Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Alene det europæiske marked repræsenterer mere end 500 millioner forbrugere i 28 lande, og mere end 60 procent af Danmarks eksport går til lande i EU. Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Få pustet mere liv i din eksport

Du behøver ikke at gå alle skridt helt selv, og sådan er det også, når du vil kaste dig ud i at sælge dine produkter udenfor landets grænser.

Overvejer du at skrue op for eksporten, så tag eventuelt imod den sparring, som du kvit og frit kan få hos Eksportrådet, der er en del af Udenrigsministeriet. Her er der både gratis services, skræddersyede løsninger og tilskudsprogrammer.

Og er det ikke lige til at finde hoved og hale i mulighederne, så tag fat i Business Randers, der kan guide dig på vej.

Og ja, eksport er ikke kun en mulighed for koncerner. I nærværende nyhedsbrev genbesøger redaktionen en af byens stærke, mindre eksportvirksomheder.

Det er Dan Dryer A/S, der med Susanne Friis Eden i spidsen har vist, hvordan det kan lade sig gøre at eksportere på professionel vis.

Denne gang lader vi hende sætte ord på det seneste regnskab.

- Efter et par år med generel afmatning kan vi igen begynde at spore øget aktivitet i flere af de segmenter, vi opererer i, fortæller hun.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Susanne Friis Eden har siden juni 2013 været Dan Dryers administrerende direktør. I 2018 blev hun og hendes mand, product manager Vagn Eden, ejere af virksomheden. Foto: Lars Rasborg

Spot på Dan Dryers regnskab: - Nu forventer vi stigende aktivitet og omsætning

VÆKST: Dan Dryer A/S er en førende europæisk leverandør af hygiejneprodukter og især kendt og anerkendt for sine ikoniske håndtørrere.

Eksportvirksomheden har modtaget utallige internationale designpriser og er nu ved at kæmpe sig hen til tidligere tiders styrkeposition.

Dan Dreyer A/S har netop afleveret regnskabet for perioden 1. maj 2021 til 30. april 2022, og det viser et fortsat overskud på bundlinjen, der dog har taget et dyk i kølvandet på en række corona-relaterede logistik- og leverandørudfordringer.


Efter et par år med generel afmatning kan vi igen begynde at spore øget aktivitet i flere af de segmenter, vi opererer i.

Susanne Friis Eden, Dan Dryer A/S

Overskuddet var i regnskabsperioden mere end halveret fra 7,0 millioner til 3,3 millioner kroner før skat (overskuddet var 2,6 millioner kroner efter skat), og egenkapitalen skrumpede fra 6,9 millioner til 4,1 millioner kroner.

Varelageret er igen stabilt

- I kølvandet på corona kæmpede vi med at få varer, men nu har vi efterhånden tilpasset os de lange leveringstider. Det er lykkedes at få varelageret tilbage på niveau, så vi igen kan levere uden større forsinkelser, siger Dan Dryers direktør og ejer Susanne Friis Eden.

Kort om Dan Dryer A/S

  • Er en af de førende europæiske leverandører af hygiejneprodukter som håndtørrere, håndspritdispensere og pusleborde.
  • Er tidligere blevet nomineret til Danmarks Eksportkanon og er præmieret med utallige internationale designpriser.
  • Udpluk af kunder: Google Head Office (Lissabon), de parisiske lufthavne, Bolia, Hummel Kids, Skovtårnet, Tivoli, Goldman Sachs i London, AIG Insurance i New York, McDonald's (Europa) med mange flere.
  • Susanne Friis Eden har siden juni 2013 været Dan Dryers administrerende direktør. Fra 1995 til 2013 var hun virksomhedens økonomichef.
  • I 2018 overtog Susanne Friis Eden og hendes mand, product manager Vagn Eden, ejerskabet af virksomheden.
  • Det var i 1980, at Dan Dryer begyndte som en succesfuld, traditionsrig håndtørrer-virksomhed med en solid eksport. Grundlæggeren og den mangeårige ejer Niels Saaby Jørgensen afgik ved døden i 2021.

Størstedelen af Dan Dryers produktion er outsourcet. De fleste af virksomhedens 16 medarbejdere arbejder på hovedkontoret i Randers, og den mere stille periode under pandemien brugte de på strategisk produktudvikling og aktiv partnersøgning.

- Efter et par år med generel afmatning kan vi igen begynde at spore øget aktivitet i flere af de segmenter, vi opererer i. Nu har vi en ny produktserie på plads, vi har flere forhandlere og samarbejdspartnere og forventer stigende aktivitet og omsætning i den kommende tid, lyder de lovende ord fra Dan Dryer-direktøren.

Dan Dryer A/S med Susanne Friis Eden i spidsen er en af Randers' stærke, erfarne eksportvirksomheder. Virksomheden har blandt andet været nomineret til Danmarks Eksportkanon. Foto: Pernille Bering

10 gode råd: Sådan får du styr på eksporten

EKSPORT: Vil du også have et eksporteventyr a la Dan Dryer A/S i Randers, så overvej at få en strategisk sparringspartner med en dyb viden om de enkelte lande og markeder.

Og eksporthjælp kan du blandt andet søge hos Eksportrådet, der er en del af det danske udenrigsministerium.

Her kan du dykke ned i en kortere version af Eksportrådets 10 bedste råd til dig, der ønsker at igangsætte eller skrue op for eksporten.

1. Netværk finder du IKKE på nettet

Adgangen til nye markeder sker ved at være tilstede og via relationer.

Søg at skaffe personlige henvisninger og kontakter, der kan åbne døre for dig.

Og når kontakten er skabt, skal du vedligeholde den med nærhed, fysiske møder og telefonsamtaler.

2. Vær tålmodig

I Danmark har vi flade strukturer, og der er relativt kort fra tanke til handling.

På eksportmarkedet kan der imidlertid være mere hierarki og lange godkendelsesprocesser.

Derfor er det klogt altid at være i god tid og have tjek på, hvem i virksomheden der er den egentlige beslutningstager.

3. Hold, hvad du lover

Laver du en aftale, så vær sikker på, at du kan levere til tiden i den skala, du har lovet.

Det er en dårlig start at bryde et løfte, og erfaringen siger, at det bliver svært at komme tilbage.

4. Undgå spredehagl

Hvis du spreder indsatsen for meget, risikerer du at brænde broer.

Hold fokus på få markeder ad gangen.

Og brug kræfterne på at følge initiativer og møder helt til dørs på det ene marked, før du tager hul på det næste.

5. Bland business og pleasure

Invester tid i at bygge nære relationer med dine eksportkunder.

Særligt i Spanien, Latinamerika og Mellemøsten er den private relation lige så vigtig som business-relationen.

Tiden på arrangementer og møder af privat karakter er bestemt ikke spildt.

6. Dialog og fysiske møder

Flere eksportmarkeder har ikke samme mailkultur, som vi har i Danmark.

Her bør du i stedet ringe den potentielle forretningsforbindelse op og derefter følge dialogen op på WhatsApp, e-mail og via fysiske møder.

7. Forstå kulturen

Kulturel forståelse er central, når du har udenlandske kunder.

Og for forretningsforbindelser i andre lande er for eksempel kundeplejen meget vigtig. Her mødes man over frokost, drikker kaffe, taler om løst og fast og vigtigst af alt: lytter til hinanden.

Vent med at fortælle om dine egne produkter og løsninger, til den del af mødet er vel overstået. Ellers kan du virke anmassende.

8. Ha' en plan

Forbered din virksomhed med en konkret eksportplan til dine foretrukne markeder, så du er klar til at levere og følge op.

Eksportplanen kan indeholde lister over potentielle kunder eller partnere, en kontaktstrategi (brev, telefon, mail m.m.), plan for opfølgning og selvfølgelig dine målsætninger for eksporten.

9. Tal sproget

På ambassaden i Tyskland siger de, at tyskerne sælger på engelsk, men køber på tysk.

Og Tyskland er næppe det eneste konservative land, når det gælder sprog.

Overvej at lære sproget i det land, du vil eksportere til – eller find samarbejdspartnere, som taler sproget.

For eksempel en eksportrådgiver fra The Trade Council.

10. Vær fleksibel

Vores store force i Danmark er, at vi er agile og fleksible at arbejde sammen med.

Dog kan vi ikke forvente det samme af vores udenlandske kunder.

Gør en indsats for at tilpasse dig arbejdsgangene i det land, du arbejder med, og vær åben over for kundens ønsker og behov.

Julepynten er også i år et besøg værd hos Hotel Randers. Foto: Annelene Petersen

Vink Plast køber op i Billund, Bering julepynter Hotel Randers og velkommen til Vividly

Her kan du læse udvalgte nyheder fra og om det randrusianske erhvervsliv.

Vink Plast køber op i Billund

Vink plast. Logistik. Praktikant. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Vink Plast har med virkning fra 1. november overtaget samtlige aktiviteter i sprøjtestøbevirksomheden CK Produktion i Billund, oplyser  virksomheden i en pressemeddelelse.

CK Produktion har 45 ansatte og råder over 43 maskiner i størrelsen 30–650 ton samt alt moderne hjælpeudstyr som 3D-scanner, folie-applikation og printer med videre.

Med købet indtræder Andreas Haahr som direktør og varetager dermed den daglige ledelse af både CK Produktion og Vink Moulding.

Det var i oktober 2014, at Vink Plast opkøbte firmaet DD Plast i Lystrup og dermed øgede kapaciteten, når det gælder sprøjtestøbning- og vakuumformning af plast.

Og det var i 2019, at DD Plast skiftede navn til Vink Moulding og herefter - også af navn - blev en del af Vink-koncernen.

Bering julepynter Hotel Randers

Julepynten hos Hotel Randers er altid et trækplaster, og sådan bliver det også i år. Foto: Annelene Petersen

Inflation og energikrise ændrer heldigvis ikke ved, at Hotel Randers som sædvanlig giver den gas med julepynten.

Og i år er det igen kongelig hofleverandør Bjarne Als fra Bering House of Flowers, der står i spidsen for at pynte hotellet, så julestemningen får et nøk opad.

Velkommen til Vividly

Vividly består af partnerne Ditte Bille, Mads Cramer, Mads Ross og Thomas Pahuus. Pressefoto

Og så siger vi velkommen til Vividly, der er et nyt digitalt marketingbureau i Randers, der består af fire yngre digitale ildsjæle.

Udover at dele passionen for digital forretningsudvikling har de en fælles glæde ved at hjælpe byens virksomheder til succes.

- For det er her, vi er opvokset, og her vi bor. Derfor har vi knoklet benhårdt for at komme på benene og allerede landet nogle fantastiske kunder i Randers og har gang i en masse spændende initiativer for at skabe et navn for os selv, fortæller partner Ditte Bille.

Vividly's lokale kunder tæller indtil videre blandt andre Gardin Lis A/S og Bilhuset Haldrup A/S.