Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvor lidt eller meget skal der i år skrues op for julebelysningen i Randers Midtby? Beslutningen er fyldt med dilemmaer, og nu skal der lægges en plan. Foto: Annelene Petersen

Hvor meget skal lysene skinne i en krisetid?

Ledelse er fyldt med dilemmaer, og det får du et godt, jordnært eksempel på i nærværende nyhedsbrev.

Jeg har nemlig interviewet Randers’ citychef Mette Bræmer-Jensen, der i næste uge mødes med Randers Kommune og cityforeningens bestyrelse for at finde gode svar på, hvor meget eller lidt der skal skrues op for julebelysningen i midtbyen i november og december.

I juletiden plejer lysene at stråle om kap i vores midtby, og på den ene side tiltrækker lysene kunder langvejs fra, hvad detailhandlen i den grad har brug for.

Men på den andet side kan det måske blive opfattet som upassende frås at lade lysene skinne, når danskerne i så udpræget grad er tvunget til at spare på energien.

Som Brian Andersen, administrerende direktør hos Randers Arkitekten, slår fast, er der en enkelt dagsorden, der overskygger nærmest alt andet lige for tiden, og det er energibesparelser.

Kan du lide, hvad du læser, og holder du af at følge med i Randers’ erhvervsliv, så gør som hundredvis af Randers-virksomheder: Tilmeld dig vores nyhedsbrev her og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
I syv år har Mette Bræmer-Jensen været citychef i Randers, og nu skal hun evne den diplomatiske linedans, det er at være tovholder på en kommende plan for årets julebelysning i Randers' midtby. Pressefoto

Citychef om julebelysning: Vi kommer til at optimere tændingstiderne

Hvad er signalværdien i at skrue op for julebelysningen i en tid med energikrise og voldsom inflation?

Kan vi skrue ned for tændingstiden?

Hvem skal betale for ophængningen?

Og hvad gør andre byer, der står med akkurat samme overvejelser?

I næste uge mødes citychef Mette Bræmer-Jensen med cityforeningens bestyrelse og Randers Kommune for at lægge en plan for årets julebelysning i midtbyen. Og dilemmaerne står i kø.

I næste uge skal der lægges en plan for årets julebelysning i midtbyen. Og det er en ledelsesbeslutning fyldt af dilemmaer, fortæller Randers' citychef Mette Bræmer-Jensen.

LEDELSESDILEMMA: De fleste af os er vilde med Randers’ midtby i juletiden, hvor en spektakulær julebelysning plejer at skabe hygge i vintermørket.

Men er det overhovedet passende at skrue op for julelysene i en tid med energikrise og inflation?

Eller er et funklende lyshav netop, hvad midtbyens butikker har stærkt brug for i kampen om at tiltrække købestærke kunder?

Disse spørgsmål skal Mette Bræmer Jensen, citychef i Randers, diskutere med cityforeningens bestyrelse og Randers Kommune på et møde tirsdag i næste uge.

- Vi skal sammen lægge en god plan for, hvordan vi forholder os til årets julebelysningen. Udfordringen er, at vi har energikrise og skal spare, og at vi så samtidig står med en detailhandel med et kæmpe hul i omsætningen, der skal indhentes i en tid med svag købekraft, siger Mette Bræmer-Jensen.

En brændende platform

Citychefen skitserer kort den aktuelle og alvorlige situation i detailhandlen og restaurationsbranchen.

- Den ene bekymring har de seneste år afløst til den anden, og det er vanskeligt ikke at blive påvirket i sit mindset. Først skulle man tænke på sundhed i forhold til Corona, og nu skal man så tænke på hele recessionen. Og så er der noget med klima, der banker på.

Hun uddyber:

- Usikkerheden er stor, man påvirkes af medierne, og man kan sagtens mærke, at folk gemmer på pengene. Hvad kommer der til at ske? Fortsætter energikrisen? Alt er dyrere, og kunderne køber ofte kun lige, hvad de skal bruge . Man mangler det her mersalg, der skaber den sjove avance.

Kort om Mette Bræmer-Jensen

  • Har siden 2015 været citychef i Randers' midtby.
  • I 15 år arbejdede hun i Dansk Supermarked, hvor hun fulgte ledelsesvejen, og indtil hun for syv år siden tiltrådte jobbet som citychef i Randers, var hun salgschef i Føtex.
  • Bor i Lystrup, er vokset op i Randers og udlært i Føtex Dytmærsken i Randers.

Detailhandlen og restaurationsbranchen skal som aldrig før være agile, slår citychefen fast, og det gælder så også i forbindelse med energikrisen:

-Store kæder er for eksempel begyndt at lukke tidligere, men det kan vi jo ikke rigtig gøre i midtbyen, og hvad kan vi så gøre som cityforening? Ja, vi kan blive ved med at kæmpe og sammen gøre det til en fantastisk oplevelse at handle i midtbyen, og her er julebelysningen et vigtigt redskab. Især fordi den største omsætning i midtbyen ligger i november og december.

Plan på vej

Men på den ene eller anden måde kommer energikrisen til at sætte sig spor i årets julebelysning, spår Mette Bræmer-Jensen.

- Vi er på vej til at lægge planen, og ja, vi kommer til at gøre noget andet i år, end vi plejer. Heldigvis har vi udskiftet til helt nyt LED, så driften er det mindste af det. Men uanset hvad kommer vi nok til at optimere på, hvor lang tid lysene er tændt. Julelysene plejer at være tændt fra klokken 7 til 23, og vi kan fremadrettet tage nogle kloge beslutninger for at optimere tændingstiden. Man kan for eksempel sagtens nøjes med at tænde for lysene halvdelen af tiden – og have stor glæde af det.

Hvem betaler for ophængning?

Det økonomisk tunge ved den traditionsrige julebelysning er selve ophængningen, forklarer citychefen og nævner, at foreningen plejer at have succes med at bede om støtte til netop denne del hos de lokale erhvervsdrivende.

- Men vi er da bekymrede for, hvordan det vil gå i år. Kan vi overhovedet få det ind, det kræver at betale for ophængningen? Mange forretninger står, som tidligere nævnt, virkelig på en brændende platform. Hvis man før betalte 6.000 kroner for el og varme, betaler man nu i omegnen af 12.000 kroner. Og så er der den nævnte inflation, der gør, at folk generelt holder mere på pengene.

Signalværdien

Et andet dilemma er selve signalværdien i at skrue op for lyset i en tid med energikrise.

Skal vi overhovedet hænge julebelysningen op? Og hvad gør andre byer, der står med akkurat samme overvejelser?

Forleden deltog Mette Bræmer-Jensen i et netværksmøde med andre danske citychefer. Det foregik ved Klimafolkemødet i Middelfart.

- Vi diskuterede, hvordan vi alle sammen de seneste år har lavet den ene blinkende julemand efter den anden. Vi har kæmpet med hinanden om, hvem der kunne levere mest bling-bling. Men nu er tiden en anden, og nye tider kræver nye beslutninger og adfærd.

Når det så er sagt, slår citychefen for Randers igen fast, at det er ganske afgørende at blive ved med at kæmpe for at tiltrække handel til midtbyen.

- Handlen skal hænge sammen, og det er nu engang vigtigt for vores by med julebelysning i et eller andet omfang. Vores restauranter og butikker har i den grad brug for at blive bakket op i at få en god omsætning i julemånederne. Derfor håber jeg, at alle fortsat vil bidrage til, at det lykkes med økonomisk bidrag.

Rina Hansen, direktør i Randers Handsker, har for alvor sat turbo på at udvikle nye designs til kollektionen. Foto: Annelene Petersen

Randers Handsker i produkt-eksplosion, Danish Coffee er flyttet til Sporbyen og garvet tæppemand går på pension

Her kan du få et overblik over nyheder fra og om virksomheder i Randers.

Rhanders i produkt-eksplosion

Fra caps til tasker og til bælter. Rhanders Handsker er langt mere end handsker, og en stor del af produktionen foregår i Randers. Foto: Annelene Petersen

Det er nemt at miste pusten, når du for tiden følger Randers Handskers Linkedin-profil med navnet Rhanders_1811

For sikke en eksplosion i nye designs og produkter!

The Kalmus Baseball Cap. The Leather Twist Bag.The Isabella Money Bag. Og The Kalmus Belt Bag. Alt sammen er det navne på nogle af de nye designs, der skal supplere handskerne og tilsammen gøre den legendariske handskefabrik til en god business og Danmarks svar på Gucci.

Produktionen skal blandt andet foregå på Strømmen 32 og på 2000 kvadratmeter på Grenaavej 26. Dette var, hvor maskinhandleren Søby & Nielsen før drev sin forretning

Danish Coffee er flyttet til Sporbyen

Danish Coffee, der består af Kaffeagenterne, Farm Mountain og Iced espresso, har haft flyttedag. Pressefoto

Farvel og tak for denne gang Mysundevej/Randers Kaserne. Tak til alle der har knoklet. Vi ses i Sporbyen. Sådan skrev Kaffeagenterne forleden på sin LinkedIn-profil.

Danish Coffee består af Kaffeagenterne, Farm Mountain og Iced espresso, og med flytningen er første step taget i retningen af det, medejeren Lars Bendix har kaldt et nyt Verdensmålshus i Randers, hvor besøgende skal kunne boltre sig i en frodig buket af iværksætteri, virkelyst og ambitiøse idealer om bæredygtighed.

Vil du høre mere, så kontakt Lars Bendix fra Danish Coffee på mobil: 40252986 eller mail: bendix@danishcoffee.dk.

Garvet tæppemand går på pension

Bo Michel Gravesen går på pension og drejer nøglen om på Hoka Tæpper & Gulve på Marsvej. Han har været selvstændig i 32 år. Foto: Frank Pedersen

Bo Michel Gravesen lukker nu sin forretning, Hoka Tæpper & Gulve, som han har ejet siden 2002. Det sker efter fire år på adressen Marsvej 7B.

- Jeg har været selvstændig i i alt 32 år, og nu synes jeg, det er tid til at gå på pension, siger Bo Michel Gravesen til Randers Amtsavis.

Hvornår Bo Michel Gravesen har sidste åbningsdag med Hoka Tæpper & Gulve ligger ikke helt fast. Men angiveligt indenfor de næste par måneder. Han arbejder fortsat på, at en anden kan overtage butikken, fortæller avisen.