Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lad dig inspirere af 10 vidt forskellige kvindelige lederprofiler fra Randers. En af dem er Magrete Larsen, Verdos HR-direktør. Pressefoto

10 kvindelige lederprofiler og 11 råd om lederlykke

Inspiration fra rollemodeller er dyrebar.

Akkurat lige som gode praksisnære råd kan give dig indsigt.

Derfor får du i dette nyhedsbrev både 11 genveje til at blive en glad og tilfreds leder og en liste med 10 markante kvindelige erhvervs- og lederprofiler fra Randers.

Virksomheder som blandt andre Randers Bryghus, Verdo, Wallpipe, Viking Genetics, Randers Handsker, LokalBolig og Randers Teater har for eksempel alle kvindelige lederprofiler, der er værd at lægge mærke til.

Jeg har givet mig selv opgaven at udvælge blot 10 kvindelige ledere, og det har heldigvis været ganske svært at begrænse sig. Også andre end de udvalgte profiler bærer på spændende historier. Dem glæder jeg mig til at fortælle om ved en senere lejlighed.

Men hvorfor er fokus denne gang kun på kvinder? Ja, som jeg fortalte i vores seneste nyhedsbrev ligger Randers lavere end landsgennemsnittet, når det gælder andelen af kvindelige ledere. Der er plads til forbedring på netop dette område.

Her nedenfor får du de 11 råd om, hvordan du bliver tilpas og finder størst mulig mening i et lederjob.

Rådene er tidligere bragt i bogen Den Lykkelige leder - Inspiration til et harmonisk liv med ledelse, som jeg skrev, da jeg efter fem år i et lederjob i Ledernes Hovedorganisation sprang ud som selvstændig.

De 11 råd til at trives med et lederjob

  1. Vær dig selv: Det handler om at hvile i sig selv og turde gå forrest.
  2. Vær bevidst om, at lederjobbet ikke varer evigt: Vær opmærksom på, at virksomheden kan vende dig ryggen. Her er det vigtigt at have venner og familie at falde tilbage på.
  3. Sympatiser med din virksomhed: Det er svært at være leder for en virksomhed, hvis du ikke sympatiserer med det produkt, de tilbyder. Det er dog stadig vigtigt at sige nej, hvis der er opgaver du ikke føler, du kan stå inde for.
  4. Træn dit lederhåndværk: En leder kan altid blive bedre. Styrk din position ved at dygtiggøre dig indenfor områder som kommunikation eller procesforståelse.
  5. Hold af medarbejderne: Lederjobbet handler ikke kun om at promovere dig selv. Dyrk dine medarbejdere og nyd, når en medarbejder rykker sig i en positiv retning.
  6. Hav familiens støtte: Opbakning fra dine nærmeste er vigtigt. Accepter, at du ikke kan nå alt derhjemme, og at lederjobbet tager tid. Drop den dårlige samvittighed, og brug den tid, du har derhjemme på vigtigere ting end rengøring og madlavning. Køb take-away og hyr en rengøringshjælp.
  7. Invester din tid: Lederjobbet tager tid. Hvis du er doven, så find et andet job.
  8. Accepter ensomheden: Som leder er du ikke nødvendigvis kammerat med dine medarbejdere. Forholdet bliver aldrig helt lige. Stræb i stedet efter gensidig respekt. Overvej desuden med dig selv, om du har psyken til at være leder.
  9. Plej dit helbred: Fysisk og mentalt velvære er vigtigt. Sæt tid af til at løbe en tur eller til meditation.
  10. Nyd dine privilegier: Forstå at nyde din gode løn og dine frynsegoder. Nyd også, at du kan uddelegere kedelige driftsopgaver.
  11. Bliv ved med at udvikle dig: Enten er du omstillingsparat – eller også bliver du tromlet ned af det eskalerende forandringspres.

Bogen og rådene, der baserer sig på utallige undersøgelser og kvalitative interviews, endte for øvrigt "for sine herlige konkrete råd og no-nonsens tilgang til ledelse" i en anmeldelse i Børsen på fire gode stjerner.

Kan du bruge rådene? Du er både velkommen til at kontakte mig, hvis dit svar er ja, nej eller måske.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeldingen er fortsat gratis, og ligeså omkostningsfrit er det at følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Susanne Friis Eden, topchef i eksportvirksomheden Dan Dryer A/S, er med på Erhvervsliv Randers' liste med ni andre kvindelige erhvervs-og lederprofiler, der rager positivt op. Foto: Lars Rasborg

10 kvindelige lederprofiler der rager positivt op

Erhvervsliv Randers bringer her en liste med 10 kvindelige erhvervs-og lederprofiler fra Randers, der rager positivt op.

De 10 kvinder på listen repræsenterer en bred vifte af virksomheder og institutioner.

De udvalgte profiler er:

Susanne Friis Eden, Dan Dryer.

Kathrine Fisker, LokalBolig Randers.

Tine Eibye, Randers Teater.

Lisbeth Grove Mikkelsen, WallPipe.

Lis Bilde, Gardin Lis.

Margrete Larsen, Verdo.

Pia Maach-Møller, Viking Genetics.

Rina Hansen, Randers Handsker.

Mette Haarup, Randers Bibliotek.

Henriette Jensen, Randers Bryghus.

Randers halter bagefter landsgennemsnittet, når det gælder andelen af kvindelige ledere. Men der findes alligevel markante kvinder på de randrusianske ledelsesgange. Her er 10 af byens skarpe kvindelige leder- og erhvervsprofiler.

LEDERPROFILER: Andelen af kvindelige ledere i Randers  halter efter mange andre kommuner og er lavere end landsgennemsnittet, fortalte Erhvervsliv Randers i det seneste nyhedsbrev.

Men uanset forklaringer og den aktuelle status findes der markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler i Randers og omegn.

Og da redaktøren satte Erhvervsliv Randers' journalist på opgaven at finde og fremhæve 10 markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler fra Randers, kom hun på noget af en opgave.

Hvem skal vælges og fremhæves? Opgaven har været vanskelig, men her er et bud.

Profilerne er valgt, så de repræsenterer en bred vifte af virksomheder og organisationer i det mangfoldige randrusianske erhvervsliv.

Det skal desuden nævnes, at rækkefølgen er vilkårlig.

1. Susanne Friis Eden, Dan Dryer

Med Susanne Friis Eden ved roret er den ikoniske håndtørrer-virksomhed Dan Dryer A/S de seneste år vækstet solidt og godt. Det er blandt andet sket ved hjælp af en ny designstrategi Foto: Lars Rasborg

Da Susanne Friis Eden satte sig for bordenden hos Dan Dryer A/S i 2013, betød det et markant skifte i ledelsesstilen og blandt andet lanceringen af en succesfuld designstrategi, der har givet en salgsfordel på de europæiske markeder.

Selvfølgelig skal topchef Susanne Friis Eden med på Erhvervsliv Randers' liste med 10 markante kvindelige erhvervsprofiler.

Læs Erhvervsliv Randers' interview med hende her.

2. Kathrine Fisker, LokalBolig Randers

Virkelyst og overraskende karrierevalg er noget, Erhvervsliv Randers holder rigtig meget af, og derfor skal Kathrine Fisker også have en af de 10 pladser på vores liste med markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler.

Sidste år vendte hun tilbage til sit gamle erhverv som ejendomsmægler og åbnede ejendomsmægleren LokalBolig i Hospitalsgade.

Det var i 2004, at hun blev statsautoriseret ejendomsmægler. To år senere var hun uddannet som valuar.

I 2015 blev Kathrine Fisker salgschef i Randers FC, og i 2018 var hun med til at etablere Djurslands Banks nye afdeling i Randers som erhvervsrådgiver.

Men så trak ejendomshandlen igen i hende, og nu er hun i fuld gang med at etablere sin egen business.

3. Tine Eibye, Randers Teater

Tine Eibye er mangeårig souschef på Randers Teater og leder af Randers Teaters Talentskole. Foto Annelene Petersen

Det siges, at skal du kende en organisations DNA, skal du kigge mere på souschefen end på topchefen, og i tilfældet Randers Teater er der en del om den snak.

Blandt kostumer og skrå brædder har Tine Eibye siden teatrets spæde start i år 2000 været en af de drivende kræfter og kulturbærere i det, der tidligere hed Randers EgnsTeater.

I utallige år har hun været souschef, og nu bærer hun titlen som leder af Randers Teaters Talentskole - og producent.

- Og så har jeg en hel masse andre kasketter på, som man let har og får på en mellemstor virksomhed med 14 fastansatte og kontraktansatte, fortæller Tine Eibye, der er dramaturg, producent og projektleder.

- Jeg har en gennemsnitlig arbejdsuge på små 50 timer. OG et job, som er fantastisk, siger hun.

4. Lisbeth Grove Mikkelsen, Wallpipe

WallPipe blev etableret tilbage i 2018 af Lisbeth Grove Mikkelsen. Foto: Annelene Petersen

Var dette en liste over lokale iværksættertalenter, ville Lisbeth Grove Mikkelsen, ejer af Wallpipe, også være med.

Men ledelse handler nu engang også om at eksekvere på idéer, at udvikle en solid salgsplatform og at få et team til at arbejde sammen i samme overordnede retning.

Og netop derfor er Lisbeth Grove Mikkelsen med på denne liste med 10 kvindelige ledere og erhvervsprofiler, der er værd at lægge mærke til.

Tilbage i 2018 startede hun WallPipe, og siden har hun sat en markant dagsorden, både når det gælder genanvendelse, bæredygtighed og indsatsen for at gøre trinnet ind til arbejdsmarkedet lavere for udsatte medarbejdere.

Et godt markedsføringsskub gav det desuden, da hun hun præsenterede WallPipe i DR-programmet "Løvens Hule’, hvor investoren Christian Arnstedt straks så potentialet og investerede.

5. Lis Bilde, Gardin Lis

Lis Bilde fra Gardin Lis er Randers' ukronede og mangeårige gardindronning. Foto: Annelene Petersen

Lis Bilde er nærmest en reinkarnation af Randers' erhvervs-DNA, og selvfølgelig skal "gardindronningen" Lis Bilde med på listen over stærke kvindelige ledere og erhvervsprofiler, der er værd at lægge mærke til.

Læs Erhvervsliv Randers' fortælling "Hvordan bliver der mindre Lis i Gardin Lis" om virksomhedens generationsskifte her

Og dyk også ned i fortællingen om Lis Bildes' fascinerende iværksætterhistorie her.

6. Margrete Larsen, Verdo

Margrete Larsen har været Verdos HR-direktør i over 16 år, Pressefoto

I 2005 begyndte Margrete Larsen som HR-direktør i energikoncernen Verdo, der i dag tæller 550 medarbejdere.

Hun er uddannet jurist og senere advokat. Og hun har blandt meget andet været personalechef ved Adtranz (senere Bombardier Transportation Denmark).

- Jeg tror, at ledere ofte bliver ledere, fordi vi "ikke kan lade være”, svarer hun blandt andet på en række spørgsmål om sin karrierevalg og sine prioriteringer som leder.

Læs mere her.

7. Pia Maach-Møller, Viking Genetics

Pia Maach-Møller er HR-direktør i den globale virksomhed Viking Genetics. Pressefoto: Anne Kring

- Vær mere opmærksom på, hvad du kan gøre for andre, end hvad andre kan gøre for dig. Du vil blive positiv overrasket over resultaterne, lyder Pia Maach-Møllers gode råd til kvinder og mænd, der ønsker en lederkarriere.

Hun er Chief HR Officer/HR-direktør for de 175 medarbejdere hos Viking Genetics. Og så er hun medlem af repræsentantskabet i Verdo.

Læs her, hvad hun svarer på fem spørgsmål om ledelse og lederkarriere.

8. Rina Hansen, Randers Handsker

Rina Hansen er direktør i Randers Handsker, der i april åbner en ny butik med oplevelsesunivers over for Hotel Randers. Ambitionen er at gøre Rhanders til et brand på linje med Gucci. Og ja, brandet Rhanders staves med h. Foto: Annelene Petersen

Mod skal anerkendes, og mod skal der til for at overtage en legendarisk virksomhed som Randers Handsker.

Derfor skal direktør Rina Hansen også med på listen over 10 markante kvindelige erhvervsprofiler fra Randers.  

Siden hun overtog virksomheden i 2019, har hun arbejdet fokuseret på at gøre Rhanders til Danmarks svar på Gucci.

Rina Hansen er uddannet designer, har en kandidatgrad i strategisk marketing og e-handel og en erhvervs-ph.d. i omnichannel og branding.

Og så ser hun ikke mindst ud til at have det knofedt, der skal til - på respektfuld vis - at revitalisere virksomheden, der blev stiftet i 1811.

9. Mette Haarup, Randers Bibliotek

Bibliotekschef Mette Haarup står i spidsen for Randers' største kulturinstitution. Foto: Annelene Petersen

Skal en bibliotekschef med på en liste over kvindelige leder- og erhvervsprofiler i Randers.

Ja, det skal hun.

Mette Haarup har nemlig forstået at gøre Randers Bibliotek til byens største kulturinstitution med cirka 500.000 besøgende årligt.

Biblioteket har med Mette Haarup ved roret desuden stået bag en lang række events i samarbejde med lokale virksomheder og institutioner.

Læs et interview med Mette Haarup her

10. Henriette Jensen, Randers Bryghus

Henriette Jensen er administrerende direktør i Randers Bryghus. Foto: Annelene Petersen. Foto: Annelene Petersen

Siden midten af 2019 har Randers Bryghus været igennem en genopbygningsfase, og sidste år blev Henriette Jensen bryggeriets administrerende direktør.

Som topchef har hun fokus på at styrke bryggeriets daglige drift og har ansvar for alt det, der ligger uden om selve ølbrygningen såsom personale, økonomi, ordrestyring, markedsføring, distribution med videre.

Randers Bryghus blev etableret tilbage i 2007 ud fra et ønske om, at der igen skulle fremstilles lokalt kvalitetsøl i Randers, under mottoet ”Randers har fået sin egen øl, igen”.

Bryghuset har de seneste år fået status og anerkendelse som en af de mest foretrukne underleverandører til andre mikrobryggerier.

Margrete Larsen, der er uddannet jurist og advokat, er HR-direktør i energikoncernen Verdo, der forsyner varme, vand og el til private og erhvervsvirksomheder. I omegnen af 550 medarbejdere arbejder hos Verdo. Foto: Jakob Lerche

Verdos HR-direktør: Det giver mig energi at være leder

I over 16 år har den jurist-uddannede Margrete Larsen været HR-direktør i energikoncernen Verdo.

I historien kan du læse, hvad hun svarer på spørgsmål som:

Hvad bruger du mest ledelsestid på?

Hvornår og hvordan fik du dit første lederjob?

Hvad er dit bedste råd til kvinder/mænd, der ønsker en lederkarriere?

Og hvad er din karriereambition for de næste 5-10 år?

Margrete Larsen har været HR-direktør i energikoncernen Verdo i mere end 16 år. Her fortæller hun om sin karrierevej og sit ledelsesfokus.

LEDERKARRIERE: I 2005 begyndte Margrete Larsen som HR-direktør i energikoncernen Verdo, der i dag tæller 550 medarbejdere.

Hun er uddannet jurist og senere advokat. Og hun har blandt meget andet været personalechef ved Adtranz (senere Bombardier Transportation Denmark).

- Jeg tror, at ledere ofte bliver ledere, fordi vi "ikke kan lade være”, svarer hun blandt på en række spørgsmål om sin karrierevalg og sine prioriteringer som leder.

Hvad bruger du mest ledelsestid på?

- Som HR-direktør bruger jeg en stor del af min tid på ledelse. Rent praktisk ledelse af mine egne afdelinger og medarbejdere men også som coach og sparringspartner for andre ledere i vores koncern.

Hvornår og hvordan fik du dit første lederjob?

- Jeg er uddannet Cand.jur. og senere advokat.

Jeg fik vel mit første professionelle lederjob som advokatfuldmægtig på et advokatkontor.

Her fik jeg to sekretærer tilknyttet, som jeg skulle lede og fordele arbejdet for.

Inden da havde jeg haft flere ledende roller, hvor jeg blandt andet havde siddet i foreningsbestyrelser og været træner.

Senere blev jeg jurist ved Adtranz (senere Bombardier Transportation Denmark – eller bare Scandia) og fik et tilbud om at blive personalechef.

Det var en spændende udfordring, som jeg naturligvis sagde ja tak til.

Jeg søgte ikke jobbet som sådan, men tror jeg i en række sammenhænge havde påtaget mig et ekstra ansvar for at løse opgaver og følge ting helt til dørs. Så ”nogen” havde fået øjnene op for min interesse og talent.

Hvad er dit bedste råd til kvinder/mænd, der ønsker en lederkarriere?

- Det er svært at give et enkelt råd.

Det afhænger ofte af lederens egne ambitioner, erfaringer og evner.

Men – jeg siger ofte, at man altid skal finde sig en dygtig leder, som man kan lide at arbejde sammen med.

Et andet råd kan være er at engagere sig i netværk, som kan være lokalt eller et fagpolitsk netværk. Dette giver input og god energi til at løse hverdagens udfordringer.

Jeg tror, det er vigtigt, at vi som ledere altid er nysgerrige på at finde nye måder at gøre tingene på. Den inspiration finder vi bedst ved at holde ører og øjne åbne.

Vi skal huske, at læring er livslang.

Hvad er din karriereambition for de næste 5-10 år?

- Nu om dage er 10 år langt ude i fremtiden.

For mit vedkommende forventer jeg fortsat at være på arbejdsmarkedet, og sandsynligvis som leder på en eller anden måde.

Jeg tror, at ledere ofte bliver ledere, ”fordi vi ikke kan lade være”.

Og så giver det mig energi at være leder – også selv om det ikke er et 8-16-job.

Min karriereambition er at supplere min nuværende funktion som HR-direktør med relevante bestyrelsesposter. Og jeg har netop sagt ja til en sådan opgave i en spændende lokal produktionsvirksomhed.

Det glæder jeg mig til at prøve kræfter med.