Randers halter efter med andelen af kvindelige ledere
Randers halter markant efter de fleste andre kommuner, når det gælder andelen af kvinder i ledelseslagene.
Mens landsgennemsnittet for andelen af kvindelige ledere er 30,4 procent, ligger Randers Kommune på 24,4 procent, viser en ny opgørelse fra Lederne, der er udarbejdet på baggrund af data for 2020 fra Danmarks Statistik og dækker både den private og offentlige sektor.
- Kvinder vil gerne påtage sig ledelsesopgaven, men det skal være på deres præmisser – og hurra for det, siger Jens Enevold Kristensen, direktør for Erhverv Randers og peger på, at der er behov for at ændre på den måde, der rekrutteres på.
Erhvervsrådets direktør henviser i den forbindelse til den anerkendte psykolog Tomas Chamorro-Premuzic, der har forsket i lederskabspsykologi:
- Hans forskning peger på, at hvis ledere blev ansat på deres kompetencer i stedet for selvtillid, på deres ydmyghed i stedet for karisma og på deres integritet i stedet for narcissisme, ja så ville vi ende ud med ikke blot bedre ledere, men også med flere kvindelige ledere.
LEDELSE: Randers er fodslæbende, når det gælder andelen af kvindelige ledere i ledelseslagene.
Det viser en opgørelse fra Lederne, som er udarbejdet på baggrund af data for 2020 fra Danmarks Statistik, og som dækker både den private og offentlige sektor.
Mens landsgennemsnittet for andelen af kvindelige ledere er 30,4 procent, ligger Randers Kommune på 24,4 procent.
Aarhus har en andel af kvindelige ledere på 28,2 procent, Esbjerg ligger på 25,1 procent, Trekantområdet har 26,5 procent kvindelige ledere i ledelseslagene, mens Fredericia med en andel på blot 22,4 procent er endnu ringere til kønsdiversitet end Randers.
Jens Enevold Kristensen, direktør for Erhverv Randers, kan ikke give en entydig forklaring på, at der er en lavere andel af kvindelige ledere i Randers.
- Men en medvirkende forklaring er muligvis vores erhvervsstruktur, da en stor del af vores arbejdspladser er inden for mandsdominerede brancher (industri, bolig og byggeri, transport), siger erhvervsrådets direktør, der samtidig slår fast, at der eksisterer en del myter om, hvorfor andelen af kvindelige ledere er lavere end mandlige ditto:
- Myterne går eksempelvis på, at kvinder ikke har lyst til at påtage sig ledelsesopgaven, fordi de prioriterer familien højere, eller at kvinderne ikke besidder de rette kompetencer. Dette er simpelthen noget vrøvl. Faktisk vil kvinderne gerne påtage sig ledelsesopgaven, men det skal være på deres præmisser – og hurra for det.
Kvinder undlader at søge lederjobs
Lone Tange er formand for Q-vinderne, der er et Randers-forankret erhvervsnetværk for kvinder. Hun er ikke det mindste overrasket over Ledernes opgørelse, der dokumenterer, at Randers er fodslæbende, når det gælder kønsdiversitet.
- Nej, slet ikke. Så længe samfundsstrukturen er, som den er, og daginstitutioner for eksempel ikke har fleksible pasningsmuligheder, er man nødt til at prioritere i familien. Mange kvinder søger slet IKKE lederjobbene, da de stadig , trods den generelle ligestilling, prioriterer familie og at få hverdagene til at fungere, vurderer hun.
Lone Tange, formand for erhvervsnetværket Q-vinderneØnsker virksomheder flere kvinder i ledelsen, må de i høj grad ændre på arbejdstider og gøre disse meget mere fleksible med såvel antal arbejdstimer, mulighed for hjemmearbejde og gode vilkår ved børns sygdom med videre
Større fleksibilitet i lederjobbet og bedre pasningsmuligheder er afgørende, hvis kvinder skal finde lederjobbene mere attraktive, vurderer hun:
- Ønsker virksomheder flere kvinder i ledelsen, må de i høj grad ændre på arbejdstider og gøre arbejdsforholdene meget mere fleksible, både hvad angår antal arbejdstimer, mulighed for hjemmearbejde og vilkår ved børns sygdom med videre (er også vigtigt for mænd).
Lone Tange konstaterer, at det er mere reglen end undtagelsen, at arbejdsugen som leder langt overstiger de 37 timer:
- Dette passer ikke med, at børn skal hentes. Meden eventuel transporttid oveni kan hverdagen nemt synes uoverkommelig og meget besværlig.
Behov for ny rekrutteringsproces
Erhvervsrådets direktør Jens Enevold Kristensen anbefaler virksomheder, der ønsker større kønsdiversitet i ledelsen, at ændre rekrutteringsprocessen, så der blandt andet gøres op med, hvad en god leder egentlig er.
Han henviser i den forbindelse til den anerkendte psykolog Tomas Chamorro-Premuzic, der forsker i lederskabspsykologi.
- Hans forskning peger på, at hvis ledere blev ansat på deres kompetencer i stedet for selvtillid, på deres ydmyghed i stedet for karisma og på deres integritet i stedet for narcissisme, ja så ville vi ende ud med ikke blot bedre ledere, men også med flere kvindelige ledere, vurderer Jens Enevold Kristensen.