Sådan giver Lisbeth baghjul til de wannabe-bæredygtige
Alt og alle har de seneste år talt om bæredygtighed, verdensmål og klimamål, og som virksomhed er det stadigt vanskeligere at skille sig ud ved at markedsføre sig som grøn.
Men nogle mestrer kunsten både at være og at brande sig som bæredygtig, og en af de virksomheder er Wallpipe ApS med firma-adresse i Randers.
Virksomheden positionerer sig med produkter, der er skabt på en bund af genanvendte materialer og innovative ideer.
I interviewet fortæller ejeren Lisbeth Grove Mikkelsen om, hvordan hun siden 2018 har gjort begreber som verdensmål og klimahensyn til andet og mere end tomme ord.
INDSIGT: I ydmyge, hyggelige lokaler på Messingvej 36a har Wallpipe ApS til huse.
To hunde tager glad og gerne imod besøgende, men en enkelt kommando fra Lisbeth Grove Mikkelsen får straks dæmpet dem.
Ingen er i tvivl om, hvem der er bossen.
- Jeg er nok blevet vant til at bestemme det hele selv, og jeg ville sikkert blive et modbydeligt menneske, hvis jeg pludselig fik en meddirektør, siger Lisbeth Grove Mikkelsen med et bredt grin:
-Det her er så meget skabt af mig, at det hele ville stritte på mig, hvis der kom en person, der mente, hun var klogere end mig. Det er for sent at ændre konstruktionen nu. Men skulle jeg have gjort noget anderledes fra begyndelsen af, var det nu alligevel at have fået en ligestillet direktør.
Både når det går godt, og der er udfordringer, kan det være ensomt at stå i spidsen for en virksomhed.
Alle vigtige beslutninger ligger på Wallpipe-ejerens bord. Hun lytter naturligvis til gode ideer og indspark, men når en endelig beslutning om alt fra strategi til de utallige daglige udfordringer træffes, er hun ene om ansvaret.
Kort om Wallpipe ApS
- Blev startet i 2018 af Lisbeth Grove Mikkelsen.
- Har siden begyndelsen sat en markant dagsorden, både når det gælder genanvendelse, bæredygtighed og indsatsen for at gøre trinnet ind til arbejdsmarkedet lavere for udsatte medarbejdere.
- De 14 ansatte arbejder primært på firmaadressen i et metal- og jern-, et tekstil/læder- og et træværksted.
- Ambitionen er, at B2C og B2B skal fylde lige meget af omsætningen.
- Ejes af Lisbeth Grove Mikkelsen (55 procent) og investor Christian Arnstedt (45 procent).
- Fik et særdeles godt markedsføringsskub, da virksomhedens idé blev præsenteret i DR-programmet Løvens Hule, og Christian Arnstedt straks så et stort potentiale og investerede.
En enkelt mand har hun dog at læne sig op ad, og det er investor og medejer Christian Arnstedt, der beredvilligt stiller op, hvis der er behov for en sparringspartner – eller akut hjælp.
- For nylig gik min Facebook ned. Jeg kunne slet ikke få den til at makke ret, men så ringede jeg til Christian, som satte sine folk i gang. Og wupti var det hele i orden. Det var en kæmpe, uvurderlig hjælp, fortæller Lisbeth Grove Mikkelsen.
Historier booster salget
Støtte fra investoren får hun også, når det gælder fortsat at holde fast i beslutningen om at positionere sig med den brede vifte af produkter, der alle er skabt på en bund af genanvendte materialer og innovative ideer.
- Det kræver i stigende grad fokus og vedholdenhed at skilles sig ud ved at være bæredygtig, slår Lisbeth Grove Mikkelsen, der startede virksomheden tilbage i 2018, fast:
- Heldigvis er forbrugerne efterhånden blevet dygtige til at gennemskue de virksomheder, der blot er wannabe-bæredygtige. Dem vender de i stigende grad ryggen til, og vi andre med bæredygtighed dybt i vores DNA, kan så få det lys, vi har knoklet os til.
De gode historier er bærende i Wallpipe’s markedsføring. Alle ord og billeder bakker op om missionen, der handler om at udfordre de traditionelle produktions- og forbrugsmønstre.
- Der er et stigende pres, men vi har heldigvis tonsvis af gode historier at fortælle. Først og fremmest giver vi spild- og restmaterialer, som anses for værdiløse, nyt liv. Og det bliver vi ved med at give eksempler på. Vi viser, hvad vi gør og kan, fortæller Lisbeth Grove Mikkelsen og slår fast, at historierne med andre ord er den grund, som Wallpipe står solidt på:
- Når vi tager kontakten til nye kunder, starter vi altid med at fortælle vores historie. Et eksempel: Holmriis El har vi i et par år knoklet for at komme ind til. I stedet for at ringe til sælgerne ringede vi til ejeren Henrik Holmriis, der sagde ”det er ikke mig, I skal snakke med”. Og så svarede vi ”Jamen, du er den eneste, der tager telefonen”. Så grinte han, og efter halvandet år kom han på besøg og lagde en ordre.
5 hurtige til Lisbeth Grove Mikkelsen
1. Er det stadig sjovt at eje og drive Wallpipe?
- Ja, og så længe jeg vågner fem minutter, før vækkeuret ringer og tænker yes, så er det sjovt.
2. Hvordan håndterer du kriser?
- Vi har næsten kun eksisteret under corona. Det første år var virksomheden mest et hobbyprojekt, så var vi i Løvens Hule, der blev vist i januar 2020. Herefter kørte vi afsted et par måneder og så ramte corona. Så jeg ved ikke så meget om at lede, når der ikke er krise.
3. Hvad er salgsstrategien?
- I starten ville vi gerne have vores primære fokus på kontraktmarkedet. Jeg anså webshoppen som en biting, men da alt lukkede ned, viste den sig at være et guldæg. Dette har lært mig aldrig kun at satse på én hest. Under Corona var salget 10 procent B2B og 90 procent B2C. Min ambition er, at fordelingen bliver fifty fifty.
4. Jeres største krise?
- Vi så frem til at kunne deltage i EXPO 2020 Dubai og var rigtig glade for den eksport- og markedsføringsaftale, vi havde indgået med Danish Business Pavillon. Men det viste sig at være svindel, hvor vi blev lovet en masse, de ikke kunne levere på. Og der var intet, jeg kunne stille op. Vi stod til at få et særdeles pænt overskud i regnskabsåret 2021, men det blev så ædt af svindelnummeret. Man skal lige ryste sig efter sådan noget, men så er det bare op på hesten igen.
5. Hvad glæder du dig til lige nu?
- Nogle gange om året har vi såkaldte synergidage med alle de virksomheder, Christian Arnstedt har investeret i via Løvens Hule. Her mødes vi i hans domicil og diskuterer og inspirerer hinanden. Dette er uvurderligt. Men først og fremmest glæder jeg mig til alle de daglige udfordringer. Jeg er ganske enkelt vild med udfordringer.
- Det gør indtryk på ham og andre, at vi kan sige ”Køber I hos os, gør I en forskel med det samme. Køber I en lampe, sikrer I, at vandrøret ikke sendes til forbrændingen. Køber I en pude, bidrager I til, at læderet ikke smides ud, og så kan I på samme tid sørge for, at mennesker, der har svært ved at få job, kan få løn og arbejde.”
Wallpipes website er et lækkert univers bestående af skarpe produkter, der er lavet af genanvendte materialer. Lamper lavet af vandrør. Pudder lavet af udtjente lædersofaer. Og plantekasser bygget af udtjente paller. Og naturligvis er alle medarbejdere rekrutteret fra kanten af det danske arbejdsmarked.
- Vi bakker op om verdensmålene på rigtig mange parametre. Vi har for eksempel 14 medarbejdere med en bred vifte af udfordringer. Jeg har aldrig prøvet at være leder fra andre, så jeg ved ikke, at det kan være anderledes. Men i min ledelse har jeg naturligvis fokus på, at alle skal have det godt, at alle skal motiveres og rummes.