Revisor-direktør: Jeg har stor gavn af, at jeg ikke altid har siddet bag et skrivebord
KARRIERE: Før Thomas Hedegaard blev revisorelev og siden statsautoriseret revisor og administrerende direktør hos Kvist & Jensen, arbejdede han med at passe køer hos en landmand og som maskinfører i entreprenørbranchen.
- Min lidt anderledes baggrund giver mig en god forståelse og respekt for kunderne, fortæller revisor-direktøren, der står i spidsen for Danmarks 12. største revisionsselskab og her svarer på 10 ”hurtige” spørgsmål om alt fra sin karrierevej til de store kulturforandringer i revisionsbranchen.
Da han blev ansat, var der for eksempel en fast aftensmadsordning, og en sådan findes ikke længere.
- Der er ikke nogen til at spise maden – og det er rigtig fint. Man skal både arbejde og også være noget for sin familie, når man kommer hjem. Det er gået af mode med arbejdsuger på 60 til 70 timer, fortæller han blandt meget andet.
1. Hvad var dine første joberfaringer?
- Jeg startede med at passe køer, da jeg var 13 år, og så begyndte jeg hos en entreprenør, hvor jeg kørte gravemaskiner og rendegravere.
- Det var ved siden af, at jeg gik på handelsskole. Herefter rejste jeg til Australien, hvor jeg blev maskinfører på en farm med planteavl.
- Og så rejste jeg hjem til Danmark og begyndte at køre entreprenørmaskiner og læse HD om aftenen.
2. Hvordan kom du ind i revisionsbranchen?
- Jeg blev anbefalet revisorbranchen, som jeg umiddelbart fandt lidt kedelig. Det tiltalte mig ikke så meget at sidde stille bag et skrivebord.
- Men så skrev jeg alligevel en ansøgning til Kvist & Jensen, og jeg startede som revisorelev i 2001.
- Først sagde jeg faktisk nej. Jeg var nemlig ved at grave nogle gastætte siloer på Djursland, og hvor jeg kommer fra, render man ikke fra pladsen. Sådan noget ser dårligt ud.
- Men Bjarne Nygaard, som jeg var til samtale hos, sagde, at det var helt ok, og at jeg bare skulle komme, når jeg var færdig med de siloer.
- Og det gjorde jeg. Og så måtte jeg investere i nogle pæne sko og bukser.
3. Hvordan oplevede du starten som revisorelev?
- Det var svært at sidde stille i starten, og det var nok godt for mig, at jeg kunne køre lidt for en maskinstation og en entreprenør ved siden af i de første år.
- Men så fik jeg mere og mere ansvar, og så blev det for alvor spændende.
- Min tvivl forduftede, og det her skulle forfølges.
- Jeg blev statsautoriseret revisor i 2011, partner i 2012 og direktør i 2016, og det job har jeg været i lige siden.
4. Er din lidt anderledes karrierebaggrund en fordel?
- Ja, helt klart. Jeg oplever at have stor gavn af, at jeg ikke altid har siddet bag et skrivebord. Jeg har været ude at skovle, muge ud ved dyrene og kørt med en gravemaskine til langt ud på natten. Jeg ved, hvad det kræver i den enkelte virksomhed, før man kan sende en faktura.
- Forståelse og respekt er ikke sådan noget, man kan læse sig til. Det hjælper derimod at have været i forskellige virksomheder.
- Den dag i dag har min kundeportefølje noget at gøre med industri, landbrug og entreprenørbranchen. Den bærer præg af, at netop de brancher har min store interesse – og så kan jeg jo også altid køre gravemaskinen, hvis kunden skulle spørge mig.
5. I har netop fået tre nye partnere, hvilke profiler er det?
- Vi er heldige, at vi har mange forskellige partnerprofiler. Nogle har som jeg været og kender Kvist & Jensen helt ind i DNA’et. Men de nye partnere kommer fra andre firmaer som Deloitte, Beierholm og EY, og de kan bidrage med indsigt i andre modeller, viden og måder at gøre tingene på. Vores spredning i partnerkredsen gør os uhyre stærke i hverdagen.
6. Hvad er jeres bedste kort i rekrutteringskampen?
- Vi er Danmarks 12. største revisionsvirksomhed med cirka 160 ansatte fordelt på seks afdelinger rundt om i landet, og hos os er der stor indflydelse og medbestemmelse i egen dagligdag og udvikling.
- Hos de største revisionsfirmaer kan man hurtigt føle sig som en meget lille fisk i et meget stort akvarium. Hos os er vi derimod langt tættere på beslutningerne, og så har vi mange partnertimer på vores kunder. Det vil sige, at partnerne bruger direkte timer på selv de mindste kunder.
7. Hvordan prioriterer I ”blødere” ledelsesværdier?
- Den typiske ledelsesmodel i revisorbranchen er partnermodellen, der giver meget stærke faglige miljøer, præget af individer, der har læst i rigtig mange år og er meget dygtige indenfor deres fag.
- Men hos os er ”mennesket” omdrejningspunktet for vores kerneværdier, hvilket er lidt utraditionelt i et revisionsfirma fra 1977.
- Mennesket er vores absolut største og vigtigste aktiv. Uden de rigtige mennesker er vi ingenting. Og alt vores kunder køber, efterspørger og er glade for, udspringer af mennesket bag.
- Når det så er sagt, er det ikke alle vores partnere, der behøver at skulle lede. Også vores partnere bruger vi til, hvad de er bedst til. Nogle af dem har et medført talent for at sætte sig ind i menneskers behov, mens andre i højere grad er fagspecialister, og det er akkurat, som det skal være.
8.Hvordan har revisorbranchen udviklet sig de seneste år?
- Branchen har løbende måttet tilpasse sig medarbejdernes krav og ønsker.
- Da jeg blev ansat, havde vi for eksempel en fast aftensmadsordning, og en sådan findes ikke længere, da der ikke er nogen til at spise maden – og det er rigtig fint.
- Man skal både arbejde og også være noget for sin familie, når man kommer hjem. Det er gået af mode med arbejdsuger på 60 til 70 timer.
9. Hvordan lader du op?
- Jeg har et landbrug nord for Randers med dådyr i en indhegning og markbrug, og når jeg sidder på min traktor eller gravemaskine, så opnår jeg en følelse af frihed og får en tid væk fra dagligdagens overvejelser. Så kobler jeg af.
- Nogle vil kalde det arbejde at grave dræn og passe marken, men for mig er det at få luft. Og så har jeg nemmere ved at sidde stille bagefter.
10.Hvad udfordrer jeres branche mest lige nu?
- Antallet af såkaldte compliance-regler, der skal efterleves, er steget eksplosivt.
Revisorbranchen har de seneste år investeret massivt i systemer og procedurer, der skal forebygge og bekæmpe for eksempel hvidvask. Dette tynger vores branchen, og hvis så bare det virkede efter hensigten. Men det gør mange af processerne ikke.
Medarbejderne oplever det som frustrerende, at mange af de nye regler, vi så omhyggeligt efterlever, ikke på effektiv vis bidrager til at mindske økonomisk kriminalitet og hvidvask.
Jeg kunne ønsker mig, at reglerne fik et praksis eftersyn, og at vi i revisionsbranchen i højere grad blev taget med på råd.