Lau Akstrup Jensen: Nu speeder vi endnu mere op for innovationen
INNOVATION: Hvordan kan vi efterbearbejde tandhjul, så kunderne sparer endnu mere energi?
Dette og andre spørgsmål har Randers Gears A/S sat sig for at finde gode, bæredygtige svar på, og blandt andet derfor har virksomheden valgt at være en del af en række innovationsprojekter, som produktionsklyngen MADE står bag.
Kort om MADE Kickstart
- Danmarks produktionsklynge, MADE, samler de danske aktører inden for produktion for at skabe og implementere fremtidens bæredygtige løsninger.
- MADE Kickstartprojekter blev skabt i 2021 for at inspirere flere SMV’er til at søge ny viden gennem samarbejde med videnspartnere og innovationsprojekter.
- Potentialet for vækst i Produktionsdanmark er ifølge MADE stort: En måling fra 2021 foretaget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viste, at kun hver femte SMV arbejder med innovation eller arbejder innovativt.
- Projektet Made Kickstart foregår i et tæt samarbejde med de regionale erhvervshuse og specialister i MADE.
Randers Gears er navnet på Randers' anerkendte tandhjulsfabrik, der om nogen er og har været en del af byens stolte industrihistorie.
Igennem mange år var Søren Fischer i spidsen for familievirksomheden, nu er han en del af bestyrelsen og har overladt roret til Lau Akstrup Jensen, der her svarer på tre spørgsmål om udbyttet af at deltage i et innovationsprojekt under produktionsklyngen MADE.
Hvilke MADE-projekter har I været en del af?
- Vi har været med i et kickstart-projekt, der har givet os en forsmag på, hvordan vi via produktionsklyngen MADE kan få hjælp til at udvikle nye løsninger og implementere nye teknologier.
- Og nu har vi takket ja til at deltage i to samarbejdsprojekter med DAMRC og Force Technology, hvor vi undersøger, hvordan virksomheden kan forbedre og sikre proces-stabiliteten inden for metalbearbejdning, og hvordan 3D-print kan bruges til at reparere eksisterende tandhjul.
Har Kickstart-projektet været omkostningstungt?
- Vi har fået 30 timers sparring af Teknologisk Institut til at løse konkrete udfordringer i produktionen. Vi har ikke haft penge op af lommen for at deltage, men vi har investeret vores engagement og tid i form af en enkelt arbejdsuge.
- Vi anser innovationen, som helt afgørende for vores fremtidige konkurrenceevne, og det er derfor naturligt for os at deltage i sådan et projekt.
- Vi skal også fremadrettet være de bedste til at fremstille tandhjul til en bred vifte af industrier, hvor for eksempel stabiliteten og energi-effektiviteten af mekaniske gear har central betydning for kundernes konkurrenceevne. Det kan for eksempel være de tandhjul, der indgår i gearkassen i skibe, i et IC3-tog eller i en vindmølle.
Hvad har været jeres udbytte?
- Vores tandhjul er fra 25 millimeter i diameter og op til 1,4 meter i diameter, og i projektet brugte vi sparringen til blandt andet at dokumentere, om den rette efterbearbejdning af tandhjul giver afledte energibesparelser hos kunderne.
- Og vi er kommet langt tættere på den rette balance i efterbearbejdningen af tandhjulene, så der opnås tilpas reduceret friktionstab i forhold til prisen.
- Vores ambition har netop været at belyse, hvorvidt en række lidt dyrere produktionsprocesser kan føre til en reduceret miljøbelastning i slutforbruget hos den enkelte kunde.
- Vi har kigget nøjere på, om man for eksempel kan mindske energiforbruget ved at fjerne vibrationer og støj i skibe, fordi vibrationer er energi. Og vi er set under et allerede blevet langt klogere på ny teknologi og kan rådgive og vejlede vores kunder langt bedre i forhold til kvalitet.
- Det betyder meget at få adgang til viden, som vi ikke har. 1+1 giver mere end 2.