Det vi hvisker og snakker om i Randers
Hvem overlever de næste tre måneder? Ham, hende eller ham?
Sådan hviskes og gættes der for tiden, når byens restauratører og butiksejere møder hinanden.
Som det ofte er tilfældet, går det fremragende med en virksomhed, lige indtil den må lukke dørene med et brag.
Men når butikshylder mangler nye varer, og når åbningstiderne reduceres, så begynder det at lugte af, at inflation, stigende energiregninger og tilbagebetaling af corona-lån for alvor gør ondt.
- Kan du ikke reklamere lidt for os, der er så stille her i midtbyen, opfordrer en lokal butiksejer. Og ja for dælen da, lad os nu lægge flere af vores indkøb lokalt.
Vi vil da ærgre os gule og grønne, hvis vi mister endnu flere af byens skønne butiks- og restaurant-universer.
Tre vi netop har måttet vinke farvel til i midtbyen: Skobutikken Ecco er fortid på Torvegade 7. China Wok House på Erik Menveds Plads har efter 40 år drejet nøglen om. Og i december lukkede og slukkede Café Kræs efter 15 år på Kirketorvet.
Men heldigvis er der fortsat mange, vi kan heppe på. Tag en kvinde som Brille-Lotte fra livsstilsoptikeren By Sølvtofte, der er rykket ind i nye og meget større lokaler efter over syv år med butik på Østervold.
Og nu vi bevæger os rundt i midtbyen, skal vi da også lige nævne "skiltekrigen". Hvor er det lige, at kæden er hoppet af? Kan vi ikke blive enige om, at når en kommune beslutter noget af stor betydning for erhvervslivet, så inviteres der løbende til dialog, før den endelige beslutning træffes!
Så undgår kommunens embedsmænd også at skulle bruge dyrebar tid på at rydde op efterfølgende.
Skiltekrigen kort fortalt: Det kan da godt være, at ham vores restauratør Leif Bressum kan være meget fremme i skoene, men hvor er det på den anden side set befriende, at vi i vores by også har erhvervsprofiler, der kalder en skovl for en skovl.
Hidtil har Tante Olgas LED-skilt ud til Randers Bro udelukkende reklameret for spillestedets arrangementer. Men for tiden bliver skiltet også brugt til et opråb i sagen, hvor en lille håndfuld virksomheder er blevet bedt om at fjerne deres skilte.
Påbuddene er den seneste udvikling i en langstrakt sag om, hvordan og om diverse skilte må lyse i byens rum.
Og det var før jul, at fire nye virksomheder fik besked fra Randers Kommune om, at deres LED-skilte skal være slukket senest 1. januar og helt fjernet inden 1. februar. En række af kommunens egne skilte er samtidig blevet hængende.
- Jeg er skuffet over den måde, kommunen gør det her på. Jeg er ikke vant til at få noget trukket ned over hovedet. Jeg er ikke vant til at blive truet med politiet, siger Leif Bressum til Randers Amtsavis og oplyser, at han sammen med en række andre erhvervsdrivende har sendt en klage til Planklagenævnet.
Også LED-skiltet hos ejendomsmægler John Frandsen på Århusvej lyser fortsat. Og nu inviteres de erhvervsdrivende så til et dialogmøde hos kommunen = vel en postgang for sent.
- Det kom som et chok for os, at kommunen har sendt dette påbud, siger John Frandsen til avisen.
Carina Dahl, der blandt andet driver McDonalds restauranten over for Randers Regnskov, har også modtaget et påbud om at fjerne LED-skiltet ved Tørvebryggen.
- Jeg synes, det er meget belastende og har sat en advokat på sagen. Det hele foregår på en træls måde, siger hun til vores lokale avis.
Det var i efteråret, at miljø- og teknikudvalget slog fast, at de skilteretningslinjer, byrådet har vedtaget, skal følges. Og siden har forvaltningen - på lidt bombastisk vis - så søgt at udmønte retningslinjerne.
Men lad os afslutte rundturen i kommunens liv i mere positive takter.
Mens bølgerne går højt i midtbyen, er de fleste nemlig enige om, at der er tonsvis af inspiration at hente i vores landdistrikter.
Besøger du den lille, hyggelige by Fårup, vil du for eksempel opdage, at den solide familievirksomhed Fårup Betonindustri A/S skruer op for nytænkningen.
Her viser Brian Knudsen en modig vej ved at vinke farvel til sin CEO-titel til fordel for jobbet som udviklingsdirektør, hvor han vil fokusere på at udvikle bæredygtige løsninger "baseret på fakta og ikke følelser".
En bæredygtig fremtid er også noget, Randers bakker op om!