Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Danish Coffee, der har "kaffenørden" Lars Bendix som medejer, er med på Erhvervsliv Randers' nyeste udgave af greenpower-listen, der fremhæver virksomheder med lysende grønne initiativer. Foto: Annelene Petersen

Hvem er med på greenpower-liste nummer 2?

I juni bragte redaktionen en liste med fem af de greenpower-virksomheder, der skal trække vores by ind i fremtiden, og som gør Randers til en spændende og progressiv by at bo i.

De første fem virksomheder på listen var Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy.

Alle fem rager positivt op med initiativer til at udvikle bæredygtige processer, løsninger og produkter. Alle inspirerer både lokalt og udenfor bygrænsen.

Og allerede nu er der basis for at bringe anden udgave af vores lokale greenpower-liste.

Navnene på liste nummer 2 er Randers Arkitekten, Danish Coffee, Wallpipe, Korsmedergaard og El Recycling, og dem kan du lære nærmere at kende i dette nyhedsbrev.

Ønsker du også fremover at følge med i Randers' erhvervsliv, og er du endnu ikke abonnent, så er du velkommen til at gøre som hundredvis af Randers-virksomheder: Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Moderne forbrugere ønsker et godt, varieret udvalg af økologiske grøntsager, og dem kan du købe hos Korsmedergaard i Tånum. Her er det den nye ejer Claus Østergaard. Foto: Annelene Petersen

Greenpower-listen: 5 lysende grønne initiativer fra Randers

Randers Arkitekten, Danish Coffee, Wallpipe, Korsmedergaard og El Recycling.

Disse fem virksomheder med hovedsæde i Randers er med på den anden udgave af Erhvervsliv Randers' greenpower-liste.

Listen, der bringes med jævne mellemrum, fremhæver lokale virksomheder med lysende grønne initiativer og produkter.

På første take af listen var det Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy, der blev fremhævet, og har du indspark til andre Randers-virksomheder med greenpower, så tøv ikke med at kontakte journalist Trine Wiese.

Trine træffer du på triwi@erhvervslivranders.dk eller mobil 2119 2886.

Se hvilke fem miljøambitiøse og bæredygtige virksomheder, der er med på anden udgave af Erhvervsliv Randers' greenpowerliste. De fem udvalgte firmaer gør sig bemærket med grønne kvalitetsprodukter, der appellerer til den private forbruger.

VERDENSMÅL: Redaktionen bag Erhvervsliv Randers udarbejder med jævne mellemrum en såkaldt greenpower-liste.

Listen sætter spot på virksomheder med hovedsæde i Randers, der rager positivt op ved at have taget og udviklet "grønne" initiativer.

den første udgave af listen var Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy.

Og på den næste udgave af listen, som vi bringer her, er endnu fem klimavenlige og bæredygtige virksomheder.

Denne gang er det firmaer med produkter, der retter sig mod den private forbruger. Rækkefølgen i nummer to udgave af greenpower-listen er vilkårlig, og på den finder du virksomhederne Randers Arkitekten, Danish Coffee, Wallpipe, Korsmedergaard og El Recycling.

Lær byens grønne fyrtårne nærmere at kende, lad dig inspirere, og har du indspark til andre Randers-virksomheder med greenpower, så tøv ikke med at kontakte journalist Trine Wiese på triwi@erhvervslivranders.dk eller mobil 2119 2886.

1.Danish Coffee

Kaffe-iværksætter Lars Bendix er Randers’ mest erfarne kaffe-iværksætter. Han ejer efterhånden hele 13 patenter. Foto: Annelene Petersen

Kaffefirmaet Farm Mountain, der blev grundlagt af Lars Bendix i 2006, fusionerede i 2014 med kaffeagenterne.dk ved Thomas Remmer under navnet Danish Coffee and Tea ApS.

Udover Thomas Remmer og Lars Bendix har firmaet kun én anden fuldtidsansat, og det er salgschefen. Resten af medarbejderne er fleksjobbere.

Firmaets tre brands er Kaffeagenterne, Farm Mountain og Iced espresso. Sidstnævnte er en iskaffe med færdigblandede espressoshots i et hav af spændende smage.

I 2020 var næsten halvdelen af den kaffe, der sælges via kaffeagenterne.dk, uristede, grønne bønner.

Virksomhedens overskud blev mere end fordoblet i regnskabsåret 2020/21; fra 355.000 til 848.147 kroner før skat.

Hovedsædet er på Mysundevej, hvor risteriet også ligger.

FN’s 17 Verdensmål er indarbejdet i forretningsmodellen. Blandt meget andet får de afrikanske kaffebønder en ordentlig pris for de modne og saftige kaffebønner fra Mount Elgons bjergsider i Uganda - Bududa, Sironko og Kapchorwa - Kenya og Malawi.

Virksomheden har altid været drevet af at skabe rigtig god, velsmagende kaffe, at dele viden og hjælpe de farmere, der samarbejdes med til en bedre hverdag.

Du kan læse mere om Lars Bendix her.

2. Wallpipe

Lisbeth Grove, indehaver af Wallpipe, der blandt andet laver lamper ud af udtjente vandrør. Pressefoto

Wallpipe blev startet i 2018 af Lisbeth Grove Mikkelsen, og virksomheden har siden begyndelsen sat en markant dagsorden, både når det gælder genanvendelse, bæredygtighed og indsatsen for at gøre trinnet ind til arbejdsmarkedet lavere for udsatte medarbejdere.

De 14 ansatte arbejder primært på firmaadressen i et metal- og jern-, et tekstil/læder- og et træværksted.

Ambitionen er, at B2C og B2B skal fylde lige meget af omsætningen.

Wallpipe ejes af Lisbeth Grove Mikkelsen (55 procent) og investor Christian Arnstedt (45 procent) og fik et særdeles godt markedsføringsskub, da virksomhedens idé blev præsenteret i DR-programmet Løvens Hule, og Christian Arnstedt straks så et stort potentiale og investerede.

Erhvervsliv Randers har tidligere været forbi Lisbeth Grove Mikkelsen og Wallpipe. Det kan du læse her.

3. Randers Arkitekten

Brian Andersen, manden i spidsen for Randers Arkitekten, har også fået støttemidler til grøn forskning fra SMV:Grøn - det EU-finansierede støtteprogram for danske små og mellemstore virksomheder. Foto: Morten Degn

Er det Randers Arkitekten, der står bag dit hus og byggeri, har du sikkerhed for, at der er indtænkt miljøvenlige og bæredygtige principper i projektet. 

Firmaet, der blev etableret i 2011, og nu har domicil i Chr. Rasmussen-bygningen i Randers’ midtby, kunne i juli markere en milepæl.

Det skete, da sag nummer 1000 blev oprettet.

I alle årene har samtlige byggeprojekter haft en bæredygtig profil. Alle arkitekter har en Masterclass i Verdensmål og bæredygtighed. Og alle kan arbejde med Svanemærket, der er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer.

Brian Andersen, ejer og administrerende direktør, er uddannet tømrer, dernæst bygningskonstruktør og siden arkitekt.

Med ham som topchef vandt arkitektfirmaet i 2021 Randers Kommunes Erhvervspris for blandt andet målrettet at inddrage FN’s 17 Verdensmål i sine projekter.

4. Økologi på Korsmedergaard

Claus Østergaard er den nye mand i spidsen for Korsmedergaard, der er et økologisk landbrug i Tånum med en gårdbutik, der både sælger sprøde økologiske grøntsager og æg. Sammen med sin hustru Anja købte han gården i 2021. Foto: Annelene Petersen

16 milliarder kroner. Så meget steg salget af økologiske fødevarer i danske supermarkeder til i 2020.

Stigningen var på 14 procent, og detailkoncernen Coop har erklæret, at den ser det som absolut realistisk at nå det mål, som vil svare til, at 22 procent af vores totale fødevaresalg er økologisk i 2025.

Og hvor har vi så en dygtig leverandør af økologi i Randers? Ja, det har vi hos Korsmedergaard i Tånum.

Det var ægteparret Anja og Claus Østergaard Gravesen, der sidste år underskrev skødet på Korsmedergaard, hvor der er et økologisk landbrug og en omfattende økologisk ægproduktion med 13.000 høns.

Ægteparret overtog gården fra Svend Erik Hjuler Rasmussen, der blev kåret som årets økolog i 2017. 

I 1996 købte han derfor Korsmedergaard, hvor han siden da har drevet et økologisk landbrug - de seneste år med æg, frugt og grøntsager.

På det tidspunkt havde han selv drevet et konventionelt landbrug - med brug af sprøjtemidler - i næsten 40 år.

- Jeg lovede mig selv, at jeg ville bruge de næste 40 år på at råde bod på mine fire årtier som konventionel landmand, lød det, da Økologisk Landsforbund kårede ham som Årets Økolog.

5. El Recycling

- Vi har netop indgået en lovende samarbejdsaftale med landsdækkende Elretur, og med den aftale i hånden er der basis for en endnu større produktion og endnu flere arbejdspladser, siger Michael Hessellund, medejer af El Recycling. Pressefoto

El Recycling blev stiftet i 2018 af de nuværende medejere Michael Hessellund (CEO) og Casper Roensbech og etablerede sig i Randers for et års tid siden.

Virksomheden er specialiseret i bæredygtig genbrug af elektronik. Firmaet opkøber brugt IT fra større virksomheder for herefter at renovere, opgradere og rengøre enhederne og siden sælge dem igen.

Virksomheden, der har fem fuldtidsmedarbejdere og ni på deltid, har netop indgået en samarbejdsaftale med nonprofit-organisationen Elretur, der sørger for en ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af elektronikaffald og batteriaffald på vegne af mere end 850 medlemmer.

Med den aftale i hus håber Michael Hessellund nu på, at der kommer en endnu større produktion og et ditto salg.

Læs mere om virksomheden her.

Er du vild med veteranbiler, så følg med hos Campen Auktioner, der snart har 50 af slagsen under hammeren. Pressefoto

Byd på en veteranbil, Sekura Cabins har fuld ordrebog frem til 2024, og ejendomsmægler udvider i Randers Syd

Her kan du læse nyheder om og fra det randrusianske erhvervsliv.

Byd på en veteranbil hos Campen Auktioner

En unik samling af veteranbiler kommer 30. august under hammeren hos Campen Auktioner. Foto: Johnny Pedersen

Der findes ikke den vare, som Campen Auktioner A/S ikke sælger på sine utallige auktioner, der både foregår online og fysisk.

Og snart er det en unik og spændende samling veteranbiler, der kommer under hammeren.

Ejeren Finn Campen holdt sin første auktion i februar 2010. Virksomheden er fortsat i fuld vigør, og sidst på måneden er det en auktion med en samling på over 50 veteranbiler, der forventes at tiltrække bilentusiaster fra nær og fjern.

- Bilerne er fra 50´erne og 60´erne. Jeg forventer, at de tilsammen vil få hammerslag på omkring syv millioner kroner, oplyser Finn Campen.

På forhånd er det vanskeligt at spå om hvilke biler, der går til de højeste priser, men et godt bud er en Cadillac Eldorado Brougham, der tilbage i 1958 var Amerikas dyreste og mest avancerede bil.

Sekura Cabins har fuld ordrebog frem til 2024

Sekura Cabins på Metervej kan glæde sig over, at ordrebogen er fuld de næste par år. Foto: Annelene Petersen

- Vores ordrebog er fyldt op frem til 2024. Og nu hvor vi har repareret vores økonomiske resultater, vil vi fokusere mere på nye yderligere forretningsmuligheder. Vi ser endda behovet for at udvide fabriksbygningen i de kommende år, så der kan produceres kabiner til flere nye kunder.

Sådan sagde Sekura Cabins topchef Michiel Som forleden til Randers Amtsavis.

Den administrerende direktør overtog i det tidlige forår jobbet efter Carsten Tønnes, og dermed er det også ham, der må forklare årsagerne til, at Sekura Cabins i regnskabet for 2021 har præsteret et underskud på godt 5,8 millioner kroner før skat.

- Selvom det nævnte underskud er en skuffende realitet, så kommer det ikke som nogen overraskelse for os, konstaterer hollandske Michiel Som i en mail til avisen.

Af regnskabet fremgår det, at årsresultatet for 2021 både er påvirket negativt af stigende råvarepriser og faldende effektivitet i kølvandet på flytningen til Metervej, der har betydet implementering af nye Lean-inspirerede arbejdsgange.

Michiel Som ser ifølge avisen lyst på fremtiden og forventer, at virksomhedens ydeevne for sidste halvår af 2022 vil være på normalt niveau igen, og at årsregnskabet for 2022 vil bære positivt præg af en række nødvendige prisjusteringer, der er foretaget overfor kunderne.

Ejendomsmægler udvider i Randers Syd

Indehaverne af Nybolig Bjørn & Ankersen er Christian Bjørn (tv) og fra højre Thomas Ankersen, Mikkel Johnsen og Rasmus Moeskær. Pressefoto ved Jakob Lerche

Randers' utallige ejendomsmæglere står især for tiden på nakken af hinanden for at få mulighed for at sælge huse og ejendomme i Randers, og initiativer til at øge synligheden er der mange af.

Tag Nybolig Bjørn & Ankersen, der snart åbner en ny afdeling i en kommende, ny rødstensbygning på Århusvej i Randers Syd.

- Vi prøver hele tiden at få flere kunder og lave flere handler, og en beliggenhed på Århusvej er superfin, da det er et sted med meget synlighed for de mange daglige brugere af vejen, siger mæglerens medejer Christian Bjørn til Randers Amtsavis.

Rødstensbygningen i to etager, der bliver nabo til Circle K-tankstationen, skal huse Sparekassen Djursland, og Nybolig Bjørn & Ankersen, der rykker ind omkring 1. marts næste år.