Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Teaterdirektør Peter Westphael fra Randers Teater er en af tre markante Randers-direktører, der i en miniserie i Erhvervsliv Randers deler gode innovationsråd fra deres ledelsesmæssige værktøjskasse. Foto: Martin Gundesen

Hvordan er du en innovativ leder i en corona-tid?

Sig tidligt nej til nye idéer.

Ha' altid økonomi til at lukke en forestilling.

Vær en skarp projektleder.

Sådan lyder nogle af overskrifterne på en række innovationsfif fra den garvede teaterdirektør Peter Westphael fra Randers Teater.

Rådene bliver bragt som led i vores miniserie, hvor tre markante direktører deler gode innovationsråd fra deres ledelsesmæssige værktøjskasse.

De to andre direktører er Henrik Herold fra Randers Regnskov, der optrådte i det seneste nyhedsbrev, og Henrik Knudsen fra Memphis Mansion, der vil berige os med sine bedste råd i et af de kommende nyhedsbreve.

Alle tre er ledere for ikoniske oplevelsesfyrtårne i Randers, og alle har de i en længere årrække bragt utallige spændende events og oplevelser til vores by.

Der er rigtig god grund til at lytte til dem, hvis du ønsker at få pumpet ny ilt i din innovationsledelse.

I det aktuelle nyhedsbrev besøger vi Peter Westphael, der også reflekterer over, hvordan pandemien har påvirket ham som leder.

Er du blevet en bedre leder under pandemien? Og hvordan er man en kreativ og idérig leder i en tid med kaos? Læs, hvad han svarer på de spørgsmål.

Som altid giver nyhedsbrevet også et overblik med korte nyheder fra og om det randrusianske erhvervsliv, og som altid er du også meget velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk.

Nye læsere kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

God fornøjelse - og tak fordi du følger med.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Det Gamle Rådhus, der ligger på Rådhustorvet midt i Randers, er de seneste to år blevet renoveret, og taget er udskiftet. Ved en reception 25. januar blev der sagt stor tak til de cirka 25 håndværkere, der på dygtig vis har opgraderet den historiske bygning. Foto: Annelene Petersen

Værd at vide om Randers' erhvervsliv

Hvem skal opføre Vandmiljø Randers' nye domicil på havnen i Randers? Indtil fredag 25. februar kan totalentreprenører og deres rådgivere anmode om prækvalifikation.

Erhverv Randers inviterer til en ny omgang Hestens Hule, hvor lokale iværksættere konkurrerer om at pitche forretningsidéer for lokale investorer og en 1. præmie på 25.000 kroner.
 
Covid-19 pandemien med rejserestriktioner og grænselukninger har gjort ondt på hele rejsebranchen, og Risskov Rejser A/S med adresse i Randers C må melde, at underskuddet voksede sidste år.

Til gengæld var der sidste år godt salg i autocampere og en stigende interesse for outdoor-aktiviteter, og det gav et rekordoverskud hos Kronjyllands Camping & Marine Center ApS.

25. januar blev i omegnen af 25 håndværkere fejret ved en reception, hvor Randers-borgmester Torben Hansen var vært. Håndværkerne blev takket, fordi de på fornem vis har bidraget til at renovere Det Gamle Rådhus fra 1778.

Her kan du læse nyt om regnskaber, profiler og begivenheder i og omkring Randers' virksomheder.

Hvem skal bygge Vandmiljø Randers' nye domicil ?

Randers Vandmiljø vil bygge et nyt kontorhus på Randers Havn, hvor også Forsyningsservice A/S og Randers Havn skal have til huse.

Indtil 25. februar kan totalentreprenører og deres rådgivere anmode om prækvalifikation.

Der udvælges tre hold af totalentreprenører til at byde ind på opgaven. Læs udbuddet på EU's udbudsplatform .

Vind 25.000 kroner i 1. præmie i Hestens Hule

Hestens Hule i Randers, der har ladet sig inspirere af Danmarks Radios tv-koncept Løvens Hule, nærmer sig en omgang nummer to, oplyser Erhverv Randers.

Hestens Hule er et koncept, hvor randrusianske iværksættere og virksomheder med behov for investering kan pitche deres idé for lokale investorer.

Under screeningsprocessen vil der blive lagt vægt på:
- om din forretningsplan er gennemført.
- om du har et realistisk projekt.
- og om din idé har investeringspotentiale.

1. præmien er 25.000 kroner, sponsoreret af Vestjysk Bank.

Læs mere her.

Pandemien giver endnu et rødt regnskab i rejsebranchen

Covid-19 pandemien har gjort ondt på hele rejsebranchen, og også Risskov Rejser A/S må melde om endnu et regnskab med røde tal på bundlinjen i det aktuelle regnskab for 2020/21.

I det seneste år er underskuddet vokset fra -537.472 til -4,0 millioner kroner før skat. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste regnskab det dårligste. Det gik bedst i 2018/19, hvor rejsebureauet præsterede et resultat før skat på 10,2 millioner kroner.

Antallet af medarbejdere er også faldet. I forrige regnskabsår var der i gennemsnit 44 fuldtidsmedarbejdere, og i det nye regnskab er tallet faldet til 17 ansatte - en nedgang på 61 procent.

Outdoor-trend giver overskud hos Kronjyllands Camping & Marine Center A/S

Naturen har trukket i danskerne det seneste år. Autocampere og outdoor-aktiviteter har været populære, og det har Kronjyllands Camping & Marine Center A/S nydt godt af, viser regnskabet for 2020/21.

Overskuddet er mere end fordoblet fra 1,8 millioner til 4,4 millioner kroner før skat, og set  over firmaets seneste fem regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultat før skat.

Selskabets bruttofortjeneste er gået fra 9,1 millioner kroner til 11,3 millioner kroner, og antallet af fuldtidsmedarbejdere er steget fra 14 til 16.

Borgmesteren takker håndværkere bag stor renovering

Det Gamle Rådhus i Randers har gennem de seneste par år gennemgået en større renovering, og 25. januar blev de cirka 25 håndværkere, der har været involveret i byggeprocessen, fejret ved en reception, hvor borgmester Torben Hansen var vært.

- En kæmpe stor tak for et godt samarbejde skal især lyde til de udførende håndværkere. De har løst opgaven fra dag ét med professionalisme og stor respekt for bygningens historier, sagde Torben Hansen ved receptionen, hvor de fremmødte håndværkere fik foræret en minimodel af Det Gamle Rådhus.

Facader og vinduer er genopbygget i oprindelig stil efter de metoder, der blev brugt dengang, rådhuset blev bygget i 1778. Undervejs i byggeriet blev der afdækket større rådskader i tagkonstruktionen, og taget blev derfor også udskiftet.

 Peter Westphael  har en baggrund som autodidakt skuespiller. I 2000 etablerede han Randers Teater (dengang Randers EgnsTeater). Nu er det randrusianske teater kommet på finansloven. Foto: Anne Myrup Pedersen

Store fonde har et særdeles godt øje til Randers Teater

Randers Teater har haft fuld fart på siden indvielsen i 2000, og teaterdirektør Peter Westphael har siden den spæde start præsteret en vellykket kombination af kulturledelse og købmandskab.

Teatret er banket op til at være et af landets største egnsteatre, og nu er teatret kommet på finansloven som et såkaldt §5 teater.

Ad åre er der bygget til og om og igangsat en lang række spektakulære forestillinger og aktiviteter, og alt sammen har det kunnet lade sig gøre, fordi teaterdirektøren og hans team også har været dygtige til at få donationer, fondsbevillinger og sponsorater.

I interviewet får du også svar på, om Peter Westphael mener, at han er blevet en bedre leder under corona-krisen.

Randers Teater er blevet til et regionalt kraftcenter for scenekunst. Teatret er kommet på finansloven. Over årene er det udvidet og udviklet, hvilket blandt andet er sket med støtte fra store fonde og erhvervssponsorer.

FUNDRAISING: Randers Teater har haft fuld fart på siden indvielsen for 22 år siden efter en kommunal licitation.

Lige siden har teatrets direktør Peter Westphael på bemærkelsesværdig vis drevet teatret frem til at være et af landets største egnsteatre/regionalteatre.

Teatret har modtaget et fast kommunalt tilskud, og 1. januar 2020 skiftede teatret status fra klassisk egnsteater til at komme på finansloven som et såkaldt §5 teater.

Over årene er der bygget til og bygget om. Utallige projekter og aktiviteter er sat i søen, og det er i stor udstrækning sket med støtte fra en lang række større fonde og erhvervssponsorer.

- Den økonomiske opbakning har været ganske afgørende for, at vi har kunnet udvikle os og fastholde kvaliteten af scenekunsten. Så den er vi uhyre taknemmelige for, siger Peter Westphael, da Erhvervsliv Randers beder teaterdirektøren om at dele en flig af opskriften på teatrets overlevelseskraft:

- Vi er forholdsvis stærkt supporteret og har en god økonomi. Jeg har altid slået meget på, at vi skulle være solvente, og egenkapitalen har vist sig at være værdifuld. Vi skal have økonomi til at lukke en forestilling anytime. Sådan kan kvaliteten blive fastholdt. Vi har stort set udsolgt hele tiden, og det er netop, fordi vores kunder er ret sikre på, at vi leverer varen.

Sponsoraterne og fondsdonationerne er utallige, og sikke et power pose det må være for teaterdirektøren at remse dem op:

  • I 2009 modtog teatret 4,7 millioner kroner til en ny teatersal. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bevilgede pengene til at opføre og indrette den spritnye teatersal. I forvejen rådede teatret over to teatersale.
  • I 2015 blev teatrets talentskole for unge teatertalenter bygget med hjælp fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Donationen var på 7,9 millioner kroner.
  • I 2017 fik teatret stærk opbakning til Kulturhovedstads-forestillingen Watermusic. Det skete både med en donation på en halv million kroner fra Augustinus Fonden og en million fra A.P. Møllerfonden samt ikke mindst en kæmpe opbakning fra erhvervslivet i Randers.
  • Teatrets årlige forsamlingshus-turné er støttet af Elro Fonden.
  • I 2020 fik Randers Teater en donation på 2,5 millioner kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Pengene er afsat til indkøb af teknik i forbindelse med den kommende ombygning.
  • Det omfattende byggeprojekt, der blandt andet består af en ny stor foyer, har også modtaget støtte fra Salling Fondene, A.P. Møller Fonden og Randers Kommune. Det  samlede beløb af donationerne er nu oppe på 19,2 millioner kroner. Byggeriet går efter planen i gang i løbet af foråret 2022.

- Når det ikke er corona-tider, spiller vi i omegnen af 700 årlige forestillinger, som vi enten selv har produceret eller indkøbt, fortæller Peter Westphael og forklarer:

- Vi spiller både på selve teatret og på turnéer i hele landet samt i forsamlingshuse i oplandet. Og netop vores erfaring med at komme rundt i lokalområdet med vores forestillinger har nok også bidraget til, at vi blev anerkendt som Regionalt Teater med national støtte.

3 hurtige til teaterdirektør Peter Westphael

1. Er du blevet en bedre leder under corona-pandemien?

-  Nej ikke bedre, men klogere på mig selv og mine kollegaer. Al min tid har været komplet fyldt med ”corona” og logistik. Jeg synes, det har været svært at være leder i en ”SYNSNINGTID”, hvor alle har en mening om alt, men ingen aner, hvad de taler om. Så vi har skullet gætte på noget så mange gange, og det er bare ikke en rar følelse.

Jeg har ikke haft overskud til at gå efter de fede duer (nye idéer), der flyver forbi, og som vi ellers plejer at gå efter. Jeg synes nu også, der plejer at være flere duer, men det er nok fordi, jeg ikke har opdaget dem.

2. Vil corona på sigt påvirke vores lyst til at se teater?

- Da jeg var i biffen forleden, satte en person sig ved siden af mig, og det registrerede jeg. Det ville jeg normalt aldrig bemærke. Min erfaring er dog, at vi hurtigt vil falde tilbage til vores tidligere adfærd. Men der vil nok gå lidt tid. Folk har for eksempel købt en dyr cykel, der lige skal afskrives, og i stedet for en tur i teatret tager de en tur på cyklen.

Lige nu lugter det som om, folk er hurtigere til at bestille billetter igen, men at de ikke bestiller så mange som førhen. Jeg har derfor skruet vores indtægtsgrundlag ned til Index 70 i denne sæson. Og Index 75 i næste sæson. Og om tre år er vi så tilbage på Index 100.


3. Hvad håber du på for 2022?

- Jeg skal sige noget, jeg aldrig har troet, jeg skulle komme til at sige i mit liv, og det er, at jeg håber på en smule normalitet. Jeg håber, det snart bliver en lille smule, som det plejer, og så siger jeg til randrusianerne ”Brug os”. Vi er en public service-virksomhed, og vi skal bruges.

Peter Westphael slår fast, at det var prikken over i’et på et langt sejt træk, da teatret 1. januar 2020 kom på finansloven som Regionalt Teater.

- Men da vi havde armene oppe over hovedet, måtte vi lukke ned på grund af corona, fortæller han:

- Vi havde netop ansat to regional-medarbejdere, og jeg måtte starte med at stoppe samarbejdet. Vi ville jo ikke komme til at lave opsøgende regionalt arbejde de næste to år.

Især under pandemien har Peter Westphael prist sig lykkelig over, at teatret altid har haft en grundlæggende sund økonomi.

- Vi har altid bestræbt os på at have en solid egenkapital, og den har hjulpet os til at sove en anelse bedre, selv om det har været møghamrende opslidende for vores 13 ansatte og mange freelancere med al den usikkerhed. Vi glæder os så meget til, at det hele bliver mere normalt igen.

Peter Westphael smiler:

- Tænk, at det skulle komme fra min mund. Normalt har jeg det allerbedst med udvikling og nye udfordringer, men nu trænger vi bare til, at det hele bliver mere normalt, og at vi ikke skal bruge så sindssygt mange kræfter på logistik, planer for 17 forskellige scenarier og alverdens praktiske benspænd.

En visualisering af Randers Teaters kommende nybyggede foyer.
Peter Westphael er direktør for Randers Teater (førhen Randers EgnsTeater), som han startede tilbage i år 2000. Foto: Anne Myrup Pedersen

5 innovationsfif fra Peter Westphael

Sig tidligt nej til nye idéer.

Prioriter researchen.

Ha' altid økonomi til at lukke en forestilling.

Vær en skarp projektleder.

Undgå at drukne i praktik.

Det er overskrifterne på en håndfuld råd om innovationsledelse fra den garvede teaterdirektør Peter Westphael fra Randers Teater.

Sig hurtigt nej til nye idéer, der ikke holder vand, og når de bedste idéer er udvalgt, så research dem grundigt. Sådan lyder det blandt andet fra teaterdirektør Peter Westphael fra Randers Teater, der her deler sine bedste råd om innovationsledelse.

INNOVATION: Idétørke er ikke noget skuespillere og medarbejdere på Randers Teater har det med at lide af, men som de fleste andre arbejdspladser har de under covid-19-krisen oplevet, at praktikken har fyldt det meste af døgnets 24 timer.

- Hele vores hverdag har de seneste måneder og år været fyldt med praktik. Vores morgener starter med, at vi skal finde svar på spørgsmål som: Hvem er syge? Hvem har aflyst hvad? lyder det med et hjertesuk fra Peter Westphael, som dermed har prøvet noget helt nyt som teaterdirektør.

Og det er at have mange syge skuespillere:

- Sådan er den helt nye virkelighed, vi har måttet navigere i. Skuespillere melder sig ellers ALDRIG syge. Som i aldrig. Måske er feberen høj, men uanset hvad spiller en skuespiller videre. Det gamle udtryk ”the show must go on” ligger dybt i teatrets DNA , men så kom covid-19, og nu ser sagen helt anderledes ud.

Hvor den garvede teaterdirektør dog glæder sig til mere normale tider. Hvor han dog glæder sig til, at teatret igen kan gøre det, teatret er allerbedst til. Nemlig hvert eneste år at spille op mod 700 kvalitetsforestillinger for en bred vifte af danskerne.

- Vi trænger så meget til, at det hele bliver mere normalt, så vi igen kan bruge kræfterne på at skabe kunst, siger Peter Westphael, der her deler fem gode innovationsfif fra den værktøjskasse, han tyr til som leder.

1. Sig tidligt nej til nye idéer

- Idétørke er ikke noget, vi rigtig kender så meget til.

Her blandt scenelys, talentskoleelever og skarpslebne professionelle skuespillere bobler idéer og forslag som regel ud over scenekanten, og det i sådan en grad, at jeg og Tine Eibye, der leder vores talentskole, ofte må ty til et greb, der ellers betragtes som no go inden for innovation og idéudvikling.

Ja, vi ser det som en vigtig opgave hurtigt at sige nej til nye idéer (de dårlige) og dyrke de gode. Efterhånden har vi så meget erfaring, at vi ved hvilke idéer, der skal afvises og hvilke, der skal have en chance.

2. Prioriter researchen

- Når de bedste idéer er udvalgt, er det med at researche dem i bund.

Det, vi tror på, går vi efter, og så finansierer vi skuespillere, instruktører, dramatikere med flere.

Et eksempel på en god idé, vi har prioriteret at bruge mange resurser på at udvikle, er en forestilling som ”Sven fra Randers” om den komplekse, lokale og internationalt anerkendte kunstner Svend Dalsgaard.

3. Ha’ altid økonomi til at lukke en forestilling

- Hvorfor behøver I have så solid en egenkapital? Det spørgsmål får jeg ind imellem, og her svarer jeg, at det handler om, at teatret altid skal kunne lægge en forestilling ned, hvis kvaliteten halter.

Jeg mindes kun en enkelt gang, under særlige omstændigheder, at det er sket, men det er helt og aldeles afgørende for os, at publikum ved, at når de går til en forestilling hos os, så er det altid knivskarpt og godt.

Med den viden i baghovedet køber folk billetter uanset, hvad der ellers sker i verden omkring os.

4. Vær en skarp projektleder

- En stor del af vores nytænkende aktiviteter er finansieret via sponsorater og midler fra større professionelle fonde, og især sidstnævnte kan man kun samarbejde med, hvis projektidéen er god, og hvis der er professionel projektledelse. Det vil sige, at vi altid beskriver de eksakte aktiviteter, har styr på budgetter, lever op til budgetterne og altid opfylder, hvad vi lover.

Det skal altid være sådan, at vi skal kunne søge midler hos en fond flere gange, og at de hver gang tænker: ”Der er jo styr på det hos Randers Teater.”

5. Undgå at drukne i praktik

- Under pandemien har vi været kreative, men mest på en "fra hånden til munden"-måde, Vi er uhyre kreative, når det gælder praktiske løsninger. Hvis det sner i august, hvad gør vi så? Sådan noget kan vi svare på.

Vi har altid været dygtige til at navigere i det uforudsete, og den evne har vi trænet endnu mere under pandemien.

Kunst er at tænke andre tanker og turde at gøre noget, der ikke er gjort før og fremkalde noget, der endnu ikke er kendt.

Men muligheden for kreativ udfoldelse er blevet presset til det yderste, og på kort sigt er der ikke kommet bedre kunst ud af det.

Måske vil der dog ske noget på længere sigt. For virkeligheden har tvunget os et andet sted hen.

Et eksempel: Vi blev tvunget udendørs og skabte projektet ”101 toner”, hvor tre solister og to musikere delte coronasikre musikalske krammere ud i form af små pop-up koncerter på gader og stræder og hos virksomheder og institutioner.

Vi tilpassede os dermed en virkelighed, hvor vi ikke kunne komme ud i en teatersal.

Og når vi her til foråret går i gang med at ombygge teatrets foyer, vil vi tage tråden med udendørs forestillinger og vores sædvanlige forsamlingshus-forestillinger op igen.