Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Dokupartners faste stab på kontoret i Randers FC Businesspark består i 2022 af salgschef Michael Jørgensen (tv) samt medejerne Carsten Dahl og Søren Bundgaard (th). Pressefoto

Sådan har Dokupartner skabt en solid business

- Yes, for dælen da! Sådan!

Både humør og stemmer var i den høje ende, dengang Søren Bundgaard og Carsten Dahl startede Dokupartner ApS tilbage i 2014.

Når en ordre på en kopimaskine kom i hus, lød sejrsråb.

Og jeg ved, at det ikke er noget, nogen finder på, for dengang havde jeg og min daværende partner Annemarie Winther kontor lige ved siden af dem.

Det var også i disse første år med Dokupartner, at hverken Søren eller Carsten vidste, om deres strategi ville holde vand.

De ville slå sig op på at være "the good guy" i kopimaskinebranchen.

Men ville der være interesse for deres bud på nye transparente købs- og leasingaftaler?

Ville det være attraktivt at handle med denne nye sælger af kopimaskiner?

Ja, viste svaret sig at være.

Knap 1000 kunder har de indtil videre opnået. Flere slags maskiner er kommet på hylderne. Selv kaffemaskiner kan man købe, og væksten har nok været rolig, men af den solide slags.

Naturligvis har der også være skæverter undervejs, som de fortæller i nærværende nyhedsbrev. Tag den webshop, de etablerede, og hvor det viste sig, at kunderne faktisk foretrækker at tale direkte med Søren, Carsten eller salgschefen Michael, når der skal købes ind.

Tillidsfulde, personlige samtaler er altid værdifulde, og i nyhedsbrevet får du også nyheden om, at gode argumenter betyder, at Randers nu alligevel er kommet med på listen over kommuner, der kan få del i de såkaldte LAG-midler til projekter i landområderne.

Mindst fem høringssvar har overbevist indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek om, at en oprindelig beslutning om, at Randers ikke skulle være med på LAG-listen, skal ændres.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Tilmeldingen er fortsat gratis, og du kan også følge os og deltage i debatten på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Siden 2014 har Søren Bundgaard og Carsten Dahl sammen ejet og drevet Dokupartner ApS, der har til huse i Randers FC Businesspark og naturligvis er en af fodboldklubbens sponsorer. Pressefoto

Dokupartner har succes med at være "the good guy” i kopimaskinebranchen

Dokupartner, der har til huse i Randers FC Businesspark, har siden starten i 2014 bestræbt sig på at være et alternativ til det, ejerne Søren Bundgaard og Carsten Dahl betegner som en usund kultur i kopimaskinebranchen.
 
- Da vi i sin tid begyndte, havde Carsten og jeg arbejdet i branchen i mange år, og vi havde erfaret, hvordan de multinationale selskaber i stor stil skubbede sælgerne til at lave uigennemskuelige aftaler, fordi de måtte sikre sig ordentlige dækningsbidrag, fortæller Søren Bundgaard.

Dokupartner besluttede sig for en diametralt modsat strategi, end hvad der var sædvanen i branchen, og indtil videre har strategien resulteret i snart 1000 kunder.

- Vi skal kunne sove godt om natten, se vores kunder i øjnene og hilse på dem, når vi møder dem. De skal havde lyst til at handle med os igen og anbefale vores firma til andre, tilføjer han.

Snart runder Dokupartner ApS, der er specialiseret i at sælge og servicere alt fra kopimaskiner til scannere og printere, hele 1000 kunder. Virksomheden vækster fortsat, også selvom der for tiden er markante benspænd i form af den globale mikrochip-krise.

INDSIGT: Som direktør er det altid rart at lade sig interviewe, når det regnskab, der netop er registreret hos Erhvervsstyrelsen, er overbevisende. Og det er da også med at smil, at Søren Bundgaard, direktør hos og medejer af Dokupartner ApS, tager imod journalisten fra Erhvervsliv Randers.

Randers-virksomheden er specialiseret i at sælge og servicere alt fra kopimaskiner og scannere til printere og kaffemaskiner til arbejdspladsen, og selskabets resultatopgørelse for 2021 viser et overskud på kr. 430.950. Balance per 31. december 2021 fortæller om en egenkapital på kr. 844.940.

- Ja, det ser fint ud, og især i lyset af de kæmpe leveringsproblemer, vi går med. Den globale krise med mangel på mikrochips spænder også ben for os, fortæller Søren Bundgaard og forklarer:

- Det er fortrinsvis japanske produkter fra Develop og Epson, vi sælger. De produceres i Kina, hvor de her store mikrochip-producenter har været lagt ned af en cocktail af corona, brand og transportproblemer.

- Vi stod for eksempel med 80 maskiner i restordre fra juni, hvor de fleste først dukkede op hos os i november. Det betød, at vores servicetekniker pludseligt fik voldsomt travlt, fordi vi skulle have dem med i regnskabsåret.

100 nye kunder om året

Dokupartner har til huse i Randers FC Businesspark, hvor de er flyttet til et større kontor, da der også skal være plads til salgschefen Michael Jørgensen.

- Vi runder snart 1000 kunder. Strategien har hele tiden været at få 100 nye kunder om året og samtidig at holde på de gamle. Antallet af kunder passer dermed med, at vi har været i gang i snart ni år, konstaterer Søren Bundgaard.

Foruden salgschefen har virksomheden tilknyttet en ekstern mødebooker og en servicepartner, der har til huse i Bjerringbro, hvor lageret af både nye og brugte maskiner befinder sig.

- Som alle andre var vi voldsomt nervøse, da corona ramte. For vores vedkommende handlede det også om, at så mange begyndte at arbejde hjemme, men rent faktisk viste det sig, at det rent forretningsmæssigt blev en fordel for os.

- Arbejdspladserne blev nemlig langt mere omkostningsbevidste og var dermed endnu mere modtagelige, når vi fortalte, hvor meget de kan spare på noget ”så kedeligt” som kopimaskiner.

Opgør med usund branche

Helt fra den spæde start har Dokupartner bestræbt sig på at være et alternativ til det, de betegner som en usund kultur i kopimaskinebranchen.

- Da vi i sin tid startede op, havde Carsten og jeg arbejdet i branchen i mange år, og vi havde erfaret, hvordan de multinationale selskaber i stor stil skubbede sælgerne til at lave uigennemskuelige aftaler, fordi de måtte sikre sig ordentlige dækningsbidrag, fortæller Søren Bundgaard.

Dokupartner besluttede sig til en diametralt modsat strategi, end hvad der var sædvanen i branchen.

- Vi ville og vil være et kopimaskinefirma, hvor succeskriteriet ikke er at snyde kunden. Vi skal kunne sove godt om natten, se vores kunder i øjnene og hilse på dem, når vi møder dem. De skal havde lyst til at handle med os igen og anbefale vores firma til andre, siger Søren Bundgaard.

3 hurtige til Dokupartner

  1. Har I undervejs taget skæve beslutninger?
    - Vi startede en webshop op, men vi fandt hurtigt ud af, at det alligevel ikke er noget for os. Vores kunder ønsker typisk den personlige kontakt. Og det vi oplevede var, at folk måske gik ind på webshoppen, men så alligevel ringede til os. Især fordi vi rent faktisk er til at træffe på vores servicenummer, og altid selv svarer. Hos os er det ikke et eller andet callcenter-setup.
  2. Lærte I noget brugbart under corona-nedlukningerne?
    - Vi lærte blandt andet værdien af de virtuelle møder. Noget er lige så nemt at afklare på skærmen. Og så fandt vi en måde at komme igennem det på, og det har givet selvtillid. Vi evnede at tilpasse os, og vi ved nu, at vi ikke behøver at være så nervøse, hvis en udefrakommende krise opstår. Men det handler selvfølgelig også om, at vi står på en økonomisk særdeles fast grund. Vi har aldrig vækstet for andres penge. Vi har en kontrolleret vækst, og det betyder, at vi kan have mere ro i maven.
  3. Et godt iværksætterråd?
    - Sørg for at få noget ordentlig rådgivning i opstarten, også når det gælder selskabsformen. Dette skulle vi selv have brugt lidt mere tid på. Vi oprettede først et IVS, omdannede det til ApS, men vi burde også have haft et holdingselskab fra begyndelsen.

Igennem en længere årrække havde kopimaskinebranchen et temmelig blakket ry, konstaterer han:

- Alt for ofte har det været ganske umuligt at gennemskue de kontrakter, man har med firmaet bag kopimaskinen. Men vi gør en dyd ud af, at aftalerne skal udspringe af kundens reelle behov.

Indtil videre har Dokupartner stor succes med sin salgsstrategi og budskab:

- Vi har flest kunder i Østjylland, men også i andre dele af hele Danmark. Alt fra den indiske ambassade i København til en række store advokatfirmaer og en del McDonalds-restauranter. Vi satser mest på små- og mellemstore virksomheder, men vi siger naturligvis ikke nej, når nogle af de større og virksomheder fra Sjælland også begynder at prikke til os.

Der er både økonomiske og energimæssige besparelser ved at kigge sine kopivaner og -aftaler efter i sømmene. Foto: Morten Stricker

3 fif til at spare på papirkopierne

Forlang en kontrakt, hvor I kun betaler for det, I bruger, og hvor der ikke er skjulte omkostninger eller bindinger på lange servicekontrakter. Typisk vil der være mange penge at spare.

Sådan lyder et af rådene fra direktør Søren Bundgaard. Han er medejer af Dokupartner ApS, der sælger blandt andet kopimaskiner til fortrinsvis østjyske virksomheder.

Når virksomheder køber kopimaskiner, skal de passe på med uhensigtsmæssige aftaler, hvor omkostningerne for eksempel ikke er variable, lyder et råd fra Søren Bundgaard, medejer af Dokupartner i Randers.

BESPARELSER: I kan spare tusindvis af kroner, og I kan spare på energien, hvis I går jeres printervaner og aftale med jeres kopimaskineleverandør efter i sømmene.

Sådan lyder budskabet fra Dokupartner ApS, der siden 2014 har haft succes med at sælge, lease og servicere kopimaskiner, printere og scannere.

Her giver direktør og medejer Søren Bundgaard tre fif til at udvikle mere hensigtsmæssige måder at printe på.

1. Bliv bevidst om jeres printeradfærd

Det helt papirløse kontor er for de allerfleste ikke en realistisk mulighed, men derfor kan man godt være mere bevidst, om og hvornår det er nødvendigt at kopiere.

Kan I rent faktisk nøjes med at dele og se visse dokumenter på en skærm?

Og før I beslutter jer til en kopimaskineløsning, så sørg for at have overblik over det eksakte behov og forbrug. Dette er afgørende for at få en løsning, der passer til netop det, I har brug for.

2. Forlang en transperant og variabel aftale

Insister på en kopimaskineløsning, der er gennemsigtig.

Forlang en kontrakt, hvor I kun betaler for det, I bruger, hvor der ikke er skjulte omkostninger og ingen binding på lange servicekontrakter.

Typisk vil der være mange penge at spare.

Med andre ord; I skal sikre jer en variabel aftale, så I ikke har de samme omkostninger, hvis jeres printforbrug falder.

Et eksempel: Da ekstra mange arbejdede hjemme under corona-nedlukningerne, faldt antallet af print, og flere opdagede, at de var bundet af uhensigtsmæssige aftaler, der betød, at omkostningerne var de samme, selv om printvolumen faldt.

3. Overvej en miljøskånsom printer

Bæredygtige løsninger har større og større bevågenhed.

Arbejdspladser begynder i stigende grad at vælge de mest bæredygtige printere, hvor der næsten ikke er nogen miljøpåvirkning.

Når det gælder bæredygtighed, har Epson en særdeles skarp profil ved at have fastlagt mål for reduktion af drivhusgasudledninger indtil 2030 i overensstemmelse med 1,5 °C-scenariet i Paris-aftalen og kriterierne for Science Based Targets-initiativet (SBTi), der betragtes som den mest anerkendte klimastandard for virksomheder.

I SBTi kontrolleres virksomhedernes mål og klimaregnskaber efter standarder, der sikrer, at den enkelte virksomhed er med til at understøtte Paris-aftalens mål.

Siden 2015 er der skabt knap 40 arbejdspladser i de randrusianske landområder med støtte fra de såkaldte LAG-midler. Cold Hand Winery er en af de virksomheder, der tidligere har modtaget midler fra den EU-finansierede udviklingsfond, og efter lokale protester får Randers også fremover del i støtteordningen. Foto: Johnny Pedersen

Kort nyt om virksomheder i Randers

Randers stod til at miste millioner fra LAG-udviklingsfonden til projekter i landdistrikterne. Men efter en høringsfase med mange lokale protester får Randers alligevel del i midlerne i perioden 2023 til 2037.

Dannevang Auto ApS har præsteret et pænt regnskab for 2021. Det samme har Dokupartner ApS, der har til huse i Randers FC Businespark.

Dahlitech A/S, der kan fejre sit 10 års jubilæum, kan også være ganske tilfreds med sidste års resultat. Dahlitech præsterede en bruttofortjeneste, der er steget fra 12,6 millioner kroner til 15,4 millioner. Formuen rundede ligesom året før 4,5 millioner kroner.

Og så en opfordring: Hvis I kan tilbyde jobs til nogle af de mennesker, der er flygtet fra krigen i Ukraine, så kontakt Jobcenter Randers Erhvervs på tlf. 8915 7990 eller jobcenter.erhverv@randers.dk.

Er du medlem af Erhverv Randers eller Netværk Randers, kan du besøge Innovation Living A/S på Blommevej onsdag 8. juni klokken 07:30 til 09:30. Tilmelding kræves.

Her kan du læse et udpluk af nyheder fra og om det mangfoldige randrusianske erhvervsliv.

Randers får alligevel LAG-tilskud

En tudetosset beslutning om, at Randers fremover ikke længere ville være blandt de kommuner, der kan modtage midler fra den EU-finansierede LAG-udviklingsfond til projekter i landområderne, er nu omgjort.

I februar blev de nye kriterier for, hvilke kommuner der kan modtage LAG-midler, offentliggjort og sendt i høring. Kriterierne udelukkede kommuner med byer med over 45.000 indbyggere, og dermed ville Randers fra årsskiftet blive pillet af listen over modtagere.

Men mandag kunne indenrigsminister Kaare Dybvad (S) meddele, at Randers nu er tilbage på listen over kommuner, der i perioden 2023 til 2027 kan få del i LAG-tilskuddene.

Mindst fem høringssvar med lokale indvendinger er angiveligt blev taget til efterretning, så endnu engang får Randers bekræftet, at det nytter ikke bare at lægge sig ned, når en beslutning forekommer skæv.

Det var i februar, at bekendtgørelsen med de nye kriterier for LAG-midlerne blev offentliggjort og sendt i høring.

Øget overskud hos Dannevang Auto

Dannevang Auto ApS, der fortsat ejes og ledes af Dennis Lundgren, har øget overskuddet i det seneste regnskabsår, viser det regnskab for 2021, som selskabet har registreret hos Erhvervsstyrelsen.

Overskuddet er i perioden vokset fra 134.300 til 1,0 millioner kroner før skat. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultat før skat. Antallet af ansatte var i følge regnskabet syv, året før var det otte.

Firmaets bruttofortjeneste er steget fra 2,9 millioner kroner til 3,9 millioner, mens formuen steg fra 1,1 millioner til 1,9 millioner.

Tilfredsstillende resultat hos Dokupartner

Dokupartner ApS, der er en virksomhed med adresse i Randers FC Businesspark, har præsteret et overskud i det regnskab for 2021, der netop er registreret hos Erhvervsstyrelsen.

Selskabets resultatopgørelse for 2021 udviser et overskud på kr. 430.950, og selskabets balance per 31. december 2021 udviser en egenkapital på kr. 844.940.

- Årets resultat blev tilfredsstillende, især når det ses i lyset af udfordringerne i kølvandet på Covid 19-pandemien, vurderer ledelsen og ejerne Søren Bundgaard og Carsten Dahl.

Dahlitechs formue er uændret

Dahlitech A/S, der er specialiseret indenfor pladebearbejdning, har netop registreret et regnskab for 2021 hos Erhvervsstyrelsen, der viser, at overskuddet er skrumpet fra 1,8 millioner til 1,3 millioner kroner før skat.

Virksomheden, der har 25 ansatte fordelt på tre holdskift, har haft en bruttofortjeneste, der er steget fra 12,6 millioner kroner til 15,4 millioner i det seneste regnskab, og formuen var ligesom året før på 4,5 millioner kroner .

Virksomheden ledes af direktør Søren Dahl Larsen, der grundlagde den i 2002.

Opfordring: Kan I ansætte ukrainske flygtninge?

Ukrainere flygter i stor stil fra krigen. Også i Randers kræver det en stor indsats at få de ukrainske flygtninge integreret, og nu lyder opfordringen:  Hvis din virksomhed kan tilbyde ansættelse til ukrainske fordrevne, kan du ringe til Jobcenter Randers Erhverv på tlf. 8915 7990 eller sende en mail til jobcenter.erhverv@randers.dk.

- Jeg ved, at vores jobcenter allerede har stukket en finger i jorden og fået en lang række henvendelser fra lokale virksomheder, der gerne vil hjælpe. Jeg vil gerne opfordre endnu flere virksomheder til at gøre det samme. Jobcenteret står klar til at hjælpe med at finde den model, der passer bedst til den enkelte virksomhed, lyder meldingen fra Randers-borgmester Torben Hansen (S).

Besøg Innovation Living A/S

Er du medlem af enten Erhverv Randers eller Netværk Randers kan du deltage i et spændende virksomhedsbesøg hos Innovation Living A/S, der siden 1989 har designet og udviklet  multifunktionelle sovesofaer.

Arrangementet finder sted i virksomhedens domicil på Blommevej, onsdag 8. juni klokken 07:30 til 09:30.

Tilmeld dig her.