Dokupartner har succes med at være "the good guy” i kopimaskinebranchen
Dokupartner, der har til huse i Randers FC Businesspark, har siden starten i 2014 bestræbt sig på at være et alternativ til det, ejerne Søren Bundgaard og Carsten Dahl betegner som en usund kultur i kopimaskinebranchen.
- Da vi i sin tid begyndte, havde Carsten og jeg arbejdet i branchen i mange år, og vi havde erfaret, hvordan de multinationale selskaber i stor stil skubbede sælgerne til at lave uigennemskuelige aftaler, fordi de måtte sikre sig ordentlige dækningsbidrag, fortæller Søren Bundgaard.
Dokupartner besluttede sig for en diametralt modsat strategi, end hvad der var sædvanen i branchen, og indtil videre har strategien resulteret i snart 1000 kunder.
- Vi skal kunne sove godt om natten, se vores kunder i øjnene og hilse på dem, når vi møder dem. De skal havde lyst til at handle med os igen og anbefale vores firma til andre, tilføjer han.
INDSIGT: Som direktør er det altid rart at lade sig interviewe, når det regnskab, der netop er registreret hos Erhvervsstyrelsen, er overbevisende. Og det er da også med at smil, at Søren Bundgaard, direktør hos og medejer af Dokupartner ApS, tager imod journalisten fra Erhvervsliv Randers.
Randers-virksomheden er specialiseret i at sælge og servicere alt fra kopimaskiner og scannere til printere og kaffemaskiner til arbejdspladsen, og selskabets resultatopgørelse for 2021 viser et overskud på kr. 430.950. Balance per 31. december 2021 fortæller om en egenkapital på kr. 844.940.
- Ja, det ser fint ud, og især i lyset af de kæmpe leveringsproblemer, vi går med. Den globale krise med mangel på mikrochips spænder også ben for os, fortæller Søren Bundgaard og forklarer:
- Det er fortrinsvis japanske produkter fra Develop og Epson, vi sælger. De produceres i Kina, hvor de her store mikrochip-producenter har været lagt ned af en cocktail af corona, brand og transportproblemer.
- Vi stod for eksempel med 80 maskiner i restordre fra juni, hvor de fleste først dukkede op hos os i november. Det betød, at vores servicetekniker pludseligt fik voldsomt travlt, fordi vi skulle have dem med i regnskabsåret.
100 nye kunder om året
Dokupartner har til huse i Randers FC Businesspark, hvor de er flyttet til et større kontor, da der også skal være plads til salgschefen Michael Jørgensen.
- Vi runder snart 1000 kunder. Strategien har hele tiden været at få 100 nye kunder om året og samtidig at holde på de gamle. Antallet af kunder passer dermed med, at vi har været i gang i snart ni år, konstaterer Søren Bundgaard.
Foruden salgschefen har virksomheden tilknyttet en ekstern mødebooker og en servicepartner, der har til huse i Bjerringbro, hvor lageret af både nye og brugte maskiner befinder sig.
- Som alle andre var vi voldsomt nervøse, da corona ramte. For vores vedkommende handlede det også om, at så mange begyndte at arbejde hjemme, men rent faktisk viste det sig, at det rent forretningsmæssigt blev en fordel for os.
- Arbejdspladserne blev nemlig langt mere omkostningsbevidste og var dermed endnu mere modtagelige, når vi fortalte, hvor meget de kan spare på noget ”så kedeligt” som kopimaskiner.
Opgør med usund branche
Helt fra den spæde start har Dokupartner bestræbt sig på at være et alternativ til det, de betegner som en usund kultur i kopimaskinebranchen.
- Da vi i sin tid startede op, havde Carsten og jeg arbejdet i branchen i mange år, og vi havde erfaret, hvordan de multinationale selskaber i stor stil skubbede sælgerne til at lave uigennemskuelige aftaler, fordi de måtte sikre sig ordentlige dækningsbidrag, fortæller Søren Bundgaard.
Dokupartner besluttede sig til en diametralt modsat strategi, end hvad der var sædvanen i branchen.
- Vi ville og vil være et kopimaskinefirma, hvor succeskriteriet ikke er at snyde kunden. Vi skal kunne sove godt om natten, se vores kunder i øjnene og hilse på dem, når vi møder dem. De skal havde lyst til at handle med os igen og anbefale vores firma til andre, siger Søren Bundgaard.
3 hurtige til Dokupartner
- Har I undervejs taget skæve beslutninger?
- Vi startede en webshop op, men vi fandt hurtigt ud af, at det alligevel ikke er noget for os. Vores kunder ønsker typisk den personlige kontakt. Og det vi oplevede var, at folk måske gik ind på webshoppen, men så alligevel ringede til os. Især fordi vi rent faktisk er til at træffe på vores servicenummer, og altid selv svarer. Hos os er det ikke et eller andet callcenter-setup. - Lærte I noget brugbart under corona-nedlukningerne?
- Vi lærte blandt andet værdien af de virtuelle møder. Noget er lige så nemt at afklare på skærmen. Og så fandt vi en måde at komme igennem det på, og det har givet selvtillid. Vi evnede at tilpasse os, og vi ved nu, at vi ikke behøver at være så nervøse, hvis en udefrakommende krise opstår. Men det handler selvfølgelig også om, at vi står på en økonomisk særdeles fast grund. Vi har aldrig vækstet for andres penge. Vi har en kontrolleret vækst, og det betyder, at vi kan have mere ro i maven. - Et godt iværksætterråd?
- Sørg for at få noget ordentlig rådgivning i opstarten, også når det gælder selskabsformen. Dette skulle vi selv have brugt lidt mere tid på. Vi oprettede først et IVS, omdannede det til ApS, men vi burde også have haft et holdingselskab fra begyndelsen.
Igennem en længere årrække havde kopimaskinebranchen et temmelig blakket ry, konstaterer han:
- Alt for ofte har det været ganske umuligt at gennemskue de kontrakter, man har med firmaet bag kopimaskinen. Men vi gør en dyd ud af, at aftalerne skal udspringe af kundens reelle behov.
Indtil videre har Dokupartner stor succes med sin salgsstrategi og budskab:
- Vi har flest kunder i Østjylland, men også i andre dele af hele Danmark. Alt fra den indiske ambassade i København til en række store advokatfirmaer og en del McDonalds-restauranter. Vi satser mest på små- og mellemstore virksomheder, men vi siger naturligvis ikke nej, når nogle af de større og virksomheder fra Sjælland også begynder at prikke til os.