Historisk milliard-investering i Flodbyen Randers
AP Ejendomme bliver Randers Kommunes partner i det arealudviklingsselskab, der skal stå for at udvikle og bygge de første etaper af Flodbyen Randers.
Det forventes at tage tre årtier at gøre havneområdet til en moderne bydel ved udmundingen af Gudenåen ved Randers Fjord. Men det er allerede næste år, at det første byggeri går i gang.
- Et af de første områder, der bygges, er Bolværksgrunden, hvor Streetfood lige nu holder til, og første spadestik kan foretages om et år, lød meldingen på et pressemøde onsdag, hvor aftalen med AP Ejendomme blev præsenteret. På pressemødet om det kæmpe byudviklingsprojekt kaldte Randers' borgmester Torben Hansen aftalen historisk.
BYUDVIKLING: Det er nu besluttet, at AP Ejendomme bliver partneren i det arealudviklings-selskab, der skal stå for at udvikle de første etaper af Flodbyen Randers, og det er lige om lidt, at det første byggeri går i gang.
- Et af de første områder, der bygges, er Bolværksgrunden, hvor Streetfood lige nu holder til, og første spadestik kan foretages om et år, lød det således fra Peter Olsson, administrerende direktør for AP Ejendomme, da han onsdag deltog i kommunens pressemøde om projektet.
Her kaldte kan Randers Havn for "en usleben diamant" og lovede, at bæredygtighed bliver en hjørnesten i alle de byggeprojekter, som AP Ejendomme har indflydelse på.
Ifølge den dugfriske aftale oprettes et fælles arealudviklingsselskab, som AP Ejendomme ejer 51 procent af, og Randers Kommune ejer de øvrige 49 procent af.
AP Ejendomme forpligter sig til at bygge på 27 procent af byggeretterne, hvilket er etape 1 og 2 af Flodbyen, mens de øvrige byggeretter udbydes til salg via arealudviklingsselskabet.
Kort om Flodbyen
- Det samlede projektområde for Flodbyen Randers består af et grundareal på cirka 59 hektar, hvor etape 1 og 2 udgør 24,4 hektar med en forventet samlet byggemulighed på cirka 170.000 etagemeter.
- Etape 1 omfatter Brotoften, Busterminalen og Bolværksgrunden (cirka 9,9 hektar), og etape 2 omfatter Nordhavnen og Toldbodgadekvarteret (cirka 14,5 hektar).
- Etape 2 forventes at blive igangsat i 2028, når de nuværende havnevirksomheder på Nordhavnen er fraflyttet, og arealerne er tilgængelige for byudvikling.
Det var i maj 2021, at der blev åbnet op for at byde på at blive kommunens partner i det arealudviklingsselskab, der skal stå for at udvikle de første etaper af Flodbyen Randers.
Selskabet har til formål at erhverve, byggemodne og udvikle etape 1 og 2 i bydelen med henblik på salg af byggeretter/-felter til at videreudvike og opføre attraktive bykvarterer med fokus på boliger, erhverv, offentlige funktioner og rekreation i grønne omgivelser.
- I kommer ikke til at blive skuffede, lovede Peter Olsson om samarbejdet om den nye bydel, der bliver en mulighed, når Randers Havn flytter længere ud i Randers Fjord.
Med AP Ejendommes milliardinvestering er det en af de tunge ejendomsudviklere, der fremover får sat sit fingeraftryk på Randers' nye bydel, der vil være færdigbygget om cirka 30 år.
AP Ejendomme har både en tung egenkapital og erfaring fra byggeprojekter i en lang række andre danske kommuner, som følgende tre eksempler viser en flig af:
- Februar 2020: AP Ejendomme er snart klar til at påbegynde opførelsen af 29 moderne og bæredygtige boliger i Kolding med udsigt til Kolding Fjord.
- Oktober 2021: Med et milliardprojekt i Nordhavn i København prøver AP Ejendomme kræfter med at bygge et otte etagers kontordomicil med træ som bærende konstruktion.
- August 2021: AP Ejendomme har netop sat gang i byggeriet af 143 boliger i Carolinelunden i Kanalbyen i Fredericia. Samtlige boliger bliver svanemærkede.