Greenpower-listen: 5 lysende grønne initiativer fra Randers
Randers Arkitekten, Danish Coffee, Wallpipe, Korsmedergaard og El Recycling.
Disse fem virksomheder med hovedsæde i Randers er med på den anden udgave af Erhvervsliv Randers' greenpower-liste.
Listen, der bringes med jævne mellemrum, fremhæver lokale virksomheder med lysende grønne initiativer og produkter.
På første take af listen var det Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy, der blev fremhævet, og har du indspark til andre Randers-virksomheder med greenpower, så tøv ikke med at kontakte journalist Trine Wiese.
Trine træffer du på triwi@erhvervslivranders.dk eller mobil 2119 2886.
VERDENSMÅL: Redaktionen bag Erhvervsliv Randers udarbejder med jævne mellemrum en såkaldt greenpower-liste.
Listen sætter spot på virksomheder med hovedsæde i Randers, der rager positivt op ved at have taget og udviklet "grønne" initiativer.
På den første udgave af listen var Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy.
Og på den næste udgave af listen, som vi bringer her, er endnu fem klimavenlige og bæredygtige virksomheder.
Denne gang er det firmaer med produkter, der retter sig mod den private forbruger. Rækkefølgen i nummer to udgave af greenpower-listen er vilkårlig, og på den finder du virksomhederne Randers Arkitekten, Danish Coffee, Wallpipe, Korsmedergaard og El Recycling.
Lær byens grønne fyrtårne nærmere at kende, lad dig inspirere, og har du indspark til andre Randers-virksomheder med greenpower, så tøv ikke med at kontakte journalist Trine Wiese på triwi@erhvervslivranders.dk eller mobil 2119 2886.
1.Danish Coffee
Kaffefirmaet Farm Mountain, der blev grundlagt af Lars Bendix i 2006, fusionerede i 2014 med kaffeagenterne.dk ved Thomas Remmer under navnet Danish Coffee and Tea ApS.
Udover Thomas Remmer og Lars Bendix har firmaet kun én anden fuldtidsansat, og det er salgschefen. Resten af medarbejderne er fleksjobbere.
Firmaets tre brands er Kaffeagenterne, Farm Mountain og Iced espresso. Sidstnævnte er en iskaffe med færdigblandede espressoshots i et hav af spændende smage.
I 2020 var næsten halvdelen af den kaffe, der sælges via kaffeagenterne.dk, uristede, grønne bønner.
Virksomhedens overskud blev mere end fordoblet i regnskabsåret 2020/21; fra 355.000 til 848.147 kroner før skat.
Hovedsædet er på Mysundevej, hvor risteriet også ligger.
FN’s 17 Verdensmål er indarbejdet i forretningsmodellen. Blandt meget andet får de afrikanske kaffebønder en ordentlig pris for de modne og saftige kaffebønner fra Mount Elgons bjergsider i Uganda - Bududa, Sironko og Kapchorwa - Kenya og Malawi.
Virksomheden har altid været drevet af at skabe rigtig god, velsmagende kaffe, at dele viden og hjælpe de farmere, der samarbejdes med til en bedre hverdag.
Du kan læse mere om Lars Bendix her.
2. Wallpipe
Wallpipe blev startet i 2018 af Lisbeth Grove Mikkelsen, og virksomheden har siden begyndelsen sat en markant dagsorden, både når det gælder genanvendelse, bæredygtighed og indsatsen for at gøre trinnet ind til arbejdsmarkedet lavere for udsatte medarbejdere.
De 14 ansatte arbejder primært på firmaadressen i et metal- og jern-, et tekstil/læder- og et træværksted.
Ambitionen er, at B2C og B2B skal fylde lige meget af omsætningen.
Wallpipe ejes af Lisbeth Grove Mikkelsen (55 procent) og investor Christian Arnstedt (45 procent) og fik et særdeles godt markedsføringsskub, da virksomhedens idé blev præsenteret i DR-programmet Løvens Hule, og Christian Arnstedt straks så et stort potentiale og investerede.
Erhvervsliv Randers har tidligere været forbi Lisbeth Grove Mikkelsen og Wallpipe. Det kan du læse her.
3. Randers Arkitekten
Er det Randers Arkitekten, der står bag dit hus og byggeri, har du sikkerhed for, at der er indtænkt miljøvenlige og bæredygtige principper i projektet.
Firmaet, der blev etableret i 2011, og nu har domicil i Chr. Rasmussen-bygningen i Randers’ midtby, kunne i juli markere en milepæl.
Det skete, da sag nummer 1000 blev oprettet.
I alle årene har samtlige byggeprojekter haft en bæredygtig profil. Alle arkitekter har en Masterclass i Verdensmål og bæredygtighed. Og alle kan arbejde med Svanemærket, der er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer.
Brian Andersen, ejer og administrerende direktør, er uddannet tømrer, dernæst bygningskonstruktør og siden arkitekt.
Med ham som topchef vandt arkitektfirmaet i 2021 Randers Kommunes Erhvervspris for blandt andet målrettet at inddrage FN’s 17 Verdensmål i sine projekter.
4. Økologi på Korsmedergaard
16 milliarder kroner. Så meget steg salget af økologiske fødevarer i danske supermarkeder til i 2020.
Stigningen var på 14 procent, og detailkoncernen Coop har erklæret, at den ser det som absolut realistisk at nå det mål, som vil svare til, at 22 procent af vores totale fødevaresalg er økologisk i 2025.
Og hvor har vi så en dygtig leverandør af økologi i Randers? Ja, det har vi hos Korsmedergaard i Tånum.
Det var ægteparret Anja og Claus Østergaard Gravesen, der sidste år underskrev skødet på Korsmedergaard, hvor der er et økologisk landbrug og en omfattende økologisk ægproduktion med 13.000 høns.
Ægteparret overtog gården fra Svend Erik Hjuler Rasmussen, der blev kåret som årets økolog i 2017.
I 1996 købte han derfor Korsmedergaard, hvor han siden da har drevet et økologisk landbrug - de seneste år med æg, frugt og grøntsager.
På det tidspunkt havde han selv drevet et konventionelt landbrug - med brug af sprøjtemidler - i næsten 40 år.
- Jeg lovede mig selv, at jeg ville bruge de næste 40 år på at råde bod på mine fire årtier som konventionel landmand, lød det, da Økologisk Landsforbund kårede ham som Årets Økolog.
5. El Recycling
El Recycling blev stiftet i 2018 af de nuværende medejere Michael Hessellund (CEO) og Casper Roensbech og etablerede sig i Randers for et års tid siden.
Virksomheden er specialiseret i bæredygtig genbrug af elektronik. Firmaet opkøber brugt IT fra større virksomheder for herefter at renovere, opgradere og rengøre enhederne og siden sælge dem igen.
Virksomheden, der har fem fuldtidsmedarbejdere og ni på deltid, har netop indgået en samarbejdsaftale med nonprofit-organisationen Elretur, der sørger for en ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af elektronikaffald og batteriaffald på vegne af mere end 850 medlemmer.
Med den aftale i hus håber Michael Hessellund nu på, at der kommer en endnu større produktion og et ditto salg.
Læs mere om virksomheden her.