Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
Hvordan undgår du at være en konfliktsky leder? Det spørgsmål giver ledelsesrådgiver Lise-Lotte Berg fra konsulenthuset Berg's svar på i vores brevkasse Spørgehjørnet.
Først og fremmest råder ledelsesrådgiveren dig til at kigge lidt nærmere på årsagerne til, at du finder det så skræmmende at tale åbent om uenigheder.
Ambitionen må være at "aflyse", hvad Lise-Lotte Berg kalder "den kunstige harmoni" – altså den stemning, hvor alle lader som om alt er godt, selvom det ikke er tilfældet.
tirsdag 1. feb. 2022 kl. 21:37
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
De fleste ledere har udfordringer, og er dit issue, at du hælder til at være konfliktsky, er der inspiration at hente i denne udgave af Spørgehjørnet, der er Erhvervsliv Randers' brevkasse for ledere.
LEDELSESDILEMMA: Jeg har en lille virksomhed med fem ansatte. Det går rigtig pænt, men jeg kæmper med, at jeg som person og leder er lidt af en pleaser. Jeg hader konflikter og sure mennesker, og så er jeg samtidig nervøs for, at medarbejderne hopper videre til andre jobs. Hvordan kan jeg blive bedre til at stå ved, hvad jeg mener? Hvordan bliver jeg bedre til at fortælle, hvad jeg forventer?
Ledelsesrådgiver Lise-Lotte Berg svarer
Den udfordring, du nævner, møder jeg rigtig mange ledere, der står i, og det er en udfordring, der, overordnet set, handler om:
1. At skabe langtidsholdbar ledelse med mod og mening.
2. Og at aflyse den kunstige harmoni og i stedet skabe ægte trivsel og effektive teams.
Arbejder du på at fremme dit ledelsesmæssige mod – det vil sige at udvikle modet til at lede og samtidig at lede på en meningsfuld måde – er der stor sandsynlighed for, at du fremmer medarbejdernes trivsel og minimerer konflikter og samarbejdsproblemer.
Og når dine medarbejderne trives, vil de alt andet lige både være mere engagerede og effektive – og vigtigst af alt i denne tid – de får lyst til at blive i jobbet.
Sidegevinsten vil desuden være, at du som leder opnår større trivsel og bliver mere sikker, stærk og langtidsholdbar i positionen som leder.
Lad os starte med dit mod til at lede
Som jeg læser din beskrivelse af situationen, er du – mest af alt – i et dilemma med dig selv i forhold til balancen mellem medarbejdernes ret og medarbejdernes pligt.
Du er i tvivl om, hvad du må og kan kræve af dine medarbejdere. Du er med andre ord i tvivl om din ledelsesret. Og når du tvivler på dette punkt, risikerer du at blive utydelig i din ledelse, og det vil nogle medarbejder muligvis udnytte – bevidst eller ubevidst.
Rigtig tit oplever jeg et paradoks i disse situationer: På den ene side er der en leder, der ikke tør tage ledelsesretten af frygt for at blive upopulær, og på den anden side er der en medarbejdergruppe, der gerne vil ledes. De efterspørger rent faktisk ledelse, og de forventer, at lederen leder.
Du skal vide, at frygten for at tage ledelsesretten og at være tydelig i dine holdninger og tage konflikterne ofte bunder i dine egne overbevisninger.
Det vil med andre ord sige, at dette er noget, du fortæller dig selv.
Så allerførst skal du spørge dig selv om følgende:
- Er det noget, jeg ved eller tror, at jeg bliver upopulær, hvis jeg fortæller om mine holdninger?
- Er det noget, jeg ved eller tror, at konflikter udelukkende er ubehagelige at tale om?
Ledelse er et fælles ansvar
Balancen mellem ret og pligt er et ansvar, der hviler på både leder og medarbejder.
Medarbejderne skal løse den opgave, de er ansat til, og ledelsen skal sørge for, at rammerne for opgaveløsningen er til stede, og at medarbejderne får de bedst mulige betingelser for at trives.
Det vil sige, at du som leder sammen med medarbejdergruppen er ansvarlig for trivsel og god arbejdslyst. Balancen opnår I ved, at alle tager ansvar.
Det er meget vigtigt, at du får forventningsafstemt denne balance med dine medarbejderne.
I skal få talt om, hvordan samarbejdet og kommunikationen skal være, og hvordan I drøfter de uenigheder og konflikter med det samme, der måtte dukke op.
Også i denne forbindelse er det afgørende, at du er tydelig i forhold til din ledelsesret og dine forventninger til medarbejderne.
Anvend min dialogmodel eller mini-guide Fakta - Følelse - Behov (Læs historien: Få samtalen sikkert i mål) til at få elimineret, hvad jeg kalder "den kunstige harmoni" – altså den stemning, hvor alle (og særligt du) lader som om alt er godt, selvom det ikke er tilfældet.
Det er en befrielse for alle at få sat ord og eksempler på, hvor skoen trykker, da kunstig harmoni er dræbende, demotiverende og opslidende at være omringet af.