Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lotte Sølvtofte ejer brillebutikker i Randers, i Nyborg og i Odense. For 10 år siden gik hun konkurs med Brillehuset Sølvtofte i Randers. I starten skammede hun sig, men nu er hun kommet stærkt videre. - En konkurs er noget, der både personligt og forretningsmæssigt kan gøre dig uendelig meget klogere, slår hun fast. Pressefoto

Brille-Lotte: Konkurser er noget, du kan lære af

Selv om der de seneste år er kommet en del hype om iværksætteri, er det fortsat som om, der klæber en følelse af skam til det at gå konkurs.

I nyhedsbrevet har jeg denne gang interviewet Lotte Sølvtofte - eller Brille-Lotte, som hun kalder sig selv. Du kan både læse interviewet eller høre det som podcast.

Lotte Sølvtofte ejer tre brillebutikker under brandet by Sølvtofte, men så succesfuld har hun ikke altid været. For 10 år siden gik hun konkurs med en anden brillebutik. Ingen kunder kom i klemme, men alligevel blev hun rystet i sin grundvold. Pludselig følte hun, at hun ingenting var værd.

Brille-Lotte gik fra at være en højlydt, altid snakkende kvinde – til i en periode at være en skygge af sig selv.

- Jeg tog helst på arbejde meget tidligt om morgenen, ligesom jeg kun handlede, når andre spiste aftensmad. Jeg ønskede ikke at møde nogen, fortæller kvinden, der ellers altid havde forstået at rage op og larme i bybilledet.

Ville Brille-Lotte have oplevet samme skamfølelse, hvis hun havde boet i en amerikansk provinsby? Sikkert ikke.

Det er nemlig noget typisk dansk, at vi dunker os selv og hinanden i hovedet, hvis vi ikke lykkes. Dem der rager op, kritiserer vi, hvis ikke de har succes. Dem der intet gør, er vi mest trygge ved.

Vi hvisker til hinanden: Hvorfor blev hun da ikke bare i sit faste job? Hvad var det da også for en tosset idé, hun forsøgte sig med. Selvfølgelig havde hun ikke, hvad der skulle til.

I stedet burde vi sige: Hun tog et initiativ. Hun knoklede for sin forretningsidé. Hun viste mod. Ærgerligt, at det ikke gik. Og lad os nu støtte hende, så hun kan lære af sine erfaringer og komme op på hesten igen.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du deler.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist

Få Erhvervsliv Randers læst op her

- Vi er meget stolte over at modtage prisen som årets CSR-virksomhed i Randers. For os har det længe været helt naturligt at arbejde systematisk med social ansvarlighed, men vi er selvfølgelig beæret over, at vores indsats bliver bemærket og anerkendt i lokalmiljøet, siger Lasse Halliday, logistikdirektør i SGDD, der ejer Brødrene Dahl. Foto: Annelene Petersen

Rundt om Randers' erhvervsliv

Hvad med lidt teambuilding på skøjter? Kulturhuset Underværket har netop åbnet sin skøjtebane.

Pharma-Tech, der producerer plastbeholdere til blandt andet fødevare- og pharma-industrien, modtager nu årets EY Entrepreneur Of The Year Inspirationspris i Midtjylland. Randers-virksomheden får prisen, der bliver uddelt af Erhverv+, for sin dedikerede kundeloyalitet under corona-pandemien.

Brødrene Dahls centrallager er netop blevet kåret til årets CSR-virksomhed i Randers. Hvert år uddeler Randers Kommune cirka 20 CSR-certifikater til såvel nye som "velkendte" virksomheder med særlige evner for og vilje til at tage et socialt medansvar.

Der blev tjent penge i bykoustrup.dk i 2020/21. Det viser regnskabet for Handelsgaarden Koustrup ApS i Voldum, der står bag webshoppen. Det var selskabets første regnskab nogensinde.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

KORT NYT: Teambuilding på glatis er et sundt og energigivende tilbud, I kan overveje på jobbet. Kulturhuset Underværket har netop åbnet sin skøjtebane og inviterer på frisk luft, sjov motion og hyggeligt samvær. Morgenmad eller en forfriskning kan Underværket også tilbyde.

Pharma-Tech A/S får årets EY Entrepreneur Of The Year Inspirationspris af Erhverv+, der uddeler prisen for anden gang. Det er læserne, der indstiller kandidaterne.

Pharma-Tech, der producerer plastbeholdere til blandt andet pharma-industrien, oplevede en eksplosiv vækst i 2020 og kunne have tjent endnu mere under corona-pandemien. Men virksomheden valgte at være loyal overfor eksisterende kunder og blandt andet fastholde prisniveauet, fortæller Erhverv+.

Cirka hver fjerde medarbejder på det centrale logistikcenter hos Brødrene Dahl A/S i Randers er enten fleksjobber, elev eller praktikant. Og nu er centret blevet kåret til årets CSR-virksomhed i Randers. I foråret var logistikcentret først til at komme igennem kommunens skærpede certificeringskrav og modtog endnu engang et CSR-certifikat. Brødrene Dahl-logistikcentret har også modtaget den fagligt anerkendte TUR’s Uddannelsespris.

Årets resultat i Handelsgaarden Koustrup ApS i Voldum blev et overskud på 346.830 kroner. Regnskabet for 2020/21 er det første nogensinde, så det tegner fint for webshoppen bykoustrup.dk, der er virksomhedens primære aktivitet. Webshoppen sælger både tøj til børn og voksne og boliginteriør.

Lotte Sølvtofte ejer tre brillebutikker under brandet by Sølvtofte. Hun har valgt at lære af den konkurs, hun måtte igennem for ti år siden . - Først og fremmest lærte det mig noget personligt om, at livet er for kort til dårlige relationer og mennesker, der ikke er med dig. Nu er jeg blevet sådan: Jeg gider ikke noget pjat med jer. Ret ind eller forsvind, fortæller hun. Pressefoto

Lotte Sølvtofte – fra konkurs til ejer af tre brillebutikker

Lotte Sølvtofte er umiddelbart personificeringen på en vellykket business-case.

Hun ejer tre brillebutikker og har sat en markant dagsorden i optikerbranchen.

Som ”livsstilsoptiker” har hun en gang for alle sat tidligere tiders sterile, hvidklædte optikere i skammekrogen.

Men hun har ikke altid haft succes, og her fortæller Brille-Lotte, som hun kalder sig selv, om at rejse sig efter at have været helt nede at ligge.

Med konkurs. Med en kæmpe gæld. Og med sygdom. Alt sammen er noget, hun har valgt at lære af.

- Jeg skammede mig over min konkurs, fortæller Lotte Sølvtofte, der for ti år siden måtte dreje nøglen om til Brillehuset Sølvtofte i Randers’ midtby. I dag er hun dog for længst kommet videre og ejer hele tre brillebutikker – en i Nyborg, en i Odense og en i Randers. - Både personligt og forretningsmæssigt har jeg lært uendelig meget af at være nede at vende, fortæller hun.

IVÆRKSÆTTERI: Året er 2011. Intet er så stille som den morgenramte Randers’ midtby.
Butikkerne er endnu ikke åbnet op. De tillukkede facader venter på at tage imod liv og handel.

Ganske få har sluppet den dampende varme morgenkaffe ved hjemmets køkkenbord. En af dem er Lotte Sølvtofte, der kryber hen langs husmuren.

Ugen før måtte hun erklære sin butik Brillehuset Sølvtofte konkurs, og nu haster hun duknakket afsted.

Brille-Lotte, som hun kalder sig selv, vil for alt i verden undgå at møde andre. Hurtigst muligt vil hun i ly hos den optiker, hun netop har fået et lønmodtagerjob hos.

- Jeg husker mest skammen, fortæller hun.

Ti år efter sin store forretningsmæssige nedtur er hun for længst kommet videre. Hun ejer nu tre brillebutikker. Men hun mindes fortsat, hvordan hun blev ramt på identiteten, dengang hun gik konkurs.

- Hvis jeg ikke var Brille-Lotte, hvem var jeg så?

Bemærkelsesværdig virkede hendes forsigtige fremtoning i tiden efter butikkens nedlukning, og sådan måtte det vel være. De seneste syv år havde hun med sine farverige gevandter, korte strithår og spektakulære briller været en særdeles larmende profil i bybilledet.

I årevis havde Lotte Sølvtofte brugt sit bebrillede ansigt i reklamer på alt fra bybusser til husfacader. Alle i Randers vidste, hvem hun var, og selv var hun ganske sikker på sin identitet.

- Men så ramte konkursen. Hvem var jeg? Det vidste jeg knap nok, gentager hun.

Syv år med Brillehuset Sølvtofte

Det var fra 2004 og syv år frem, at Lotte Sølvtofte ejede og var den konstante driver i Brillehuset Sølvtofte i Randers’ midtby, og der var ikke tale om en hvilken som helst brillebutik.

- Jeg er uddannet optiker, men jeg ville noget andet og mere med min butik. Førhen blev synsprøver taget af hvidkitlede optikere. Men hos os var og er briller en livsstilsmarkør. De sælges i et univers med alt fra kunst til lækkert tøj og boliginteriør.

Lotte Sølvtofte reflekterer:

- Jeg satte fra starten af en dagsorden i branchen, og kunderne elskede det. Men jeg var – set i bagklogskabens lys – nok lidt overmodig, passede ikke godt nok på pengene, og varelager og salgstal var heller ikke i sync. Og så blev jeg ramt af en række skelsættende livsbegivenheder.

Hun blev opereret. Hun fik en ikke-planlagt, men meget velkommen efternøler. Og ikke mindst ramte finanskrisen.

- Jeg fik min Noam, der er mit mindste barn, og jeg var på barsel og væk fra butikken i fire måneder. Det betød, at vi tabte en halv million i omsætning, og banken erklærede, at jeg måtte og skulle tilbage med det samme, hvis butikken skulle overleve. Så jeg måtte aflevere Noam på fire måneder i vuggestuen, selv om han hverken kunne sidde og stadig fik flaske.

Det var et ubærligt dilemma at være både butiksejer – og mor, fortæller Lotte Sølvtofte:

- Når jeg var på arbejde, havde jeg dårlig samvittighed over ikke at være med Noam. Og når jeg var med ham, havde jeg dårlig samvittighed over ikke at være på arbejde. Til slut smed jeg håndklædet i ringen og erklærede min butik konkurs.

Kæberasler og kæmpe gæld

Det var en fredag, Lotte Sølvtoftes butik drejede nøglen om, og allerede onsdagen efter begyndte hun at arbejde i en anden nyåbnet brillebutik i Randers.

- Ingen kunder var kommet i klemme, men alligevel var mit selvbillede rystet. Jeg følte, at jeg ingenting var værd.

Brille-Lotte gik med andre ord fra at være en højlydt, altid snakkende kvinde – til i en periode at skrue markant ned for sig selv:

- Jeg tog helst på arbejde meget tidligt om morgenen, ligesom jeg kun handlede, når andre spiste aftensmad. Jeg ønskede ikke at møde nogen.

Rent økonomisk fik hun lussinger.

Gælden var på i alt på 3,7 millioner kroner. Men hun opnåede en gældssanering og fik betalt sin personlige gæld med stor hjælp fra en kreditorbeskyttet check fra sit forsikringsselskab og en opsparing.

Siden kom endnu en ulykke væltende.

- Et halvt år før jeg åbnede By Sølvtofte, blev jeg ramt af kræft i skjoldbruskkirtlen. Heldigvis var sygdommen indkapslet, så jeg undgik kemo. Og jeg modtog i den forbindelse endnu en check af forsikringsselskabet. Denne gang for at være blevet ramt af kritisk sygdom.

Konkurs og sygdom – noget du kan lære af

Tiden læger heldigvis alle sår, siger man, og sådan var det også for Brille-Lotte. Hun helede, og stille og roligt vendte hun tilbage til tidligere tiders styrke.

Og når hun nu kigger tilbage, kan hun se, at både konkurs og sygdom er noget, hun har lært uvurderligt meget af.

Nu er jeg blevet sådan: ”Jeg gider ikke noget pjat med jer. Ret ind eller forsvind.

- Naturligvis var både konkurs og alvorlig sygdom belastende, men først og fremmest lærte det mig noget personligt om, at livet er for kort til dårlige relationer og mennesker, der ikke er med dig. Nu er jeg blevet sådan: Jeg gider ikke noget pjat med jer. Ret ind eller forsvind!

Hun har også indset, at hun er meget mere end bare et CVR-nummer:

- Jeg kan og kunne noget helt særligt via min personlighed. Kunderne blev ved med at opsøge mig, selv om jeg ikke længere ejede en butik.

Og så er hun blevet langt mere fornuftig økonomisk, og det gælder både privat og forretningsmæssigt:

- Jeg har for eksempel ikke tøj længere, hvor prismærkerne ikke er taget af. Det havde jeg førhen. Og jeg tænker mig rigtig godt om, før jeg smider penge efter noget.

Tidligere troede Lotte Sølvtofte, at træerne kunne vokse ind i himlen. Det har hun erfaret, at de ikke gør:

- Jeg tør ikke rigtig længere have hænderne oppe, når det går godt. Jeg ved, at der altid kommer en downperiode. Men sådanne kan man så også vende til noget positivt. Tag denne her corona-pandemi, der jo ikke har været sjov at åbne butikker i. Den generelle nedtur har jeg vendt til noget fremadrettet.

By Sølvtofte-kæden har ekspanderet og fået to ”sindssygt billige” lejemål på grund af pandemiens hærgen.

- Mens alle andre har indskrænket og passet på sig selv, har jeg ekspanderet. I meget lang tid gik jeg med livrem og seler, men dem har jeg så løsnet. Det har været nødvendigt for at komme videre. Og videre skal vi.

Skæve briller, kærlighed – og drift

Lotte Sølvtofte ejer i dag et holdingselskab, hvor indkøb er samlet, og hvorigennem hun ejer tre butikker med i alt 11 ansatte. En af butikkerne ligger i Randers, en er i Odense, og en har adresse i Nyborg. Konceptet er bygget op, så daglige butiksledere sælger briller og livsstil under mantraet ”skæve briller og kærlighed”.

Egentlig er det så meningen, at Lotte Sølvtofte skal sidde i helikopteren, tage sig af indkøb, markedsføring – og planlægning. Der skal nemlig købes ind til de helt rigtige priser, og så er det ikke bare brillestel, der købes ind. Kæden har også en række livsstilsprodukter, der sælges side om side med stel – og synstest.

- Jeg har imidlertid ikke kunnet slippe driften. For der er mangel på optikere. Rekruttering er en konstant udfordring, og vi har netop i en længere periode haft en ledig stilling som daglig leder i Odense-butikken.

Lotte Sølvtofte tager en kunstpause og fortsætter:
-Så er det jo godt, at jeg selv er uddannet optiker, og de seneste 2,5 måned har jeg kørt frem og tilbage på E45 mellem Odense og Randers. Jeg er enlig mor, har fortsat hjemmeboende børn i Randers og kan ikke bare rive teltpælene op for at være i Odense. Det har da trukket tænder. Men nu ser det heldigvis ud til, at vi har fundet en dygtig daglig leder i Odense.

Jeg kører på en meget høj klinge.

Brille-Lotte har et usædvanligt højt energiniveau. Og hun er – erkender hun – ikke særligt god til at passe på sig selv.

- Der er ikke den krise, jeg ikke kan arbejde mig ud af. Professionelt er ihærdighed og flid en kernedyd, men privat er det ikke altid en fordel.

- Jeg har ikke formået at skabe noget parforhold, der kan holde i mere end halvandet år. Mænd fascineres i første omgang af mit drive, men det er også det, der ender med at slå dem ihjel. Jeg kører på en meget høj klinge.

Den vanskelige kunst at slippe driften

Endnu mere knokleri skal der vel til, hvis butikkerne under by Sølvtofte-brandet skal vokse endnu mere. Ellers må hun finde nøglen til at slippe flere driftsopgaver.

- Nogle siger, at jeg skal skabe et franchise-koncept, men her er det, at jeg indtil videre stejler. Jeg er meget inde over alle butikkerne. Jeg har jo en snert af OCD. Jeg ønsker kontrol, og der skal være en stram linje fra den ene butik til den anden. Jeg er bange for at miste grebet, hvis jeg udliciterer butikkerne som franchise.

Døgnet har kun 24 timer. Det er Brille-Lotte udmærket klar over. Hun har tidligere været ude på kanten stressmæssigt. Alligevel kan hun ikke finde ud af at stoppe op.

- Jeg elsker at se tingene vokse. Jeg er iværksætter helt ind i min kerne, og jeg er ikke hende, der skal drifte. Det kører jeg kold i. Jeg ved samtidig også, at jeg går glip af meget privat, når jeg har så meget drøn på. Ja, jeg har ikke et liv som mange andre. Jeg ved aldrig, hvornår jeg rykkes ud af Randers for at skulle være i Nyborg eller i Odense. Men det er så svært at give slip.

Lotte Sølvtofte ser på nye butikslokaler hele tiden, og næste step er, at Randers-afdelingen skal udvides:
-Vi skal finde større lokaler. Lokalerne i Randers kan jeg først forlade i oktober næste år. Og det er træls, men det er helt klart, at vi drukner i vores nuværende lokale, selv om det er fedt med både orangeri og gårdhave.

Finjusteringer skal der til, men det grundlæggende koncept holder vand.

Måske kommer der en by Sølvtofte i endnu en by – hvem ved?

- Men hvis jeg skal bygge videre, er jeg nødt til at sætte mig selv et andet sted hen i organisationen. Vi skal have skabt flere synergier, og noget mere af driften skal væk fra mit bord.

Med små skridt går det i den rigtige retning. Således har Lotte Sølvtofte netop annonceret efter en bogholder på deltid.

Finjusteringer skal der til, men det grundlæggende koncept holder vand, mener Lotte Sølvtofte fortsat.

- Fede briller behøver ikke at koste en formue. Vi vil fortsat sælger briller til fast lav pris uden fordyrende mellemled med direkte import af stel. Og så er jeg overbevist om det værdifulde i at være, hvad jeg kaldet en ”livsstilsoptiker”, det vil sige en brillebutik, hvor det er tilladt at komme ind og ose lidt.

Brille-Lotte uddyber:

- Andre steder ser du typisk et stativ med lidt rodede briller. Men hos os har vi delt vores stel op i farver. Når du står og kigger på de blå briller, kan du samtidig blive inspireret af blå ting – håndklæder, krukker whatever.

By Sølvtofte-brillebutikkerne sælger "skæve briller og kærlighed". Butikkerne er ”livsstilsoptikere”, det vil sige brillebutikker, hvor det er tilladt at komme ind og ose lidt. Og hvorfor ikke købe kunst eller for eksempel et flot fad, der matcher dine nye briller? Pressefoto