Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Innovation og teknologisk udvikling er, hvad Brian Knudsen, indehaver af Fårup Betonindustri, brænder mest for. Foto: Annelene Petersen

Brian Knudsens innovationsrejse: 7 trin fra idé til produkt

Onsdag fortalte jeg i vores nyheds-overblik, at Brian Knudsen fra den hæderkronede familievirksomhed Fårup Betonindustri A/S overlader CEO-posten til Niels Søndergaard-Pedersen for at hellige sig jobbet som udviklingsdirektør og hvervet som formand for virksomhedens bestyrelse.

Yderst inspirerende er det, når lederprofiler har mod, overskud og format til at fokusere på, hvad de holder mest af!

Innovation ligger nu engang til Brian Knudsens højreben, for som han siger:

- Det værste, man kan sige til mig, er ”Det kan du ikke” eller ”Det kan man ikke”. Det motiverer mig til at bevise det modsatte.

I dagens nyhedsbrev går vi et spadestik dybere i Brian Knudsens planer for, hvordan han vil bidrage til at udvikle en med hans ord meget konservativ branche.

Han er tredje generation i familievirksomheden og har allerede haft succes med at opfinde Cardcret; en patenteret og miljøvenlig udsparingsløsning af pap, der minimerer CO2-aftrykket og affaldsmængden i industrien.

Og mens vi venter spændt på endnu flere nyskabelser fra betonvirksomheden i Fårup, inviterer direktøren os ind maskinrummet og deler blandt meget andet den proces, der fører ham fra idé til nytænkende produkt.

Brian Knudsen har altid 5-10 ideer i ærmet, og hans innovationsrejse består af syv trin.

God fornøjelse med læsningen!

Bliv abonnent på Erhvervsliv Randers

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Randers, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivranders.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Brian Knudsen, ejer af familievirksomheden Fårup Betonindustri, har blandt andet udviklet Cardcret, der er en patenteret og miljøvenlig udsparingsløsning af pap. Han nævner syv trin på vejen til vellykket innovation. Foto: Annelene Petersen

Fra CEO til udviklings-direktør: - Ingen skal sige til mig, at noget er umuligt

INNOVATION: Hvad er fascinerende ved innovation i en betonvirksomhed? Hvad er trinnene i din innovationsrejse? Og hvad er nogle af branchens største fremtidige udfordringer?

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som Brian Knudsen fra familievirksomheden Fårup Betonindustri A/S her svarer på.

Han har netop udskiftet CEO-posten med titlen som udviklingsdirektør og bestyrelsesformand for at kunne bruge endnu flere timer på den teknologiske udvikling og innovation, han brænder så meget for.

Jeg har altid fem til ti ideer i ærmet. Ideer kommer oftest ved undren, irritation eller en forundring over den måde, vi gør tingene på i dag. Kan det laves smartere eller på en anden måde?

Brian Knudsen

CO2-belastningen er en af de udfordringer, som beton-branchen kan se frem til at skulle håndtere i de kommende år, slår han fast.

- Vi kan mindske forbruget af beton, men vi kan ikke undvære det. Derfor skal der findes bæredygtige løsninger, som minimerer CO2-forbruget, siger Brian Knudsen.

Hvad er fascinerende ved innovation i en betonvirksomhed?

- At gøre det umulige muligt.

- Det værste, man kan sige til mig, er ”Det kan du ikke” eller ”Det kan man ikke”. Det motiverer mig til at bevise det modsatte.

- Vores branche er meget konservativ, og mange har en indbygget modstand mod forandring.

- Beton er et udskældt materiale i debatten om bæredygtighed. Men det er også verdens næstmest brugte materiale efter vand. Vi kan reducere forbruget, men vi kan ikke undvære det! Derfor skal der findes bæredygtige løsninger, som minimerer CO2-forbruget.

Hvordan har beton-branchen udviklet sig i jeres 60-årige levetid?

- Den overordnet set største forandring har været, at vi er gået fra at være mange små privatejede cementstøberier til industriproduktion i mange meget store virksomheder, der er ejet af multinationale virksomheder.

Hvordan har produktet beton forandret sig?

- Beton som grundmateriale har stort set ikke ændret sig. Det består af cement, sten, sand og vand.

- Men man kan forbedre beton i forhold til forskellige påvirkninger via materialevalget:

For eksempel granit i stedet for sten for at skabe mest mulig frostbestandighed.

Brug af plastificering (kemi), der gør det muligt at lave en meget flydende beton, uden at stenene falder til bunds i formen.

Elementbyggeri med mulighed for præfabrikerede elementer, der kan skabes på fabrikken frem for på byggepladsen.

FuturCem; en ny cementtype, hvor CO2 er reduceret med 30 procent.

Hvad er nogle af branchens største fremtidige udfordringer?

- Den ene er CO2-belastningen, især fra cementproduktionen, og den anden er følelsesfrelste bæredygtighedsfanatikere og politikere, der kun arbejder på følelser og ikke fakta.

- Vi kan ikke undvære beton. Der findes ikke materialer nok i verden til at erstatte det. Derfor kan vi ikke slå det ihjel og skal arbejde på at løse udfordringen, men også have tålmodighed.

- Dette er ubetrådt land. Udvikling tager tid. Nye produkter skal testes, så vi er sikre på, at vi ikke får en ny møgsag.

Hvad er trinnene i din innovationsrejse?

- Jeg har altid fem til ti ideer i ærmet, og jeg bruger meget tid på at vurdere, hvilken idé der vil skabe størst værdi i forhold til arbejdsindsatsen.

Mit udviklingsforløb ser typisk sådan ud:

1) Idéer kommer oftest ved undren, irritation eller en forundring over den måde, vi gør tingene på i dag. Kan det laves smartere eller på en anden måde?

2) Jeg udvælger en enkelt idé, som jeg udelukkende arbejder med. Det er vigtigt ikke at have for mange i luften ad gangen. For så bliver ingen af dem til noget.

3) Findes der teknologi eller produkter i andre brancher, som kan hjælpe, eller bruges på en ny måde?

4) Test, test, test, test, test, test. Hvis ikke man har prøvet, ved man ikke, om det kan bruges.

5) Afhængig af opfindelseshøjde involvering af nuværende brugere. Brugerinvolvering er fornuftigt, men ikke muligt, hvis der er et patent i sigte.

6) Drift. Test i det virkelige liv. Kan det bruges i fuldskala?

7) Optimering, optimering, optimering. Kan opfindelsen forbedres? Oftest kommer der nye ønsker eller muligheder, når det kommer i drift.

Hvordan fik du ideen til og udviklede Cardcret?

- Cardcret er en patenteret og miljøvenlig udsparingsløsning af pap, der minimerer CO2-aftrykket og affaldsmængden i industrien.

- Jeg var irriteret over, at vi ikke kunne genbruge udsparinger og ønskede at minimere udgiften til at bortskaffe dem. Og jeg så en idé i at automatisere en proces, der var manuelt tømrerarbejde. Derfor tænkte jeg i alternative materialer; blandt andet i pap.

- Når jeg fortalte pap-leverandører om mine tanker, var svaret imidlertid, at pap ikke kan tåle vand, og at min idé ikke ville kunne lade sig gøre. Men det motiverede mig, at ingen havde prøvet det før. Så test, test og test var eneste løsning for at finde ud af, om de havde ret. Det havde de ikke!

Ud over at udsparingerne nu genbruges, er der en række lige så vigtige sidegevinster:

• En cirkulær og bæredygtig løsning

•  Et bedre arbejdsmiljø på grund af lav vægt

• Forbedret intern transport, da udsparingerne transporteres flade og samles på brugsstedet

• Optimeret afformningsproces

• Stolthed hos personalet over, at vi er first mover

Hvad er den største hindring for vellykket innovation?

- Modstand fra nuværende brugere a la "vi har noget, der virker, og som er sikkert, hvorfor skal vi så lave om på det?"

- Og økonomien. Det er dyrt at være opfinder. Ikke meget lykkes i første forsøg.

Hvordan vil din arbejdsdag ændre sig som udviklingsdirektør?

- Jeg håber på øget arbejdsglæde og tid til at fordybe mig i ny teknologi.

- Jeg deltager allerede i en erfa-gruppe om innovation inden for prefab af beton og træ. Det er meget inspirerende.

- Desuden har jeg et patent mere, som jeg ikke har haft tid til at produktionsmodne. Der er tale om en meget større opfindelse end Cardcret, og jeg har ventet i to år på at kunne gøre det færdigt.

Hvad håber du for Fårup Betonindustri anno 2033?

- At vi trods vores beskedne størrelse og private ejerskab stadig er en spiller, som branchen tager seriøst og respekterer.

- Og så håber jeg, at vi har sat et væsentligt aftryk på den måde, beton bruges i 2033 og årene fremover.