Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Carol Sannes står bag Floofers ApS, der designer og sælger tyngdebamser til hjælp for børn, unge og voksne med søvnbesvær, angst, psykisk/motorisk uro og/eller kognitive problemer. Foto: Annelene Petersen

Randers-mødre starter virksomheder

Blot 850 virksomheder af sidste års nye virksomheder i Midtjylland blev stiftet af rene kvindeteams. Det er 12 procent. Omvendt blev godt 76 procent startet af mænd. Og det er et problem for vores evne til at skabe udvikling og innovation.

Sådan lød det forleden i et læserbrev i Århus Stiftstidende, skrevet af Jacob Christensen Flarup, der er direktør for Vækstfondens kontorer i Randers, Aarhus og Aalborg.

I læserbrevet efterlyste han flere kvindelige rollemodeller og en mere nuanceret forestilling om, hvad en iværksætter er for en størrelse.

Og han har da helt ret i, at en iværksætter ikke behøver at være iført hipster-skæg, bo i en storby, udvikle it-programmer og arbejde 100 timer om ugen.

Tag de to iværksættere, jeg fortæller om i nærværende nyhedsbrev.

Jeg er tilbøjelig til at kalde dem supermødre, for den ene er Rikke Amdisen fra Ciha ApS. Den anden er Carol Sannes fra Floofers ApS. Begge har startet virksomhed med udgangspunkt i de produkter, de hver især har designet for at gøre livet nemmere for deres egne børn.

To af Rikke Amdisens børn er født med et stort høretab, og hendes iværksætterhistorie begyndte ved symaskinen, hvor hun konstruerede pandebånd, der kunne holde børnenes høreapparater på plads. Virksomheden har hun etableret sammen med sin mand Jens Amdisen.

På samme vis startede Carol Sannes' iværksætterrejse, da hun designede og syede tyngdebamser, som viste sig at være en særdeles god hjælp for sønnen Elias, der i en ung alder blev diagnosticeret med ADHD og angst.

Læs om de to kvinder og bliv inspireret til din egen iværksætterrejse. Og er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeldingen er fortsat gratis, og du kan også følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Klaus Skjødt, topchef i Sparekassen Kronjylland, er en glad mand. Det er nu tredje år i træk, at pengeinstituttet kåres som Danmarks Bedste Arbejdsplads. Foto: Poul Christensen

Værd at vide om virksomheder i Randers

Sparekassen Kronjylland er kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads for tredje år i træk.

Ingen lokale totalentreprenør-teams er prækvalificerede til at byde på byggeriet af et nyt havne-domicil i Randers.

Daka Denmark A/S og Leca Danmark A/S er på Energistyrelsens liste over 65 større virksomheder, der ikke er sikret gas i tilfælde af en alvorlig forsyningskrise på gasnettet i kølvandet på krigen i Ukraine.

Her kan du læse tre udvalgte erhvervsnyheder fra det randrusianske erhvervsliv.

Danmarks bedste arbejdsplads for tredje år i træk

Sparekassen Kronjylland er kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads for tredje år i træk, skriver administrerende direktør Klaus Skjødt på sin LinkedIn-profil.

Det er Great Place to Work Danmark, der har lavet undersøgelsen.

- Vi vandt i kategorien 'Store virksomheder'. Jeg er virkelig glad for, at hele 98 procent af vores medarbejdere svarer, at sparekassen er en god arbejdsplads, skriver Klaus Skjødt.

Er du nysgerrig på, hvordan sparekassens ledere arbejder med både kundeløfter og medarbejdertilfredshed, så læs denne historie , vi tidligere har bragt i Erhvervsliv Randers.

Ingen lokale er prækvalificerer til byggeri af nyt havnedomicil

12 virksomheder har lagt billet ind på at opføre det nye domicil, der skal huse Vandmiljø Randers, Forsyningsservice og Randers Havn.

De tre prækvalificerede totalentreprenører er MT Højgaard A/S, C.C.Contractor A/S og Jakobsen & Blindkilde A/S, der har til fælles, at de ikke har til huse i Randers.

- Vi har lavet et stort og grundigt arbejde med bedømmelse og udvælgelse blandt de mange hold, siger direktør for Vandmiljø Randers, Peter Christensen.

Daka og Leca er ikke sikret gas ved forsyningskrise

To virksomheder i Randers er på Energistyrelsens liste med 65 større virksomheder, der er i risiko for at stå uden gas, hvis der skulle opstå en alvorlig forsyningskrise på gasnettet i kølvandet på krigen i Ukraine.

De to virksomheder er Daka Denmark A/S og Leca Danmark A/S.

Førstnævnte forarbejder døde dyr fra landbruget og private dyrehold samt slagteriaffald, og genanvender det som råvarer i biodiesel- og kødbenmels-produktion.

Leca Danmark A/S er et Saint-Gobain-ejet selskab, der udvikler, producerer og sælger Leca- letklinker, der er et byggemateriale fremstillet af dansk ler, som ved brænding bliver til små, porøse kugler med en hård overflade.

- Hvis det værst tænkelige sker, står vi med en udfordring, konstaterer Keld Winther, der er public affairs manager i Daka Denmark, der både har en afdeling i det sydøstlige Randers og i Løsning.

Carol Sannes udvikler og sælger sansestimulerende tyngdebamser. Hun kalder dem floofers. Ordet har engelsk oprindelse og betyder enten kæledyr, eller noget der er ultrablødt – eller ”bedste ven”. I oktober sidste år blev investor Christian Krogh medejer af virksomheden. Pressefoto

Carol fik kickstartet sin virksomhed i Hestens Hule

Hvordan fik du mod til at blive iværksætter? Hvordan får du energi på en lidt tung dag? Hvem er din inspirationskilde?

Det er tre spørgsmål, som vi har bedt iværksætter Carol Sannes om at svare på.

Hun ejer Floofers ApS og vandt sidste år Hestens Hule, der er Erhverv Randers' spin-off på DR- konceptet Løvens Hule.

Det seneste år er det gået solidt fremad for virksomheden, der designer og sælger tyngdebamser som en hjælp til børn og voksne med søvnbesvær, angst, psykisk/motorisk uro og/eller kognitive problemer.

500 solgte sansestimulerende tyngdebamser. En donation bestående af tre bamser til kræftramte børn på Aarhus Universitetshospital. To medarbejdere i fleksjob. En investor og et showroom. Sådan lyder nogle af de skridt fremad, som Floofers ApS har taget, siden virksomheden med Carol Sannes i spidsen vandt Hestens Hule i maj sidste år.

IVÆRKSÆTTERI: Så langt så godt, tænkte Carol Sannes, da hun 5.maj 2021 netop var vendt hjem efter at have fortalt om sin iværksættervirksomhed Floofers ApS til investorerne i Hestens Hule, der er Erhverv Randers’ spin off på DR-konceptet Løvens Hule.

- Jeg døjer med angst, så det var en stor overvindelse at skulle pitché over for dommerpanelet, selvom det var under corona, og der ikke måtte være publikum, fortæller hun.

Bare det at Carol Sannes var kommet igennem og havde leveret oplægget, var en sejr for hende. Men hun nåede kun at være hjemme i et par timer, før telefonen begyndte at bimle.

- Så kan du godt vende snuden herop igen, lød det i mobilen fra Tanja Skjødt-Jakobsen fra Erhverv Randers. For Carol Sannes havde ikke bare vundet over sin egen angst, hun havde også vundet hovedpræmien i Hestens Hule anno 2021 for den mest overbevisende forretningsidé.

Kort om Hestens Hule

  • For at få chancen for at komme med i Hestens Hule som iværksætter, skal du sende en ansøgning til Erhverv Randers, der indeholder en præsentationsvideo af en varighed på to minutter. Send den til: tsj@erhvervranders.dk senest fredag 25. marts 2022.
  • Erhverv Randers screener ansøgerne og finder de bedste kandidater ud fra følgende kriterier:
    - Er din forretningsplan realistisk?
    - Har du et realistisk budget?
    - Har din idé investeringspotentiale?
  • Hvis du klarer dig igennem screeningsprocessen, vil Erhverv Randers hjælpe dig med alt fra budget og forretningsplan til præsentationsteknik.
  • Hovedpræmien er 25.000 kroner, der er sponsoreret af Vestjysk Bank samt fire måneder i et iværksættermiljø med mere.


Vinderen af Hesten Hule blev dermed kvinden bag Floofers, der designer, udvikler og sælger sansestimulerende tyngdebamser til lindring for børn, unge og voksne med alt fra søvnbesvær til psykisk-motorisk uro.

Produktet er på plads, forretningsplanen er på plads, og virksomheden er let skalérbar
, lød dommerpanelets begrundelse for at kåre Floofers som vinder af Hestens Hule og dermed modtager af en pengepræmie på 25.000 kroner fra Vestjysk Bank.

Herudover fik Carol Sannes gratis rådgivningstimer hos en bred vifte af lokale virksomheder.

Lån i huset

Kort forinden besøget i Hestens Hule havde Carol Sannes, der blandt andet er uddannet akademiøkonom i turisme, overtalt sin mand til at låne i huset og starte en produktion af de tyngdebamser, der havde vist sig at være så god en hjælp for sønnen Elias, der i en ung alder var blevet diagnosticeret med ADHD og angst.

- Jeg ser ikke mig selv som en klassisk frembrusende iværksættertype, men med tyngdebamserne, som jeg kalder floofers, havde jeg skabt noget, som rigtig mange familier har stor glæde af. Andre end min egen søn Elias skulle have glæde af det her, fortæller hun og forklarer:

- Min erfaring var, at rolige, levende marsvin kan virke beroligende. Og i flere år avlede jeg marsvin til terapeutisk brug. Men efterspørgslen blev for stor, og så begyndte jeg at udvikle bamserne som et alternativ til de levende dyr.

Anno 2022 er sønnen Elias flyttet hjemmefra og på vej i lære som elektriker.

- Elias er nu kommet godt på vej, men da han var barn og yngre, var det til tider svært, og som forældre til et barn med et skjult handicap, kender jeg alt til at være ked af det, frustreret og fortvivlet, fortæller Carol Sannes og fortsætter:

- Du kan føle dig ganske magtesløs og desperat i din søgen efter at give dit barn ro og tryghed. Og den oprindelige floofer, jeg syede, fik Elias til at falde til ro og i søvn samt at blive i søvnen. Blev Elias lagt til ro med en prototype af floofer i favnen, faldt han hurtigere i søvn, og hvorfor skulle andre ikke have samme mulighed?

Kickstart med et vrinsk

En ny omgang Hestens Hule ser snart dagens lys, og Carol Sannes anbefaler andre iværksættere at give konceptet et skud.

- Hestens Hule var en gevaldig kickstart til min virksomhed, der i løbet af det seneste år har fået endnu mere vind i sejlene.

- Jeg er allerede kommet langt, og jeg bliver fortsat rigtig glad, når jeg ser, hvordan mine floofers hjælper både børn, unge, voksne og ældre, siger hun og remser nogle af det seneste års landvindingerne op:

  • I oktober 2021 blev investor Christian Krogh fra Hestens Hule-dommerpanelet medejer af virksomheden.
  • Der er etableret et nyt showroom/lager/kontor på Messingvej, hvor besøgende kan afprøve alle floofers og få en vejledende samtale.
  • 500 tyngdebamser er solgt, blot fem er returneret.
  • Tre tyngdebamser er blevet accepteret som en donation til Aarhus Universitets Hospitals kræft- og neurologisk afdeling for Børn og Unge, og sygehuset har lagt endnu en ordre ind på flere floofers.
  • Tyngdebamserne er blevet CE-godkendte jævnfør Legetøjsdirektivet - nu også til de helt små i familien.
  • Virksomheden er en af udstillerne ved den anerkendte SIKON Konferencen 2022, som Landsforeningen Autisme står bag.
  • To medarbejdere er netop ansat i fleksjob, og en salgskonsulent er tilknyttet virksomheden.
  • En markedsføringsøkonom-praktikant starter 1. august

- Jeg er virkelig stolt af at kunne gøre en positiv forskel for mennesker, der er i en svær periode i deres liv, slår Carol Sannes, ejeren af Floofers, fast.

Floofers er tyngdebamser eller sansepuder med  beroligende egenskaber som Deep Touch Pressure, varme/kuldeterapi, aromaterapi og taktil sansestimulation. Bamserne hjælper børn og voksne med søvnbesvær, angst, psykisk/motorisk uro og/eller kognitive problemer. Læs mere her . Modelfoto

1. Hvordan fik du modet til at springe ud som iværksætter

- Min bedste veninde døde af kræft for tre år siden, og det var nogenlunde samtidig med, at min søn Elias flyttede hjemmefra.

- Jeg var nede i et opslugende hul og tænkte: ”Skal der ske noget nyt, skal det være nu”.

- Jeg tog en uddannelse som mastercoach, men det viste sig, at jeg lidt for hurtigt blev suget ind i klienternes virkelighed og blev voldsomt udfordret på de følelser, jeg selv lige havde været igennem. Så passede det mig bedre med Floofers.

- Da Elias kom hjem fra skole som barn og ikke kunne finde ro, var det et marsvin, der gjorde en positiv forskel med tyngde, varme og sansning.

- Jeg tænkte, at noget andet måtte fungere lige så godt – og det blev så de sansestimulerende tyngdebamser.

- Jeg fik syet 20 prototyper af bamserne, der er produceret af de bedste materialer og indeholder økologiske kirsebærsten. De var klar dagen før, Mette Frederiksen lukkede Danmark ned.

- Men bamserne fik så god feedback, at jeg spurgte min mand, om vi ikke skulle starte op alligevel og låne i huset. Og det gjorde vi så.

2. Hvem er din største inspirationskilde og bedste hjælper

- Min søn Elias har altid været min største inspirationskilde.

- Heldigvis er han stolt af, hvad jeg har sat i værk.

- Og min partner, investor Christian Krogh, er en fantastisk hjælp. Han bliver ved med at skubbe til mig, så jeg fortsat kommer ud over rampen.

- Vi startede op med at fokusere på familier med børn, som har kognitive udfordringer, autisme, angst med videre. Men målgruppen har allerede udvidet sig.

- Blandt andet har vi fået en række henvendelser fra specialinstitutioner, bosteder, specialklasser og plejecentre.

3. Hvad giver dig energi på en lidt tung dag?

- Jeg får rigtig meget energi af de historier, som kunderne deler.

- Et enkelt eksempel: En kunde købte en tyngdebamse-kanin til sin demente bedstefar, der nærmest ikke havde kunnet sove i et halvt år. Nu var han begyndt at sove igennem om natten. Det betyder, at han nu løfter hovedet og er med i samtalen, når familien er på besøg på plejehjemmet.

- Den fortælling rørte mig bogstavelig talt til tårer.

- De mange historier giver mig energi til at se endnu flere målgrupper, ligesom vi satser på også at udvide til blandt andet Sverige og Norge.

Ciha ApS er en webshop med fortrinsvis pædagogisk legetøj, der styrker børns sproglige udvikling. Det er Rikke Amdisen, der driver virksomheden. Foto: Annelene Petersen

Drømmen er, at børnene bliver en del af Ciha - men det er ikke et must

- Den største udfordring er at finde tid og prioritere alle de gode idéer, for dem har vi mange af.

Sådan siger Rikke Amdisen, der leder Ciha ApS, som svarer på syv hurtige spørgsmål om alt fra inspirationen til virksomheden, opstarten og ambitionen.

- Drømmen er, at vores børn Alberte, Ella og Hugo på sigt kan og vil blive en del af Ciha, men det er ikke et must, siger hun blandt meget andet og uddyber:

- De skal selv bestemme, hvad de vil, når de bliver store nok. Men man kan sige, at Ciha er her på grund af dem, og at de er vores inspiration, siger Rikke Amdisen.

- Vi startede ud med at have fokus på hørehæmmede til nu at have et bredere perspektiv på børns sprog, og hvordan forældre kan spille en mere aktiv rolle i sprogudviklingen, fortæller Rikke Amdisen, som startede Ciha ApS med sin mand tilbage i 2016.

IVÆRKSÆTTERI: - Med Alberte og Ella, vores to hørehæmmede piger, ved vi, at sprog ikke kommer af sig selv. Og at børn kan udvikle sig langt hurtigere, når de voksne leger med. Vi har nemlig set, hvordan vores to døve piger nu taler som deres jævnaldrende. Fordi vi gav dem sproget til det.

Sådan fortæller Rikke Amdisen på virksomheden Ciha's website, hvor det også bliver slået fast:

  • At et godt sprog og meningsfuld leg giver de bedste forudsætninger for succes senere i livet.
  • At børn kan lege sig til en bedre skolegang og fremtid.
  • Og at et barn kan opnå sit fulde potentiale gennem leg.

- Vi er ikke fagpersoner, vi er forældre. Derfor har vi taget det bedste fra sprogtræningen og sammensat inspirerende legevejledninger og guides til alle vores produkter, der har sprogstimulerende effekt, fortæller Rikke Amdisen, som startede virksomheden tilbage i 2016 i samarbejde med manden Jens Amdisen.

Her svarer hun på 7 hurtige spørgsmål om alt fra opstarten til ambitionen.

1. Hvordan var jeres opstart?

- Ciha startede, da vores to døtre kom til verden med 1 år og 20 dages mellemrum.

- De er begge født med et stort høretab, som man i normal tale vil kalde døve.

- Vores historie begyndte ved symaskinen, hvor jeg konstruerede mange variationer af pandebånd, der kunne holde deres høreapparater på plads.

- For det var en kæmpe udfordring at holde dem fast på et lille hoved, der ligger og drejer fra side til side, og hvor små nysgerrige hænder har det med at hiver apparaterne ud og gerne tager dem i munden.

- For ikke at glemme skrækken over, at de risikerer at blive væk eller komme galt i halsen.

2. Hvad var jeres første produkter?

- Vi kom i mål med et godt design af pandebåndet, som vi fik sat i produktion.

- Siden lancerede vi en særlig tape til at fastholde apparaterne. Dem har rigtig mange familier stor glæde af.

- Og vi udvidede senere sortimentet med legetøj og hertil hørende vejledning i sprogstimulerende leg.

3. Hvordan har I udvidet målgruppen?

- Vi gik fra at have fokus på hørehæmmede til at have et mere bredt perspektiv på børns sprog, og hvordan forældre kan spille en mere aktiv rolle i sprogudviklingen.

- Bøger har for eksempel altid haft en særlig betydning for vores børns udvikling, og derfor er vores bogsortiment også stort, og vi har selv udgivet fem bøger.

4. Hvordan sørger I for hele tiden at udvikle jer?

- I takt med at vores børn udvikler sig, bliver vi klogere på, hvad vi gør rigtigt, så vi kan dele ud af vores erfaringer. Ciha er vores børn.

5. Hvilke vækstmidler har I modtaget?

- Vi har fået hjælp til digitalisering og internationalisering.

- Det betyder, at vi er kommet ind på det tyske og norske marked, og vi kan nu drive et effektivt lager uden at skulle have alt for mange hænder ind over.

- Vi har generelt optimeret virksomhedens processer, så vi kan ekspandere endnu mere i fremtiden. Erhvervshus Midtjylland er og var en god hjælp i ansøgningsfasen.

6. Hvad er jeres nuværende status?

- Vi er ved at være veletableret og har skabt et brand, som mange kender og forbinder med læring, kvalitet, faglig erfaring, personlighed og et sortiment, der er særligt udvalgt.

- Vi ønsker at udvikle endnu flere lærende produkter, der kan hjælpe børn (og forældre) til at udvikle sig gennem leg.

- Den største udfordring er at finde tid og at prioritere alle de gode idéer, for dem har vi mange af.

7. Hvad er jeres ambition og drøm?

- Drømmen er, at Alberte, Ella og Hugo på sigt kan og vil blive en del af Ciha, men det er ikke et must. De skal selv bestemme, hvad de vil, når de bliver store nok.

- Men man kan sige, at Ciha er her på grund af dem, og at de er vores inspiration.

- De bidrager også i vores iværksættereventyr og er tit med på lageret, på videoer og billeder, og Alberte har da også pakket sine første ordre.