Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mens andre danske bryggerier lider voldsomt under de stigende el- og energipriser, er Randers Bryghus heldigere stillet. De fik nemlig lavet en fastprisaftale i tide. Her er det administrerende direktør Henriette Jensen og brygmester Jonas Jacobsen, der glæder sig til Øllets Dag 3. september. Foto: Annelene Petersen

Bryghus fejrer Øllets Dag uden energi-hovedpine

Mens de stigende el- og energipriser tager mange virksomhedslederes nattesøvn, er der ingen energi-hovedpine hos Randers Bryghus, der således i ro og mag kan fejre den traditionsrige Øllets Dag lørdag 3. september.

- Vi er så heldige, at vi lavede fastpris på både el og gas, længe inden stigningerne startede. Det gør, at vi nu har det nemmere end mange af vores konkollegaer, der desværre kæmper med meget høje energipriser, fortæller bryghusets administrerende direktør Henriette Jensen til Erhvervsliv Randers.

Klaus Skjødt, topchef i Sparekassen Kronjylland, bekræfter, at dele af erhvervslivet begynder at blive tyngede på energifronten.

- Vi begynder så småt at se, at nogle virksomheder bliver pressede af de generelt stigende priser på ikke mindst el, gas og brændstof, siger Klaus Skjødt.

Uanset hvad er der for alles vedkommende gode grunde til at spare på energien, og derfor deler vi i nærværende nyhedsbrev en række gode fif til, hvordan virksomheder kan skrue ned for energiforbruget.

Involver medarbejderne, når I skal finde veje til at spare på energien, lyder for eksempel et af rådene.

Og ellers er det vel bare om at nyde, hvad der kan nydes. En læskende øl siger ingen jo nej til. Og Øllets Dag vil naturligvis blive fejret i den traditionsrige øl-by Randers.

Blandt andet Skjold Burne, Vinspecialisten og Fru Lunds butik i midtbyen er klar på gaden med spændende smagsprøver. Og på Rådhustorvet kan man møde danske ølentusiaster med smagsprøver fra Randers Bryghus, Syndikatet og Brygshoppen.

Og kan du lide at følge med i Randers' erhvervsliv, så gør som efterhånden hundredvis af Randers-virksomheder: Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Kvalificeret rådgivning om energioptimering er guld værd, og Randers har mange dygtige rådgivere. Her er det for eksempel en del af teamet hos Vognsen Ingeniørfirma: Simon Vognsen (mf), Anders Christensen (tv) og Per Bonde (th). Foto: Annelene Petersen

9 fif til at skrue ned for energien

Kontakt en af byens stærke rådgivere og få hjælp til at få et mere hensigtsmæssigt energiforbrug.

Netop nu kan virksomheder få medfinansieret energiforbedringer via en offentligt finansieret erhvervspulje.

Du får her ni gode råd til at spare på virksomhedens energiforbrug - fra henholdsvis Norlys, Virksomhedsguiden og Energistyrelsen.

Rådene lyder blandt meget andet:

Involver medarbejderne.

Vær opmærksom på elforbruget uden for driftstimerne.

Skab gode, grønne vaner.

Få økonomisk støtte til at skrue ned for jeres energiomkostninger. Det kan blandt andet ske ved at tage de ansatte med på råd, når der skal findes ideer til at spare.

ENERGIBESPARELSER: De fleste virksomheder kan typisk spare rigtig mange penge på energiregningen ved at give el- og varmeforbruget et 360 graders eftersyn.

Og det er bare med at gå i gang med eftersynet lige nu, for det er fortsat muligt at få medfinansieret energiforbedringer fra en Erhvervspulje, der netop er åbnet for sidste gang i år.

Torsten Westh, konsulent hos Erhverv Randers, bekræfter, at puljen fortsat er gangbar og kan søges her 

Den aktuelle puljeåbning vil som resultat af en politisk aftale blive justeret, så den fremadrettet får et bredere klimasigte. Blandt andet bliver der indført et nyt kriterie, der gør, at projekter, der sparer CO2, men ikke energi, også kan få tilskud. Ændringerne træder i kraft i 2023.

En undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at 76 procent af virksomhederne først og fremmest søger tilskud for at spare penge, mens lidt over halvdelen (55 procent) fremhæver en grønnere profil og et bedre image som en primær årsag.

I den aktuelle ansøgningsrunde er der afsat cirka 226 mio. kroner til grøn omstilling i erhvervslivet.

Torsten Westh anbefaler også virksomheder at kigge nærmere på SMV Grøn, der har et meget kort åbningsvindue, fra 12.-16. september.

Her nedenfor er til inspiration ni gode råd om, hvordan virksomheden kan få bedre styr på energiforbruget. Det er henholdsvis Norlys, Virksomhedsguiden og Energistyrelsen, der står bag fiffene.

1. Få overblik over forbruget

Kig på Energirapporten fra dit energiselskab og hold øje med målere, identificer nøgletal, sæt dig et mål og følg op.

Lad en energirådgiver kigge på jeres data. Der er tit og ofte mange penge at spare.

2. Vær obs på forbruget uden for driftstimerne

I rigtig mange virksomheder står store strømslugere og kører på fuld kraft i weekender, aftenener og ferieperioder, hvor der ikke er behov for eksempelvis ventilationsanlæg.

Og hvis I kan lægge strømforbruget i de perioder, hvor strømmen er billigst, er det en økonomisk fordel, lyder det fra Energistyrelsen.

Styrelsen henviser blandt andet til nye tal fra august, der viser, at det i tre ud af fem dage i august var billigst at bruge strøm mellem klokken 13 og 16.

3. Genanvend energien

Det kan næsten altid betale sig at genanvende energien.

Tag sådan noget som vand: Der bruges blandt meget andet store mængder vand til industrielle processer, og potentialet i at genbruge vandet er stort.

4. Få hjælp af en energirådgiver

På egen hånd kan det være vanskeligt at finde ud af hvilke energiforbedringer, der bedst betaler sig og i hvilken rækkefølge, de med fordel kan igangsættes.

Kontakt en energirådgiver og få præcis vejledning!

5. Involver, motiver, og lyt til medarbejderne

Det er dem på gulvet, i kopirummet, ved produktionslinjen og i kantinen, der har fingeren på pulsen, slår Norlys fast.

Tag dem med på råd, for de har helt sikkert forslag til, hvor der kan sættes ind mod energisyndere.

Gør forbruget synligt for medarbejderne, involver dem i målsætningen, og motiver dem til at deltage gennem for eksempel konkurrencer og uddannelse.

6. Hold øje med lovgivningen

Der vedtages ofte ændringer i afgiftsregler og tilskudsordninger, og det kan betale sig at holde øje med dem.

Den aktuelle Erhvervspulje er, som tidligere nævnt i denne artikel, for eksempel fortsat gangbar.

7. Køb "grønt" udstyr

En lav anskaffelsespris er ikke altid det samme som en god forretning.

Hvad enten det er et køleskab til kantinen, boremaskiner eller pc'er, skal der også fokuseres på udgifterne til vedligehold og drift.

I sidste ende kan det billigste sagtens vise sig at være det dyreste.

8. Sæt ambitiøse mål

Når I har fået et overblik over energisyndere og potentielle energibesparelser, er det tid til at sætte jer ambitiøse, men realistiske mål for at mindske energiforbruget.

9. Husk de gode, daglige energivaner

Mange bække små gør en stor å - og sådan er det også med tiltag til at spare på energien: 

  • Sæt bevægelsessensorer på lyset, så det slukker, når der ikke er et behov.
  • Sluk eller sæt timer på energiforbrugende udstyr, så alt fra produktionsmaskiner til kaffemaskiner ikke står tændt uden for arbejdstiden.
  • Luft ud et par gange om dagen og sluk termostatventilerne under udluftningen.
  • Reducér ressourceforbruget - skru for eksempel ned på papirforbruget, der typisk er en af de store kilder til CO2-udledning fra kontorvirksomheder. Print mindre og på begge sider.
  • Brug vandbesparende apparater, for eksempel vandhaner og toiletter med to skyl.
Årets første seks måneder har budt på høj aktivitet, der har givet et solidt halvårsårsregnskab hos Sparekassen Kronjylland. Pressefoto

Solidt halvårsregnskab hos Sparekassen Kronjylland, Randers er nr. 38 på listen over grønne kommuner og fem solcelleparker i sigte

Her kan du læse om begivenheder, regnskaber og profiler fra Randers' erhvervsliv.

Solidt halvårsregnskab hos Sparekassen Kronjylland

- Også i 2022 har vi formået at tiltrække mange nye kunder, ikke mindst erhvervskunder, fortæller Sparekassen Kronjyllands topchef Klaus Skjødt, der netop har offentliggjort et solidt halvårsregnskab. Foto: Poul Christensen

Første halvdel af 2022 har været særdeles lukrativt for Sparekassen Kronjylland med hovedsæde i Randers.

Vækst i udlån, høj aktivitet på særlig boligområdet og renteafdækning på obligationer sikrer et flot halvårsregnskab, som betyder opjustering af forventningerne

- Vores kunder har i stor stil benyttet de stigende renter til at konvertere deres realkreditlån og dermed mindske deres restgæld, fortæller adm. direktør Klaus Skjødt og tilføjer:

- Derudover har tilbagebetalingen af udskudt moms i virksomhederne sammen med en generelt høj investeringslyst hos erhvervskunderne betydet, at lånebehovet er steget. Endelig har vi også i 2022 formået at tiltrække mange nye kunder, ikke mindst erhvervskunder.

Udlånet er det seneste år vokset med 19 procent, og det er en væsentlig årsag til, at Sparekassen Kronjylland har en pæn stigning i den grundlæggende indtjening. Før skat er resultatet på 257 millioner kroner mod 266 millioner kroner i 2021.

- Nedskrivningerne er fortsat lave, men vi begynder så småt at se, at nogle virksomheder bliver pressede af de generelt stigende priser på ikke mindst el, gas og brændstof. Det ændrer dog ikke på, at langt de fleste af både vores erhvervs- og privatkunder har en stærk økonomi trods høj inflation og stigende renter, lyder det med håb i stemmen fra Klaus Skjødt.

Randers er nr. 38 på listen over grønne kommuner

Naturen i Randers er smuk, og endnu flere grønne, kommunale initiativer vil angiveligt kunne få Randers højere op på Dansk Industris liste over grønne kommuner. Foto: Jesper Rais

I Dansk Industris årlige undersøgelse af kommunernes grønne udvikling er Randers nummer 38.

Over 7.900 virksomheder fra hele landet er blevet spurgt om deres tilfredshed med kommunens indsats for den grønne udvikling, og der er åbenbart plads til forbedring i Randers.

Helt i top på listen står Skive, efterfulgt af Odder, Herning, Silkeborg og Frederikshavn. Og disse grønne jyske frontløbere får rosende ord med på vejen af Anne Højer Simonsen, chef for DI Klima, Grøn Omstilling og Energi.

- Der er en perlerække af jyske kommuner, der virkelig har taget den grønne udvikling til sig. Dels har de et godt samarbejde med virksomhederne om den grønne udvikling. Dels har kommunerne taget nogle konkrete grønne initiativer rettet mod kommunens egen drift. Og det gør en stor forskel i årets opgørelse, siger Anne Højer Simonsen.

Opgørelsen er baseret på syv parametre. Fire statistiske og tre spørgsmål til virksomhederne, der handler om grønne indkøb, initiativer fra kommunen, der understøtter virksomhedernes mulighed for at udvikle sig grønt og kommunens fokus på at fremme bæredygtig transport.

Statistikken måler på energimærkningen af kommunale bygninger, genanvendelse af affald og andelen af grønne biler i den kommunale bilflåde.

Fem solcelleparker i sigte

En solcellepark i Dalbyneder er på tegnebrættet og er blevet indstillet til videre behandling i Randers' byråd. Annelene Petersen

Erhvervs- og planudvalget i Randers Kommune har netop udpeget fem områder, hvor der kan arbejdes videre med planer om at etablere solcelleparker.

Nu er det op til byrådet at tage endelig stilling til, om energiprojekterne skal have grønt lys.

De indstillede projekter er placeret i Overgård Vindmøllepark, Sødringholm Skov, Dalbyneder og Trikelhøj ved Purhus.

Og hvis byrådet godkender udvalgets indstilling, skal der være fordebatter, og når det gælder projekterne ved Overgård og Purhus bliver der tale om egentlige borgermøder.

Forvaltningen har i 2021 og 2022 i alt modtaget 11 ansøgninger om såkaldte vedvarende energianlæg, og indtil videre er der vendt tommelfingeren nedad til en enkelt af dem. Det var en ansøgning, der omhandlede en solcellepark ved Rejstrup.