Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
E-commerce bureauet Grafikr A/S er vokset ud af lømmelalderen og har fået sin stærke form.
Virksomheden, der begyndte som et iværksætterprojekt på drengeværelset, er nu et aktieselskab med gode kundereferencer, 30 medarbejdere og afdelinger i Randers og København.
I interviewet fortæller de autodidakte iværksættere Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen om virksomhedens vækstrejse, der startede for fem år siden i Randers.
De fortæller, hvordan det har krævet både held, omstillingsparathed, ihærdighed og personlig selvindsigt at udvikle virksomheden fra zero til en overbevisende business.
Nu ved de blandt meget andet, at deres personprofiler er vidt forskellige, og at netop dette er en kæmpe styrke i ledelsen af virksomheden.
mandag 13. dec. 2021 kl. 15:48
Trine Wiese triwi@erhvervslivranders.dk
- Vi har haft mange fejlskud undervejs, men nu er vi, hvor vi skal være. Vi har en solid kundeportefølje, en stærk organisation, er enige om den overordnede retning, og så har vi ikke mindst slebet vores indbyrdes samarbejde til, fortæller Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen, der startede virksomheden for fem år siden og i den første tid troede, at de lignede hinanden. Men intet kunne være mere forkert.
VÆKST: Diskussionerne var heftige, og Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen begyndte at undre sig over sig selv og hinanden.
Det var tilbage i 2017, og de havde året før startet Grafikr. De var begge proppet med den selvtillid, som kun unge først i tyverne kan ose af, uden at det virker som en kliché.
Begge ville gå igennem ild og vand for deres nye iværksættervirksomhed, men når de diskuterede, blev ordene voldsomme, og de havde de svært ved at nå til enighed. Det begyndte at blive frustrerende.
- Vi var helt enige om visionen. Vi ville have et bureau med 20 specialister. Men når vi begyndte at diskutere i detaljer om alt fra satsninger til alle de daglige prioriteringer, så blev diskussionen ofte heftig, mindes Kiranan Luxmy og uddyber:
- Vi var jo gymnasievenner, der startede en business sammen, og vi fik ofte at vide, at vi var meget, meget ens. Og vi mente også selv, at der ikke var den store forskel på os. Men intet kunne være mere forkert.
Erik Holflod Jeppesen nikker og supplerer:
- Ja, vi bakkede op om den samme overordnede idé, men ellers var og er vi forskellige. Der gik imidlertid nogle år, før vi erkendte det. Da tiøren først faldt, blev det hele meget nemmere for os, og i dag kan vi se, at det netop er en kæmpe fordel, at vi adskiller os så meget fra hinanden.
Djævlens advokat
Mens Kiranan Luxmy er ”popcorn-hjernen”, der er visionær og hurtigt forelsker sig i nye projekter, er Erik Holflod Jeppesen ”djævlens advokat”, der siger ”ro på, nu sætter vi os lige og gennemdiskuterer det og lægger en plan, før nogen løber afsted.”
- Personlighedstests har siden bekræftet os i, at vi på rigtig mange parametre stikker ud fra hinanden. Nu kan vi så se, hvor værdifuld forskellighed er. Og denne viden afspejler sig også i, hvordan vi sammensætter vores medarbejderteams, siger Erik Holflod Jeppesen og forklarer:
- Når vi etablerer vores teams, kigger vi ikke bare på kompetencer, men på personlighedstyper for at opnå diversitet.
Kort om Grafikr A/S
- Et e-commerce bureau bestående af 30 specialister med afdelinger i København og Randers.
- Hjælper ambitiøse brands i Skandinavien med at opnå øget salg og blive husket gennem digital design og webudvikling.
- Blev startet af Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen i 2016. De er fortsat ejere.
- Blev nomineret til E-handelsprisen 2021 i kategorien ”bedste e-handelscase” for et samarbejde med herretøjsfirmaet Shaping New Tomorrow, kendt fra tv-programmet Løvens Hule.
- Vandt i november 2018 titlen som Årets Iværksætter ved Randers Business Awards.
- Fik i 2021 sin første Gazelle-pris.
Over en bred kam er der sket en professionalisering af virksomheden, og de to oprindelige ejere er ikke længere inde over alt og alle beslutninger, og så er der ansat mellemledere i form af en HR-manager og en leder af designafdelingen. Sidstnævnte er også blevet partner.
Kiranan Luxmy forklarer:
- Stille og roligt rykker Erik og jeg væk fra driften og overlader detailstyringen til andre. Men det har da krævet en del tilvæning at skulle have tillid til, at den kultur og struktur, vi har skabt, er så stærk, at vi kan overlade meget til andre.
Erik Holflod Jeppesen supplerer:
- Jo større du bliver, jo mere nødvendigt er det at uddelegere. I begyndelsen kendte vi for eksempel indgående alle medarbejdere, og det gør vi ikke længere på samme måde. Sådan kan det ikke være med 30 ansatte.
- Vi søger at skabe videndeling og fælles idéudvikling om konkrete kundecases. Kiranan og jeg deltager jo både i kundemøder og i udviklingsmøder, og dermed får vi en tæt føling med, hvad kunderne ønsker, og hvordan markedet udvikler sig. Og vi holder også hinanden fast på, at vi engang imellem skal op i helikopteren og tænke mere strategisk.
Grafikr er blevet voksen
Fem år efter opstarten er Grafikr for længst blevet det store bureau, som Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen fra starten af drømte om at skabe. 20 medarbejdere rækker dog ikke. Anno 2021 er der 30 medarbejdere fordelt på afdelinger i København og Randers. Bureauet er ikke længere i lømmelalderen, men har fået sin form.
Vækstet med Shopify
Lige fra den spæde start har Grafikr designet og udviklet webshops i Shopify.
- For fem år siden var Shopify ikke så udbredt og omfattende som i dag. Vi har så at sige udviklet os i takt med, at teknologien har fået flere facetter og er blevet større og større. Vi er vækstet med Shopify. Hvis de ikke var vokset så meget, havde vi ikke haft så godt fat, slår Kiranan Luxmy fast.
Erik Holflod Jeppesen tilføjer:
- Ja, vi har været heldige, at vi så tidligt satsede på Shopify-teknologien, der undervejs er blevet modnet og udviklet. Og samtidigt har vi fokuseret på stærke mode- og livsstilsbrands. Der er tale om lovende virksomheder, som har passet rigtig godt med vores egne ambitioner.
Kunderne tæller brands som Basic Apparel, Shaping New Tomorrow og Julie Sandlau. For blot at nævne tre.
- Mange af vores kunder er ”født” i lokale butikker og er så kommet i gang med online-handel. De har set potentialet og har skruet op for det. Især corona-nedlukningerne har fået flere til at indse behovet for en stærk online-del, siger Kiranan Luxmy:
- Udviklingen er helt klart gået i vores retning. Vi kan godt mærke, at også mange af de butikker, der er født i retail, også skal være online nu. De er klar til at investere, og så kigger de til dels på platformen. Mange vælger Shopify og ser så, hvem der er dygtige, og så vælger de os.
Ud af Grafikr’s 30 medarbejdere har kun en enkelt markedsføring som sin primære arbejdsopgave:
- Vores kunder er vores allerbedste ambassadører. De spejler sig jo i hinanden, og de kan se, at rigtig mange af vores kunder har vokset sammen med os.
- Som virksomhed og organisation har vi fået fodfæste. Vi har rent fundamentalt fået styr på, hvad vi gerne vil, og hvem vi er? Vi ved nu, hvilken værdi vi skaber for kunderne og os selv, fortæller Kiranan Luxmy og tilføjer:
- Det har været en længere proces, og en sej kamp, hvor vi har lavet en masse fejlskud undervejs. Men nu er vi, hvor vi skal være. Vi kender vores overordnede retning.
Da de begge var 16-17 år, begyndte de at lære sig selv at arbejde med webshops og grafiske løsninger, og da de slog sig sammen i Grafikr havde de begge kunder med til virksomheden.
De ignorerede forældrenes forventninger om, at de efter gymnasiet skulle tage sig en uddannelse, og de åd sig stædigt og vedholdende ind på markedet for webbaserede løsninger.
Plads til at nyde sejrene
Grafikr har allerede gået en lang vej, men planerne er fortsat mange, og selvtilliden er stor.
Den klassiske iværksætter-tankegang med ”super, godt og så er det videre ud over stepperne” har makkerparret fortsat på rygraden. Men energien skal vandes, og der skal være en belønning og være en klar en mening med virksomhedens eksistens.
Præmiecasen - Shaping New Tomorrow
Det danske herretøjsbrand Shaping New Tomorrow er en af præmiecasene.
Grafikr har været med som webudvikler og e-commerce rådgiver, siden brandet startede med at sælge bukser fra et lille kontor i Aalborg, deltog i tv-programmet Løvens Hule og forleden modtog en landsdækkende Gazelle-pris som den virksomhed i Danmark med den højeste vækst de seneste fire år.
Shaping New Tomorrow's vækst har været imponerende på mere end 8000 procent de seneste fire år.
- Vi har efterhånden rigtig mange overbevisende kundecases, og vi er aldrig kommet til et punkt, hvor vi har måttet ringe rundt og byde os til, siger Erik Holflod Jeppesen
Grafikr-iværksætterne har dog et strategisk fokus på fremadrettet ikke 100 procent at definere sig ud fra Shopify-teknologien:
- Den giver rigtig god mening nu, men vi skal også forstå at navigere på andre platforme. Vi skal også have andre ben at stå på, og dem er vi i gang med at udvikle. Vi skal kunne tilbyde rådgivning uanset den anvendte platform.
- Vi prøver at minde hinanden om, at vi også skal nyde, hvad vi allerede har opnået, slår Erik Holflod Jeppesen fast:
- Vi har rykket os helt vildt, men det er vi nok lidt ringe til at fejre. Forleden vandt vi for eksempel en gazelle, vi åbnede konvolutten, og det var så det. Men så ruskede vi lige lidt op i hinanden, og så bestilte vi da en kage.
De to kammerater og virksomhedsejere griner til hinanden. Men rent faktisk er de stolte, det manglede da bare.
- Jeg er for eksempel superstolt af, at vi har skabt så mange arbejdspladser. Det er godt at opleve, at så mange er kommet her til vores virksomhed og har udviklet sig både personligt og fagligt.
Kiranan Luxmy tilføjer:
- Vi har undervejs diskuteret, om vi skulle outsource driften og dermed lave en køb-salg-virksomhed. Men det er vi hurtigt gået fra.
- Vi tror på det værdifulde i at være en masse dygtige hoveder under samme tag. Vi tror, at det kan føre til det bedste produkt, når videndeling flyder over skrivebordene. Vi søger at skabe den virksomhed, vi gerne selv vil ansættes i.
- Der skal være en god kultur, hvor der både er spændende faglige udfordringer, gode kunder og plads til sociale arrangementer.
Grafikr står nu på så solidt et fundament, at forretningen er grundlæggende sund, og der er ro på, hvis der en måned ikke skulle komme så mange kunder ind. Fordelingen af ansvar og opgaver er tydelig, og der er opbygget fine processer, så overblikket bevares.
- Vi har dygtige mellemledere. Den første til tredje ansættelse var skræmmende, men nu har vi tillid til vores fremtidige indtjening.
København er en trædesten
De to Grafikr-ejere forudser, at det fremadrettet bliver afdelingen i København, der får flere ansatte:
- Lige nu er vi 26 medarbejdere på kontoret i Randers, og vi har formået at få medarbejdere til at rykke kærester og familier med til Randers, men det er en løbende udfordring at få de bedste af de bedste, og der vil på sigt alt andet lige være flere at tage af i København.
- Vores langsigtede plan er at gå internationalt, og vi ser København som en trædesten. Men vi er meget tålmodige og tror på den stabile og sikre vækst. Vi skal ikke gå på kompromis med vores kultur, fordi vi ønsker at udvide.
Ingen ved, hvad fremtiden bringer, men ambitionerne er fortsat store, forsikrer de to iværksættere:
- De første fem år er fløjet afsted, men en ting er helt sikkert. Vi er mere end klar til at tage fem år mere og vil kæmpe for at opnå vores vision om at blive Skandinaviens mest foretrukne e-commerce bureau.