Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Husk de analoge pauser, lyder det blandt meget andet fra Imran Rashid, der er speciallæge i almen medicin og forfatter til bestselleren Sluk. Pressefoto

Hold en go' skærmfri jul - og undgå usund stress

En god og glædelig jul skal lyde fra mig til dig, kære læser.

Og vil du gøre, som mange andre ledere og virksomhedsejere gjorde i sommerferien, vil du også i juleferien lukke og slukke for skærmene?

Det er ganske enkelt god tone og god fornuft ind imellem at holde pauser fra det digitale bombardement. Det mindsker stress-niveauet med analoge sysler, og selv som journalist på et digitalt nyhedsbrev har jeg erfaret, at det er sundt for hjernen i perioder at skrue lidt ned for skærmtiden.

I bestselleren Sluk forklarer Imran Rashid, der er speciallæge i almen medicin og forfatter, at den digitale teknologi er som et tveægget sværd. På den ene side er den uundværlig og gavnlig. Men på den anden side kan den konstante og det impulsive forbrug af teknologien føre til både søvnforstyrrelser, øget stressniveau og lavere livskvalitet.

Tankevækkende? Ja, det synes vi her på redaktionen, og derfor bringer vi i nærværende nyhedsbrev da også inspiration fra billedkunster Pia Lajer, der har udviklet Magisk Tegning-metoden, og under synonymet Tegnefeen giver gode fif til, hvordan du kan få mere ro på krop og sjæl ved at tegne løs.

9 ud af 10 voksne er overbeviste om, at de ikke kan tegne, men det er noget sludder, mener Tegnefeen fra Randers.

- Jeg kan lære ALLE at tegne på fem minutter, siger hun og advarer samtidig om, at tegning både kan medføre alvorlig skade på indgroede vaner og tænkning.

God fornøjelse - og rigtig glædelig jul

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
- Når du tegner, bliver du glad og får dæmpet dit stressniveau, er Tegnefeen Pia Lajers erfaring. Pressefoto

Tegnefeen: Alle kan lære at tegne

KREATIVITET: Har du de seneste måneder været oppe i det røde felt med kriseledelse og enorme to-do-bunker?

Har I som familie hoppet rastløst fra den ene aktivitet til den anden og været alt for klistret til skærmene?

Hvis ja, så overvej at supplere julemiddage og julefrokoster med Magisk Tegning.

Sådan lyder en velment opfordring fra billedkunstner Pia Lajer, der kalder sig Tegnefeen og har udviklet en tegnemetode i samarbejde med pædagoger og lærere.

- Det er en tegnemetode, hvis positive effekt på børns, særligt drengenes, koncentration og indlæring har forbløffet både lærere og pædagoger, fortæller hun og tilføjer:

- Jeg underviser både børn og i stigende grad voksne. Ni ud af ti voksne hævder, de ikke kan tegne, og det gør jeg alt for at modbevise. Min erfaring er, at ALLE kan lære at tegne på fem minutter!

Vi har som nation brug for at få langt bedre styr på daglige mentale pauser. En simpel gåtur med hunden, en løbetur, et langt bad, skønlitterær godnatlæsning eller en togtur, hvor vi bare sidder og kigger ud ad vinduet, er ofte nok.

Imran Rashid - speciallæge i almen medicin og forfatter til bestselleren Sluk

For både voksne og børn er det ganske enkelt særdeles givende at tegne løs, slår Tegnefeen fast.

- Jeg må dog advare om, at tegning både kan medføre alvorlig skade på indgroede vaner og tænkning. Overdrevet brug skaber afhængighed og øget kreativitet, siger Pia Lajer, der på sit website kan fortælle, at også den anerkendte hjerneforsker Ann E. Knudsen anbefaler Magisk Tegning-metoden til indskolingen.

- Metoden fremmer, særligt drenges, evner til at lære sprog og matematik, vurderer hjerneforskeren.

Pia Lajer har udgivet en e-bog om Magisk Tegning, der gratis kan downloades fra hendes website, og her nedenfor kan du til inspiration læse tre af hendes fif til at begynde at tegne løs.

1. Alle kan tegne – også dig

- Det er naturligt og intuitivt for børn at tegne løs, men på et tidspunkt blive mange selvkritiske og holder op.

- Derfor påstår ni ud af ti voksne, at de ikke kan tegne. Men det er noget sludder.

- Så start tegneriet med at tage livtag med dine overbevisninger. Prøv noget nyt, og selvfølgelig kan du tegne. Det kan alle.

- Og det er synd og skam, at vi ikke tegner mere. Det dæmper stressniveauet, udvikler kreativiteten – og er en fantastisk aktivitet, der både kan udføres alene eller sammen med familien.

2. Brug Tegnefeens form-alfabet

En streg, en bue og en cirkel. Disse tre tegn er Tegnefeens form-alfabet.

Nedfæld dem på papir. For når du kan tegne de tre tegn, så kan du tegne alt.

- Det er ligesom at bygge med legoklodser. Tegnene skal blot sættes sammen på forskellige måder, alt efter hvad du ønsker at tegne. Alt afhængigt af hvordan du vender tegnene, kan du tegne for eksempel både ansigtsudtryk og dyr.

3. Øvelse gør mester

- Bliv ved med at tegne løs, og vil du være endnu bedre, end du er nu, så fortsæt.

- Som med andre håndværk og kreative og kunstneriske sysler skal der bruges tid, hvis du vil være endnu bedre.

- Alle kan få noget ud af at tegne, men vil du være skarpere, så tegn, tegn og tegn. Øvelse gør mester.

Regionshospitalet får grønt lys til byggeplaner, Dan Dryer bygger nyt domicil, 39 gazeller i Randers og Café Kræs konkurs efter 15 år

Her kan du læse nyheder om begivenheder, profiler og regnskaber, der har betydning for det randrusianske erhvervsliv.

Regionshospitalet får grønt lys til byggeplaner

Hospitalsdirektør Jonas Dahl har netop fået godkendt næste etape i byggeplanerne, der skal sikre, at Regionshospitalet Randers forbliver tidssvarende. Foto: Annelene Petersen

Regionshospitalet Randers kan nu gå i gang med at projektere næste etape af hospitalets om- og tilbygning.

Onsdag 23. november fik vores lokale sygehus nemlig grønt lys af regionsrådet til at tage hul på projekteringen af Etape 3C i den såkaldte generalplan for om- og tilbygning af hospitalet, fortæller en pressemeddelelse.

Etape 3C indeholder nedrivning af eksisterende bygninger samt en ny bygning bestående af en ny operationsgang, intensiv, opvågning, neonatal, fødeafdeling og to sengeafsnit.

Nybyggeriet erstatter to eksisterende bygninger, der i dag rummer blandt andet Dialysen og Børn og Unge Dagklinik.

Sideløbende med projekteringen vil hospitalet udarbejde en udbudsstrategi og udbudsmaterialet til næste fase. Projektet vil blive udbudt i totalrådgivning og hovedentreprise.

Dan Dryer bygger nyt domicil

Dan Dryers nye domicil bliver 2500 kvadratmeter i grundplan. Illustration: Dan Dryer.

Dan Dryer A/S, der i 40 år har haft hovedkontor på Alsikevej i det nordlige  Randers, præsenterer sine planer for et spritnyt domicil på Tåsingevej i den sydlige del af Randers.

Arkitektarbejdet på det nye domicil kommer Randers Arkitekten til at stå for, mens hovedentreprenøren bliver Hinnerup-baserede HPH Totalbyg, fortæller administrerende direktør for Dan Dryer, Susanne Friis Eden, til Randers Amtsavis.

- Vi har været glade for at bo på Alsikevej, men det har ikke været muligt at udvide vores nuværende lokaler yderligere, siger hun, der sammen med sin mand Vagn Eden overtog Dan Dryer fra grundlægger Niels Saaby Jørgensen i 2018.

På nuværende tidspunkt har den ikoniske håndtørrer-virksomhed, der har en solid eksport, cirka 1300-1400 kvadratmeter at gøre med, men kan se frem til et nyt domicil, der bliver 2500 kvadratmeter i grundplan.

39 gazeller i Randers

39 virksomheder i Randers har fundet en vej til vækst, viser en ny opgørelse over danske gazellevirksomheder. Her er det Den Blå Bro, der er et af Randers' mange vartegn. Foto: Benny Kristiansen

Dagbladet Børsen har netop offentliggjort den årlige gazelleliste, og 39 af dem ligger i Randers, oplyser Torsten Westh, erhvervskonsulent hos Business Randers.

Gazellerne er de hurtigst voksende danske virksomheder, og i 2022 er i alt 2651 virksomheder landet over blevet tildelt prisen som gazelle.

I 2016 var 30 gazeller i Randers, i 2018 var tallet 42, i 2020 kunne 25 kalde sig gazellevirksomhed, og som før nævnt var antallet 39 i 2022.

- Gazellevirksomhederne er i høj grad med til at skabe vækst, jobs og optimisme – derfor er det vigtigt at følge med i udviklingen af denne type virksomheder, argumenterer Torsten Westh, der også glæder sig over, at de randrusianske gazeller dækker en bred vifte af brancher.

Café Kræs konkurs efter 15 år

Café Kræs - en af de mest populære caféer i Randers Midtby - er gået konurs. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Café Kræs lukker og slukker, fortæller ejer Majken Usen Nielsen i et opslag på Facebook.

Hun er af retten blevet erklæret personlig konkurs og må derfor lukke med øjeblikkelig virkning.

Det er 15 år siden, hun grundlagde caféen på Kirketorvet.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du Erhvervsliv-redaktionens bedste anbefalinger fra vores seneste nyhedsbreve.

Digitale chikane og grænseoverskridende adfærd er ikke et ukendt fænomen på Linkedin. Det fortæller fire kvinder til Erhvervsliv Aarhus. Du kan læse mere om Sarah Jarsbo, Ane Stürup, Mette Elbert og Greete Eluris oplevelser på, hvad de troede var en professionel platform her.

Mange virksomheder kæmper med manglen på arbejdskraft, og derfor handler det blandt andet om at holde på de medarbejdere, der allerede er ombord - også de mere erfarne af slagsen. Det ved de hos transportfirmaet Bach & Pedersen Fragt i Randers, der deler deres bedste råd til af fastholde seniorer i jobbet i samarbejde med videnhuset Cabi, der hører under Beskæftigelsesministeriet.

Startup-virksomheden Humaid fra Odense arbejder også for at udvide arbejdsudbuddet. Det sker ved hjælp af et værktøj, som skal nedbryde sprogbarrierer på arbejdspladsen mellem døve og hørende ved hurtigt at oversætte talesprog til tegnsprog og omvendt.

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi står de overfor en større rekrutteringsopgave. Skaf 100 flere ingeniører i Syddanmark på kontorerne i Vejle og Esbjerg, lyder opgaven for den nye regionsdirektør Ane Leth. Hvordan hun vil lykkes med det, kan du læse mere om her.

Bløde værdier er vigtige for den moderne leder anno 2023. Det mener Daniel Skovsbo Erichsen, der er direktør for marked og udvikling i Netselskabet N1. For at blive bedre til at kende sine egne reaktionsmønstre får han hjælp af psykoterapeuten Lotte Skouboe, som han i første omgang opsøgte efter en skilsmisse, men som direktøren i dag også drager fordel af i professionel sammenhæng.