Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Lær skaberkraft og innovation af tre markante direktørprofiler, der står bag nogle af Randers' mest ikoniske vartegn: Henrik Knudsen fra Memphis Mansion, Henrik Herold fra Randers Regnskov og Peter Westphael fra Randers Teater. Fotocollage
Lær innovation af 3 af de bedste - Randers er byen, hvor de vildeste idéer får liv
Randers er byen, hvor de vildeste og mest umulige idéer gennem årene er blevet realiseret, og lokalt er der bunker af inspiration at hente, hvis du som leder vil pumpe ny ilt i din idéudvikling og innovationskraft.
I de kommende nyhedsbreve kan du derfor på skift lære af Henrik Herold, direktør for Randers Regnskov – Peter Westphael, direktør for Randers Teater – og Henrik Knudsen, direktør for Memphis Mansion.
Henrik Herold indviede Randers Regnskov i 1996.
Peter Westphael startede Randers Teater (dengang Randers EgnsTeater) i 2000.
Og Henrik Knudsen åbnede i 2011 dørene til Memphis Mansion (dengang Graceland Randers).
De tre Randers-direktører har alle gjort sig bemærket med en usædvanlig innovationskraft. De har på forbilledlig vis, år efter år, eksekveret på deres idérigdom og gjort alverdens skæve indfald til solide succeser.
Jeg starter med at interviewe Henrik Herold, der med sin baggrund som officer har sit helt eget take på ledelse. Herefter besøger jeg Peter Westphael og Henrik Knudsen.
Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk. Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.
Du kan også følge os på vores LinkedIn-side. Her publicerer vi løbende historier og deler dem i business-netværket.
God fornøjelse - og tak fordi du følger med og deler vores erhvervshistorier, der hver for sig og sammen får randrusianske virksomheder til at rage troværdigt op.
Trine WieseErhvervsjournalist
Indtil 1. november var både Hans Præst (tv) og Ruben Enger indehavere af Louis Nielsen Randers. Nu har Hans Præst solgt sin andel, men hans engagementet i optikerbranchen fortsætter. Foto: Anne Myrup Pedersen
Indtil 1. november var både Hans Præst (tv) og Ruben Enger indehavere af Louis Nielsen Randers. Nu har Hans Præst solgt sin andel, men hans engagementet i optikerbranchen fortsætter. Foto: Anne Myrup Pedersen
Værd at vide om Randers' erhvervsliv
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
Optiker Hans Præst har solgt sin andel af Louis Nielsen Randers, hvor han frem til 1. november sidste år har været medejer. Han dropper dog ikke sit engagement i optikerbranchen af den grund.
Centerlak A/S har igen haft overskud, og antallet af medarbejdere er det seneste år steget fra 12 til 15 medarbejdere, viser regnskabet for 2020/21, som netop er publiceret hos Erhvervsstyrelsen. I det seneste år er overskuddet uændret 2,2 millioner kroner før skat.
I både stort og småt søger Danish Crown for tiden at få liv i sin bæredygtighedsstrategi. Et eksempel er et nyt samarbejde med DFDS om som nogle af de første i Danmark at bruge køletrailere, der udelukkende kører på strøm.
Og så var der i sidste uge særdeles positiv interesse for de to nyeste historier på Erhvervsliv Randers' LinkedIn-side. Den ene var et interview med ledelsesinspiration fra Sparekassen Kronjylland, og den anden handlede om en række Randers-erhvervsprofiler, der planlægger at åbne et Verdensmålshus i Sporbyen.
tirsdag 25. jan. 2022 kl. 11:50
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
Her kan du læse kort nyt om profiler, regnskaber og begivenheder i det randrusianske erhvervsliv.
Optiker sælger ejerandel af Louis Nielsen Randers
1. november sidste år solgte optiker Hans Præst sin andel af Louis Nielsen Randers på mellem 20 og 24,99 procent, og nu bekræfter han, at han fortsat vil investere i optikerbranchen.
- Det, jeg har fået ud af det (salget, red.), skal ud at leve igen. Det skal geninvesteres i nogle nye, gode idéer, og den plan er lagt nu, siger Hans Præst til Randers Amtsavis, hvor han henviser til sit engagement i Democratic Eyewear, der har tre butikker i København og Odense og planlægger at åbne en butik i Aarhus.
Centerlak A/S præsterer regnskab med overskud
Antallet af medarbejdere hos Centerlak A/S, der har John Elvin Drejer som direktør, er det seneste år steget fra 12 til 15, og virksomheden har overskud. Det viser regnskabet for 2020/21, der netop er publiceret hos Erhvervsstyrelsen.
Overskuddet er uændret på 2,2 millioner kroner før skat, og firmaets bruttofortjeneste er i regnskabsperioden gået fra 7,9 millioner kroner til 9,3 millioner kroner, mens egenkapitalen er steget fra 3,4 millioner til 5,1 millioner kroner.
Danish Crown og DFDS tester eldrevne køletrailere
Danish Crown har sammen med DFDS som nogle af de første i Danmark taget køletrailere i brug, der udelukkende kører på strøm. Der er ifølge slagterigiganten store perspektiver i de eldrevne køletrailere, da transport er den næststørste klimabelastning i forsyningskæden.
Teknologien er fortsat ny, men nu skal det afprøves, om den er en effektiv vej til at omstille transporten i en mere klimavenlig retning.
Erhvervsliv Randers-interviews vækker interesse på LinkedIn
Hvad kommer der egentlig ud af at fortælle sin historie i Erhvervsliv Randers og siden få delt fortællingen på mediets LinkedIn-side, der har over 500 følgere? Ja, der bliver skabt opmærksomhed og netværket masseres.
Det viser to eksempler fra sidste uge:
I et interview med Lotte Østergaard Hougaard, afdelingsdirektør i Sparekassen Kronjylland, var der ledelsesfif at hente om at arbejde strategisk med kundeløfter, og alene på vores LinkedIn-side havde artiklen efter en uges tid resulteret i 4.606 organiske visninger, 95 likes og 11 kommentarer.
En fortælling om, at markante erhvervsprofiler i Randers planlægger et nyt Verdensmålshus i Sporbyen blev også mødt af interesse. Efter fem dage var status på vores LinkedIn-side hele 3.057 organiske visninger, 62 likes og ikke mindst flere positive kommentarer og henvendelser.
Her er for eksempel innovations-kapaciteten Ulrik Feldskov Juuls LinkedIn-kommentar til nyheden om Verdensmålshuset: Super spændende og relevant projekt. Endnu et initiativ, der boooster min by-stolthed. Stærkt!
Randers Regnskovs direktør Henrik Herold har som leder lagt rammen for utallige innovative projekter. - Aktiviteter behøver ikke at være finjusterede i alle ender og kanter, når de går i luften. Som mennesker kan vi faktisk godt lide at være med i en proces, og at projekter ikke er fejlfrie og perfekte fra dag nummer et, siger han. Foto: Annelene Petersen
Randers Regnskovs direktør Henrik Herold har som leder lagt rammen for utallige innovative projekter. - Aktiviteter behøver ikke at være finjusterede i alle ender og kanter, når de går i luften. Som mennesker kan vi faktisk godt lide at være med i en proces, og at projekter ikke er fejlfrie og perfekte fra dag nummer et, siger han. Foto: Annelene Petersen
5 innovationsfif fra Randers Regnskov
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
1. Få inspiration fra oplevelser og mennesker
2. Vær engageret, oprigtig, nysgerrig og vidende
3. Et benspænd kan sætte liv i nye idéer
4. Byg, mens projektet kører
5. Undgå survival mode
Sådan lyder fem innovationsfif fra Henrik Herold, direktør i og manden bag Randers Regnskov.
tirsdag 25. jan. 2022 kl. 11:49
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
De bedste idéer er et resultat af gode oplevelser og mødet mellem mennesker, siger Henrik Herold, direktør for Randers Regnskov siden starten tilbage i 1996. I artiklen deler han en håndfuld gode innovationsfif fra sin ledelsesmæssige værktøjskasse.
- Hvis man vidste, hvorfra de gode idéer kommer, var man jo verdens rigeste mand, griner Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov, som han selv har fået idéen til og stået i spidsen for siden indvielsen i 1996.
Anno 2022 er den randrusianske regnskov fortsat en turistmagnet, et væsentligt bidrag til naturens diversitet, en bæredygtig frontløber og med sine tre kupler et arkitektonisk vartegn for Randers.
Det var tilbage i 1989, at Henrik Herold sammen med sin hustru Helle Ibsen og vennen Ole Bach fik idéen til regnskoven i Randers, og syv år senere åbnede regnskoven med ham som direktør.
Byggeriet af de første to kupler gik i gang i 1995, og året efter blev regnskoven indviet.
I 2003 åbnedes kuppel nummer tre, og i 2012 indviede regnskoven et stort udendørs område kaldet DanmarksParken, hvor den lokale og danske natur er i fokus.
Siden 2004 har regnskoven plejet den omkringliggende natur og har blandt andet opdrættet sjældne danske husdyrracer og den europæiske bison, der ellers uddøde i Danmark for flere tusinde år siden.
Og så går Randers Regnskov snart i gang med at etablere en ny udendørszoo med navnet Tidsrejsen.
- Over de næste fire år vil vi bygge vores nye udendørszoo, og vi er blandt andet i en løbende dialog med kommunen om at få mere jord, fortæller Henrik Herold, der her giver sine allerbedste fif til inspiration for andre ledere.
1. Få inspiration fra oplevelser og mennesker
- De bedste idéer skabes ud af gode oplevelser og mennesker.
Mit første eksempel: For godt 25 år siden arvede jeg lidt penge og rejste sammen med min hustru Helle til Costa Rica.
Jeg var på det tidspunkt officer på Randers Kaserne, og lige som vores gode ven Ole Bach var vi glødende interesserede i natur, krybdyr og padder. Vi støttede hinanden i idéen om en regnskov i Randers.
Men især turen til Costa Rica blev et vendepunkt. Det var her, jeg rigtig kunne visualisere Randers Regnskov for mig.
En vigtig læring er, at de færreste idéer realiseres af enmandshære.
Du kan godt selv få en idé, men skal den udvikle sig og leve, skal du have nogen at spille bold op ad, og du skal finde mennesker, der er ligeså optaget af din sag eller idé, som du selv er.
2. Vær engageret, oprigtig, nysgerrig og vidende
- Der skal da noget held og timing til for at realisere en idé, men et oprigtigt engagement betyder mest.
Alle vores mest succesfulde aktiviteter er gennemsyrede af, at vi alle synes, at naturen er fantastisk, og at vi tror på, at vi kan gøre vores til at redde verden.
Skal du have andre med på at realisere en idé eller bakke op, kan de sagtens gennemskue, hvis du ikke er oprigtig, engageret og vidende.
De gennemskuer hurtigt, hvis du bare lader som om og er kalkuleret.
3. Et benspænd kan sætte liv i nye idéer
- Allerede et par dage efter statsminister Mette Frederiksens pressemøde 11. marts 2020 om den første corona-nedlukning, foreslog vores biolog og formidlingschef Asser Øllgaard at lave biologiundervisning online til børnefamilier i hele landet.
Han sagde: ”Vi skal jo fortsat redde verden, og vi har jo en skoletjeneste... ”.
Jeg sagde go til, at der kunne bruges timer på projektet, og det blev til en halv times biologiundervisning på vores Facebook-side hver morgen.
Det blev en stor succes. Vi blev væltet bagover af interesse.
Benspænd kan således indimellem fungere som en katalysator for realiseringen af nye idéer.
4. Byg, mens projektet kører
- Starten på vores online-undervisning på Facebook, hvor der snakkes om alt fra frøer til meningen med livet, er et rigtig godt eksempel på, at aktiviteter ikke behøver at være finjusterede i alle ender og kanter, når de går i luften.
Som mennesker kan vi faktisk godt lide at være med i en proces, og at projekter ikke er fejlfrie og perfekte fra dag nummer et.
Et projekt kan godt få succes, hvis bare kernen har kvalitet. Så pyt, at teknikken driller lidt i starten.
27.000 endte med at følge med i online-undervisningen på vores Facebook-side.
5. Undgå survival mode
- Undgå at komme helt ned i survival mode, hvis du vil være kreativ.
Vi er for eksempel aldrig røget helt ned i hullet, hvor det kun handler om ren overlevelse.
Ja, vores hverdag er her under corona blevet meget vanskeligere, men vi har været meget opmærksomme på at bevare energien og om at være sammen.
Og kan det ikke lade sig gøre at mødes fysisk, så må man ty til de virtuelle møder. Hver anden dag har vi for eksempel ledergruppemøder på Facetime.
Henrik Herold har været direktør for Randers Regnskov siden indvielsen. Han har været formand for DAZA - den Danske Zoo og Akvarieforening, og i 15 år var han officer i den danske hær. Foto: Annelene Petersen
Henrik Herold har været direktør for Randers Regnskov siden indvielsen. Han har været formand for DAZA - den Danske Zoo og Akvarieforening, og i 15 år var han officer i den danske hær. Foto: Annelene Petersen
Regnskovs-soldaten Henrik Herold blomstrer op i kaos
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
Erhvervsliv Randers tager i dette interview temperaturen på Randers Regnskovs direktør og får svar på spørgsmål som:
Hvordan har direktør Henrik Herold trivedes under corona-pandemien? Og har organisationen i Randers Regnskov været robust nok til at modstå krisen, der fortsat bider?
Og det viser sig, at Henrik Herold ganske enkelt blomstrer op som leder i kaotiske situationer, og at han har formået at styre regnskoven sikkert gennem den igangværende pandemi.
- Vi har gennem mange år trænet ”krigstid” i ”fredstid”, og da ”krigen” kom i form af den første corona-nedlukning var vi på toppen af situationen, fortæller han.
I turistmagneten Randers Regnskov er luften varm og fugtig og fyldt med dyr, lyde og lugte, som om du er midt i en tæt, frodig regnskov.
Der hersker ro og fred i alt det grønne, men faktisk har der skullet lidt af en krisegeneral til for at få regnskoven godt igennem den tumultariske corona-tid.
En gevinst har det angiveligt været, at direktør Henrik Herold, der trods stor modstand for år tilbage fik realiseret regnskoven midt i Randers, også har en fortid som officer og dermed er trænet i at håndtere kriser.
tirsdag 25. jan. 2022 kl. 11:49
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
Inden Henrik Herold igangsatte og startede som direktør for Randers Regnskov, var han officer i forsvaret. Han er dermed trænet i kriseledelse, og corona-pandemien har da heller ikke haft held til at vælte ham eller den randrusianske regnskov omkuld. - Krisen er ikke overstået, men vores organisation har vist sit værd, slår Henrik Herold fast.
KRISELEDELSE: En af fordelene ved, at en organisations topchef er tidligere officer i det danske forsvar, er, at han altid er forberedt på krig og kaos.
Ja, i Randers Regnskov blomstrer direktør Henrik Herold med en fortid i hæren ovenikøbet i krisetider, og også derfor har corona-pandemien ikke haft held til at slå benene væk under den randrusianske regnskov.
- Vi har gennem mange år trænet ”krigstid” i ”fredstid”, og da ”krigen” kom i form af den første corona-nedlukning var vi på toppen af situationen, fortæller Henrik Herold til Erhvervsliv Randers, der har sat ham stævne for at tage temperaturen på regnskov-officerens ledelsesform.
Marketing har lært at fodre dyr
- Jeg har det med at blomstre i kriser, og i Randers Regnskov har vi i alle årene haft fokus på at skabe en stærk, sammenhængende organisation, så vi er robuste til at modstå kaos, siger Henrik Herold og nævner som eksempel Uge 48.
Netop denne uge har altid været dedikeret til fælles projekter, teambuilding og aktiviteter med fokus på at styrke medarbejdernes kendskab til hinandens arbejdsopgaver på tværs af organisationen.
- Vi har haft øvelser, hvor vi har varetaget hinandens jobfunktioner. Derfor ved en marketingmedarbejder for eksempel udmærket, hvordan dyrene skal passes. De har nemlig prøvet det, og det hele kørte derfor perfekt, da vi i marts 2020 blev lukket ned af statsministeren, fortæller Henrik Herold.
Corona-plan på pizzabakke
Allerede da Italien blev ramt af corona tilbage i det tidlige forår 2020, begyndte direktør Henrik Herold og ledergruppen at diskutere, hvad der ville ske, hvis Danmark også blev ramt. Hvad skulle de gøre med både ansatte og dyr i Randers Regnskov? Hvor slem ville pandemien udvikle sig?
- Vi forberedte os på at implementere en række restriktioner. Regnskoven skulle fortsætte med at have åbent, der blev sat en grænse for antal gæster, kravene til rengøringen blev skærpet, der blev sprittet af overalt, og der blev lukket ned for aktiviteter, som involverede mange mennesker.
Men allerede fire dage efter den første plan, måtte Henrik Herold stramme yderligere op:
- Jeg spiste pizza med min kone, da Mette Frederiksen holdt pressemøde 11. marts 2020, og officeren i mig trådte i karakter. En ny corona-plan blev skrevet ned på pizzabakken, fortæller han:
- Med et blev det krigstid, for statsministeren opfordrede til, at alle indendørs arrangementer, attraktioner, skoler og så videre skulle holdes lukket. Damn! Der ramte den! Men hurtigt lå de første overskrifter i Coronaplan 2, som handlede om vores lukning, klar. Vi kunne ikke længere tjene penge, men vi kunne selvfølgelig heller ikke bare lukke og slukke.
Ængstelse blev til kampgejst
Det første Henrik Herold gjorde var at sende en sms til ledergruppen, hvor han bad dem om at mødes med ham i regnskoven samme aften klokken 22.00.
Derefter ringede han til sin bestyrelsesformand, og de besluttede at lukke Randers Regnskov med det samme.
Ledergruppen mødtes og vendte situationen, og de blev hurtigt enige om, hvordan de ville løse udfordringerne. Coronaplanen trådte i kraft, og 12. marts om morgenen var det meste personale samlet i Randers Regnskov.
- Ængstelse blev til kampånd, da jeg meddelte, at vi måtte stå sammen om vores arbejdsplads, og at alle var garanteret deres job og dermed en grundløn.
- Jeg forbød senere medarbejderne at rejse udenlands uden min tilladelse, og ansatte, der kun kunne møde på arbejde ved brug af offentlig trafik, fik lov at arbejde hjemmefra.
Den store krise til trods oplevede Henrik Herold at være på toppen af situationen.
- Vi var rigtig godt rustet til at møde udfordringen, og vores organisation viste sit værd. Vi delte os hurtigt op i fem teams. Et team skulle blive ved med at udvikle nye initiativer. Tre teams skulle passe dyrene, og et team skulle lede. Og teamene, der passede dyrene, skiftedes til at arbejde tre dage og være to dage hjemme.
Bankende Hjerte blev aldrig eksekveret
Planer og strategier i Randers Regnskov er siden den spæde start løbende blevet justeret.
- Og alt har vi indtil videre klaret, især fordi vi under den første corona-nedlukning undgik at måtte eksekvere på den strategi, vi lagde i foråret 2020, og som fik navnet Bankende Hjerte, fortæller Henrik Herold.
Bankende Hjerte handlede om at skære helt ind til benet, så dyr og regnskov bestod. De fleste ledere og ansatte ville blive afskediget.
- Tænk at skulle fyre sig selv. Det ville ikke bare gøre ondt på lederne og medarbejderne selv, men også skade de fremadrettede aktiviteter, da vores erfaring er, at netop os, der arbejder her, er så afgørende for de idéer og den innovationskraft, der driver Randers Regnskov fremad, siger direktøren og fortsætter:
- Men heldigvis undgik vi at trykke på knappen. Fra politisk side blev det besluttet, at der skulle åbnes op for diverse hjælpepakker og støtteordninger til nedlukkede virksomheder. Herudover kunne vi, da vi åbnede op igen, tilbyde halv pris på entre. Det reddede os.
- Hos os udvikles de nye, gode idéer, vi skal leve af fremover, af de mennesker, vi er, og de relationer vi har. Så havde vi måtte fyre, ville vi have slukket kilden til den nødvendige udvikling. Heldigvis undgik vi at trykke på knappen.
Corona-træthed og selvtillid
Også i den randrusianske regnskov spores der i januar 2022 en enerverende corona-træthed. Men der er også opbygget en stor selvtillid.
- Corona er fortsat et tæppe, der ligger ud over det hele og gør praktikken vanskelig. Vi er da uendeligt trætte af, at alt er så vanskeligt – vi trækkes ligesom andre med hjemsendelser på grund af corona-isolationer, mundbind med meget mere. Og jeg skulle selv have siddet i Sydamerika lige nu, men det er desværre også blevet aflyst, siger Henrik Herold.
Regnskovsdirektøren slår fast, at kampen med at håndtere pandemiens konsekvenser ikke er slut, men Randers Regnskov i den grad er blevet syretestet og er kommet styrket ud af de foreløbige trakasserier:
- Vi har vist os at være rigtigt gode i modvind, og ovenikøbet har vi været så suveræne, at vi undervejs har fået skabt en ekstrem onlinesucces (læs artiklen 5 innovationsfif fra regnskovsdirektør Henrik Herold). Vi er kommet godt igennem, og som team er vi styrket. Rent faktisk har det været en fantastisk oplevelse, at vi i så høj grad har klaret situationen.
Randers Regnskov - her med lys på kuplerne. Foto: Annelene Petersen