Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

FN's 17 Verdensmål trådte i kraft 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kursen mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten. Målene vil være et omdrejningspunkt for et nyt Verdensmålshus i Randers, igangsat af lokale virksomheder. Grafik

Randers får et Verdensmålshus – skal du med i advisory boardet?

Jeg får nemt støv på hjernen, når nogen snakker for langt og længe om bæredygtighed og FN’s 17 Verdensmål.

Jeg sympatiserer naturligvis med idealerne, men det bliver nemt så ukonkret. Ofte bliver de pæne, velmenende ord ikke til reelle handlinger og produkter.

Netop derfor er jeg vild med den idé, som Danish Coffee ApS nu vil sætte liv i.

Til maj flytter virksomheden ind i nye lokaler i Sporbyen. Herefter flytter virksomheder som Wallpipe ApS, Møbelcirklen og Bottles by Malund ApS ind.

Iværksættere med bæredygtighed i DNA’et inviteres med, og til efteråret åbner de sammen dørene til et verdensmålshus fyldt med oplevelser og utallige praksisnære eksempler på, hvordan visionen om FN’s 17’ Verdensmål kan omdannes til produkter og reel bæredygtig adfærd.

- Vi ønsker at vise, at det kan være ikke-akademisk og enkelt at arbejde med verdensmålene, fortæller Lars Bendix, der er medejer af Danish Coffee og sammen med den anden medejer Thomas Remmer for tiden knokler for at få gjort det nye hovedsæde i Sporbyen klar til indflytning.

Næste skridt på vejen mod etablering af Verdensmålshuset bliver at få flere lokale erhvervsprofiler til at engagere sig og byde ind med viden, finansiering og netværk. Er du en spændende profil, så kontakt derfor Lars Bendix.

Jakob Christensen, tidligere ejer af Lifeshelter og igangsætter af MakerSpace Randers, har allerede meldt sig på banen.

Mener du, at Verdensmålshuset udelukkende skal handle om idealisme, er stedet dog ikke noget for dig.

- Når Danish Coffee nu laver et oplevelsesunivers frem for en kaffefabrik, så handler det også om, at vi positionerer vores brand på et marked med kæmpe kaffevirksomheder. Vi har en niche, der både handler om velsmag og bæredygtighed, og denne brandfortælling er Verdensmålshuset med til at bakke op om, siger Lars Bendix.

Som altid er du velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du læser og deler

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Preben Sunke, Group COO hos Danish Crown, siger farvel og tak efter 30 år i slagterikoncernens tjeneste. Foto: Annelene Petersen

Det er værd at vide om byens virksomheder og profiler

Efter godt 30 år i Danish Crowns tjeneste siger Group COO Preben Sunke op. Han fratræder jobbet 1. maj, og planen er, at han herefter vil bruge mere tid "på at se verden" samt bestyrelsesarbejde.

Den markant Randers-borger Svend Brinkmann er både bestsellerforfatter, foredragsholder og professor i almen psykologi ved Aalborg Universitet. Og fra 15. februar bliver han også menigt medlem af Etisk Råd. Brinkmann gjorde sig første gang kendt i den brede offentlighed, da han i 2014 skrev bogen "Stå fast", der er et opgør med tidens "udviklingstvang".

Kollerup Møbelfabrik, der polstrer stole og sofaer med mere, er blevet opkøbt af Mølballe A/S, der ejes af brødrene Sven og Kalle Aaquist og producerer alt fra køkkenbordplader til spiseborde og sofaborde fra virksomhedsadressen i Fårup.

Her kan du få et overblik over nyheder om lokale virksomheder, profiler og regnskaber i og omkring Randers' erhvervsliv.

Preben Sunke siger farvel og tak til Danish Crown

Den garvede Danish Crown-profil Preben Sunke har netop meddelt, at han siger op per 1. maj.

Som en del af den øverste ledelse har han sat sine tydelige spor på den strategiske udvikling af virksomheden gennem årene, både når det gælder styringen af økonomien og den faste ledelse af arbejdet med fusioner, opkøb og risikostyring.

I de seneste år har han sat kursen og retningen for arbejdet med koncernens mål om bæredygtighed og drevet tværgående koncernprojekter som blandt andet den globale indkøbsfunktion.

Preben Sunke blev hentet fra  Tulip International til Danish Crowns hovedkontor i Randers, hvor han i januar 2002 blev udnævnt til Group CFO, og medlem af direktionen.

For snart tre år siden fik han rollen som Group COO og blev samtidig udnævnt til viceadministrerende direktør.

Med Preben Sunkes fratrædelse vil direktionen i Danish Crown fremover bestå af Group CEO Jais Valeur og Group CFO Thomas Ahle.

Svend Brinkmann medlem af Etisk råd

En randrusianer bliver nyt medlem af Etisk Råd fra og med 15. februar.

Det er Svend Brinkmann, bestsellerforfatter, foredragsholder og professor i almen psykologi ved Aalborg Universitet.

Med sine bøger og som debattør har han flere gange problematiseret "tidens udviklingstvang".

Første gang den brede offentlighed lærte ham at kende var i 2014, da han udgav bogen "Stå fast", der siden er blevet oversat til ti sprog.

Mølballe køber Kollerup Møbelfabrik

Siden 1. januar har Kollerup Møbelfabrik, der polstrer møbler for producenter af lænestole, sofaer, behandlerbrikse med mere, været en del af Mølballe A/S, der har købt virksomheden af Keld Friis.

I forbindelse med overtagelsen er alle aktiviteter i Kollerup Møbelfabrik blevet flyttet til Fårup fra den hidtidige adresse på Brombærvej i Helsted.

- Men det er meningen, at Kollerup Møbelfabrik skal fortsætte sine aktiviteter som hidtil og beholde sin nuværende kundekreds, siger Sven Aaquist, der ejer Mølballe sammen med broderen Kalle Aaquist.

Nogle af de stærke Randers-erhvervsprofiler, der bliver en del af det nye Verdensmålshus i Sporbyen: Jakob Christensen, Lisbeth Grove Mikkelsen og Lars Bendix. Vil du høre mere og støtte op, så kontakt Lars Bendix på mobil: 40252986 eller mail: bendix@danishcoffee.dk. Fotocollage

Derfor skal Randers have et Verdensmålshus

I efteråret 2022 åbner efter planen et spritnyt Verdensmålshus i Randers, og kickstarten finder sted allerede i maj, når Danish Coffee ApS flytter ind i Sporbyen og begynder at opbygge og samle trådene i det nye oplevelseshus.

I Verdensmålshuset vil lokale virksomheder byde på bunker af inspiration til, hvordan FN’s 17 Verdensmål omdannes til konkrete produkter og reel bæredygtig adfærd.

Virksomheder som Wallpipe ApS, Bottles by Malund Aps og Møbelcirklen har allerede meddelt, at de flytter ind, og iværksættere vil blive inviteret til at etablere sig i Verdensmålshuset.

Den ingeniøruddannede Jakob Christensen, tidligere ejer af Lifeshelter og igangsætter af MakerSpace Randers, har også meldt sig på banen.

- Vi ønsker at vise, at det kan være ikke-akademisk og lige til at arbejde med verdensmålene og vil tilbyde bunker af idéer og sparring til, hvordan vi hver især og sammen kan gøre verdensmålene til virkelighed, siger Lars Bendix, medejer af Danish Coffee.

I efteråret 2022 åbner efter planen et nyt Verdensmålshus i Sporbyen i Randers. Danish Coffee flytter allerede ind i maj og kickstarter dermed projektet. Siden følger Wallpipe, Bottles by Malund, Møbelcirklen og en række nybagte iværksættere.

VERDENSMÅL: Vi er i efteråret 2022, og duften af lækker, nylavet kaffe lokker dig indenfor i Randers’ nye Verdensmålshus i Sporbyen, hvor du kan boltre dig i en frodig buket af iværksætteri, virkelyst og ambitiøse idealer om bæredygtighed.

I det ene hjørne finder du Danish Coffee-caféen, hvor medejer og kaffe-iværksætter Thomas Remmer betjener en stor kaffekværn, mens han fortæller ivrigt om samarbejdet med de farmere, der dyrker kaffebær på Mount Elgons bjergsider i Uganda.

I den anden ende af Verdensmålshuset møder du Lisbeth Grove Mikkelsen, der ejer Wallpipe. Hun viser, hvordan hun sammen med sine ansatte fra ”kanten af arbejdsmarkedet” laver lamper ud af genbrugte vandrør og møbler af genbrugte materialer.

Et tredje sted kan du se, hvordan Møbelcirklen renoverer møbler, og du kan også være en flue på væggen, når en flok nybagte iværksættere diskuterer en ny produktidé med den ingeniøruddannede Jakob Christensen, der tidligere ejede det prisbelønnede Lifeshelter og nu er startet op igen.

Kort om FN’s 17 Verdensmål

  • Er en ambitiøs global udviklingsdagsorden, som mange virksomheder og organisationer er begyndt at indarbejde i strategi og adfærd.
  • Blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN topmødet i New York 25. september 2015.
  • Målene trådte i kraft 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kursen mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten.
  • Der er 17 konkrete mål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til at afskaffe fattigdom og sult i verden, mindske uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og en mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer desuden på at fremme fred, sikkerhed og stærke institutioner og på at styrke internationale partnerskaber.
  • De nye verdensmål for bæredygtig udvikling bygger videre på de otte såkaldte 2015-mål (Millennium Development Goals), der havde deadline ved udgangen af 2015.

Oplevelserne vil med andre ord stå i kø, når Verdensmålshuset i Sporbyen åbner dørene for besøgende til efteråret.

Allerede i maj flytter Danish Coffee ind og kickstarter dermed projektet, hvor lokale virksomheder vil inspirere hinanden og andre til at omdanne FN’s 17 Verdensmål til bæredygtige forretningsidéer.

Men hvad får Danish Coffee egentlig ud af at bruge kræfter på at være en del af og at etablere det nye Verdensmålshus? Se hvad Lars Bendix, medejer af Danish Coffee, svarer på dette og fire andre spørgsmål.

1. Sælger I mere ved at skabe et Verdensmålshus?

- Vi har altid arbejdet med verdensmålene via blandt andet vores aktiviteter i Afrika. Det er en del af vores DNA, men man skal absolut ikke bare se os som nogen, der udelukkende er idealistiske.

- På længere sigt kan Verdensmålshuset udbygge kendskabet til vores brand.

- Vi vil for eksempel gerne have virksomheder som kunder, men det kan være vanskeligt, fordi vi hele tiden skal igennem en indkøber, der spørger ”Hvad koster det?” og ofte stejler, fordi det kan være en anelse dyrere at være bæredygtig frem for blot at gå efter ussel mammon.

- Med vores bæredygtighedsstrategi kan vi imidlertid nå andre beslutningstagere i vores kundegruppe.

- Vores forretningskoncept har i alle årene været bygget op om at formidle verdensmålene og være et partnerskab for målene, og det giver god mening, at vi tænker visionen ind i strategien som det første, for det gør ingen af vores konkurrenter.

2. Mange går kolde i at arbejde med verdensmålene?

- Ja, vores erfaring er, at rigtig mange især mindre virksomheder taber pusten, fordi det nemt bliver en meget akademisk og ekstrem tung øvelse at få liv i verdensmålene.

- Og jeg har da også selv mødt konsulenter, der lever af ”at processe” verdensmålene, hvor jeg har tænkt, at hvis jeg havde en anden baggrund, var jeg da gået kold for længst.

- Det, vi skal i Verdensmålshuset, er derfor noget helt andet.

- Vi skal bruge det her Verdensmålshus til at inspirere iværksættere ved at vise dem, at det faktisk er ganske lige til at arbejde med bæredygtighed. Vi skal sige ” Start i et enkelt hjørne, begynd at rykke i tråden og se så, hvad der dukker op”.

3. Er alle iværksættere velkommen?

- Ja, alle er velkommen til at få inspiration, men som beboere er det ikke tanken, at alle og enhver kan komme ind.

- De skal nøje udvælges, og også derfor skal vi forholdsvis hurtigt have et advisory board med for eksempel en repræsentant fra en bank, en innovationsstærk profil og investorer og så naturligvis os, der arbejder med det her til daglig.

- Iværksættere, der har bæredygtighed i visionen og forretningsidéen, kan i Verdensmålshuset få sparring og masser af gode råd fra virksomhedsejere, der allerede har gået et stykke ad vejen og har et veludbygget netværk. Og advisory boardet vil også i den forbindelse spille en vigtig rolle.

Verdensmålshuset bliver en levende organisme, hvor besøgende og beboere kommer meget tæt på den måde, vi gør tingene. Vi vil for eksempel have en stor café, hvor vi kan vise: Sådan laver man en espresso, og sådan rister man kaffen. Det bliver en del af oplevelsen.

- Dermed bliver verdensmålene gjort helt konkrete og nærværende. Vi eksemplificerer via den måde, vi arbejder på.

- Med en lidt forslidt frase bliver det her ”walk the talk”, så andre kan blive inspireret, og vi også selv kan få inspiration, så vi bliver ved med at holde os skarpe.

4. I vil ”bygge bilen, mens den kører”?

- Ja, vi kaster os ud i det og starter bare op, og så må vi siden se på, hvem der kan have lyst til at bidrage og finansiere.

- Vi kickstarter Verdensmålshuset ved at flytte ind, og så skal vi herefter opstarte netværk, finde frivillige, sponsorerer og meget mere.

- Vi er midt i byggerodet lige nu. Først skal vi have flyttet vores virksomhed fra den nuværende adresse på Mysundevej. 1.maj flytter vi ind i Sporbyen. Så skal vi lige have trimmet vores virksomheds produktion, og så kommer de andre virksomheder herned.

- Til efteråret regner vi med, at vi kan slå dørene op, så man kan komme ind og se hele huset.

5. Hvilken opbakning håber I på?

- Vi er ude efter at nå alle lokale erhvervsdrivende, der synes, at det her er interessant, og at det kunne Randers godt bruge.

- Man skal naturligvis bakke op om verdensmålene, og så skal man engagere sig, fordi det kan bidrage til ens virksomhed. Ellers nytter det ikke noget.