Trine Bertelsen: Mine kunder og følgere har været begejstrede, men kommunen har været en modstander
Trine Bertelsen er en succesfuld strik- og hækledesigner, garn-grossist og indehaver af CaMaRose.dk.
Hun grundlagde virksomheden i 2010, og nu har hun skabt et nyt butiksunivers i Vester Kirkestræde 3 i Randers' midtby.
I historien fortæller hun, hvad der henholdsvis har været det bedste, ondeste og sjoveste ved at omdanne bygningen, der for år tilbage rummede en restaurant, til en butik for kreative sjæle.
Og processen har ikke været uden sværdslag.
Mens opbakningen fra kunder og følgere på de sociale medier har været overvældende og positiv, har hun desværre oplevet, hvad hun betegner som "meget kommunal modstand i processen".
- Jeg har flere gange været tæt på at give op, men det har heller ikke været en mulighed, og jeg ville ikke skuffe alle de søde mennesker, der har heppet på mig, siger hun.
Planen er, at butikken CaMaRose skal supplere grossist-virksomheden af samme navn og være et sted, hvor kreative sjæle kan arrangere workshops med fokus på håndarbejde.
INITIATIV: Når en af Randers' entreprenante ildsjæle beslutter sig for at investere i Randers' midtby, er der grund til at klappe i hænderne og bakke fuldtonet op om initiativet.
Men tillidsfuld dialog og hurtig sagsbehandling var desværre ikke, hvad Trine Bertelsen oplevede, da hun satte sig for at forvandle en slidt restaurant i Vester Kirkestræde 3 i Randers' midtby til en spændende butik med oplevelsesunivers.
- Selv synes jeg, det er mærkeligt, at når der kommer én som mig, der investerer 12 års arbejde i en bygning for at kunne skabe et dejligt sted for kreative sjæle, at man bare bliver modarbejdet, siger Trine Bertelsen og uddyber:
- Det gør, at jeg nok ikke ville kaste mig ud i den slags en anden gang, og det er desværre også med til, at Randers C går i stå.
Fortsat kritik af kommunal byggesagsbehandling
Hvert år måler Dansk Industri erhvervsvenligheden i 93 af landets 98 kommuner.
I år var Randers nummer 69 på listen, og dette sløje resultat fik Per Hastrup, formand for Dansk Industri Randers-Norddjurs og topchef i Prodan A/S, til at anbefale en række initiativer.
På Per Hastrups ønskeliste er blandt andet en byggesagsbehandling med mere speed og mere dialog:
- Der går fortsat (for) lang tid, når en virksomhed skal have en byggetilladelse. slår Per Hastrup fast og uddyber:
- Med mere tempo og en bedre dialog ville man nå langt.
- Det tager for eksempel syv måneder at få behandlet en tilladelse, og først her får ansøgeren at vide, at der mangler to dokumenter. Hvorfor tager kommunen ikke en screening indenfor 14 dage?
- Jamen, vi mangler personale, lyder undskyldningen. Men det her handler i lige så høj grad om at synliggøre, at man arbejder med tingene og tager problemet seriøst.
I artiklen svarer hun på, hvad der har været henholdsvis det bedste, det ondeste og det sjoveste ved at etablere et nyt innovativt butiksunivers i Randers' midtby.
Hvad er det bedste ved at starte butiksuniverset?
- Det bedste i processen har været alle de søde garn-entusiaster, som har heppet på mig på for eksempel de sociale medier (@camarosedk og @camarosedetkreativehus).
- Det har betydet ALT for mig.
- Flere gange har jeg været tæt på at give op, men det har heller ikke været en mulighed, og jeg ville ikke skuffe alle de søde mennesker, der har heppet på mig.
- Det har virkelig været overvældende med al den positiv respons.
Hvad har været det ondeste og mest besværlige?
- Det ondeste og mest besværlige har været at få en byggetilladelse.
- Jeg har desværre mødt utrolig meget modstand fra kommunen. Det er jeg ked af at sige, men det har virkelig været en hård proces.
- Desuden er der en lokalplan, som har spændt meget ben for projektet.
- Det, der ser godt ud på papir, kan desværre ikke altid lade sig gøre IRL.
- Selv synes jeg, det er mærkeligt, når der kommer én som mig, der investerer 12 års arbejde i en bygning for at kunne skabe et dejligt sted for kreative sjæle, at man bare bliver modarbejdet.
- Det gør, at jeg nok ikke ville kaste mig ud i den slags en anden gang, og det er desværre også med til at Randers C går i stå.
Hvad har været det sjoveste?
- Det sjoveste ved at bygge mit nye univers har været at se folks reaktioner på butikken.
- Der er også mange, som har kommenteret på huset, og hvor fint det er blevet.
- De fleste har haft en historie at fortælle om strædet, som jo kunne blive rigtig fint og med et hyggeligt byliv.