Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kvinden bag CaMaRose er Trine Bertelsen, der gennem de seneste 12 år har solgt garn-, strikke- og hækleopskrifter både herhjemme og i udlandet. Lørdag 29. oktober startede hun - ikke uden sværdslag - garn-butikken CaMaRose i Vester Kirkestræde. Foto: Malmir Bega

Det bedste, det sjoveste og det ondeste ved at starte butik i Randers

Tænk, hvis vores by var uden spændende butikskoncepter.

Tænk, hvis vi skar alle oplevelser ud og væk fra detailhandlen, og indkøb udelukkede drejede sig om at få mest muligt for pengene.

Så ville livet da være så meget fattigere, og derfor slår redaktionen i nærværende nyhedsbrev et lille slag for to af Randers' spritnye, innovative butikskoncepter.

Begge forener de det sansemættede med den gode handel og supplerer byens mange andre oplevelses-universer.

Vi siger velkommen til CaMaRose i Vester Kirkestræde og Danish Coffee i Sporbyen, og vi har spurgt butiks-iværksætterne, hvad der har være det henholdsvis bedste, sjoveste og ondeste ved at etablere butikkerne.

Svarene vækker eftertanke!

Og har du ideer til lokale erhvervshistorier, er du altid velkommen til at kontakte Erhvervsliv Randerstriwi@jfmedier.dk. Ligesom du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev her og følge os på Linkedin.

Tak fordi du læser med!

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
I 2020 og 2021 kunne regnskaberne for CaMaRose vise, at det er lykkedes garn-grossisten at skabe en egenkapital på mere end seks millioner kroner. foto: Lars Rasborg

Trine Bertelsen: Mine kunder og følgere har været begejstrede, men kommunen har været en modstander

Trine Bertelsen er en succesfuld strik- og hækledesigner, garn-grossist og indehaver af CaMaRose.dk.

Hun grundlagde virksomheden i 2010, og nu har hun skabt et nyt butiksunivers i Vester Kirkestræde 3 i Randers' midtby.

I historien fortæller hun, hvad der henholdsvis har været det bedste, ondeste og sjoveste ved at omdanne bygningen, der for år tilbage rummede en restaurant, til en butik for kreative sjæle.

Og processen har ikke været uden sværdslag.

Mens opbakningen fra kunder og følgere på de sociale medier har været overvældende og positiv, har hun desværre oplevet, hvad hun betegner som "meget kommunal modstand i processen".

- Jeg har flere gange været tæt på at give op, men det har heller ikke været en mulighed, og jeg ville ikke skuffe alle de søde mennesker, der har heppet på mig, siger hun.

Planen er, at butikken CaMaRose skal supplere grossist-virksomheden af samme navn og være et sted, hvor kreative sjæle kan arrangere workshops med fokus på håndarbejde.

- Det ondeste og mest besværlige har været at få en byggetilladelse. Det har virkelig været en hård proces, fortæller Trine Bertelsen, der her sætter ord på, hvordan det har været at skabe et nyt, spændende butiksunivers i Vester Kirkestræde.

INITIATIV:  Når en af Randers' entreprenante ildsjæle beslutter sig for at investere i Randers' midtby, er der grund til at klappe i hænderne og bakke fuldtonet op om initiativet.

Men tillidsfuld dialog og hurtig sagsbehandling var desværre ikke, hvad Trine Bertelsen oplevede, da hun satte sig for at forvandle en slidt restaurant i Vester Kirkestræde 3 i Randers' midtby til en spændende butik med oplevelsesunivers.

- Selv synes jeg, det er mærkeligt, at når der kommer én som mig, der investerer 12 års arbejde i en bygning for at kunne skabe et dejligt sted for kreative sjæle, at man bare bliver modarbejdet, siger Trine Bertelsen og uddyber:

- Det gør, at jeg nok ikke ville kaste mig ud i den slags en anden gang, og det er desværre også med til, at Randers C går i stå.

Fortsat kritik af kommunal byggesagsbehandling

Hvert år måler Dansk Industri erhvervsvenligheden i 93 af landets 98 kommuner.

I år var Randers nummer 69 på listen, og dette sløje resultat fik Per Hastrup, formand for Dansk Industri Randers-Norddjurs og topchef i Prodan A/S, til at anbefale en række initiativer.

Per Hastrups ønskeliste er blandt andet en byggesagsbehandling med mere speed og mere dialog:

- Der går fortsat (for) lang tid, når en virksomhed skal have en byggetilladelse. slår Per Hastrup fast og uddyber:

- Med mere tempo og en bedre dialog ville man nå langt.

- Det tager for eksempel syv måneder at få behandlet en tilladelse, og først her får ansøgeren at vide, at der mangler to dokumenter. Hvorfor tager kommunen ikke en screening indenfor 14 dage?

- Jamen, vi mangler personale, lyder undskyldningen. Men det her handler i lige så høj grad om at synliggøre, at man arbejder med tingene og tager problemet seriøst.

I artiklen svarer hun på, hvad der har været henholdsvis det bedste, det ondeste og det sjoveste ved at etablere et nyt innovativt butiksunivers i Randers' midtby.

Hvad er det bedste ved at starte butiksuniverset?

- Det bedste i processen har været alle de søde garn-entusiaster, som har heppet på mig på for eksempel de sociale medier (@camarosedk og @camarosedetkreativehus).

- Det har betydet ALT for mig.

- Flere gange har jeg været tæt på at give op, men det har heller ikke været en mulighed, og jeg ville ikke skuffe alle de søde mennesker, der har heppet på mig.

- Det har virkelig været overvældende med al den positiv respons.

Hvad har været det ondeste og mest besværlige?

- Det ondeste og mest besværlige har været at få en byggetilladelse.

- Jeg har desværre mødt utrolig meget modstand fra kommunen. Det er jeg ked af at sige, men det har virkelig været en hård proces.

- Desuden er der en lokalplan, som har spændt meget ben for projektet.

- Det, der ser godt ud på papir, kan desværre ikke altid lade sig gøre IRL.

- Selv synes jeg, det er mærkeligt, når der kommer én som mig, der investerer 12 års arbejde i en bygning for at kunne skabe et dejligt sted for kreative sjæle, at man bare bliver modarbejdet.

- Det gør, at jeg nok ikke ville kaste mig ud i den slags en anden gang, og det er desværre også med til at Randers C går i stå.

Hvad har været det sjoveste?

- Det sjoveste ved at bygge mit nye univers har været at se folks reaktioner på butikken.

- Der er også mange, som har kommenteret på huset, og hvor fint det er blevet.

- De fleste har haft en historie at fortælle om strædet, som jo kunne blive rigtig fint og med et hyggeligt byliv.

Danish Coffee består i dag af: Kaffeagenterne, Farm Mountain og Iced espresso. Her er medejeren Lars Bendix midt i det nyetablerede oplevelseshus, der er et mekka for alverdens kaffeentusiaster. Foto: Annelene Petersen

Lars Bendix: Internt har det sjoveste været de to fester, vi har holdt undervejs i byggerodet

Danish Coffee har netop etableret sig i et 1600 kvadratmeter stort oplevelseshus i Sporbyen, hvor besøgende kan blive vist rundt og blive klogere på alle kaffe-processer og naturligvis købe og smage den delikate kvalitetskaffe.

Hvad har været det bedste i byggeprocessen?

Hvad har været det ondeste?

Og hvad har været det sjoveste?

De tre spørgsmål svarer Lars Bendix, virksomhedens medejer, på i historien.

- Det har været ekstremt hårdt for de ansatte, og det varer nok lidt, inden alt falder til ro i faste rutiner igen, slår han blandt andet fast og nævner, at resultatet heldigvis er alt maset værd.

- Det bedste er nu at opleve kundernes reaktioner, når de besøger os, slår han fast.

Kaffefirmaet Farm Mountain, der blev grundlagt af Lars Bendix i 2006, fusionerede i 2014 med kaffeagenterne.dk ved Thomas Remmer under navnet Danish Coffee and Tea ApS. Siden er brandet Iced espresso kommet til.

Udover Thomas Remmer og Lars Bendix har firmaet kun én anden fuldtidsansat, og det er salgschefen. Resten af medarbejderne er fleksjobbere.

Det tidligere hovedsæde lå på Mysundevej, og nu har virksomheden etableret sig i et 1600 kvadratmeter stort oplevelseshus i Sporbyen, hvor besøgende kan blive vist rundt og blive klogere på alle kaffe-processerne og naturligvis købe og smage kaffen.

Her svarer Lars Bendix på, hvad der er det henholdsvis sjoveste, mest besværlige og bedste ved at etablere oplevelseshuset.

Hvad har været det bedste i byggeprocessen?

- Det har været, at vi nu endelig er på plads efter to års søgen efter den rette lokalitet.

- Nu kan vi endelig vise alle, hvordan vi arbejder, og hvordan vi skaber høj kvalitet.

- Vi ser os lidt som et arbejdende museum.

Hvad har været det ondeste?

- Det har været rigtigt udfordrende  at bygge en togfabrik om til at huse en fødevareproduktion. Det tog os 10 måneder.

- Og i den tid var vi opdelt i tre hold på fabrikkens risteri: En gruppe byggede om, og to grupper var i produktionen på vores gamle risteri.

- Holdene lavede vi, fordi vi ville være sikre på, at vi ville kunne producere, hvis nogen fik corona.

- Det har imidlertid været ekstremt hårdt for de ansatte, og det varer nok lidt, inden alt falder til ro i faste rutiner igen.

Hvad har været det sjoveste?

- Det allersjoveste er de to fester, vi har holdt undervejs midt i byggerodet. Det var det interne sjove.

- Og det bedste er nu at opleve kundernes reaktioner, når de besøger os. Det er alt maset værd.

Så er der endnu flere burgere til randrusianerne. To nye burger-restauranter ser dagens lys. Den ene er allerede åbnet, den anden er planlagt til at åbne i december. Foto: Aleksandra Michalska/Reuters/Ritzau Scanpix

To nye burger-restauranter, fjernvarmen stiger i pris og fem millioner kroner til Arena Randers

Her kan du læse udvalgte nyheder om og fra Randers' erhvervsliv.

To nye burger-restauranter i Randers

Der bliver både mulighed for drive thru og at sidde udendørs ved en kommende Burger King på Mariagervej i Randers. Billedet er fra en lignende Burger King i Norge. Pressefoto

Randers kan sige velkommen til endnu flere burgere i endnu flere afskygninger.

To nye populære burger-restauranter har fundet vej til Kronjylland.

I oktober slog en ny stor McDonald's ved Purhus-motorvejsafkørslen dørene op for første gang. Og siden foråret er der arbejdet igennem for at etablere en ny Burger King-restaurant på Mariagervej 157.

Åbningen af den nye Burger King finder efter planen sted medio december, oplyser Burger King i Danmark. Restauranten bliver burgerkædens anden i Randers.

Fjernvarmen stiger i pris

Verdo varsler nu markante prisstigninger på fjernvarmen, fremgår det af en pressemeddelelse.

Energiselskabet nævner som eksempel, at prisen på at varme et standardhus på 130 kvadratmeter med et årsforbrug på 18.100 kilowatt-timer vil stige fra 7277 kroner inklusiv moms, afgifter og abonnement i år til 14.083 kroner i 2023.

Dette er en stigning på 93,5 procent, det vil sige næsten en fordobling af prisen.

- Der er ikke noget at sige til, at det gør ondt hos forbrugerne, medgiver fjernvarmechefen hos Verdo, Karsten Randrup, der forklarer, at de stigende priser i overvejende grad skyldes den markante prisudvikling på brændsler på verdensmarkedet.

Fem millioner kroner til Arena Randers

Morten Arnesen, forholdsvis ny direktør for Arena Randers, har netop måttet udsende en af de mindre sjove pressemeddelelser. Foto: Annelene Petersen

I sidste uge blev der i Randers Kommunes sundheds-, idræts- og kulturudvalg stemt for, at der skal ydes et anlægstilskud på fem millioner kroner til Randers Idrætshaller, der står bag Arena Randers.

Pengene skal gå til at færdiggøre den nye hal, og tilskuddet finansieres via de midler, der var afsat til en oprindelig voldgiftssag, som Randers Idrætshaller vandt i 2021, og som derfor ikke kom til udbetaling.

Forud for beslutningen havde direktør for Arena Randers, Morten Arnesen, måttet udsende en pressemeddelelse om nye benspænd for det prestigefyldte byggeri.

Pressemeddelelsen slog fast, at det ikke længere er tilladt at bruge tribunerne i den nye arena. En syns- og skønsmand har således vurderet  en række fejl og mangler ved tribunerne i den nye arena.

Samtidig fortalte pressemeddelelsen, at likviditeten i Arena Randers er under alvorligt pres efter blandt andet nedlukning i forbindelse med pandemien og en række syn- og skønssager.

- Kombineret med de ekstra udgifter til energiregningen tømmer det pengekassen noget hurtigere end ellers tiltænkt, oplyste Morten Arnesen og nævnte, at såfremt Arena Randers skulle fortsætte uden at få tilføjet likviditet, ville stedet være insolvent i løbet af november 2022.