Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Over 270 virksomhedsejere og ledere var mødt op på Værket, da borgmester Torben Hansen inviterede til Nytårskur fredag 6.januar. Foto: Trine Wiese

I Randers kan vi ikke gemme os for hinanden

- I København og Aarhus kan du meget bedre gemme dig, men her bor vi dør om dør med hinanden, og der er grænser for, hvor dårligt du kan opføre dig. Vi lægger mærke til hinanden, følger med i hinandens liv, og det er vi nogle, der godt kan lide.

Sådan sagde den nu afdøde horsensianske erhvervsmand Michael Mortensen, manden bag Casa-koncernen, da jeg for år tilbage interviewede ham til bogen Horsens - fra fængselsby til oplevelsesby, der kortlagde byens DNA.

Og netop den beskrivelse ramte mig i særlig grad, da den passer lige så godt på Randers, hvor jeg er vokset op og som voksen har boet i 15 år.

Randers er en landsby. Der er meget indavl i Randers. Sådan siger vi grinende til hinanden, og noget er der om det. Vi er optagede af hinanden, involverede i hinandens liv, og på gode dage vil vi også hinanden det bedste.

Derfor præsenterer jeg i nærværende nyhedsbrev min klumme "Det vi hvisker og snakker om i Randers", hvor jeg med jævne mellemrum vil dele nogle af de historier, vi er optagede af og deler med hinanden, når vi mødes.

Læs med og bliv gerne underholdt!

Og så kan du i nyhedsbrevet også møde SEO-mentor Hanne Østergaard, der hjælper virksomheder med at skabe en solid og sikker online forretning. Hun insisterer på, at alt ikke kan klares i et excel-ark.

God fornøjelse og tak, fordi du følger med.

Sammen er vi stærkere!

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Leif Bressums LED-skærm ud mod Randersbro bliver for tiden brugt til et opråb i den såkaldte skiltesag, hvor en række erhvervsfolk er utilfredse med, at de er blevet bedt om at fjerne deres skilte. Foto: Annelene Petersen

Det vi hvisker og snakker om i Randers

Hvad snakker og hvisker erhvervsfolk i Randers for tiden om, når de mødes? Hvad har på det seneste vakt beundring, skæve smil eller hovedrysten? Det får du her en række bud på.

Hvem overlever de næste tre måneder? Ham, hende eller ham?

Sådan hviskes og gættes der for tiden, når byens restauratører og butiksejere møder hinanden.

Som det ofte er tilfældet, går det fremragende med en virksomhed, lige indtil den må lukke dørene med et brag.

Men når butikshylder mangler nye varer, og når åbningstiderne reduceres, så begynder det at lugte af, at inflation, stigende energiregninger og tilbagebetaling af corona-lån for alvor gør ondt.

- Kan du ikke reklamere lidt for os, der er så stille her i midtbyen, opfordrer en lokal butiksejer. Og ja for dælen da, lad os nu lægge flere af vores indkøb lokalt.

Vi vil da ærgre os gule og grønne, hvis vi mister endnu flere af byens skønne butiks- og restaurant-universer.

Tre vi netop har måttet vinke farvel til i midtbyen: Skobutikken Ecco er fortid på Torvegade 7. China Wok House på Erik Menveds Plads har efter 40 år drejet nøglen om. Og i december lukkede og slukkede Café Kræs efter 15 år på Kirketorvet.

Men heldigvis er der fortsat mange, vi kan heppe på. Tag en kvinde som Brille-Lotte fra livsstilsoptikeren By Sølvtofte, der er rykket ind i nye og meget større lokaler efter over syv år med butik på Østervold.

Og nu vi bevæger os rundt i midtbyen, skal vi da også lige nævne "skiltekrigen". Hvor er det lige, at kæden er hoppet af? Kan vi ikke blive enige om, at når en kommune beslutter noget af stor betydning for erhvervslivet, så inviteres der løbende til dialog, før den endelige beslutning træffes!

Så undgår kommunens embedsmænd også at skulle bruge dyrebar tid på at rydde op efterfølgende.

Skiltekrigen kort fortalt: Det kan da godt være, at ham vores restauratør Leif Bressum kan være meget fremme i skoene, men hvor er det på den anden side set befriende, at vi i vores by også har erhvervsprofiler, der kalder en skovl for en skovl.

Hidtil har Tante Olgas LED-skilt ud til Randers Bro udelukkende reklameret for spillestedets arrangementer. Men for tiden bliver skiltet også brugt til et opråb i sagen, hvor en lille håndfuld virksomheder er blevet bedt om at fjerne deres skilte.

Påbuddene er den seneste udvikling i en langstrakt sag om, hvordan og om diverse skilte må lyse i byens rum.

Og det var før jul, at fire nye virksomheder fik besked fra Randers Kommune om, at deres LED-skilte skal være slukket senest 1. januar og helt fjernet inden 1. februar. En række af kommunens egne skilte er samtidig blevet hængende.

- Jeg er skuffet over den måde, kommunen gør det her på. Jeg er ikke vant til at få noget trukket ned over hovedet. Jeg er ikke vant til at blive truet med politiet, siger Leif Bressum til Randers Amtsavis og oplyser, at han sammen med en række andre erhvervsdrivende har sendt en klage til Planklagenævnet.

Også LED-skiltet hos ejendomsmægler John Frandsen på Århusvej lyser fortsat. Og nu inviteres de erhvervsdrivende så til et dialogmøde hos kommunen = vel en postgang for sent.

- Det kom som et chok for os, at kommunen har sendt dette påbud, siger John Frandsen til avisen.

Carina Dahl, der blandt andet driver McDonalds restauranten over for Randers Regnskov, har også modtaget et påbud om at fjerne LED-skiltet ved Tørvebryggen.

- Jeg synes, det er meget belastende og har sat en advokat på sagen. Det hele foregår på en træls måde, siger hun til vores lokale avis.

Det var i efteråret, at miljø- og teknikudvalget slog fast, at de skilteretningslinjer, byrådet har vedtaget, skal følges. Og siden har forvaltningen - på lidt bombastisk vis - så søgt at udmønte retningslinjerne.

Men lad os afslutte rundturen i kommunens liv i mere positive takter.

Mens bølgerne går højt i midtbyen, er de fleste nemlig enige om, at der er tonsvis af inspiration at hente i vores landdistrikter.

Besøger du den lille, hyggelige by Fårup, vil du for eksempel opdage, at den solide familievirksomhed Fårup Betonindustri A/S skruer op for nytænkningen.

Her viser Brian Knudsen en modig vej ved at vinke farvel til sin CEO-titel til fordel for  jobbet som udviklingsdirektør, hvor han vil fokusere på at udvikle bæredygtige løsninger "baseret på fakta og ikke følelser".

En bæredygtig fremtid er også noget, Randers bakker op om!

Hanne Østergaard har arbejdet som SEO-mentor de seneste fire år. Pressefoto

SEO-mentor Hanne Østergaard: - Ikke alt skal klares i et excel-ark

Mød SEO-mentor Hanne Østergaard, der er efterspurgt for sin særlige evne til at kombinere en skarp viden om kundetyper med en solid viden om søgemaskine-optimering (SEO).

- Jeg hjælper mine kunder til at skabe en solid og sikker online forretning, siger hun og fortæller her om sin karrierevej og om, hvordan hun har skruet sin virksomhed sammen.

Hvordan er din karrierevej?

- Jeg er marketinguddannet fra Handelsakademiet i Vejle.

Jeg har arbejdet som koordinator i de sidste 180 år-ish… Sådan føles det i hvert fald.

Så har jeg haft en webshop i otte år - den er solgt nu.

Og så har jeg arbejdet som Business- og SEO-mentor de seneste fire år.

Mit arbejde: Jeg hjælper rådgivere/konsulenter med at skabe værdifuld, organisk trafik, der konverterer kunder.

Hvornår og hvordan startede du som selvstændig?

- Jeg fik mit cvr-nummer i 2011.

Dengang startede jeg som fuldtids-selvstændig med køb af en webshop. En webshop med alle de gode produkter (og intentioner) - men en webshop som INTET solgte. Og hvor alt var tilfældigt. Jeg købte den, som et godt håndværkertilbud!

Det blev starten på rejsen til der, hvor jeg står i dag.

Hvordan har rejsen været?

- Jeg brugte de første to til tre år på at gøre det, som mine konkurrenter gjorde. Dertil brugte jeg en hulens masse penge på annoncering og håbløse løsninger for at få webshoppen til at vækste.

Intet af det virkede.

SEO-delen havde jeg lært en del om. Faktisk havde jeg slugt al den viden, jeg kunne, om SEO. Men af en eller anden grund, så havde jeg ikke implementeret den selv i webshoppen.

Det var først, da jeg stoppede al annonceringen - og ja, stoppede med at gøre som de andre - at webshoppen fik en reel chance.

Jeg stod med en webshop og en hel masse viden om, hvordan SEO virker - men ærligt talt troede jeg ikke på, at det virkede. SEO var et værktøj, de store online-forretninger havde succes med. Og midlerne hertil.

Alligevel gjorde jeg et forsøg i en sommerferie og brugte dag og nat på at optimere webshoppen efter alt det, jeg havde lært, var vigtigt.

Der gik lige præcist halvanden måned, før statistikken stak af. Fra at have tilfældige besøg til at have flere 1000 besøg på en måned. Det var vanvittigt.

På papiret var det megagodt.

Havde du dermed skabt en succes?

- Nej, der manglede en enkelt lille detalje, for at det havde været en succes. De besøgende købte ikke. Det var bare trafik.

Så jeg måtte tilbage og finde ud af, hvad der var galt.

En vigtig lille detalje her. Statistik, data og tal er vigtige, men det er ikke nok.

Jeg gav simpelthen ikke kunderne en grund til at købe.

●Hvorfor skulle de købe af mig?

●Hvorfor skulle de købe mine produkter, som kunne købes alle mulige andre steder?

●Hvorfor?

Det brugte jeg så de næste måneder på at teste af. På at finde løsninger.

Jeg uddannede mig til kundetype-ekspert for til sidst at finde ud af, at: Vi køber, når vi er trygge. Når vi kan se os selv i den identitetsfortælling, som produkter viser os. Og vigtigst af alt, så køber vi af hinanden. Mennesker handler med mennesker.

Da jeg kombinerede den viden med SEO arbejdet, blev webshoppen til en succes.

Og faktisk blev den så stor en succes, at jeg enten måtte sælge den - eller få nogle ansatte. Det gik alt for godt, og jeg kunne ikke følge med.

Samtidig med det, så fik jeg flere og flere henvendelser fra andre webshops - og rådgivere - der gerne ville have mig til at optimere deres forretninger også.

Det var den korte historie om, hvorfor jeg arbejder med konverteringsoptimering og SEO i dag.

Hvad er det mest tilfredsstillende ved at være kvinde i eget hus?

- Jeg kan tilbyde præcis den hjælp, som mine kunder har brug for. Min værktøjskasse er fyldt godt op med viden og erfaringer til at hjælpe mine kunder.

Jeg kan gøre det, jeg er bedst til. Jeg skal ikke passe ind i et koncept eller et system. Og så kan jeg udvikle min forretning samtidig med, at jeg hjælper mine kunder.

Det er derfor aldrig kedeligt at gå på arbejde.

Hvad er det mest udfordrende ved at have egen virksomhed?

- Når jeg kommer til at sammenligne mig med andre i branchen.

Det kræver sin kvinde at stå ved min måde at arbejde på, hvor alt ikke skal klares i et excel-ark.

Min fordom om den SEO-branche, jeg bevæger mig i, er, at den er præget af mange mænd, store armbevægelser, og alt står i et excel-ark, hvor det handler om størst, mest og bedst CTR.

Hvad er en SEO-mentor, og hvad kan du tilbyde ?

- Jeg hjælper mine kunder til at skabe en solid og sikker online forretning.

Vi starter altid med det sidste (og vigtigste) først. En god konvertering før SEO-arbejdet.

Det betyder, at vi skal være 120 procent sikker på, hvem den ideelle kunde er, og hvem han eller hun har brug for for at kunne foretage et køb.

Selvom mine kunder ikke har webshops, så gælder reglen alligevel, om man sælger fysiske varer eller online rådgivning.

Dernæst går vi i gang med at tiltrække flere af de rigtige kunder. Det er selve SEO-arbejdet.

Det er til gengæld også den del, hvor vi skiller bukkene fra fårene og skaber magien.

Kan en virksomhed helt droppe sin webshop og i stedet sælge via sociale medier (Instagram med flere)?

- Nogle kan.

Men jeg vil ikke anbefale det.

For du ejer ikke de sociale medier. Og du har ingen rettigheder, når det kommer dertil.

Du kan risikere at sige én forkert ting - og så er din Instagram-, Facebook- eller Linkedin-side lukket i tre uger.

Så nej. det ville være for risikabelt.

Til gengæld kan du slippe afsted med alle former for markedsføring på de sociale medier, som en helt almindelig webshop ikke kan stå alene med.

Ydermere er det de sociale medier, der viser en anden vinkel - som gør det nemt for kunderne at vælge dig.

Er du selv god til at tage din egen medicin?

- Ja, for pokker. Jeg har en serviceaftale med mig selv. Og udfører de samme opgaver for min virksomhed, som jeg gør for mine kunder.

Sæt lidt flere ord på, hvad SEO-optimering er for en størrelse?

- Vi starter lige med selve ordet “SEO-optimering”. SEO-optimering er faktisk ikke det helt rigtige udtryk.

Mine konkollegaer derude vil helt sikkert grine ad mig, når jeg skriver sådan. For det ér en slags dobbeltkonfekt. SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization. Når vi så sætter optimering bagpå, ja, så siger vi faktisk optimering gange to.

Men her hos mig er det helt lovligt at kalde det SEO-optimering.

SEO-optimering handler om at gøre hjemmesiden relevant i forhold til det, kunderne søger svar på. Vi optimerer indholdet til det, dine kunder søger efter og giver dem de svar, de har brug for.

Det er altid kunderne først. Dernæst Google.

Men Google er det, der binder dig og din kunde sammen.

Når du optimerer dit indhold til det, kunderne søger efter, skal du forstå, hvordan Google læser, analyserer og rangerer hjemmesiden. Du skal derfor samarbejde med Google.

Det smarte er, at Google både gør det nemt for dig at finde ud af, hvad din kunde har brug for, men hjælper dig samtidig også med reglerne til at gøre det endnu bedre.

Og så gælder reglerne for os alle. Det er vigtigt at slå fast. For det vil sige, at du har lige så stor mulighed for at rangere med en god placering som dine konkurrenter. Det er de samme forudsætninger, du har for at nå til tops på Google som dine konkurrenter.

Nævn tre vigtige trin, når en virksomhed skal hjælpes til at nå kunderne?

- Giv kunderne en grund til at vælge dig: Brug for pokker de gaver, evner og unikke særheder, du har, eller din måde at arbejde på.

- Vær tro mod dine kunder (hold dig til planen og gennemfør den, så kunden virkelig kan mærke, hvem du er, og hvorfor du gør, som du gør)

- Brug dine data strategisk.

Hvad er de typiske fejl, du ser, når en virksomhed skal fortælle om sig selv?

- Holdt, stop… vi stopper lige her.

Vi skal slet ikke fortælle om os selv. Ikke før, vi bliver spurgt.

Det handler om kunden. Kundens behov. Kundens problemer. Kundens ønsker.

Og når kunden så føler sig set, hørt og forstået, så kan vi koble dig/virksomheden/forretningens USP'er og personlighed sammen.

Alt andet er støj for kunderne.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger i de seneste nyhedsbreve på tværs af Erhvervsliv-universet.

Den fynske robot-investor Thomas Visti peger på, at et knapt så investeringslystigt investor-miljø også har sine fordele. Det betyder nemlig, at fremadrettet vil det kun være de gode virksomheder, som får kapital og overlever.

Apropos investeringer vil et nyt, lokalt selskab - Vestpol Invest - have flere til at investere i it-startups i Esbjerg. Det handler blandt andet om at styrke udviklingen på Vestkysten.

Anne Katrine Matthiesen, partner og trendekspert i det aarhusianske ecommerce-bureau Vertica har samlet 10 trends med tilhørende 30 eksempler, som e-handlere anno 2023 bør kende. Du kan læse hele listen her.

I Kolding er it-konsulentvirksomheden Arkimentum gået unboss og kører uden ledere. Hierarkiet er væk, og beslutninger bliver truffet på demokratisk vis ved afstemning. Èn stemme per medarbejder.

Og i Randers har Brian Knudsen fra familievirksomheden Fårup Betonindustri A/S valgt at træde et skridt til siden ved at skifte CEO-posten ud med titlen som udviklingsdirektør og bestyrelsesformand for at kunne bruge endnu flere timer på den teknologiske udvikling og innovation, han brænder mest for.