Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Randers Tandhjulsfabrik har skiftet navn til Randers Gears, og med topchef Lau Akstrup Jensen i spidsen sætter virksomheden turbo på at udvikle og finjustere produktion og produkter. Foto: Annelene Petersen

Randers Gears sætter turbo på innovationen

Det kan være en jungle at finde hoved og hale i de mange offentligt finansierede erhvervsprojekter og støtteordninger, men finder du først vej, er der indimellem guld at hente.

Dette er Randers Gears A/S et fint eksempel på.

Den legendariske tandhjulsfabrik i Randers er blandt meget andet en del af produktionsklyngen MADE og har netop haft et fint udbytte af et kickstart-projekt med fokus på innovation og bæredygtighed, og virksomheden er tilmed på vej til at engagere sig i to nye MADE-projekter.

Med sit engagement i innovations-projekterne viser tandhjulsfabrikken vejen for mange andre danske produktionsvirksomheder, og der er angiveligt plads til forbedring, når det gælder at arbejde fokuseret på at udvikle og forbedre alt fra services til produkter og processer: I 2021 viste en måling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse således, at kun hver femte SMV arbejder med innovation eller arbejder innovativt.

Læs med og lad dig inspirere.

God fornøjelse.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Lau Akstrup Jensen er topchef hos Randers Gears A/S. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Lau Akstrup Jensen: Nu speeder vi endnu mere op for innovationen

INNOVATION: Hvordan kan vi efterbearbejde tandhjul, så kunderne sparer endnu mere energi?

Dette og andre spørgsmål har Randers Gears A/S sat sig for at finde gode, bæredygtige svar på, og blandt andet derfor har virksomheden valgt at være en del af en række innovationsprojekter, som produktionsklyngen MADE står bag.

Kort om MADE Kickstart

  • Danmarks produktionsklynge, MADE, samler de danske aktører inden for produktion for at skabe og implementere fremtidens bæredygtige løsninger.
  • MADE Kickstartprojekter blev skabt i 2021 for at inspirere flere SMV’er til at søge ny viden gennem samarbejde med videnspartnere og innovationsprojekter.
  • Potentialet for vækst i Produktionsdanmark er ifølge MADE stort: En måling fra 2021 foretaget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viste, at kun hver femte SMV arbejder med innovation eller arbejder innovativt.
  • Projektet Made Kickstart foregår i et tæt samarbejde med de regionale erhvervshuse og specialister i MADE.

Randers Gears er navnet på Randers' anerkendte tandhjulsfabrik, der om nogen er og har været en del af byens stolte industrihistorie.

Igennem mange år var Søren Fischer i spidsen for familievirksomheden, nu er han en del af bestyrelsen og har overladt roret til Lau Akstrup Jensen, der her svarer på tre spørgsmål om udbyttet af at deltage i et innovationsprojekt under produktionsklyngen MADE.

Hvilke MADE-projekter har I været en del af?

- Vi har været med i et kickstart-projekt, der har givet os en forsmag på, hvordan vi via produktionsklyngen MADE kan få hjælp til at udvikle nye løsninger og implementere nye teknologier.

- Og nu har vi takket ja til at deltage i to samarbejdsprojekter med DAMRC og Force Technology, hvor vi undersøger, hvordan virksomheden kan forbedre og sikre proces-stabiliteten inden for metalbearbejdning, og hvordan 3D-print kan bruges til at reparere eksisterende tandhjul.

Har Kickstart-projektet været omkostningstungt?

- Vi har fået 30 timers sparring af Teknologisk Institut til at løse konkrete udfordringer i produktionen. Vi har ikke haft penge op af lommen for at deltage, men vi har investeret vores engagement og tid i form af en enkelt arbejdsuge.

- Vi anser innovationen, som helt afgørende for vores fremtidige konkurrenceevne, og det er derfor naturligt for os at deltage i sådan et projekt.

- Vi skal også fremadrettet være de bedste til at fremstille tandhjul til en bred vifte af industrier, hvor for eksempel stabiliteten og energi-effektiviteten af mekaniske gear har central betydning for kundernes konkurrenceevne. Det kan for eksempel være de tandhjul, der indgår i gearkassen i skibe, i et IC3-tog eller i en vindmølle.

Hvad har været jeres udbytte?

- Vores tandhjul er fra 25 millimeter i diameter og op til 1,4 meter i diameter, og i projektet brugte vi sparringen til blandt andet at dokumentere, om den rette efterbearbejdning af tandhjul giver afledte energibesparelser hos kunderne.

- Og vi er kommet langt tættere på den rette balance i efterbearbejdningen af tandhjulene, så der opnås tilpas reduceret friktionstab i forhold til prisen.

- Vores ambition har netop været at belyse, hvorvidt en række lidt dyrere produktionsprocesser kan føre til en reduceret miljøbelastning i slutforbruget hos den enkelte kunde.

- Vi har kigget nøjere på, om man for eksempel kan mindske energiforbruget ved at fjerne vibrationer og støj i skibe, fordi vibrationer er energi. Og vi er set under et allerede blevet langt klogere på ny teknologi og kan rådgive og vejlede vores kunder langt bedre i forhold til kvalitet.

- Det betyder meget at få adgang til viden, som vi ikke har. 1+1 giver mere end 2.

Korsmedergaard har genåbnet gårdbutik, overskud hos Kronjyllands El-service, og Friland runder milliarden

Her kan du læse nyheder om begivenheder, profiler og regnskaber i det randrusianske erhvervsliv.

Korsmedergaard har genåbnet gårdbutik

Claus Østergaard er ny ejer af Korsmedergaard i Tånum. Foto: Annelene Petersen Claus Østergaard, Korsmedergaard, Tånum, jfmsolo

Korsmedergaard i Tånum har genåbnet sin gårdbutik.

Krisen har fået danskerne til at skrue ned for forbruget af for eksempel økologisk kød, men heldigvis er der fortsat dygtige leverandører af økologi i Randers.

En af dem er Korsmedergaard, der er med på Erhvervsliv Randers' greenpowerliste med lysende grønne initativer.

Det er ægteparret Anja og Claus Østergaard Gravesen, der har underskrevet skødet på Korsmedergaard, hvor der er et økologisk landbrug og en omfattende økologisk ægproduktion med 13.000 høns.

Ægteparret overtog gården fra Svend Erik Hjuler Rasmussen, der blev kåret som Årets Økolog i 2017.

Overskud hos Kronjyllands El-service

Kronjyllands El-service, der var nomineret til titlen Årets Vækstvirksomhed ved Randers Business Awards, har fortsat sorte tal på bundlinjen. Foto: Johnny Pedersen

Kronjyllands El-service ApS har fortsat sorte tal på bundlinjen. Det viser regnskabet for 2021/22, som virksomheden netop har registreret hos Erhvervsstyrelsen.

I det seneste år er overskuddet dalet en anelse fra 3,7 millioner til 3,6 millioner kroner før skat. Og mens der i det foregående år i gennemsnit var 29 fuldtidsmedarbejdere, er tallet i det seneste regnskab steget til i alt 42 ansatte.

Firmaets bruttofortjeneste, der fortæller om aktiviteten i virksomheden, er steget fra 15,2 millioner kroner til 21,0 millioner i det seneste regnskab. Og formuen i Randers-virksomheden steg fra 4,7 millioner til 5,5 millioner kroner.

Friland runder en milliard

Claus Hein, direktør for Friland/Danish Crown. Pressefoto: Morten Fauerby/Montgomery

Danish Crown-datterselskabet Friland kan for regnskabsåret 2021/22 præsentere en rekordomsætning på 1,06 mia. kroner, hvilket er seks procent højere end året før.

Det er første gang, at virksomheden runder en milliard kroner i omsætning, fremgår det af en pressemeddelelse.

Det er på trods af, at inflation og faldende forbrug de seneste seks måneder har sat sine tydelige spor i forbrugernes indkøbsmønstre. Et lavere rådighedsbeløb har fået en del forbrugere til at købe mindre økologi. Derfor kan regnskabet ifølge CEO i Friland, Claus Hein, næsten deles op i to.

- Især de seneste seks måneder har vi navigeret i et ekstremt udfordrende marked, fordi inflationen og faldende rådighedsbeløb har ændret forbrugsmønstrene. Til gengæld var første del af året bedre på tværs af flere markeder, så året har virkelig været en rutsjebanetur, siger Claus Hein.

Fremgangen i Friland findes særligt i økologien, hvor omsætningen på både økologisk grise- og oksekød er vokset.

- Vi er ikke i tvivl om, at efterspørgslen på økologi og dyrevelfærd igen vil stige, men det er umuligt at spå om, hvornår det sker, siger han.

Vores anbefalinger til dig 💡

Fra alle os til alle jer. Vi har taget hul på december, så her kommer ugens anbefalinger fra redaktionen til historier, som Erhvervsliv-familien har udgivet i vores seneste nyhedsbreve.

Janne Hallum er tidligere direktør og har årelang erfaring inden for HR og ledelse. Alligevel skulle der mere end 400 forgæves ansøgninger og 50 samtaler til, før hun landede et nyt job hos DLA Piper via et Linkedin-opråb. Hun peger selv på, at hendes alder sandsynligvis spiller ind, og her giver hun gode råd til virksomheder om at rekruttere modne medarbejdere.

Amazon er endnu ikke i Danmark - ikke direkte i hvert fald - men den enorme salgs-platform er alligevel svær at komme udenom. Det fortæller Jan Röhn Pipper, der er indehaver og direktør i Valuezon Nordic, som har et indgående kendskab til, hvordan du skaber forretning online.

Compliance-reglerne flyder efterhånden rigtig meget, når virksomheder taler med banken eller revisoren. Ifølge administrerende direktør Thomas Hedegaard fra revisionsselskabet Kvist & Jensen bidrager de nuværende regler dog ikke i tilstrækkelig grad til at bekæmpe økonomisk kriminalitet og hvidvask.

For unge med en anden etnisk baggrund end dansk kan de være svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet. En af dem, der har oplevet det, er Mahmoud Zamzam, som i en ny bog giver gode råd både ligestillede og alle andre. Det handler blandt andet om at give slip på offerrollen og om at taknemmelig, have et positivt mindset og følge sine drømme.

Den grønne omstilling kræver handling og om at få alle med - både internt og eksternt. Det arbejder produktionsvirksomheden Meneta med, og derfor er virksomheden gået i gang med at fylde den grønne idébank op ved at sætte udviklingen i system på medarbejderniveau.