Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Randers Bryghus har Jonas Jacobsen (fotoet) som brygmester og Henriette Jensen som administrerende direktør. Hver især ejer de 30 procent af virksomheden. Jonas Jacobsen ejer også øl-brandet Syndikatet, der får brygget sine øl hos Randers Bryghus. Foto: Annelene Petersen

Øl skal da være fra Randers, ikke sandt!

Positive fortællinger har vi brug for i denne mørke tid, og en af de glædelige historier i Randers er, at vi rent faktisk stadig har vores eget bryghus.

Randers Bryghus er navnet på bryggeriet, og det fortæller jeg om i nærværende nyhedsbrev, hvor du kan møde parret bag virksomheden; brygmester Jonas Jacobsen og administrerende direktør Henriette Jensen.

Snart kommer bryggeriets kapacitet op på hele 360.000 liter øl om året, ordrebøgerne er godt fyldte, og det er ikke mindre end en af Randers’ stolteste industrihistorier, som bryghuset stempler ind i.

Sig navnet Thor, og du vil se randrusianere ranke ryggen.

Thor var siden starten i 1856 og frem til bryggeriets lukning i 2003 en kæmpe arbejdsplads i Randers, og den særlige Thor-ånd er noget, randrusianere med lidt år på bagen fortsat bærer med sig.

I sine velmagtsdage lå bryggeriet synligt midt i byen, og det var ”intet mindre end verdens bedste arbejdsplads”, kunne Kulturhistorisk Museum dokumentere, da beslutningen om at lukke Thor blev truffet.

Museet interviewede 22 ansatte fra bryggeriet, og eftertiden kan fortsat læse museets rapport, der giver et fascinerende blik ind i den særlige Thor-ånd, hvor menige medarbejdere og ledere mødte hinanden på kryds og tværs i bryggeriets utallige foreninger.

Især bryggeriets fodboldhold var byens stolthed. Holdet var et af de bedste firmahold i Danmark.

- Indimellem var det en fordel at være en god fodboldspiller, hvis man ville ansættes på Thor, hed det sig.

Sammenhold og gode øl er der heldigvis også hos Randers Bryghus, forsikrer Henriette Jensen og Jonas Jacobsen, der er stolte af at videreføre byens bryggeri-tradition.

Læs interviewet med Henriette Jensen, der fortæller om det lille kvalitetsbryggeris vanskelige turn around.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeldingen er fortsat gratis, og ligeså omkostningsfrit er det at følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Årets Kloge Hænder Messe finder i år sted hos Randers-afdelingen af Lemvigh-Müller, der er Danmarks største stål- og teknikgrossist. Foto: Lars Rasborg

5 events du skal overveje

Her er en håndfuld events for og med virksomheder i Randers:

1) SMV Dagen 2022: Arbejdskraft på hovedet

2) Kloge Hænder Messen

3) Få fif om klimakommunikation

4) Randers Bygger - Åbent Hus

5) Besøg hos Sekura Cabins

Nu er der igen åbnet op for at mødes i netværk og ved events. Her er fem af de arrangementer, der kan være relevante for virksomhedsejere i Randers.

SMV DAGEN 2022: Arbejdskraft på hovedet

SMV DAGEN 2022 er for dig, der mangler hænder og hoveder nu.

Deltag i debatten om, hvordan vi kan få fat i flere dygtige medarbejdere - og få konkret inspiration til at gøre noget ved manglen på arbejdskraft lige her og nu.

Arrangementet finder sted torsdag 10. marts 13.30-17.00 i Industriens Hus i København, hos L-tek A/S i Nørager - eller online.

Læs mere her.

Kloge Hænder Messen

Kloge Hænder er messen, hvor virksomheder og unge mødes.

På arrangementet, der finder sted fredag 18. marts 2022 kl. 9.00-12.00, vil det randrusianske erhvervsliv vise områdets unge en række af de spændende karrieremuligheder inden for byggeri, anlæg, industri, produktion, lager, transport og auto.

Som virksomhed kan du tilmelde dig messen her.

Få fif om klimakommunikation

Hvordan undgår du at blive kritiseret for greenwashing? Hvordan kan du fremhæve dine succeshistorier og undgå faldgruber, når du skal fortælle om dine bæredygtige indsatser?

Det kan du blive klogere på ved at deltage i et arrangement hos Erhvervsakademi Dania med fokus på at kommunikere strategisk om bæredygtighed.

Datoen er 24. marts klokken 15.00 til 17.00

Tilmeldingsfristen er mandag 21. marts 2022.

Læse mere om og tilmeld dig her.

Randers Bygger - Åbent Hus

EB Invest Randers ApS, der siden 2017 har haft succes med at tiltrække nybyggere til Randers, inviterer til Åbent Hus på byggeudstillingen Randers Bygger, der viser fem af landets førende typehusfirmaers bud på et moderne parcelhus.

Randers Bygger finder sted søndage klokken 14.00 til 16.00 frem til 13. marts 2022 på Nellikebakken, 8930 Randers NØ.

Endnu et besøg hos Sekura Cabins

Det har åbenbart været så populært at besøge Sekura Cabins A/S i Sønder Borup, at Erhverv Randers og Netværk Randers inviterer indenfor endnu engang.

Rundvisningen finder sted onsdag 6. april klokken 7.30 til 9.30, og her vil du ved selvsyn kunne opleve Sekura Cabins' nyopførte produktions- og administrationsbygning på 17.730 kvadratmeter.

Fabrikken er 3500 kvadratmeter mindre end den gamle, men langt mere hensigtsmæssigt indrettet ud fra vel afprøvede Lean-principper.

Tilmeld dig her.

Brygmester Jonas Jacobsen og administrerende direktør Henriette Jensen er parret bag det, der ser ud til at være en effektiv genrejsning af Randers Bryghus. Hver ejer de 30 procent af det randrusianske bryggeri. Foto: Annelene Petersen

Turn around: Randers Bryghus brygger igen kvalitetsøl på livet løs

Randers Bryghus er kommet stærkt igen efter en række turbulente år med en anstrengt økonomi og svigtende afsætning.

Siden 2019 har bryggeriet været igennem en genopbygningsfase, og med Jonas Jacobsen som brygmester er det randrusianske bryggeri igen blevet en populær underleverandør til både andre mikrobryggerier og til de såkaldte fantombryggere, der ikke råder over eget bryggeri, men udvikler eget sortiment, identitet og opskrifter.

Også Randers Bryghus' egne øl-brands er på vej fremad.

- Vi er i fuld gang med at investere os til fremgang, fortæller bryggeriets administrerende direktør Henriette Jensen og nævner en ny centrifuge, der medvirker til, at den årlige produktion snart vil stige fra 300.000 liter øl til 360.000 liter øl.

Randers Bryghus er igen kommet i god gænge. Med Jonas Jacobsen som kvalitetssikker brygmester har det randrusianske bryggeri efter nogle lidt kaotiske år opnået status og anerkendelse som en populær underleverandør. Samtidig er bryggeriets egne brands også på vej fremad.

INDSIGT: Klassiske øl-traditioner. Godt brygge-håndværk. Lækker smag med kant og karakter. Alt sammen lever det fortsat i Randers, hvor Randers Bryghus brygger øl på livet løs.

Bryggeriet blev etableret i 2007 ud fra et ønske om, at der igen skulle fremstilles kvalitetsøl i Randers under mottoet ”Randers har fået sin egen øl, igen”.

Men bryggeriet var længe i vanskeligheder. En turn around blev iværksat, og det randrusianske bryggeri er nu igen kommet i god gænge.

- Når corona ikke hærger, brygger vi i omegnen af 300.000 liter øl om året. Og med en investering på en halv million kroner i en ny centrifuge kommer vi snart op på 360.000 liter, fortæller Henriette Jensen, der sidste år blev bryggeriets administrerende direktør.

Sammen med sin partner, den anerkendte brygmester Jonas Jacobsen, har hun bidraget til, at virksomheden er kommet igennem genopbygningsfasen.

- De seneste år har egentlig været en voldsom omgang, når man sådan fortæller om det. Men når man står midt i det, er det jo bare sådan, det er, og så er det med at træffe hurtige beslutninger og komme oven på og videre, fortæller bryggeriets førstedame, der holder sig pænt på afstand af selve ølbrygningen og i stedet koncentrerer sig om bryggeriets daglige drift som personale, økonomi, ordrestyring, markedsføring og distribution med videre.

Henriette Jensen og Jonas Jacobsen ejer hver 30 procent af Randers Bryghus, og hvordan har de så sammen formået at løfte det randrusianske bryghus?

Det fortæller Henriette Jensen om her, hvor hun svarer på 10 spørgsmål om Randers Bryghus' genrejsning.

1. Nævn en af de øl, I er stolte af?

- Vi er kompromisløse, når det gælder både råvarer og faglighed.

- Vi er stolte af alle de øl, vi brygger. Men naturligvis er vi mest glade for vores egne mærker.

- En tredjedel af de øl, vi brygger, er egne brands. Ambitionen er, at det på sigt skal være halvdelen.

- Vi har mange populære øl. En af dem er den historiske Buur Øl, der siden den sene middelalder har været brygget i Randers.

- Den findes beskrevet i kilder så langt tilbage som 1. august 1417, og vi er glade for, at vi kan føre historien videre.

2. Fortæl lidt om bryggeriets turn around?

- I 2019 havde Randers Bryghus det skidt. Mange af medarbejderne var smuttet, og rigtig mange kunder var faldet fra. Samtidig var økonomien anstrengt.

- Jonas overtog direktørposten – og jeg hjalp i administrationen.

- Det viste sig, at vi er et perfekt match både professionelt og privat.

- Sammen fik vi mange skeletter ud af skabene, og det var både i produktionen og i administrationen.

- I 2019 måtte vi aflevere et regnskab på minus 2,5 million kroner, og der skulle bruges en masse energi på at reorganisere.

- Især skulle vi overbevise tidligere kunder om, at kvaliteten havde fået et løft.

- Det er vi nu lykkedes med, og det bunder helt klart i, at Jonas nyder så stor faglig anerkendelse i branchen.

3. Hvordan kom netop I to ind i billedet?

- Jonas ejer Syndikatet, der førhen lå i Auning, og som var og er Randers Bryghus’ største kunde.

- Syndikatet er et såkaldt fantombryggeri, det vil sige en øl-producent uden eget produktionsapparat, og Jonas blev i 2019 spurgt, om han ville overtage ledelsen af Randers Bryghus og få det på ret køl igen.

- Det sagde han ja til. Både fordi hans eget øl jo skulle brygges et sted, og fordi han altid har været glad for stedet. Og så har han nok bare svært ved at sige nej til en udfordring.

- Jeg var i forvejen på sidelinjen i Syndikatet, og da Jonas sagde ja til at blive direktør her, havde jeg netop sagt op som HR-chef i en grafisk virksomhed. Derfor kunne jeg træde til med at hjælpe i administrationen.

- Jonas har rigtig mange års erfaring med øl og har blandt andet vundet det skandinaviske mesterskab i håndbryg og er uddannet øl-dommer.

- Jonas’ passion for øl og min erfaring med virksomhedsdrift gør os stærkere, end vi ville være hver for sig.

4. Er det ikke nemmere kun at brygge egne øl?

- Jo, det ville da gøre planlægningen noget nemmere.

- Men når det så er sagt, er det netop på grund af vores lønproduktion, at vi overhovedet er her.

- Og vi er bare rigtig gode som underleverandør, blandt andet fordi Jonas selv i mange år har været i kundens sted.

- Vi er stolte af det, vi kan som produktionsbryghus, og vi tror da også på den branding, der er i, at når folk for eksempel vender en Syndikat-øl om, så står der, at den er brygget og tappet på  Randers Bryghus.

5. Hvad var jeres første fokus i jeres turn around?

- Efter den første oprydning fokuserede vi på produktet.

- I en periode havde kvaliteten desværre været for svingende. Dette måtte erkendes. 

- Og som tidligere nævnt, har Jonas et særdeles godt navn i bryggeribranchen. Hans brand Syndikatet er kendt og anerkendt, og det fungerede som en slags garant overfor kunderne, som fik fornyet tillid til os som underleverandør.

- Jeg tog mere og mere over på administrationen. Jonas bryggede og fik reorganiseret  hele produktionsapparatet med god hjælp af de tilbageværende medarbejdere.
- Efter cirka tre måneder lykkedes det at få ansat endnu en kompetent brygger.
- Der blev knoklet, og længe var det op ad bakke.

6. I måtte i en periode lægge jeres eget brand lidt på is?

- Ja, men vi sørgede dog for at servicere faste kunder som primært var lokale restauranter , specialbutikker og lokale Rema-butikker.

- Den dag i dag er en tredjedel af vores produktion egne øl, mens resten er produktion for andre mikrobryggerier og fantombryggere.

- Vores ambition er, at denne fordeling skal ligge på fifty fifty.

7. Hvornår fik I godt styr på bryggeriet igen?

- 9. marts 2020 sidder hele personalet i frokoststuen, og Jonas melder ud, at det går rigtig godt. Vi ligger til at ende pænt over vores budget, og der er ordrer i bogen til at fylde produktionen op flere måneder frem.

- To dage efter holder statsministeren pressemøde og lukker Danmark ned, og 12. marts laver vi så ikke andet end at tale i telefon og rykke ordrer af produktionsplanen.

- Da rystede det. Der var ikke meget nattesøvn i de dage.

- Vi havde fået arrangeret det sådan, at der i 2020 blev lavet en gældseftergivelse på bryghuset, og noget lån var omdannet til ansvarlig lånekapital.

- Så vi var mere sikre end før, men de første kompensationsordninger kunne vi slet ikke søge, da vi året før havde aflagt et oprydningsregnskab på minus 2,5 million kroner.

- Siden fik vi dog noget lønkompensation for hjemsendte medarbejdere i de perioder, hvor der slet ikke var noget at lave.

8. Hvordan blev I ramt af corona-nedlukningerne?

- Vi var naturligvis ærgerlige, da vi lige var ved at få lidt god snak om os rundt omkring i byen. Vi havde lige fået restaurantkunder med igen, og så lukkede de ned.

- Men vi fik gang i det igen, og når man ser resultatet for 2020 – og piller gældseftergivelsen væk – opnåede vi et driftsunderskud på 160.000 kroner. Egentlig ganske acceptabelt for sådan et år.

- Da landet gik i gang igen, fik vi igen helt vildt travlt. Og vi blev kontaktet af en lang række etablerede, mindre danske lokale mikrobryggerier. De kunne ikke følge med, og så havde de behov for hjælp.

- Jonas vælger at træde tilbage i 2021, og jeg tiltræder som direktør . Jeg havde jo alligevel sat mig på de administrative opgaver, blandt meget andet havde jeg fået lavet en overenskomst.

- Jeg trådte så også ind med en lidt anden tilgang. Jeg fortalte bestyrelsen, at vi skulle investere os fornuftigt ud af krisen.

- Og de forstod heldigvis, at vi måtte satse for ikke at falde for langt tilbage i branchen.

- Samtidig udvidede vi servicen til kunderne. Vi begyndte for eksempel at udleje lagerplads til kontraktbryggere, så de fik en full service.

- Desuden ansatte vi endnu en brygger. Han startede 1. januar 2021, men så lukkede landet igen, og vi måtte desværre afskedige ham på grund af manglende arbejde.

9. Har du fortrudt beslutninger under jeres turn around?

- Det har da ikke altid været kønt.

- Når man laver en turn around, og der kommer corona oven i, må man træffe hurtige beslutninger og ubehagelige beslutninger.

- Jeg hader da at fyre mennesker, og jeg bryder mig ikke om at være den person, der bliver nødt til at diktere.

- Jeg går langt mere ind for, at vi bruger den tid, der skal til, så både bestyrelse og medarbejdere kan blive ordentligt inddraget.

- Inddragelsen er vigtig. En gang imellem er der ensomt på toppen, og det er noget, vi snakker åbent om.

- Som de siger: ”Vi ved godt, at det i sidste ende er dig, der bestemmer, Henriette. Men indtil du træder ind i tænkeboksen, er det op til os at argumentere og smide muligheder på bordet."

- Og så er det vigtigt, at vi har en kultur, hvor det er ok at begå fejl.

- Når jeg selv laver en fejl, snakker vi om det og griner af det. For så længe jeg kan lave fejl, kan andre også.

- Folk skal ikke putte med deres fejl. Det skal være sådan, at man kan sige: ”Jeg er i tvivl, der dummede jeg mig”.

10. Hvordan ser du fremtiden?

- Det, vi frygter mest, er inflationen. Hvis den løber løbsk på grund af mangelsituationer efter corona - og nu krigen i Ukraine - begynder folk typisk at vælge luksusvarer fra, og det vil gå ud over alle os, der brygger specialøl.

- Men lige nu går det jo rigtig godt. Vi har fuldt booket i produktionen indtil uge 17.

- Og så glæder vi os til at få gang i vores nye centrifuge, der kan separere gæren fra øllen hurtigere end med vores nuværende bundfældning  – og hjælpe os til at skære af produktionstiden.

- Vores volumen stiger fra 300.000 liter til 360.000 liter.

- Centrifugen kostede en halv million kroner. Vi lagde ordren i august, og den landede fra Indien i uge to, og nu er den ved at blive færdiginstalleret.

- Og så vil vi rigtig gerne investere i en pasteuriseringsmaskine. Dette vil gøre det muligt for os at lave alkoholfrie øl og læskedrikke.

- Vi drømmer om at kunne sammensætte et sortiment, så vi kan præsentere os selv som hele familiens bryghus, og at man for eksempel vil kunne købe en ”hygge-weekendæske” med noget godt til både børn og voksne.

Iværksætter Kasper Honoré står bag det lokale initiativ "Værtsfamilie for ukrainske flygtninge - Randers". Foto: Annelene Petersen

Det er også værd at vide om Randers' erhvervsliv

I weekenden inviterer havecentret Plantorama Randers til udvidelsesfest. Udvidelsen er på 2200 kvadratmeter, og der er bygget ud fra bæredygtige principper. Både solceller og regnvandstanke er en del af det nye byggeri.

Den danske regering forventer, at der ankommer i omegnen af 20.000 ukrainske flygtninge til Danmark, og Randers melder sig klar med de første indkvarteringssteder. 1516 randrusianere har dags dato tilmeldt sig FB-gruppen "Værtsfamilie for ukrainske flygtninge - Randers". - I tider med ondskab, er det vigtigt, vi er gode, som der står på FB-siden, der er oprettet af iværksætteren Kasper Honoré.  

Brødrene Dahl har distributionsbiler, der dagligt kører i omegnen af 22.000 kilometer til og fra centrallagre i Randers og Brøndby. Og virksomheden har nu besluttet at ophøre med at fylde konventionel diesel på lastbilerne. De skal i stedet køre på såkaldt genbrugsolie - også kendt som HVO100 diesel.

Verdo's bestyrelsesformand Torben Høeg går nu ud og efterlyser kandidater til det repræsentantskab, der de kommende fire år skal være med til at sætte retningen for energikoncernen. Bestyrelsesformanden efterlyser især flere yngre profiler og flere kvinder.

Et velbesøgt arrangement med gode fif om klimaregnskaber fandt i sidste uge sted hos Dania. Erhverv Randers var en af værterne, og deltagerne blev blandt meget andet mindet om, at der er en ny ansøgningsrunde til SMV:Grøn. Den åbner 4. april 2022 og lukker 2. maj 2022.

En nyt innovationsprojekt skal afdække løsninger til at gøre Læsø-færgen både partikelfri og CO2-neutral. Projektet er støttet af EU's Regionalfond og har et samlet budget på 2,2 millioner kroner. Nordhavn Power Solutions A/S fra Randers er en del af Partnerskabskredsen.

Ønsker du at følge med i det randrusianske erhvervsliv, får du her et bud på lokale erhvervshistorier, der er særligt værd at bide mærke i. Læs seks korte nyheder om begivenheder og profiler i og omkring virksomheder i Randers.

Plantorama Randers - nu med solceller og regnvandstanke

Plantorama i Randers er blevet udvidet med 2200 kvadratmeter, og der inviteres indenfor i weekenden.

Efter længere tids byggeri glæder centerchef Martin Sørensen sig til at byde velkommen i det ombyggede havecenter, der er bygget med fokus på bæredygtige principper.

På taget er for eksempel monteret solceller, hvilket vil dække omkring 40 procent af elforbruget, og der er opsat store regnvandstanke, så centeret stort set er selvforsynende på vand.

Randers melder sig klar til flygtninge fra Ukraine

20.000 ukrainske flygtninge forventes at ankomme til Danmark den kommende tid, og Randers melder sig klar med de første indkvarteringssteder.

Kommunen har nedsat en krisestab, de første indkvarteringssteder er etableret, og private bakker op.

Blandt andet har den randrusianske iværksætter Kasper Honoré har igangsat et initiativ med fokus på at hjælpe krigens ofre.

Hele 1560 randrusianere har dags dato tilmeldt sig den FB-gruppe, han har etableret, der bærer navnet Værtsfamilie for ukrainske flygtninge - Randers.

- I tider med ondskab, er det vigtigt, vi er gode, som han formulerer det på FB-gruppens side.

Brødrene Dahl skifter til "genbrugsolie"

Brødrene Dahl har distributionsbiler, der dagligt kører til og fra centrallagre i Randers og Brøndby. Og nu vil virksomheden ophøre med at fylde konventionel diesel på lastbilerne.

De skal i stedet køre på såkaldt genbrugsolie - også kendt som HVO100 diesel.

HVO100 er brændsel, der er udvundet af restprodukter fra industri og husholdninger og virker fint i dieselmotorer.

Brændstoffet betegnes også som biodiesel. Det brænder angiveligt bedre og mere rent end diesel og sænker dermed den lokale udledning fra den enkelte lastbil.

Verdo ønsker flere yngre profiler og flere kvinder

Verdo's bestyrelsesformand Torben Høeg går nu ud og efterlyser flere kandidater til repræsentantskabet, som de kommende fire år skal være med til at sætte retningen for energikoncernen og blandt andet udpege bestyrelsen.

Især flere kvinder og flere yngre profiler er på ønskelisten.

- Sammensætningen af repræsentantskabet i et forbrugerejet selskab som Verdo bør afspejle forbrugerne, siger han og slår fast, at Verdo er ejet af andelshaverne, og at kunder via repræsentantskabet kan få indflydelse på Verdo’s retning.

Er du interesseret, kan stille op til repræsentantskab og lokalbestyrelser senest 14. marts 2022. Alene i Randers skal der vælges 56 repræsentanter.

Læs mere her

30 virksomheder fik fif om klimaregnskabet

Få styr på klimaregnskabet. Sådan lød overskriften på et arrangement hos Dania, der fandt sted i sidste uge, og som blandt andre Erhverv Randers stod bag.

Cirka 30 virksomheder var mødt op og hørte blandt andet Azra Mujacic fra Phoenix Design Aid fortælle om, hvordan virksomheden måler virksomhedens CO2-udledning på udvalgte områder, arbejder med certificeringer og udarbejder en klimarapport.

Desuden var der indspark fra Dansk Industri, mens Henrik Skov Pedersen, chefkonsulent hos Erhvervshus Midtjylland, fortalte om støttemuligheder til "grønne" initiativer.

Blandt andet mindede han om,  at der er en ny ansøgningsrunde til programmet SMV:Grøn. Den åbner 4. april 2022 og lukker 2.maj 2022.

Læsø-færgen får "grøn" bistand fra Randers-virksomhed

Et nyt innovationsprojekt skal afdække løsninger til at gøre færgesejladsen mellem Frederikshavn og Læse både partikelfri og CO2-neutral.

Projektet er støttet af EU's Regionalfond og har et samlet budget på 2,2 millioner kroner. Nordhavn Power Solutions A/S i Randers er en del af partnerskabskredsen.

- Læsø er tilbage til naturen, økologi og uldsweatre. Det giver ikke mening at indlede besøget med halvanden time på en dieselfærge, som Allan Hjortnæs Pedersen, færgechef på Læsø-færgen, udtrykker det.