Bernts motto: Vi har altid gummistøvlerne med i bilen
Danske ejendomsmæglere konkurrerer benhårdt om at få huse og ejendomme til
salg, og for Bernt Villadsen, forholdsvis nybagt ejer af Agriteam Bernt Villadsen, har den største udfordring været at få varer på hylderne.
- Vi bruger meget tid på at modne sælgerne til at beslutte et salg, og faktisk er markedet rigtig godt. Vi har mange interesserede købere; især til produktionslandbrug, fortæller mægleren, der startede virksomheden op i 2020 og netop er nomineret til prisen som Årets Iværksætter ved Randers Business Awards, der finder sted torsdag 6. oktober.
I historien svarer Bernt Villadsen på 9 ”hurtige” spørgsmål og forklarer blandt meget andet, at hans egen fortid som landmand er afgørende for hans troværdighed som mægler.
Og så fortæller han blandt meget andet, at tålmodighed er en af de største og mest afgørende mæglerdyder.
SALG: En inkarneret byboer med nystrøget blazer og sarte kontorsko har ikke meget at gøre i salgsteamet hos Agriteam Bernt Villadsen ApS, der er specialiseret i at sælge landbrugsejendomme.
Når en landmand vælger Bernt Villadsen eller en af kollegerne til at sælge sin ejendom, er tillid en afgørende faktor. Og vejen til at opnå tillid går typisk over mange vandreture i gummistøvler til de yderste afkroge af ejendommen, rigtig mange telefonsamtaler og utallige kopper kaffe ved køkkenbordet.
- Tålmodighed og ”et øre” er nok vores allervigtigste redskab, når vi arbejder på at få en ejendom til salg. Vi bruger lang tid på at skabe tillid, og det hjælper, at vi ved, hvordan det er for en landmand at skulle sige farvel til sit landbrug, en livsstil og en slægtsgård, fortæller Bernt Villadsen.
Vær med til at fejre byens erhvervsliv
- Randers Business Awards er stablet på benene af Biznet Randers, der består af 11 lokale erhvervsnetværk.
- Sammen arrangerer netværkene Randers Business Awards, der er en hyldest til erhvervslivet og i år finder sted torsdag 6. oktober.
- En lang række priser uddeles i aftenens løb, her i blandt er prisen som Årets Iværksætter.
- De tre nominerede til iværksætterprisen er:
- Mobilplan, der står bag et digitalt projektstyringsværktøj til håndværkere- og entreprenører.
- Agriteam Bernt Villadsen, der er en landbrugsmægler med stort lokalkendskab og store ambitioner.
- El Recycling (LINK), der har fokus på bæredygtig genbrug af elektronik.
Han forklarer videre:
- Vejen fra den første spæde tanke til den endelige beslutning om at sælge en landbrugsejendom er typisk meget lang. Beslutningen skal ofte vendes og drejes, og vi bruger det mest af vores tid på de her afklarende samtaler og snakke med landmænd.
Her svarer Bernt Villadsen på 9 ”hurtige” spørgsmål om sin ledelse, sin baggrund og sin virksomhed.
1. Hvad er den største udfordring som landbrugsmægler?
- Det er konkurrence om at få huse og ejendomme til salg, og nogle vælger også helt selv at sælge for så senere at opgive og søge om hjælp hos os.
- Alt i alt er den største udfordring at få varer på hylderne. Vi må bruge mange kræfter på at modne salgsbeslutninger.
- Til gengæld har vi mange interesserede købere; især til de produktionslandbrug, som vi rigtig gerne vil arbejde med. Her har renten endnu ingen betydning haft på salget. Afsætningspriserne er steget meget mere end renten.
2. Hvad er jeres vigtigste bidrag i en salgsproces?
- Vi sørger naturligvis for den gode og realistiske prissætning og for, at det mæglerfaglige er orden. Vi har samtidig en stor viden om, hvad en landbrugsejendom er for en størrelse og kan. Og så hjælper vi sælgerne videre til det, de nu skal med deres liv.
- Vi hjælper sælgeren med at finde en god løsning og medtænker hensyn til både dem selv, børn og naboer. Landbruget er ofte rammen om en livsstil, der kan være tale om en slægtsgård, og først og fremmest er det en families hjem.
- Og så er der dem, der ønsker helt at forlade erhvervet, og der kan være meget usikkerhed omkring at ville noget andet med sit liv. Her kan vi hjælpe, inspirere og give dem en god start på det nye liv.
3. Hvad betyder det, at du selv har været landmand?
- Ja, og dette er altafgørende. Vores motto er jo ”Vi har altid gummistøvlerne med i bilen”, og det handler om, at vi altid er klar til en tur ud over markerne og ind i staldene, når en ejendom skal besigtiges. Vi skal helt ud i alle kroge og forstår de muligheder, der er i en ejendom.
- Jeg har selv engang stået over for at skulle sælge et landbrug, og jeg ved på egen krop, hvad det kan betyde.
- Når vi sidder ved køkkenbordet, og jeg spørger ”Hvad skal I så, når I får det solgt?” Så forstår jeg udmærket, at det kan give lidt tårer i øjnene.
4. Hvad er en god dag på jobbet?
- Et godt salg eller en god salgsaftale, så er der kage til kaffen!
- Det er også/især en stor tilfredsstillelse, når man kan hjælpe sælgeren rigtig godt videre. Og det handler vel også om, at vi kommer til at kende sælger rigtig godt, da en salgsproces typisk kører over mange måneder.
5. Hvad er din baggrund?
- Jeg er opvokset på et landbrug, men jeg var omkring universitetet, hvor jeg tog en bachelor i erhvervsjura. Det var før, jeg kom i tanke om, at jeg skulle læse videre til landmand.
- Jeg solgte siden et landbrug med svineproduktion og planteavl og blev ansat hos Nybolig Landbrug i Randers.
- Jeg havde samtidig et stort netværk og var særdeles aktiv i blandt andet Landboforeningen Kronjylland, LMO og i Venstre i Randers.
- Og da jeg blev færdig med uddannelsen til ejendomsmægler hos Nybolig i løbet af 2019/2020, besluttede jeg at starte op.
6. Fortæl om dengang, du selv har prøvet at sælge et landbrug?
- Jeg havde et landbrug ved Dalbyneder med en række ejendomme – en af dem havde været mine forældres.
- Men af flere årsager måtte jeg sælge. Det er nu fem år siden, og det handlede både om dårlig økonomi og dårlig lyst.
- Jeg havde købt ejendomme op i de glade nuller, da alt kunne lade sig gøre.
Ideen var at igangsætte en masse produktion, men det fik jeg aldrig lov til af kommunen. Og da jeg så langt om længe fik tilladelsen, var det ikke muligt at låne penge til det.
- Jeg havde dengang seks til otte ansatte og kunne rigtig godt lide ledelsen i det. Det var fedt at få folk til at spille hinanden bedre.
7. Hvordan blev du en del af Agriteam?
- Da jeg ville starte op selv, kørte jeg op til Bettina Sæderup og Ib Bjerregaard i Agriteam i Aars. De ville gerne lege og etablerede en afdeling af Agriteams i Randers.
- Først startede jeg op selv, og i foråret gik vi så sammen. Nu er der tale om et enkelt firma, som jeg ejer. Og Bettina bestemmer mest – sammen med Cecilie (sagskoordinator) og Mette (grafiker). Ib Bjerregaard kører ud hjemmefra i Viborg og passer fortsat sit gamle område.
8. Hvad er jeres fremtidsplaner?
- Vores ejendomsmæglerteam består nu af Bettina, Ib og jeg. Og nu er vi på udkig efter en landmand, der kan stå i spidsen for en afdeling i Kolind på Djursland. Det er fint, hvis han kan være tilknyttet på deltid. Vi vil jo gerne vækste fint og fornuftigt som hidtil.
I 2020/21 præsterede Agriteam Bernt Villadsen et årsresultat med et overskud på 1,0 millioner kroner, mens bruttofortjeneste, der fortæller om aktiviteten, blev på 2,0 millioner kroner.
9. Hvad er en god mæglerdyd?
- Tålmodighed og forståelse for, hvad det kan gøre ved en landmand, at hans ”livsværk” skal sælges. Det kan både opleves som en lettelse, men man kan også blive mere presset. Og der skal man møde sælgeren med stor tålmodighed.
- Og så er det også vigtigt at vide, hvordan man snakker med en landmand. Nogle gange skal man bare tie stille i lang nok tid, så kommer han med det, der brænder sig på. Landmænd kan som alle andre lide at tale om sig selv.