Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er langt mellem kvinder på de randrusianske ledelsesgange, men de kvindelige ledere findes, og her er to af slagsen: Bibliotekschef Mette Haarup (tv.) og Pia Maach-Møller fra Viking Genetics. Fotocollage

Kvindelige ledere er (for) sjældne i Randers

Er der en lavere andel kvindelige ledere i Randers end i resten af Danmark? Ja.

Skader det resultaterne på sigt, når en ledelse kun består af mandlige kloner? Ja.

Er det muligt at få flere kvinder i en ledelse? Ja, men det kræver et oprigtigt ønske, en ny tilgang til rekruttering og en mere nuanceret opfattelse af, hvad god ledelse er for en størrelse.

Sådan må svarene i hvert fald være, hvis du lytter til nogle af de kloge hoveder, jeg har interviewet om en ny opgørelse fra Lederne, der viser, at det står særligt svagt til med andelen af kvinder i randrusianske ledelsesteams.

Mens landsgennemsnittet er på 30,4 procent, ligger Randers (både private og offentlige arbejdspladser) på 24,4 procent.

En af forklaringerne er givetvis, at Randers har mange arbejdspladser inden for mandsdominerede brancher som industri, byggeri og transportsektoren.

- Men uanset hvad er der plads til forbedring, vurderer blandt andre Jens Enevold Kristensen, direktør i Erhverv Randers, der anbefaler virksomheder at kigge rekrutteringsprocessen efter i sømmene - og revitalisere opfattelsen af, hvad en god leder er.

Lone Tange fra erhvervsnetværket Q-vinderne anbefaler virksomheder, der ønsker flere kvindelige ledere at gøre alt fra arbejdstider til arbejdsforhold langt mere fleksible.

Mens Nanna Simone Jensen, chefkonsulent hos Lederne, kalder kønsdiversitet et konkurrenceparameter.

Og i nyhedsbrevet kan du også møde to af byens markante kvindelige lederprofiler - bibliotekschef Mette Haarup og Pia Maach-Møller fra Viking Genetics. Begge fortæller de om egne erfaringer med ledelse og karrierevalg.

I det kommende nyhedsbrev vil der også være fokus på "kvinder i ledelse". Her kan du glæde dig til en liste med 10 kvindelige leder- og erhvervsprofiler fra Randers, og du vil få mulighed for at dykke ned i 11 gode råd om, hvordan du bliver glad og tilfreds i et lederjob.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeldingen er fortsat gratis, og ligeså omkostningsfrit er det at følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
- Mange kvinder søger slet IKKE lederjobbene, da de stadig trods den generelle ligestilling prioriterer familie og at få hverdagene til at fungere, vurderer Lone Tanges erfaring. Hun er formand for erhvervsnetværket Q-vinderne.  Pressefoto

Randers halter efter med andelen af kvindelige ledere

Randers halter markant efter de fleste andre kommuner, når det gælder andelen af kvinder i ledelseslagene.

Mens landsgennemsnittet for andelen af kvindelige ledere er 30,4 procent, ligger Randers Kommune på 24,4 procent, viser en ny opgørelse fra Lederne, der er udarbejdet på baggrund af data for 2020 fra Danmarks Statistik og dækker både den private og offentlige sektor.

- Kvinder vil gerne påtage sig ledelsesopgaven, men det skal være på deres præmisser – og hurra for det, siger Jens Enevold Kristensen, direktør for Erhverv Randers og peger på, at der er behov for at ændre på den måde, der rekrutteres på.

Erhvervsrådets direktør henviser i den forbindelse til den anerkendte psykolog Tomas Chamorro-Premuzic, der har forsket i lederskabspsykologi:

- Hans forskning peger på, at hvis ledere blev ansat på deres kompetencer i stedet for selvtillid, på deres ydmyghed i stedet for karisma og på deres integritet i stedet for narcissisme, ja så ville vi ende ud med ikke blot bedre ledere, men også med flere kvindelige ledere.

Knap hver fjerde leder i Randers er kvinde, og den andel er markant lavere end landsgennemsnittet på 30,4 procent, viser en ny opgørelse fra Lederne om kønsdiversitet i ledelseslagene i både det offentlige og den private sektor.

LEDELSE: Randers er fodslæbende, når det gælder andelen af kvindelige ledere i ledelseslagene.

Det viser en opgørelse fra Lederne, som er udarbejdet på baggrund af data for 2020 fra Danmarks Statistik, og som dækker både den private og offentlige sektor.

Mens landsgennemsnittet for andelen af kvindelige ledere er 30,4 procent, ligger Randers Kommune på 24,4 procent.

Aarhus har en andel af kvindelige ledere på 28,2 procent, Esbjerg ligger på 25,1 procent, Trekantområdet har 26,5 procent kvindelige ledere i ledelseslagene, mens Fredericia med en andel på blot 22,4 procent er endnu ringere til kønsdiversitet end Randers.

Jens Enevold Kristensen, direktør for Erhverv Randers, kan ikke give en entydig forklaring på, at der er en lavere andel af kvindelige ledere i Randers.

- Men en medvirkende forklaring er muligvis vores erhvervsstruktur, da en stor del af vores arbejdspladser er inden for mandsdominerede brancher (industri, bolig og byggeri, transport), siger erhvervsrådets direktør, der samtidig slår fast, at der eksisterer en del myter om, hvorfor andelen af kvindelige ledere er lavere end mandlige ditto:

- Myterne går eksempelvis på, at kvinder ikke har lyst til at påtage sig ledelsesopgaven, fordi de prioriterer familien højere, eller at kvinderne ikke besidder de rette kompetencer. Dette er simpelthen noget vrøvl. Faktisk vil kvinderne gerne påtage sig ledelsesopgaven, men det skal være på deres præmisser – og hurra for det.

Kvinder undlader at søge lederjobs

Lone Tange er formand for Q-vinderne, der er et Randers-forankret erhvervsnetværk for kvinder. Hun er ikke det mindste overrasket over Ledernes opgørelse, der dokumenterer, at Randers er fodslæbende, når det gælder kønsdiversitet.

- Nej, slet ikke. Så længe samfundsstrukturen er, som den er, og daginstitutioner for eksempel ikke har fleksible pasningsmuligheder, er man nødt til at prioritere i familien. Mange kvinder søger slet IKKE lederjobbene, da de stadig , trods den generelle ligestilling, prioriterer familie og at få hverdagene til at fungere, vurderer hun.

Ønsker virksomheder flere kvinder i ledelsen, må de i høj grad ændre på arbejdstider og gøre disse meget mere fleksible med såvel antal arbejdstimer, mulighed for hjemmearbejde og gode vilkår ved børns sygdom med videre

Lone Tange, formand for erhvervsnetværket Q-vinderne

Større fleksibilitet i lederjobbet og bedre pasningsmuligheder er afgørende, hvis kvinder skal finde lederjobbene mere attraktive, vurderer hun:

- Ønsker virksomheder flere kvinder i ledelsen, må de i høj grad ændre på arbejdstider og gøre arbejdsforholdene meget mere fleksible, både hvad angår antal arbejdstimer, mulighed for hjemmearbejde og vilkår ved børns sygdom med videre (er også vigtigt for mænd).

Lone Tange konstaterer, at det er mere reglen end undtagelsen, at arbejdsugen som leder langt overstiger de 37 timer:

- Dette passer ikke med, at børn skal hentes. Meden eventuel transporttid oveni kan hverdagen nemt synes uoverkommelig og meget besværlig.

Behov for ny rekrutteringsproces

Erhvervsrådets direktør Jens Enevold Kristensen anbefaler virksomheder, der ønsker større kønsdiversitet i ledelsen, at ændre rekrutteringsprocessen, så der blandt andet gøres op med, hvad en god leder egentlig er.

Han henviser i den forbindelse til den anerkendte psykolog Tomas Chamorro-Premuzic, der forsker i lederskabspsykologi.

- Hans forskning peger på, at hvis ledere blev ansat på deres kompetencer i stedet for selvtillid, på deres ydmyghed i stedet for karisma og på deres integritet i stedet for narcissisme, ja så ville vi ende ud med ikke blot bedre ledere, men også med flere kvindelige ledere, vurderer Jens Enevold Kristensen.

Foruden at være Chief HR Officer hos Viking Genetics er Pia Maach-Møller blandt meget andet medlem af Verdo's repræsentantskab. Pressefoto: Anne Kring

Pia Maach-Møller: Ledelse er ikke noget, jeg gør i et bestemt tidsrum, det er noget, jeg er

- Vær mere opmærksom på, hvad du kan gøre for andre, end hvad andre kan gøre for dig. Du vil blive positivt overrasket over resultaterne.

Sådan lyder Pia Maach-Møllers gode råd til kvinder og mænd, der ønsker en lederkarriere.

Hun er Chief HR Officer for de 175 medarbejdere i den globale virksomhed Viking Genetics, der årligt sælger i omegnen af 3,2 mio. doser tyresæd.

I historien svarer Pia Maach-Møller på fem spørgsmål om ledelse og lederkarriere, og hun fortæller blandt andet, at hun startede som leder for 23 år siden, hvor hun søgte et lederjob i en virksomhed, hvor hun var tilknyttet som konsulent.

- I stedet for at komme med gode idéer til, hvordan ledelse kunne udleves – blev det i stedet min egen opgave at eksekvere på de råd, jeg havde givet ledelsen, fortæller hun og slår fast:

- Og det er først, når man selv står med ledelsesopgaven og ledelsesansvaret, at man finder ud af, hvad ledelse er.

Der er langt mere tilfredsstillende at have ledelsesansvaret end at være konsulenten, der står på sidelinjen og giver ledelsen gode råd, mener Pia Maach-Møller; Chief HR Officer i Viking Genetics, der er en global virksomhed med 175 medarbejdere. Her svarer hun på fem spørgsmål om ledelse og sin egen lederkarriere.

LEDERKARRIERE: - Det er først, når du selv står med ledelsesopgaven og ledelsesansvaret, at du finder ud af, hvad ledelse er, slår Pia Maach-Møller fra Randers fast.

I 2015 startede hun som Chief HR Officer i Viking Genetics, der blev etableret i 2010 og er ejet af 20.000 kvægbønder i Danmark, Sverige og Finland.

Den globale virksomhed , der har 175 medarbejdere, sælger årligt i omegnen af 3,2 mio. doser tyresæd, driver avlsarbejde og forsker i blandt meget andet produktion af kønssorteret sæd.

De 2,1 mio. doser tyresæd bruges på hjemmemarkederne i Danmark, Sverige og Finland, og derudover eksporteres cirka 1 million doser årligt til mere end 50 lande via lokale distributører samt de tre datterselskaber i Australien, England og Tyskland.

- Ledelse er ikke noget, jeg gør i et bestemt tidsrum, det er noget, jeg er. I dagligdagen udmønter det sig i, at jeg tager ansvar for at transformere visionen til resultater, udvikle strategien og sætte retningen, lyder det fra Pia Maach-Møller, der blandt meget andet også er medlem af Verdo's repræsentantskab.

Her svarer HR-direktøren, der også har en fortid som HR-direktør hos Knauf, HR-chef i Legoland Billund Resort og områdechef hos Mercuri Urval, på fem spørgsmål om ledelse og lederkarriere.

1. Hvornår og hvordan fik du dit første lederjob?

- Jeg fik mit første lederjob, da jeg var 28 år gammel, og søgte jobbet i den virksomhed, hvor jeg havde arbejdet som konsulent.

I stedet for at komme med gode idéer til, hvordan ledelse kunne udleves – blev det i stedet min egen opgave at eksekvere på de råd, jeg havde givet ledelsen.

Jeg gik dermed fra at være ”back seat driver” som lederkonsulent til at være "chauffør" i rollen som leder.

Det er først, når man selv står med ledelsesopgaven og ledelsesansvaret, at man finder ud af, hvad ledelse er.

2. Hvad er dit bedste råd til andre, der ønsker en lederkarriere?

- Vær dig selv – vær nysgerrig, autentisk og besid en høj grad af integritet.

Vær mere opmærksom på, hvad du kan gøre for andre, end hvad andre kan gøre for dig.

Du vil blive positiv overrasket over resultaterne.

3. Hvad bruger du det meste af din tid på?

- Ledelse er for mig ikke noget, jeg gør i et bestemt tidsrum: Det er noget, jeg er.

I dagligdagen udmønter det sig i, at jeg tager ansvar for at transformere visionen til resultater, udvikle strategien og sætte retningen.

Jeg er handlingsorienteret og prioriterer tid på at motivere, følge op og fastholde den proces, vi har sat gang i – nemlig at eksekvere på strategien, således at målene nås.

Jeg bruger tid på interaktion og på at facilitere og coache mit team og mine kollegaer – dette for at sikre, at der er så optimale rammer til at løse opgaverne som muligt. Jeg organiserer, samler mig overblik og binder trådene sammen i og på tværs af organisationen.

Jeg forsøger at inddrage og uddelegere ansvar for en masse delprocesser. Jeg supporterer og understøtter medarbejderne i selv at udvikle kompetencer til selv at kunne løse opgaverne og til selv at kunne træffe beslutninger.  Alle elementer finder jeg vigtige for at tage ejerskab og ansvar for vores fælles succes.

4. Hvordan bliver du ved med at udvikle dig som leder?

- Jeg er videnssøgende og nysgerrig på mine omgivelser og fremtiden.

Jeg bruger tid på at udvikle mig selv ved at tilegne mig ny viden via indsigt, uddannelse, sparring og netværk.

Jeg kan ikke forvente noget af andre, jeg ikke selv har lyst til, så jeg udvikler mig selv, mine omgivelser og kulturen løbende ved selv aktivt at være en del af den.

Jeg bruger tid med mine kollegaer og medarbejdere, så vi sammen kan generere nye idéer, udfordre og facilitere. Jeg er ikke bange for den risiko, der ligger i at gøre noget andet, end vi plejer.

At have en ambition gør det lettere at udvikle andre, for har jeg en ambition, har jeg et mål.

Udvikling handler for mig om at skabe en ambition, der giver lysten til at udvikle sig, flytte sig, og præstere det bedste, man kan.

5. Hvad er din karriereambition for de næste 5-10 år?

- Min største og vigtigste ambition- og livsdrøm - er at være tro imod mig selv, fri til at bestemme over mit liv og lave det, jeg elsker – det skal skabe mening, det jeg gør

Jeg lever helhjertet, forsøger at gøre det, der gør mig glad, og det der giver mig energi. Det er for mig en sund ambition, der giver mig et naturligt drive og en positiv lyst til at bevæge mig nye steder hen.

At være aktiv i bestyrelsesarbejde finder jeg super inspirerende – det er fedt at være med til at drive og udvikle til nye højder.

Bibliotekschef Mette Haarup, der startede sin karriere som ejendomsmægler-assistent, fik sit første lederjob i 1995. Hun har arbejdet med ledelse lige siden og har også en MBA i ledelse fra Aalborg Universitet. Randers Bibliotek er Randers' største kulturinstitution og afholdt I 2021 cirka 500 arrangementer og undervisningsforløb.  Foto: Annelene Petersen

Bibliotekschef Mette Haarup: Du skal være bevidst om dine styrker og svagheder for at trives i lederjobbet

- Ledelse er noget, du gør sammen med andre. Derfor skal du som leder være oprigtig interesseret i mennesker og deres udvikling.

Sådan siger bibliotekschef Mette Haarup fra Randers Bibliotek blandt meget andet, når hun svarer på fem spørgsmål om ledelse og lederkarriere.

Og det er ikke den lige akademiske vej, hun har taget til sit nuværende chefjob for bibliotekets 60 medarbejdere på følgende lokationer: Hovedbiblioteket i Randers Midtby, tre filialer i henholdsvis Dronningborg, Kristrup og Langå samt en bogbus, der betjener vores landdistrikter.

Mette Haarup er rundet af ejendomsmægler-branchen, fandt ud af "at hun kunne noget med mennesker", tog blandt andet en MBA i ledelse fra Aalborg Universitet og har nu i over 14 år virket i diverse chefjobs på Randers Bibliotek.

- Du skal se ledelse som dit hovedfag og lade medarbejderne være eksperter på deres faglighed, siger bibliotekschefen, der kalder lederjobbet både fantastisk og en kende ensomt, og hun nævner, at gode ledernetværk er vigtige for både lederens trivsel og succes.

Lederjobbet er fantastisk, men kan også være ensomt, og du skal kende dig selv rigtig godt og være åben for at bede om hjælp for at trives som leder, slår bibliotekschef Mette Haarup fra Randers Bibliotek fast, når hun svarer på fem spørgsmål om ledelse og sin karrierevej.

LEDERKARRIERE: Vejen til posten som bibliotekschef har ikke været direkte for Mette Haarup, og i modsætning til mange andre offentlige ledere er hun ikke-akademisk og rundet af det private erhvervsliv.

Efter folkeskoletiden på Auning Skole, startede hun på handelsskole og gik siden i lære hos ejendomsmægler Vittrup i Randers.

Herefter blev hun kontorleder hos AOF – Daghøjskolen, kontorleder for Dansk Center for Undervisningsmiljø og siden personlig assistent for HR-chefen på Skejby Sygehus.

I 2013 blev hun logistikchef på Randers Bibliotek, herefter blev hun konstitueret bibliotekschef, og dette var hun i så overbevisende grad, at hun februar 2019 blev udnævnt til bibliotekschef samme sted.

Randers Bibliotek er nu byens største kulturinstitution med cirka 500.000 besøgende årligt og  60 medarbejdere på følgende lokationer: Hovedbiblioteket i Randers Midtby, tre filialer i  Dronningborg, Kristrup og Langå og en bogbus, der betjener  landdistrikterne.

En MBA i ledelse fra Aalborg Universitet har hun taget sideløbende.

- Det er fantastisk at være leder, men du skal forberede dig på, at du altid står på mål for den virksomhed eller organisation, du er leder for, uanset hvad der sker, siger Mette Haarup blandt meget andet, når hun her fortæller om fascinationen ved at at lede og have en lederkarriere.

1. Hvad er din titel, og hvad bruger du det meste af din ledelsestid på?

- Min titel er bibliotekschef.

Jeg bruger det meste af min ledelsestid på ledelse, det vil sige, at jeg hele tiden arbejder med at skabe de bedste rammer og arbejdsbetingelser for de 60 medarbejdere på Randers Bibliotek.

Det gør jeg blandt andet ved at sætte en tydelig og ambitiøs strategisk retning og ved at arbejde med mål og succeskriterier for organisationen, så alle medarbejdere kan udfolde deres fulde potentiale.

2. Hvornår og hvordan fik du dit første lederjob?

- Jeg fik mit første lederjob i 1995.

Jeg søgte jobbet – og fik det.

Jeg havde via mit tidligere job fundet ud af, at jeg kunne ”noget med mennesker”, som jeg havde lyst til at udfolde.

Og jeg har arbejdet med ledelse lige siden – både jobmæssigt og via forskellige lederuddannelser.

Blandt andet tog jeg min MBA i ledelse fra Aalborg Universitet.

3. Hvad er dit bedste råd til andre, der ønsker en lederkarriere?

- Ledelse er noget, du gør sammen med andre. Derfor skal du være oprigtigt interesseret i mennesker og deres udvikling.

Du skal se ledelse som dit hovedfag og lade medarbejderne være eksperter på deres faglighed.

Du skal altså turde sætte opgaven fri indenfor de givne rammer.

4. Hvordan trives man bedst i lederjobbet?

- Det er fantastisk at være leder.

Men du skal forberede dig på, at du altid står på mål for den virksomhed eller organisation, du er leder for, uanset hvad der sker.

Det betyder, at det af og til kan være et ensomt job, hvor der også skal træffes svære beslutninger.

Derfor er det vigtigt, at du kender dig selv og dine egne styrker og svagheder, så du også selv ved, hvornår du har brug for hjælp og et ekstra blik på udfordringen.

Det har været vigtigt for mig at skabe mig et godt ledernetværk, hvor jeg kan hente energi og sparring – så at have et ledernetværk vil være et af mine gode råd.

5. Hvad er din karriereambition for de næste 5-10 år?

- Jeg sætter hele tiden nye mål for arbejdspladsen og for mig selv.

Jeg har altid været meget handlingsorienteret og trives derfor bedst med forandringer og udfordringer.

For mig er bevægelse lig med udvikling, så min karriereambition er at blive ved med at sikre bevægelse og fremdrift, uanset hvilket job jeg bestrider.

Siden 2015 har Jens Enevold Kristensen været CEO i Erhverv Randers. Før dette lederjob var han topchef i Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter Foto: Scanpix

Erhvervsdirektør: Kvinder vil gerne være ledere, men det skal være på deres præmisser, og hurra for det

En ny opgørelse fra Lederne, der både dækker den offentlige og private sektor, dokumenterer, at Randers halter efter landsgennemsnittet, når det gælder andelen af kvindelige ledere.

Opgørelsen overrasker ikke Jens Enevold Kristensen, direktør i Erhverv Randers, der i artiklen svarer på spørgsmål om årsager til den lavere andel af kvindelige ledere i Randers. 

- Hvis jeg kigger på vores arbejde som erhvervsråd, møder vi ikke mange kvinder generelt, og da slet ikke kvindelige ledere, slår han fast og anbefaler et opgør med den måde, ledere rekrutteres på.

- Heldigvis er der jo en bevægelse i gang, men jeg kan godt være bekymret for, at denne bevægelse går for langsom, siger direktøren, der anbefaler et opgør med de eksisterende rekrutteringsprocesser.

- Skal andelen af kvindelige ledere stige, er der behov for at ændre de nuværende indgroede rekrutteringsmønstre og opfattelsen af, hvad en god leder egentlig er, siger Jens Enevold Kristensen, direktør for Erhverv Randers, der her svarer på spørgsmål om manglen på kønsdiversitet i randrusianske ledelsesteams.

REKRUTTERING: Det er et problem problem med den lave andel kvindelige ledere, for vi har brug for bedre ledelse i fremtiden, og det kræver flere kvinder på ledelsesgangene.

Sådan lyder det fra Jens Enevold Kristensen, direktør i Erhverv Randers, der her svarer på spørgsmål om en ny opgørelse fra Lederne, der både dækker den offentlige og private sektor og dokumenterer, at Randers halter efter landsgennemsnittet, når det gælder andelen af kvindelige ledere.

Mens landsgennemsnittet for andelen af kvindelige ledere er 30,4 procent, ligger Randers Kommune på 24,4 procent.

-Der eksisterer en del myter om årsagerne. Eksempelvis at kvinder ikke har lyst til at påtage sig ledelsesopgaven, fordi de prioriterer familien højere, og at kvinder ikke besidder de rette kompetencer. Dette er simpelthen noget vrøvl, slår Jens Enevold Kristensen fast.

Er det vigtigt med en større andel kvindelige ledere?

- Ja, det er i min optik utrolig vigtigt.

Det er jo ikke et spørgsmål om enten eller. Det er et både og.

Det at drive virksomhed i fremtiden bliver mere og mere kompliceret, og det kommer til at kræve tværfaglige kompetencer – herunder forskellige ledelseskompetencer.

Derfor har vi brug for en bedre fordeling af kvinder og mænd i ledelseslagene, end det vi ser i dag.

Kan du forklare de færre kvindelige ledere i Randers?

- Jeg kan ikke give en entydig forklaring.

- Men at vi ligger lavere i Randers end hele landet kan muligvis og til dels forklares ved vores erhvervsstruktur, da en stor del af vores arbejdspladser er inden for brancher, som er mandsdominerede (industri, bolig og byggeri, transport).

Overrasker Ledernes opgørelse dig?

- Nej, jeg kan ikke sige, at jeg er overrasket – og så alligevel.

Hvis jeg kigger på vores arbejde, som erhvervsråd, møder vi ikke mange kvinder generelt; og da slet ikke kvindelige ledere.

Så jeg kan måske være overrasket over, at tallet i Randers rent faktisk er nået op på små 25 procent. 

Men dette kan det jo nok forklares ved, at vi også har en del offentlige arbejdspladser i Randers. Og der procentvis er flere kvindelige ledere i det offentlige end i det private.

Ønsker mange kvinder overhovedet at blive ledere?

- Det er et problem, at andelen af kvindelige ledere ikke er større, og der eksisterer en del myter om årsagerne.

Eksempelvis at kvinder ikke har lyst til at påtage sig ledelsesopgaven, fordi de prioriterer familien højere, og at kvinder ikke besidder de rette kompetencer. Og dette er simpelthen noget vrøvl.

Faktisk vil kvinder generelt gerne påtage sig ledelsesopgaven, men det skal være på deres præmisser – og hurra for det.

Derudover viser mange studier, at kvinder i mange tilfælde har bedre kompetencer til at udfylde lederrollen end mange mænd.

Så ja, det er et problem med den lave andel kvindelige ledere, for vi har brug for bedre ledelse i fremtiden, og det kræver flere kvinder på ledelsesgangene.

Hvordan kan der komme mere kønsdiversitet på ledelsesgangen?

- Et svar er, at der er behov for en bedre rekrutteringsproces, hvor man blandt andet gør op med, hvad en god leder egentlig er.

I den forbindelse er der viden at hente i den anerkendte psykolog Tomas Chamorro-Premuzic, der forsker i lederskabspsykologi.

Han peger på, at hvis ledere blev ansat på deres kompetencer i stedet for selvtillid, på deres ydmyghed i stedet for karisma og på deres integritet i stedet for narcissisme, ja så ville vi ende ud med ikke blot bedre ledere, men også med flere kvindelige ledere.

Men det er ikke nogen nem opgave at ændre de indgroede rekrutteringsmønstre, da det i mange tilfælde er mænd, der ansætter ledere, og at der desværre stadig er en tendens til
at ansætte folk, der ligner dig selv.

Heldigvis er der jo en bevægelse i gang, men jeg kan godt være bekymret for, at denne bevægelse går for langsom.

Nanna Simone Jensen, chefkonsulent hos Lederne, har fokus på, hvordan virksomheder kan fremme FN's Verdensmål nummer 5, der handler om kønsdiversitet. Pressefoto

3 gode råd fra Lederne til at få flere kvindelige ledere

1. Anerkend kønsdiversitet som en konkurrencefordel.
2. Sæt ambitiøse mål.
3. Sæt spot på arbejdskulturen. 

Sådan lyder de tre fokusområder, som Ledernes chefkonsulent Nanna Simone Jensen anbefaler, når virksomheder ønsker gode råd om, hvordan de opnår flere kvindelige ledere.

Det styrker konkurrencekraften at have både kvinder og mænd i ledelsen, lyder det fra Ledernes chefkonsulent Nanna Simone Jensen.

VERDENSMÅL: En virksomhed, der ønsker flere kvinder i ledelsen, kan med fordel sætte konkrete, ambitiøse, men også realistiske måltal for kønsdiversiteten i ledelseslagene.

Sådan lyder det blandt andet fra Nanna Simone Jensen, chefkonsulent hos Lederne, der her anbefaler tre fokusområder til de virksomheder, der ønsker en større andel af kvindelige ledere.

1. Anerkend kønsdiversitet som en konkurrencefordel

- Først og fremmest skal virksomheden anerkende kønsdiversitet som et konkurrenceparameter – dette er vigtigt i forhold til topledelsens kommunikation omkring et øget fokus ud til resten af virksomheden.

2. Sæt ambitiøse mål

- Dernæst skal virksomheden sætte konkrete, ambitiøse, men også realistiske måltal for kønsdiversiteten i ledelseslagene (procentandel eller antal) og angive en tidsperiode.

Man skal følge op undervejs, justere, forbedre og så videre, og så skal virksomheden sætte nye mål, når tidsperioden er slut.

3. Sæt spot på arbejdskulturen

- Virksomheden skal se på sin egen arbejdskultur og undersøge, hvordan man kan understøtte den udvikling, man gerne vil opnå indenfor ledelseslagene.

Procedurerne og kulturen omkring forfremmelser kan også være relevant at se på.

Er der nogle parametre, som for eksempel fremmer flere forfremmelser af mænd ?