Randers og søstervirksomheden A/S Magnus Holm i Auning bliver til foråret opkøbt af den internationale byggematerialegigant CRH Denmark A/S - hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender handlen. Medarbejderne står til en pæn gevinst.

Her kan du læse kort nyt om virksomheder i Randers.

KORT NYT: Kan Cold Hand Winery i Læsten alligevel få en dispensation fra Landzonelovens regler om, at luksustelte skal stå indenfor en afstand af 20 meter fra stedets eksisterende bygninger på Haversmosevej 21 i Læsten?

Hidtil har lokalpolitikerne afvist muligheden, men nu bliver sagen sat på den lokalpolitiske dagsorden 29. november, og Venstre og Socialdemokratiet er nu helt med på, at Landzoneloven ikke skal bremse initiativet fra den entreprenante vinavler. Læs eller genlæs den historie, som Erhvervsliv Randers tidligere har skrevet om sagen.

85-årige Svend Erik Hjuler Rasmussen sælger nu Korsmedergaard i Tånum, der drives som økologisk landbrug og gårdbutik.

- Selvfølgelig fortsætter Korsmedergaard med at være økologisk, skriver han på FB.

Netop økologien er en hjertesag for Svend Erik, der var 60 år, da han købte gården. I 2017 blev han fuldt fortjent kåret som Årets Økolog af Netto og Økologisk Landsforening .

- Jeg blev økolog, fordi jeg gerne ville råde bod på de 40 år, hvor jeg virkede som konventionel landmand, sagde han dengang ved prisuddelingen.

Business Park Randers ApS lejer lokaler ud til en bred vifte af mindre lokale virksomheder og er et populært konferencested. Og businessparken er åbenbart blevet en ok forretning for ejeren Randers FC Holding A/S. En ny årsrapport for 2020/21 viser således, at overskuddet i det seneste år er vokset fra 3,1 millioner til 4,5 millioner kroner før skat.

Siden 1975 har Dermapharm A/S i Fårup produceret skånsom og miljøvenlig hudpleje. Men nu er det ikke de fine cremer men en retslig tvist, der får opmærksomhed. I januar blev Dermapharm således idømt en bøde på 80.000 kroner for ikke – på god nok vis – at have instrueret en medarbejder, der kom alvorligt til skade. Virksomheden har valgt at anke denne dom til frifindelse, oplyser Randers Amtsavis, mens anklagemyndigheden omvendt har anket sagen til skærpelse. Sagen vil blive afgjort i landsretten.

I det seneste år er  overskuddet hos A.K. Iversen A/S vokset fra 1,6 millioner til 2,8 millioner kroner før skat. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste bedst, når der måles på resultat før skat. A.K. Iversen A/S, der blev grundlagt i Randers i 1944 af Anton Kristian Iversen, var kendt under navnet ”Iversen´s bakelitfabrik”. Virksomheden er nu en moderne plastik -og værktøjsfabrik, der ledes af direktør Poul Puggard Iversen med god støtte fra sønnen Allan Iversen og datteren Dorte Iversen - familiefirmaets 3. generation.

Medarbejderne hos betonelement-fabrikken Confac A/S har ad flere omgange købt eller fået tildelt aktier i virksomheden via en skattebegunstiget bruttolønsordning.

Og nu kan de ansatte se frem til en gevinst, når Confac A/S og søstervirksomheden A/S Magnus Holm i Auning til foråret bliver opkøbt af CRH Denmark A/S. Salget afventer dog godkendelse af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Aktiemajoriteten ligger fortsat i Confac Holding A/S, der ejes af de fire stiftere - Verner Lind, Peter Adamsen, Frank Laursen og Erling Holm.

Lise-Lotte Berg er Spørgehjørnets nye rådgiverprofil. Hun ejer og driver konsulenthuset Berg’s og rådgiver om teamdynamikker, arbejdsmiljø og teamledelse. Har du et spørgsmål til Spørgehjørnet, så send det til triwi@erhvervslivranders.dk. Du er velkommen til at spørge anonymt. Pressefoto/Grafik: Jacob Faarup

Gode bud på hvordan du bliver en langtidsholdbar leder med mod og mening

Flere af mine medarbejdere begynder at presse på for at få faste hjemmearbejdsdage? Er det overhovedet en god idé?

Sådan lyder et nyt spørgsmål i Spørgehjørnet, som trivsels- og udviklingskonsulent Lise-Lotte Berg her svarer på.

Siden 2010 har hun drevet konsulenthuset Berg’s og faciliteret sparringsforløb og løst udviklingsopgaver for en bred vifte af ledere, virksomheder og institutioner.

- Lige for tiden har jeg især travlt med at hjælpe arbejdspladser med i kølvandet på Corona at genetablere de gode værdier og den hensigtsmæssige adfærd, fortæller hun.

En konfliktsky leder, der tøver med at sætte rammer og retning, er gift for et team, og det gør sig gældende for alle brancher. Det siger trivsels- og udviklingskonsulent Lise-Lotte Berg fra konsulenthuset Berg’s, der svarer på spørgsmål i Erhvervsliv Randers' Spørgehjørnet. Denne gang handler det om dilemmaerne ved hjemmearbejdsdage.

LEDELSE: Om du er leder i en it-virksomhed og kører i en strømlinet Tesla. Om du er tømrermester med lastbil og tre tømrere i dit team. Eller om du er leder for 10 pædagoger i en daginstitution.

- Så er det akkurat de samme relationelle og medmenneskelige mekanismer, der spiller ind, når du skal få dit team til at fungere optimalt, siger den erfarne trivsels- og udviklingskonsulent Lise-Lotte Berg, der startede Konsulenthuset Berg’s i 2010 og fremover vil svare på spørgsmål om arbejdsmiljø, trivsel og ledelse i Erhvervsliv Randers’ Spørgehjørnet.

Kort om Lise-Lotte Berg

  • Er trivsels-, leder- og udviklingskonsulent.
  • Stiftede konsulenthuset Berg’s i Randers i 2010.
  • Har løst opgaver for virksomheder som Schwarzkopf, Djurs Sommerland, Bayer, privathospitalet Mølholm, Toyota i Randers, 23 kommuner heriblandt Favrskov, Randers, Mariagerfjord og Syddjurs.
  • Er certificeret i GAIS trivselsmålinger og DISC-personprofiler.
  • Var bestyrelsesmedlem hos Erhverv Randers fra 2012- 2016.
  • Var i en periode HR Konsulent hos hos AS3 Companies.
  • Er oprindelig bioanalytiker og akupunktør.

Lise-Lotte Berg har løst opgaver for en uhyre bred vifte af virksomheder og institutioner – fra privathospitalet Mølholm til Schwarzkopf og medicinalvirksomheden Bayer til Toyota i Randers og en lang række kommuner:

- Fagligheder og DNA er naturligvis forskelligt fra virksomhed til virksomhed, men gennem tiden er jeg blevet bekræftet i, at det er de samme mekanismer, der går igen i teams, hvor samarbejdet halter.

Genetabler de gode værdier

Lige for tiden har Lise-Lotte Berg især travlt med at hjælpe arbejdspladser med at genetablere de gode værdier og den hensigtsmæssige adfærd:

- I kølvandet på corona er der åbnet op for, at vi kan indrette os anderledes end førhen, og det er vigtigt med en ærlig dialog om, hvad der er godt for den enkelte, for fællesskabet og for virksomheden. Hjemmearbejdsdage er jo for eksempel blevet prøvet af under pandemien, og det er noget, som flere nu efterspørger, konstaterer hun.

Lise-Lotte Berg om sine karrierevalg

Derfor blev jeg coach
- Som akupunktør blev jeg i stigende grad i tvivl, om det var min behandling eller min evne til at tale med folk, der lindrede dem. Derfor uddannede jeg mig til coach.

Derfor stoppede jeg som bioanalytiker
- Jeg havde beføjelsen til at forholde mig til en celle ad gangen. Jeg ville hellere forholde mig til hele mennesket.

Han gav mig idéen til at kaste mig over ledersparring?
- Jeg har altid fået at vide, at jeg er en dygtig formidler og underviser. Da jeg var bestyrelsesmedlem hos Erhverv Randers, havde jeg en mentor. Det var Knud Bille, og han sagde til mig ”Du skal lave noget med ledelse!”. Jeg lyttede til ham, og siden har ledersparring været kernen i min opgaveportefølje.

To af Berg’s mest populære udviklingsforløb har titlerne "Aflys den kunstige harmoni og skab ægte trivsel" og "Bliv en langtidsholdbar leder med mod og mening."

- Jeg oplever alt for meget kunstig harmoni på arbejdspladserne. Nogle virksomheder og institutioner har så meget ufred og uro, der aldrig bliver sat ord på. Og hvis man ikke tør åbne op for hvepsereden og har en leder med mod og erfaring til at styre igennem, så går det i den grad ud over arbejdsglæden, siger hun.

Et teamforløb hos Berg’s tager typisk udgangspunkt i profilanalyser og har fokus på de samarbejdsudfordringer, der kan være.

- Sideløbende er der sparring med lederen, hvor jeg går helt tæt på. Det er et fortroligt rum, hvor der bliver sat navn på konkrete medarbejdere, og der dykkes helt ned i adfærd og situationer: Hvad siger lederen og hvornår? Hvad sker efterfølgende? Hvordan reagerer den enkelte medarbejder? Hvordan håndterer lederen denne reaktion? Og så videre.

Det er, når teorier og strategier skal omdannes til konkret daglig adfærd, at ledelse bliver en kæmpe udfordring, slår Lise-Lotte Berg fast:

- Mange ledere giver udtryk for, at det er en befrielse at have mig som fast, loyal sparringspartner. Det er en god støtte at have en person udefra, som de kan vende og dreje konkrete daglige ledelsesudfordringer med.

Spørgehjørnet: Flere af mine medarbejdere begynder at presse på for at få faste hjemmearbejdsdage? Er det overhovedet en god idé?

Tak for dit spørgsmål

Tendensen er, at især yngre medarbejdere ønsker mere fleksibilitet, større frihed og mere indflydelse på egne arbejdsopgaver.

Og under corona-pandemien har mange af os tilmed fået øjnene op for, at vi i mange tilfælde kan indrette vores arbejdsliv anderledes end førhen.

Ledere har ligeledes erfaret, at det rent faktisk er muligt at lede medarbejdere på distancen, at møder via Teams kan fungere, og at arbejdsglæden hos visse medarbejdere stiger, når de får mulighed for at arbejde hjemme et par gange om ugen.

Men skal I have faste hjemmearbejdsdage? Og skal det være en mulighed for alle? De spørgsmål er der alligevel ingen entydige svar på.

Først og fremmest skal det både være en fordel for den enkelte, for fællesskabet og for virksomheden, at der er mulighed for at arbejde hjemme.

I er nødt til at have en åben dialog om fordele ved, dilemmaer ved og rammerne for hjemmearbejdet. Ellers kommer det ikke til at fungere.

Her er nogle spørgsmål, I kan lade jer inspirere af i jeres dialog:

  • Hvad er fordelen for virksomheden? For eksempel at spare kontorkvadratmeter. At få mulighed for at honorere ansattes ønske om fleksibilitet.
  • Hvad er den ledelsesmæssige udfordring? For eksempel at det med hjemmearbejde bliver endnu vigtigere klart at aftale, hvad der skal produceres. At især "den uerfarne” medarbejder vil kunne opleve at være meget alene om opgaveløsningen. At det på afstand kan være svært ”at mærke”, om medarbejderen trives.
  • Hvad er fordelen for medarbejderen? For eksempel at hun undgår forstyrrelser i storrumskontoret og dermed kan koncentrere sig bedre om opgaverne. At det er dejligt at kunne sige ”hej til børnene, når de kommer hjem fra skole”. At undgå lang transporttid til og fra job.
  • Hvad er ulempen for medarbejderen? Og er det overhovedet et ønske alle har?
    Fx at man kan opleve at være meget alene om opgaverne. At det går ud over fællesskabsfølelsen. At man ikke længere oplever at være et hold.
  • Hvor mange ugentlige hjemmearbejdsdage giver mening? Skal de være efter behov, på skift – og skal der overhovedet være faste dage?
  • Hvordan sikrer vi den uformelle videndeling? Hvordan får vi sikret, at vi har holdånd? Fælles værdier? Fælles mål?
  • Hvornår giver fysiske møder mening – og hvornår kan vi supplere med Teams?

Håber du kan bruge mine indspark!

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig her.

Lise-lotte@berg-s.dk, mobil: 20888796

BDO-revisor Pia Højlund Juul er en af de eksperter, der svarer på virksomhedsrelevante spørgsmål i Spørgehjørnet i Erhvervsliv Randers. Foto: Annelene Petersen/Grafik: Jacob Faarup

Spørgehjørnet: Har min virksomhed salgspotentiale?

Hvordan kan du dokumentere, at din virksomhed er veldrevet, har god omsætning samt gode udviklingsmuligheder - og dermed er så værdifuld, at du kan sælge den?

Det spørgsmål giver BDO-revisorerne Søren Busch og Pia Højlund Juul gode svar på i spørgsmål-svar-konceptet Spørgehjørnet.

Her svarer BDO-revisorerne Pia Højlund Juul og Søren Busch på spørgsmål fra dig, der følger med i Erhvervsliv Randers. Denne gang giver de gode fif til at salgsmodne en virksomhed.

Hvordan finder jeg ud af, om min virksomhed er værd at sælge? Og hvordan gør jeg den salgsklar?

Hej og mange tak for dit spørgsmål.

Naturligvis vil vi først og fremmest råde dig til at få en dialog med en revisor eller en virksomhedsmægler for at finde ud af, om netop din virksomhed kan være interessant for potentielle købere. Han eller hun kan også hjælpe dig med salgsmodningen.

Før dialogen kan du imidlertid lade dig inspirere af nedenstående mere generelle råd om, hvordan du kan dokumentere, at din virksomhed er veldrevet, har god omsætning samt gode udviklingsmuligheder.

En skarp, overbevisende dokumentation vil både gøre salget nemmere samt give mulighed for at få en god pris.

I salgsmodningsprocessen skal der være fokus på:

- At sikre dokumentation om virksomhedens forretningsgrundlag, processer, kompetencer samt juridiske og økonomiske forhold.

- Forsat at optimere og udvikle virksomheden, selvom du har besluttet dig for salg. Hold dig ikke tilbage med at nye tiltag, hvis det vil øge virksomhedens evne til at tiltrække flere potentielle kunder.

- At være attraktiv i købers øjne ved for eksempel at have:

  • Detaljerede beskrivelser af processer- og produktionsflow.
  • Overbevisende regnskaber for en længere periode.
  • En bred vifte af produkter med beskrivelser af udviklingsmuligheder, gerne digitale.
  • Og en stabil, trofast og gerne vækstende kundeportefølje.

Vi håber, at du fik svar på dit spørgsmål. Ellers er du velkommen til at kontakte enten:

Pia Højlund Juul på tlf. +45 41 96 16 21 eller mail PIJ@bdo.dk

eller

Søren Busch på tlf. +45 41 96 16 51 eller mail SOB@bdo.dk.