Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flyt mere produktion til Danmark, det batter langt mere end kødløse dage. Sådan lød det fra Lau Akstrup Jensen, topchef hos Randers Gears A/S (tidligere Randers Tandhjulsfabrik) i en historie i Erhvervsliv Randers. Og den har vist sig at være den mest læste historie i vores digitale erhvervsmedie. Foto: Annelene Petersen

Top-5: Her er vores mest læste artikler

Siden august sidste år har Erhvervsliv Randers cirka et par gange om ugen leveret fortællinger om og for virksomheder i Randers.

Ambitionen er blandt andet at få vores lokale erhvervsliv til at rage endnu mere positivt og troværdigt op, og bag om linjerne analyserer redaktionen løbende på, hvad der falder i god jord hos vores læsere.

Når det gælder læsertal, dukker der indimellem overraskelser op.

Nogle fortællinger synes journalisten selv er fantastiske, og så viser læserne sig at have en helt anden mening. Men heldigvis er den absolutte topscorer på vores Top-5 liste over vores mest læste historier en fortælling, redaktionen også selv har rigtig stor fidus til.

Overskriften lød "Tandhjulsdirektør: Flyt mere produktion til Danmark, det batter langt mere end kødløse dage". Det var Lau Akstrup Jensen, topchef hos Randers Gears A/S (tidligere Randers Tandhjulsfabrik), der havde fået taletid.

Og hvad er forklaringen på, at netop denne artikel fik så overbevisende læsertal? Min erfaring er, at vi lytter og læser, når direktører tør mene noget om emner, der berører os alle. Især når de samtidig forstår at fortælle med saft og kraft. Mere af det, tak!

Hele vores Top-5 over vores mest læste artikler:

  1. Tandhjulsdirektør: Flyt mere produktion til Danmark, det batter langt mere end kødløse dage.
  2. 10 kvindelige erhvervsprofiler fra Randers, der rager positivt op - herunder 11 råd om lederlykke
  3. 5 fif til at undgå for mange tanter i bestyrelsen.
  4. Grafikr-ejerne er som nat og dag, og det er uvurderligt.
  5. Afdelingsdirektør: Kundeløfter skaber både gladere kunder og mere tilfredse ansatte

Læs eller genlæs fortællingerne. Som nyt medie er vi dybt taknemmelige for, at så mange har taget så godt imod os. Tak, fordi du læser og følger os.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig nyhedsbrevet og følge os på Linkedin.

God påske - og god fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Per Hastrup er direktør hos Prodan A/S, og så er han fortsat formand for bestyrelsen for DI Randers-Norddjurs.  Foto: Annelene Petersen

Kort nyt fra virksomhederne i Randers

Der er nok problemer at navigere i for den nye bestyrelse i DI Randers-Norddjurs, der fortsat har Per Hastrup fra Prodan A/S som formand. Dansk Industri har netop spurgt medlemmerne om følgende spørgsmål: Hvilke eksterne barrierer hæmmer din virksomheds udviklingsmuligheder i Danmark det næste år? Og hele 58 procent peger på indkøb af råvarer og materialer som en væsentlig væksthæmmer, mens 52 procent ser mandskabsmangel som en afgørende barriere for fortsat fremgang.

Per Hastrup og Prodan A/S kan klappe ad sig selv for præstationen i 2021. Regnskabet ser nemlig ganske tilfredsstillende ud. Virksomhedens bruttofortjeneste udgør i perioden 70,0 millioner kroner mod 50,4 millioner kroner året før, mens det ordinære resultat efter skat udgør 8,7 mio. kroner mod -2,2 mio. kroner sidste år. 

Hvordan får du nethandel og fysisk butik til at spille maksimalt sammen? Det spørgsmål kan du få inspirerende svar på, når Randers Handelsråd onsdag 27. april på Hotel Randers inviterer til generalforsamling og foredrag med Morten Grabowski Kjær, der er medejer og stifter af Luksusbaby A/S.

Her kan du læse nyt om profiler, begivenheder og regnskaber i det randrusianske erhvervsliv.

Ny bestyrelse for DI Randers-Norddjurs: Råvaremangel hæmmer væksten

Den nye bestyrelse i DI Randers-Norddjurs, der fortsat har Per Hastrup fra Prodan A/S som formand, får nok at se til i den kommende tid. Væksthæmmerne står ganske enkelt i kø, men ikke alt er der lokale svar på.

En ny analyse fra Dansk Industri viser således, at 58 procent af medlemsvirksomhederne har store udfordringer med indkøb af råvarer og materialer. For en måned siden var tallet 47 procent.

Manglen på medarbejdere har ellers længe været betragtet som det største problem, men mandskabsmanglen er nu røget ned på en andenplads på listen over, hvad der tager topchefernes nattesøvn.

I februar så 69 procent af virksomhederne mangel på hænder som den største vækstbremse, og nu er tallet 52 procent.

Spørgsmålet, som DI-virksomhederne er blevet bedt om at besvare, lyder: Hvilke eksterne barrierer hæmmer din virksomheds udviklingsmuligheder i Danmark det næste år?

Sorte tal hos Prodan A/S

Efter et underskud året før blev indtjeningen væsentlig bedre i virksomheden Prodan A/S i det seneste regnskabsår.

Dette fremgår af regnskabet for 2021, der netop er registreret hos Erhvervsstyrelsen.

Virksomhedens bruttofortjeneste udgør i perioden 70,0 millioner kroner mod 50,4 millioner kroner året før, mens det ordinære resultat efter skat udgør 8,7 mio. kroner mod -2,2 mio. kroner sidste år.

Ud af virksomhedens seneste fem regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultatet.

Hele 104 fuldtidsmedarbejdere er nu beskæftiget i virksomheden, der i 2021 fik et endnu mere solidt økonomisk fundament at stå på. Formuen steg således fra 37,9 millioner til 46,6 millioner kroner.

Invitation fra Randers Handelsråd: Inspiration til din nethandel

Hvordan får du nethandel og fysisk butik til at spille maksimalt sammen? Det spørgsmål kan du få gode svar på, når Randers Handelsråd inviterer til generalforsamling og foredrag med Morten Grabowski Kjær.

Han er medejer og stifter af Luksusbaby A/S og vil fortælle om vækstrejsen, der både omfatter webunivers og fysiske butikker.

Arrangementet er gratis og finder sted 27. april klokken 17.45 på Hotel Randers, og tilmeldingen kan ske til handelsrådets formand Finn Møller på tel: 40410018 eller mail fimo@djurslandsbank.dk. Det er gratis at deltage, og pladserne fordeles efter først-til-mølle princippet.

Hvad er Randers Handelsråd? Det er en paraplyorganisation for den samlede handel i Randers Kommune, det vil sige, at rådet både repræsenterer detailhandelen, pengeinstitutter og liberale erhverv.

Lau Akstrup Jensen, administrerende direktør hos Randers Tandhjulsfabrik, har altid arbejdet i og for industrien. Hans karriere startede, da han som 13-årig var fejedreng på en maskinfabrik. Senere blev han uddannet maskinarbejder. Foto: Annelene Petersen

Tandhjuls-direktør: Flyt mere produktion til Danmark – det batter mere end kødløse dage

Da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som administrerende direktør i Randers Tandhjulsfabrik A/S, fik han først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.

Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen heller ikke er bleg for at give sit besyv med i samfundsdebatten.

- Randers bør gå forrest med at få industri på skoleskemaet. Folkeskolen har spillet fallit, når der er så få unge, der har øje for de mange gode jobs og uddannelser i industrien, lyder et enkelt af hans indspark.

Ligesom han også har en mening om et andet aktuelt emne; nemlig bæredygtighed.

- Vi skal have mere produktion tilbage til Danmark. Det er da tudetosset, at vi går op i sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02, siger tandhjulsfabrikkens direktør.

Folkeskolerne i Randers bør gøre de lokale industrivirksomheder til det nye sort. Eleverne skal hjælpes til at få øje på det værdifulde i at uddanne sig og arbejde i industrien, mener Lau Akstrup Jensen, topchef i Randers Tandhjulsfabrik A/S, der også slår et slag for, at endnu mere produktion skal tilbage til Danmark - ikke mindst af hensyn til klimaet.

DEBAT: Forleden blev Lau Akstrup Jensen temmelig provokeret, da han diskuterede med sin 14-årige datter.

- Hun mente, at jeg ikke havde en uddannelse, fordi jeg aldrig havde fået en studenterhue, og så måtte jeg selvfølgelig gå i rette med hende.

- Naturligvis har jeg en uddannelse. Som 13-årig begyndte jeg som fejedreng på en maskinfabrik, og herefter blev jeg uddannet maskinarbejder, fortæller Randers Tandhjulsfabriks administrerende direktør, der mener, at samtalen med datteren er et ganske godt billede på, at folkeskolen har spillet fallit, når det handler om at klæde elever på til at have blik for uddannelser og jobs indenfor den danske industriproduktion.

- Det er jo en katastrofe, at vi alle i industrien har så svært ved at finde kvalificerede medarbejdere, og problemet starter allerede i folkeskolen, hvor ungerne bliver proppet med, at Danmark er et videnssamfund og ikke et produktionssamfund, siger Lau Akstrup Jensen og uddyber:

- Mange unge aner ikke, hvad en industrivirksomhed er for en størrelse. De unge ved slet ikke, at Danmark også er et produktionsland. Tag sådan en by som Randers, hvor der er en underskov af små og mellemstore industrivirksomheder. Her kan du få en uddannelse i industrien, hvor du får løn undervejs, du kan lære et håndværk og få en rigtig god og spændende levevej. Men de færreste ved det.

Med andre ord er der nu en åben invitation fra Randers Tandhjulsfabrik til de folkeskoler i Randers, der gerne vil besøge en lokal industrivirksomhed:

- Vi har selv industritekniker-lærlinge, men der er brug for langt flere. Jeg håber, at vi sammen kan gøre det at arbejde i industrien til det nye sort. Vi skal ændre vores uddannelsessystem, så det ikke kun er studenterne, der køres rundt i lastbil og hyldes. De unge skal se, hvor sejt det egentlig er at bidrage til at holde en produktion kørende.

Han brænder for produktions-Danmark

Få virksomheder symboliserer i så høj grad Randers’ industrihistorie som Randers Tandhjulsfabrik. Og da Lau Akstrup Jensen i marts tiltrådte som virksomhedens administrerende direktør, fik han naturligvis først og fremmest til opgave at optimere og fremtidssikre salg og produktion.

Men han fulgte også i hælene på en af Randers’ mest debatterende og markante erhvervsledere, nemlig Søren Fischer. Og noget tyder på, at Lau Akstrup Jensen har den samme bramfrie facon, der skal til for at sætte en dagsorden i samfundsdebatten.

Randers Tandhjulsfabrik A/S – pluk fra historien

  • 1904: Grundlæggeren Niels Jensen køber Buchtrups Maskinfabrik i Skibsgade 6/Østergrave 12
  • 1920: Sammen med sønnen Søren Ejner Jensen starter Niels Jensen tandhjulsvirksomheden under navnet Niels Jensen & Søn.
  • 1922: Der investeres i den første tandhjulsmaskine.
  • 1939: Der produceres nu udelukkende tandhjul og gear.
  • 1948: Tredje generation Einer Fischer Jensen starter og bliver senere CEO.
  • 1962: Den nuværende fabrik i Kristrup bygges. Siden er den udvidet tre gange.
  • 1978: Fjerde generation Søren Fischer starter som medarbejder.
  • 1980: Søren Fischer køres i stilling til at videreføre familievirksomheden.
  • 1990: Virksomheden får rettighederne til at producere og sælge SKF’s koniske tandhjul.
  • 2007: Den første robot installeres.
  • 2012: Søren Fischer bliver Ridder af Dannebrogordenen.
  • 2021: Lau Akstrup Jensen tiltræder som CEO og medejer.

Han brænder først og fremmest for produktions-Danmark:

- Vi skal have stoltheden tilbage i industrien. På alle parametre giver det god mening, at vi får øje på det værdifulde i, at vi fortsat har industriproduktion i Danmark. Tag sådan et begreb som innovation. Det er ude i produktionen, at vi finder kilden til nye produkter og forbedringer. Når vi selv producerer tingene, ved vi også, hvordan vi kan optimere dem. Det kan du ikke få øje på, hvis du fysisk befinder dig langt fra produktionen og blot kigger ind i en computer.

Hiv mere produktion hjem til Danmark

Og så spiller tanken om at holde fast i og udvikle produktions-Danmark rigtig godt sammen med en af de mest højaktuelle samfundspolitiske dagsordener, nemlig bæredygtighed, slår Lau Akstrup Jensen fast:

- Det er da tudetosset, at der snakkes så meget om sådan noget som kødfrie dage, når vi fortsat transporterer varer fra den anden ende af verden til Danmark og dermed udleder tonsvis af C02. Lad os rykke mere produktion hjem, hvis vi vil gøre noget virkelig bæredygtigt, siger Lau Astrup Jensen.

Han håber, at Danmark og Europa ”kommer til fornuft” og hiver noget mere af det arbejde hjem, som er kylet til Asien:

- Det er godt på vej, men endnu mere kan komme hjem. Ja, vi kan ikke konkurrere med lønninger på fire kroner i timen. Men når vi automatiserer, kan vi i Danmark mindske behovet for mandskab, og dermed kan vi konkurrere med produktioner i udlandet.

Randers Tandhjulsfabrik har en lang række store industrikunder, der alle har mere og mere fokus på bæredygtighed.

- Den bæredygtige dagsorden er vi  også fedtet godt ind i. Vi arbejder intensivt på at nedbringe vores CO2-udledning, køber selv ind i nærområderne, og så gør vi vores til, at vi fortsat kan være så dygtige og rentable, at vi kan have vores produktion lokalt, siger direktøren for Randers Tandhjulsfabrik.

Susanne Friis Eden, topchef i eksportvirksomheden Dan Dryer A/S, er med på Erhvervsliv Randers' liste med ni andre kvindelige erhvervs-og lederprofiler, der rager positivt op. Foto: Lars Rasborg

10 kvindelige lederprofiler der rager positivt op

Erhvervsliv Randers bringer her en liste med 10 kvindelige erhvervs-og lederprofiler fra Randers, der rager positivt op.

De 10 kvinder på listen repræsenterer en bred vifte af virksomheder og institutioner.

De udvalgte profiler er:

Susanne Friis Eden, Dan Dryer.

Kathrine Fisker, LokalBolig Randers.

Tine Eibye, Randers Teater.

Lisbeth Grove Mikkelsen, WallPipe.

Lis Bilde, Gardin Lis.

Margrete Larsen, Verdo.

Pia Maach-Møller, Viking Genetics.

Rina Hansen, Randers Handsker.

Mette Haarup, Randers Bibliotek.

Henriette Jensen, Randers Bryghus.

Randers halter bagefter landsgennemsnittet, når det gælder andelen af kvindelige ledere. Men der findes alligevel markante kvinder på de randrusianske ledelsesgange. Her er 10 af byens skarpe kvindelige leder- og erhvervsprofiler.

LEDERPROFILER: Andelen af kvindelige ledere i Randers  halter efter mange andre kommuner og er lavere end landsgennemsnittet, fortalte Erhvervsliv Randers i det seneste nyhedsbrev.

Men uanset forklaringer og den aktuelle status findes der markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler i Randers og omegn.

Og da redaktøren satte Erhvervsliv Randers' journalist på opgaven at finde og fremhæve 10 markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler fra Randers, kom hun på noget af en opgave.

Hvem skal vælges og fremhæves? Opgaven har været vanskelig, men her er et bud.

Profilerne er valgt, så de repræsenterer en bred vifte af virksomheder og organisationer i det mangfoldige randrusianske erhvervsliv.

Det skal desuden nævnes, at rækkefølgen er vilkårlig.

1. Susanne Friis Eden, Dan Dryer

Med Susanne Friis Eden ved roret er den ikoniske håndtørrer-virksomhed Dan Dryer A/S de seneste år vækstet solidt og godt. Det er blandt andet sket ved hjælp af en ny designstrategi Foto: Lars Rasborg

Da Susanne Friis Eden satte sig for bordenden hos Dan Dryer A/S i 2013, betød det et markant skifte i ledelsesstilen og blandt andet lanceringen af en succesfuld designstrategi, der har givet en salgsfordel på de europæiske markeder.

Selvfølgelig skal topchef Susanne Friis Eden med på Erhvervsliv Randers' liste med 10 markante kvindelige erhvervsprofiler.

Læs Erhvervsliv Randers' interview med hende her.

2. Kathrine Fisker, LokalBolig Randers

Virkelyst og overraskende karrierevalg er noget, Erhvervsliv Randers holder rigtig meget af, og derfor skal Kathrine Fisker også have en af de 10 pladser på vores liste med markante kvindelige leder- og erhvervsprofiler.

Sidste år vendte hun tilbage til sit gamle erhverv som ejendomsmægler og åbnede ejendomsmægleren LokalBolig i Hospitalsgade.

Det var i 2004, at hun blev statsautoriseret ejendomsmægler. To år senere var hun uddannet som valuar.

I 2015 blev Kathrine Fisker salgschef i Randers FC, og i 2018 var hun med til at etablere Djurslands Banks nye afdeling i Randers som erhvervsrådgiver.

Men så trak ejendomshandlen igen i hende, og nu er hun i fuld gang med at etablere sin egen business.

3. Tine Eibye, Randers Teater

Tine Eibye er mangeårig souschef på Randers Teater og leder af Randers Teaters Talentskole. Foto Annelene Petersen

Det siges, at skal du kende en organisations DNA, skal du kigge mere på souschefen end på topchefen, og i tilfældet Randers Teater er der en del om den snak.

Blandt kostumer og skrå brædder har Tine Eibye siden teatrets spæde start i år 2000 været en af de drivende kræfter og kulturbærere i det, der tidligere hed Randers EgnsTeater.

I utallige år har hun været souschef, og nu bærer hun titlen som leder af Randers Teaters Talentskole - og producent.

- Og så har jeg en hel masse andre kasketter på, som man let har og får på en mellemstor virksomhed med 14 fastansatte og kontraktansatte, fortæller Tine Eibye, der er dramaturg, producent og projektleder.

- Jeg har en gennemsnitlig arbejdsuge på små 50 timer. OG et job, som er fantastisk, siger hun.

4. Lisbeth Grove Mikkelsen, Wallpipe

WallPipe blev etableret tilbage i 2018 af Lisbeth Grove Mikkelsen. Foto: Annelene Petersen

Var dette en liste over lokale iværksættertalenter, ville Lisbeth Grove Mikkelsen, ejer af Wallpipe, også være med.

Men ledelse handler nu engang også om at eksekvere på idéer, at udvikle en solid salgsplatform og at få et team til at arbejde sammen i samme overordnede retning.

Og netop derfor er Lisbeth Grove Mikkelsen med på denne liste med 10 kvindelige ledere og erhvervsprofiler, der er værd at lægge mærke til.

Tilbage i 2018 startede hun WallPipe, og siden har hun sat en markant dagsorden, både når det gælder genanvendelse, bæredygtighed og indsatsen for at gøre trinnet ind til arbejdsmarkedet lavere for udsatte medarbejdere.

Et godt markedsføringsskub gav det desuden, da hun hun præsenterede WallPipe i DR-programmet "Løvens Hule’, hvor investoren Christian Arnstedt straks så potentialet og investerede.

5. Lis Bilde, Gardin Lis

Lis Bilde fra Gardin Lis er Randers' ukronede og mangeårige gardindronning. Foto: Annelene Petersen

Lis Bilde er nærmest en reinkarnation af Randers' erhvervs-DNA, og selvfølgelig skal "gardindronningen" Lis Bilde med på listen over stærke kvindelige ledere og erhvervsprofiler, der er værd at lægge mærke til.

Læs Erhvervsliv Randers' fortælling "Hvordan bliver der mindre Lis i Gardin Lis" om virksomhedens generationsskifte her

Og dyk også ned i fortællingen om Lis Bildes' fascinerende iværksætterhistorie her.

6. Margrete Larsen, Verdo

Margrete Larsen har været Verdos HR-direktør i over 16 år, Pressefoto

I 2005 begyndte Margrete Larsen som HR-direktør i energikoncernen Verdo, der i dag tæller 550 medarbejdere.

Hun er uddannet jurist og senere advokat. Og hun har blandt meget andet været personalechef ved Adtranz (senere Bombardier Transportation Denmark).

- Jeg tror, at ledere ofte bliver ledere, fordi vi "ikke kan lade være”, svarer hun blandt andet på en række spørgsmål om sin karrierevalg og sine prioriteringer som leder.

Læs mere her.

7. Pia Maach-Møller, Viking Genetics

Pia Maach-Møller er HR-direktør i den globale virksomhed Viking Genetics. Pressefoto: Anne Kring

- Vær mere opmærksom på, hvad du kan gøre for andre, end hvad andre kan gøre for dig. Du vil blive positiv overrasket over resultaterne, lyder Pia Maach-Møllers gode råd til kvinder og mænd, der ønsker en lederkarriere.

Hun er Chief HR Officer/HR-direktør for de 175 medarbejdere hos Viking Genetics. Og så er hun medlem af repræsentantskabet i Verdo.

Læs her, hvad hun svarer på fem spørgsmål om ledelse og lederkarriere.

8. Rina Hansen, Randers Handsker

Rina Hansen er direktør i Randers Handsker, der i april åbner en ny butik med oplevelsesunivers over for Hotel Randers. Ambitionen er at gøre Rhanders til et brand på linje med Gucci. Og ja, brandet Rhanders staves med h. Foto: Annelene Petersen

Mod skal anerkendes, og mod skal der til for at overtage en legendarisk virksomhed som Randers Handsker.

Derfor skal direktør Rina Hansen også med på listen over 10 markante kvindelige erhvervsprofiler fra Randers.  

Siden hun overtog virksomheden i 2019, har hun arbejdet fokuseret på at gøre Rhanders til Danmarks svar på Gucci.

Rina Hansen er uddannet designer, har en kandidatgrad i strategisk marketing og e-handel og en erhvervs-ph.d. i omnichannel og branding.

Og så ser hun ikke mindst ud til at have det knofedt, der skal til - på respektfuld vis - at revitalisere virksomheden, der blev stiftet i 1811.

9. Mette Haarup, Randers Bibliotek

Bibliotekschef Mette Haarup står i spidsen for Randers' største kulturinstitution. Foto: Annelene Petersen

Skal en bibliotekschef med på en liste over kvindelige leder- og erhvervsprofiler i Randers.

Ja, det skal hun.

Mette Haarup har nemlig forstået at gøre Randers Bibliotek til byens største kulturinstitution med cirka 500.000 besøgende årligt.

Biblioteket har med Mette Haarup ved roret desuden stået bag en lang række events i samarbejde med lokale virksomheder og institutioner.

Læs et interview med Mette Haarup her

10. Henriette Jensen, Randers Bryghus

Henriette Jensen er administrerende direktør i Randers Bryghus. Foto: Annelene Petersen. Foto: Annelene Petersen

Siden midten af 2019 har Randers Bryghus været igennem en genopbygningsfase, og sidste år blev Henriette Jensen bryggeriets administrerende direktør.

Som topchef har hun fokus på at styrke bryggeriets daglige drift og har ansvar for alt det, der ligger uden om selve ølbrygningen såsom personale, økonomi, ordrestyring, markedsføring, distribution med videre.

Randers Bryghus blev etableret tilbage i 2007 ud fra et ønske om, at der igen skulle fremstilles lokalt kvalitetsøl i Randers, under mottoet ”Randers har fået sin egen øl, igen”.

Bryghuset har de seneste år fået status og anerkendelse som en af de mest foretrukne underleverandører til andre mikrobryggerier.

- At etablere en professionel bestyrelse er en af de muligheder, en virksomhed kan gribe til, når den ønsker at sætte en ny retning og tage væksten til et nyt niveau, siger bestyrelsesrådgiver Kim Tange fra Randers. Pressefoto

5 fif til at undgå for mange ”tanter” i bestyrelsen

Er du ejerleder og dybest set ikke interesseret i en bestyrelse, der giver dig modspil?

Har du mest en bestyrelse, fordi det nu engang er et lovkrav?

Foretrækker du, at din bestyrelse er fyldt med gode venner og familie, så bestyrelsesmøderne mere har karakter af hyggelige sammenkomster end af professionel sparring?

Er svarene på spørgsmålene ja, er der vist ingen grund til at læse videre. Eller måske er dette netop en rigtig god grund.

Læs og lad dig inspirere af den erfarne bestyrelsesrådgiver og underviser Kim Tange fra Randers, der giver fem fif til, hvordan du kan etablere og rekruttere til en bestyrelse, så den ikke bare kontrollerer - men bidrager med både viden, erfaring, udvikling og netværk.

Etabler en bestyrelse, der ikke blot er et kontrolorgan, men som også bidrager med kompetencer, udviklingsperspektiver og netværk. Sådan lyder opfordringen fra bestyrelsesrådgiver Kim Tange, der her giver en håndfuld relevante indspark til, hvordan du kan etablere en bestyrelse, som skaber størst mulig værdi.

BESTYRELSE: Hvad vil du med en professionel bestyrelse? Hvad skal den bidrage med? Hvad vil du bruge den til?

Sådan lyder typisk de første spørgsmål, som bestyrelsesrådgiver Kim Tange stiller, når en ejerleder henvender sig til ham for at få hjælp til at udvikle eller etablere en stærk bestyrelse.

- En bestyrelse skal give rigtig god mening, og selv om jeg til enhver tid vil argumentere for, at der er klare og store gevinster ved en professionel bestyrelse, må jeg samtidig tage et lille forbehold. For jeg kender jo også ejerledede virksomheder, der klarer sig ganske fremragende, selv om bestyrelsen består af venner og familie, siger Kim Tange og slår fast, at en ny bestyrelse dermed blot er en af de muligheder, en virksomhed kan gribe til, når den ønsker at sætte en ny retning og tage væksten til et nyt niveau.

- Valget står typisk mellem at hyre en stærk bestyrelse, at ansætte en eller flere specialister som medarbejdere, at tilkøbe en stærk ekstern konsulent eller at satse på et givende samarbejde med en vidensinstitution, siger han.

Kort om Kim Tange

  • Har mere end 30 års erfaring med organisations- og forretningsudvikling.
  • Er rådgiver og sparringspartner for seks professionelle bestyrelser, herunder en børsnoteret virksomhed, samt en erhvervsdrivende fond.
  • Er facilitator og sparringspartner, når virksomheder skal have opgraderet bestyrelsen.
  • Er tovholder på og underviser ved bestyrelsesuddannelser hos Erhvervsakademi Dania, der blandt andet tilbyder uddannelserne i samarbejde med henholdsvis Business Djursland, Business Silkeborg og Erhverv Randers.
  • Indehaver af Business Help Team ApS - siden juni 2014
  • Partner og direktør i The Kickass Company ApS - siden 2016
  • Bestyrelsesformand for Incento A/S - siden maj 2017
  • Bestyrelsesformand i Randers FC Jobakademi ApS - siden december 2016.
  • Partner i bestyrelsesnetværket ASNET Board - siden december 2016.
  • Har en master i forretningsledelse, en bachelor i business økonomi, en bachelor i erhvervslæring og en række certifikater indenfor forretningsudvikling, ledelse, salg, kvalitetsstyring, coaching og personprofiler.
  • Kim kan kontaktes her: kim@businesshelpteam.dk eller +45 28 59 05 98

I mere end 30 år har Kim Tange fra Randers arbejdet med organisations- og forretningsudvikling. Han underviser på flere bestyrelsesuddannelser og bestrider en række bestyrelsesposter både som menigt medlem og som formand.

- Også i Randers har jeg de seneste år oplevet flere og flere små og mellemstore virksomheder, der satser på den professionelle bestyrelse, slår Kim Tange fast og henviser til rækken af analyser fra blandt andet Center for Corporate Governance, CBS, der bekræfter hans egne erfaringer.

Et advisory board – den blide start for en enerådig ejerleder

  • For en enkeltmandsejet virksomhed eller et anpartsselskab er det frivilligt at etablere et advisory board, mens et aktieselskab er lovmæssigt forpligtet til at have en bestyrelse.
  • Med et advisory board kan du få en håndfuld dygtige profiler til at rådgive jer, og der er ikke de samme juridiske ansvarskrav, som følger med en bestyrelse.
  • Et advisory board kan også fungere som en test på, hvad en bestyrelse kræver og omvendt kan bidrage med.

- Bestyrelsesarbejdet er noget flere og flere går op i at professionalisere. Nogle går hele vejen med det samme, mens andre starter med at etablere det mere uforpligtende advisory board, som kan være en måde at øve sig på. De fleste danske virksomheder er ledet af en ejer, og ejeren kan til tider føle det, som om en bestyrelse kommer og blander sig, og det gør den jo også. Men det er jo for virksomhedens skyld, siger Kim Tange og tilføjer:

- Bestyrelsen er ikke bare et kontrolorgan, men kan ses som en ressource og en stærk sparringspartner. Ved at professionalisere bestyrelsen udnyttes en oplagt mulighed for vækst, udvikling, kompetencer og netværk.

Her giver Kim Tange fem indspark til at etablere en værdiskabende bestyrelse:

1. Hvad vil I? Vær klar på strategien

- Før I overhovedet overvejer profiler til bestyrelsen, kan I med fordel svare på følgende grundlæggende spørgsmål:

Hvad vil I bruge bestyrelsen til?

Hvad er virksomhedens strategi, det vil sige, hvad skal bestyrelsen arbejde hen imod?

Og hvad er din strategi som ejer? For eksempel ambitiøs vækst, et generationsskifte eller et helt eller delvist salg af virksomheden?

2. Kig indad og analyser

- Kortlæg virksomhedens kompetencer og vær skarp på, hvad I har af styrker og mangler: Hvor er I stærke, og hvor er I svage?

Svar også på, om I vil få mere ud af at bruge krudtet på at styrke medarbejderstabens og ledelsens kompetencer.

Hvilken viden og hvilke erfaringer kunne I ønske, at bestyrelsen bidrager med?

Spil også gerne ind i nye dagsordener som diversitet, FN’s 17 Verdensmål og bæredygtighed.

Jo større og mere international jeres kunder og samarbejdspartnere er, jo større fokus vil der de kommende år være på ”blødere” værdier.

3. Sæt ord på de ønskede profiler

- Find svar på og sæt ord på de kompetencer, I ønsker, at de kommende bestyrelsesmedlemmer har (både professionelt og personligt). Det altoverskyggende er dog, at de skal vide et eller andet helt specifikt, der kan være interessant.

Det gælder om at få nogle bestyrelsesprofiler ind, der forstår at stille de rigtige spørgsmål. Har de tidligere gjort det godt og skabt gode resultater, så er de alt andet lige super gode bestyrelsesmedlemmer.

Søg også, som før nævnt, at spille ind i den aktuelle diversitetsdagsorden. Mangfoldighed skaber flere nuancer i beslutningsprocesserne.

Og naturligvis skal kvinder bruge deres køn for at komme i bestyrelser, for det har mænd gjort i rigtig mange år.

Diversitet er en vigtig dagsorden og er i stigende grad afgørende for, om kunderne ønsker at handle med jer. Uden diversitet bliver I på sigt ikke leverandører til eller samarbejdspartnere for større virksomheder.

4. Rekruttering – start med formanden

- Vær lige så professionelle, som når I søger en nøglemedarbejder eller leder.

Og start med formanden.

Han/hun skal forstå forretningen og gerne have været CEO og have erfaring fra forskellige bestyrelser.

Kig gerne ud over jeres eget netværk og lad de relevante profiler, I kender i forvejen, blive målt og vejet på linje med andre kandidater.

En proces med test af alt fra matematisk intelligens til sociale kompetencer efterfulgt af samtaler vil kunne bidrage til at afklare, hvem der er den rette profil.

5. En bestyrelse skal være pengene værd

- Se bestyrelsen som en investering.

Typisk etableres en sådan, fordi der skal ske noget nyt, og honorarer skal ses i forhold til, at man for eksempel gerne vil vækste eller sælge virksomheden. Bestyrelsesmedlemmer, der kan hjælpe jer med at få dette til at ske, vil være honoraret værd.

For små og mellemstore virksomheder ligger det årlige honorar i gennemsnit på cirka 40.000-60.000 kroner. Og så vil bestyrelsesformanden typisk få det dobbelte.
Brug eventuelt cbs honorarberegner 

Men naturligvis er der stor forskel på, hvad det enkelte bestyrelsesmedlem kommer med af erfaring, og hvad honoraret dermed skal være.

Akkurat som det er tilfældet i andre dele af virksomheden: Hvis man vil have profiler med tyngde, er de naturligvis noget dyrere, men de kan så også mere.

Kiranan Luxmy (tv.) og Erik Holflod Jeppesen kan fejre fem års jubilæum som ejere af virksomheden Grafikr A/S, som de startede i 2016.  Nu har de en medarbejderstab på 30 specialister i Randers og København. Pressefoto/collage

Grafikr A/S-ejerne er som nat og dag - og det er uvurderligt

E-commerce bureauet Grafikr A/S er vokset ud af lømmelalderen og har fået sin stærke form.

Virksomheden, der begyndte som et iværksætterprojekt på drengeværelset, er nu et aktieselskab med gode kundereferencer, 30 medarbejdere og afdelinger i Randers og København.

I interviewet fortæller de autodidakte iværksættere Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen om virksomhedens vækstrejse, der startede for fem år siden i Randers.

De fortæller, hvordan det har krævet både held, omstillingsparathed, ihærdighed og personlig selvindsigt at udvikle virksomheden fra zero til en overbevisende business.

Nu ved de blandt meget andet, at deres personprofiler er vidt forskellige, og at netop dette er en kæmpe styrke i ledelsen af virksomheden.

- Vi har haft mange fejlskud undervejs, men nu er vi, hvor vi skal være. Vi har en solid kundeportefølje, en stærk organisation, er enige om den overordnede retning, og så har vi ikke mindst slebet vores indbyrdes samarbejde til, fortæller Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen, der startede virksomheden for fem år siden og i den første tid troede, at de lignede hinanden. Men intet kunne være mere forkert.

VÆKST: Diskussionerne var heftige, og Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen begyndte at undre sig over sig selv og hinanden.

Det var tilbage i 2017, og de havde året før startet Grafikr. De var begge proppet med den selvtillid, som kun unge først i tyverne kan ose af, uden at det virker som en kliché.

Begge ville gå igennem ild og vand for deres nye iværksættervirksomhed, men når de diskuterede, blev ordene voldsomme, og de havde de svært ved at nå til enighed. Det begyndte at blive frustrerende.

- Vi var helt enige om visionen. Vi ville have et bureau med 20 specialister. Men når vi begyndte at diskutere i detaljer om alt fra satsninger til alle de daglige prioriteringer, så blev diskussionen ofte heftig, mindes Kiranan Luxmy og uddyber:

- Vi var jo gymnasievenner, der startede en business sammen, og vi fik ofte at vide, at vi var meget, meget ens. Og vi mente også selv, at der ikke var den store forskel på os. Men intet kunne være mere forkert.

Erik Holflod Jeppesen nikker og supplerer:

- Ja, vi bakkede op om den samme overordnede idé, men ellers var og er vi forskellige. Der gik imidlertid nogle år, før vi erkendte det. Da tiøren først faldt, blev det hele meget nemmere for os, og i dag kan vi se, at det netop er en kæmpe fordel, at vi adskiller os så meget fra hinanden.

Djævlens advokat

Mens Kiranan Luxmy er ”popcorn-hjernen”, der er visionær og hurtigt forelsker sig i nye projekter, er Erik Holflod Jeppesen ”djævlens advokat”, der siger ”ro på, nu sætter vi os lige og gennemdiskuterer det og lægger en plan, før nogen løber afsted.”

- Personlighedstests har siden bekræftet os i, at vi på rigtig mange parametre stikker ud fra hinanden. Nu kan vi så se, hvor værdifuld forskellighed er. Og denne viden afspejler sig også i, hvordan vi sammensætter vores medarbejderteams, siger Erik Holflod Jeppesen og forklarer:

- Når vi etablerer vores teams, kigger vi ikke bare på kompetencer, men på personlighedstyper for at opnå diversitet.

Kort om Grafikr A/S

  • Et e-commerce bureau bestående af 30 specialister med afdelinger i København og Randers.
  • Hjælper ambitiøse brands i Skandinavien med at opnå øget salg og blive husket gennem digital design og webudvikling.
  • Blev startet af Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen i 2016. De er fortsat ejere.
  • Blev nomineret til E-handelsprisen 2021 i kategorien ”bedste e-handelscase” for et samarbejde med herretøjsfirmaet Shaping New Tomorrow, kendt fra tv-programmet Løvens Hule.
  • Vandt i november 2018 titlen som Årets Iværksætter ved Randers Business Awards.
  • Fik i 2021 sin første Gazelle-pris.

Over en bred kam er der sket en professionalisering af virksomheden, og de to oprindelige ejere er ikke længere inde over alt og alle beslutninger, og så er der ansat mellemledere i form af en HR-manager og en leder af designafdelingen. Sidstnævnte er også blevet partner.

Kiranan Luxmy forklarer:
- Stille og roligt rykker Erik og jeg væk fra driften og overlader detailstyringen til andre. Men det har da krævet en del tilvæning at skulle have tillid til, at den kultur og struktur, vi har skabt, er så stærk, at vi kan overlade meget til andre.

Erik Holflod Jeppesen supplerer:
- Jo større du bliver, jo mere nødvendigt er det at uddelegere. I begyndelsen kendte vi for eksempel indgående alle medarbejdere, og det gør vi ikke længere på samme måde. Sådan kan det ikke være med 30 ansatte.

- Vi søger at skabe videndeling og fælles idéudvikling om konkrete kundecases. Kiranan og jeg deltager jo både i kundemøder og i udviklingsmøder, og dermed får vi en tæt føling med, hvad kunderne ønsker, og hvordan markedet udvikler sig. Og vi holder også hinanden fast på, at vi engang imellem skal op i helikopteren og tænke mere strategisk.

Grafikr er blevet voksen

Fem år efter opstarten er Grafikr for længst blevet det store bureau, som Kiranan Luxmy og Erik Holflod Jeppesen fra starten af drømte om at skabe. 20 medarbejdere rækker dog ikke. Anno 2021 er der 30 medarbejdere fordelt på afdelinger i København og Randers. Bureauet er ikke længere i lømmelalderen, men har fået sin form.

Vækstet med Shopify

Lige fra den spæde start har Grafikr designet og udviklet webshops i Shopify.

- For fem år siden var Shopify ikke så udbredt og omfattende som i dag. Vi har så at sige udviklet os i takt med, at teknologien har fået flere facetter og er blevet større og større. Vi er vækstet med Shopify. Hvis de ikke var vokset så meget, havde vi ikke haft så godt fat, slår Kiranan Luxmy fast.

Erik Holflod Jeppesen tilføjer:

- Ja, vi har været heldige, at vi så tidligt satsede på Shopify-teknologien, der undervejs er blevet modnet og udviklet. Og samtidigt har vi fokuseret på stærke mode- og livsstilsbrands. Der er tale om lovende virksomheder, som har passet rigtig godt med vores egne ambitioner.

Kunderne tæller brands som Basic Apparel, Shaping New Tomorrow og Julie Sandlau. For blot at nævne tre.

- Mange af vores kunder er ”født” i lokale butikker og er så kommet i gang med online-handel. De har set potentialet og har skruet op for det. Især corona-nedlukningerne har fået flere til at indse behovet for en stærk online-del, siger Kiranan Luxmy:

- Udviklingen er helt klart gået i vores retning. Vi kan godt mærke, at også mange af de butikker, der er født i retail, også skal være online nu. De er klar til at investere, og så kigger de til dels på platformen. Mange vælger Shopify og ser så, hvem der er dygtige, og så vælger de os.

Ud af Grafikr’s 30 medarbejdere har kun en enkelt markedsføring som sin primære arbejdsopgave:

- Vores kunder er vores allerbedste ambassadører. De spejler sig jo i hinanden, og de kan se, at rigtig mange af vores kunder har vokset sammen med os.

- Som virksomhed og organisation har vi fået fodfæste. Vi har rent fundamentalt fået styr på, hvad vi gerne vil, og hvem vi er? Vi ved nu, hvilken værdi vi skaber for kunderne og os selv, fortæller Kiranan Luxmy og tilføjer:

- Det har været en længere proces, og en sej kamp, hvor vi har lavet en masse fejlskud undervejs. Men nu er vi, hvor vi skal være. Vi kender vores overordnede retning.

Da de begge var 16-17 år, begyndte de at lære sig selv at arbejde med webshops og grafiske løsninger, og da de slog sig sammen i Grafikr havde de begge kunder med til virksomheden.

De ignorerede forældrenes forventninger om, at de efter gymnasiet skulle tage sig en uddannelse, og de åd sig stædigt og vedholdende ind på markedet for webbaserede løsninger.

Plads til at nyde sejrene

Grafikr har allerede gået en lang vej, men planerne er fortsat mange, og selvtilliden er stor.

Den klassiske iværksætter-tankegang med ”super, godt og så er det videre ud over stepperne” har makkerparret fortsat på rygraden. Men energien skal vandes, og der skal være en belønning og være en klar en mening med virksomhedens eksistens.

Præmiecasen - Shaping New Tomorrow

Det danske herretøjsbrand Shaping New Tomorrow er en af præmiecasene.

Grafikr har været med som webudvikler og e-commerce rådgiver, siden brandet startede med at sælge bukser fra et lille kontor i Aalborg, deltog i tv-programmet Løvens Hule og forleden modtog en landsdækkende Gazelle-pris som den virksomhed i Danmark med den højeste vækst de seneste fire år.

Shaping New Tomorrow's vækst har været imponerende på mere end 8000 procent de seneste fire år.

- Vi har efterhånden rigtig mange overbevisende kundecases, og vi er aldrig kommet til et punkt, hvor vi har måttet ringe rundt og byde os til, siger Erik Holflod Jeppesen

Grafikr-iværksætterne har dog et strategisk fokus på fremadrettet ikke 100 procent at definere sig ud fra Shopify-teknologien:

- Den giver rigtig god mening nu, men vi skal også forstå at navigere på andre platforme. Vi skal også have andre ben at stå på, og dem er vi i gang med at udvikle. Vi skal kunne tilbyde rådgivning uanset den anvendte platform.

- Vi prøver at minde hinanden om, at vi også skal nyde, hvad vi allerede har opnået, slår Erik Holflod Jeppesen fast:

- Vi har rykket os helt vildt, men det er vi nok lidt ringe til at fejre. Forleden vandt vi for eksempel en gazelle, vi åbnede konvolutten, og det var så det. Men så ruskede vi lige lidt op i hinanden, og så bestilte vi da en kage.

De to kammerater og virksomhedsejere griner til hinanden. Men rent faktisk er de stolte, det manglede da bare.

- Jeg er for eksempel superstolt af, at vi har skabt så mange arbejdspladser. Det er godt at opleve, at så mange er kommet her til vores virksomhed og har udviklet sig både personligt og fagligt.

Kiranan Luxmy tilføjer:
- Vi har undervejs diskuteret, om vi skulle outsource driften og dermed lave en køb-salg-virksomhed. Men det er vi hurtigt gået fra.

- Vi tror på det værdifulde i at være en masse dygtige hoveder under samme tag. Vi tror, at det kan føre til det bedste produkt, når videndeling flyder over skrivebordene. Vi søger at skabe den virksomhed, vi gerne selv vil ansættes i.

- Der skal være en god kultur, hvor der både er spændende faglige udfordringer, gode kunder og plads til sociale arrangementer.

Grafikr står nu på så solidt et fundament, at forretningen er grundlæggende sund, og der er ro på, hvis der en måned ikke skulle komme så mange kunder ind. Fordelingen af ansvar og opgaver er tydelig, og der er opbygget fine processer, så overblikket bevares.

- Vi har dygtige mellemledere. Den første til tredje ansættelse var skræmmende, men nu har vi tillid til vores fremtidige indtjening.

København er en trædesten

De to Grafikr-ejere forudser, at det fremadrettet bliver afdelingen i København, der får flere ansatte:

- Lige nu er vi 26 medarbejdere på kontoret i Randers, og vi har formået at få medarbejdere til at rykke kærester og familier med til Randers, men det er en løbende udfordring at få de bedste af de bedste, og der vil på sigt alt andet lige være flere at tage af i København.

Kiranan Luxmy slår fast:

- Vores langsigtede plan er at gå internationalt, og vi ser København som en trædesten. Men vi er meget tålmodige og tror på den stabile og sikre vækst. Vi skal ikke gå på kompromis med vores kultur, fordi vi ønsker at udvide.

Ingen ved, hvad fremtiden bringer, men ambitionerne er fortsat store, forsikrer de to iværksættere:

- De første fem år er fløjet afsted, men en ting er helt sikkert. Vi er mere end klar til at tage fem år mere og vil kæmpe for at opnå vores vision om at blive Skandinaviens mest foretrukne e-commerce bureau.

Lotte Østergaard Hougaard har siden november 2020 været afdelingsdirektør i Sparekassen Kronjylland og har ledelsesansvar for HR Support og Udvikling. Collage

Afdelingsdirektør: Kundeløfter skaber både gladere kunder og mere tilfredse ansatte

Hvordan har Sparekassen Kronjylland præsteret både at blive kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads og som den danske bank, der har de mest tilfredse kunder?

Dette spørgsmål giver sparekassens afdelingsdirektør Lotte Østergaard Hougaard til inspiration for andre lederes værktøjskasse en del af svaret på.

- Tilfredse medarbejdere er ganske enkelt en forudsætning for tilfredse kunder – og omvendt, siger afdelingsdirektøren, der beskriver, hvordan en grundig proces for år tilbage med at afdække og beskrive kundeløfter både har bidraget positivt til kundetilfredshed og arbejdsglæden.

Kundeløfterne har nemlig skabt en fælles retning og sammenhæng i organisationen. De gør det dermed tydeligt, hvad medarbejderne skal leve op til.

I 2019 og 2021 er Sparekassen Kronjylland kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads. Og målinger viser, at sparekassen har de mest tilfredse bankkunder. - Der er en tæt sammenhæng mellem tilfredse kunder og tilfredse ansatte, siger afdelingsdirektør Lotte Østergaard Hougaard.

LEDELSE: Er der noget mere opslidende end sure, brokkende kunder?

Nej, vel, og derfor giver det god mening, at afdelingsdirektør Lotte Østergaard Hougaard fra Sparekassen Kronjylland starter med at fortælle om den proces, der for år tilbage blev sat i værk for at skabe større kundetilfredshed, når hun bliver bedt om at pege på årsager til, at sparekassen i både 2019 og 2021 er kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads.

- Glade kunder giver gladere medarbejdere, mens sure kunder omvendt slider på arbejdsglæden, siger hun og uddyber:

- Der er vel intet mere frustrerende end at arbejde i en organisation, hvor ingen rigtig ved, hvad der er årsagerne til en lunken kundetilfredshed.

- Og skal jeg forklare, hvordan vi har opnået at blive Danmarks Bedste Arbejdsplads, må jeg da også starte med at fortælle, hvordan vi for år tilbage fik startet den proces op, der har ført til, at vi nu har de mest tilfredse bankkunder i Danmark.

At gøre kundeløfter til adfærd

Det var i august 2014, at Lotte Østergaard Hougaard startede som HR-konsulent i sparekassen med hovedsæde i Randers. Siden november 2020 har hun været afdelingsdirektør med ledelsesansvar for HR Support og Udvikling .

Kort om Sparekassen Kronjylland

  • Hovedsædet ligger på Tronholmen i Randers.
  • Har mere end 700 medarbejdere, 48 afdelinger og mere end 175.000 kunder.
  • Er både blevet kåret som Danmarks Bedste Arbejdsplads (Great Place To Work) og som den bank i Danmark med de mest tilfredse privatkunder (EPSI-analyse).
  • I forbindelse med det første halvårsregnskab for 2021 opjusterede sparekassen sine forventninger til et resultat før skat for hele året på mellem 420 millioner og 480 millioner kroner.
  • "Sparekassen for Randers By og Omegn" blev etableret tilbage i 1829. Den nystiftede sparekasse skulle være til gavn og glæde for borgerne og for samfundet, de levede i. Sparekassen har i alle årene været selvejende.

- Førhen havde sparekassen klang af at være en lidt gammeldags virksomhed, kundetilfredsheden var gennemsnitlig, og vores ambition var at hæve den, fortæller hun.

- Vi igangsatte derfor en proces, hvor vi spurgte kunderne om, hvad de ønsker af os. Hvad er et godt pengeinstitut? Hvad har de brug for og hvornår? Vi nedsatte fokusgrupper, vi ringede rundt til kunderne, og vi fandt, at de overordnet set ønsker noget ganske grundlæggende.

- Vores kunder ønsker hurtige svar, de ønsker mange muligheder, de vil høre fra os, og vi skal være nemme at få fat i. Hvis bare vi kan levere dette, skal kunderne nok være glade.

Resultatet af processen blev, at Sparekassen Kronjylland i 2015 nedfældede fire kundeløfter, som de garanterede at kunne leve op til. Siden er endnu et kommet til.

Kundeløfter styrker også arbejdsglæden

Før kundeløfterne blev kommunikeret ud, blev HR-afdelingen sat på den spændende opgave, at kundernes ønsker skulle gøres til adfærd, fortæller afdelingsdirektøren:

- Hvis vi ved, at kunderne ønsker at høre fra os, hvad betyder det så? Skal vi ringe til dem mindst en gang om året? Når en kunde ringer til os, hvornår skal hun eller han så høre fra os? Sådanne helt lavpraktiske spørgsmål fandt vi samme gode svar på.

Stærke kunderelationer trods covid-19

EPSI står bag det, der generelt bliver regnet som den mest anerkendte undersøgelse af bankkundernes tilfredshed, og Sparekassen Kronjyllands administrerende direktør Klaus Skjødt var naturligvis glad, da han i 2021 modtog analysen, som viser, at sparekassen for trejde år i træk har de mest tilfredse privatkunder.

- Tilfredse kunder er vores vigtigste strategiske mål. Derfor er vi utroligt glade for, at netop vores kunder er de mest tilfredse – ikke mindst når det nu har været tilfældet tre år i træk, sagde han og nævnte, at glæden også skal ses i lyset af, at det har været "specielt" at drive  sparekasse i en tid med covid-19.

- Netop relationerne til kunderne er så vigtige, og vi har ikke i samme omfang kunnet møde kunderne fysisk, forklarede Klaus Skjødt og slog fast:

- Netmøder og telefon har selvfølgelig været gode redskaber, men jeg ved også, at mange både kunder og medarbejdere er glade for, at vi igen kan tilbyde fysiske møder til dem, der ønsker det. Dog er videomøder naturligvis fortsat en mulighed.

Hver eneste afdeling fik også defineret, hvad de hver især var gode til, og hvad der skulle aflæres.

- Efter et halvt år kunne vi sige til kunderne: Vi lover det og det, og lige siden har løfterne været omdrejningspunktet for alle vores aktiviteter.

Et eksempel er løftet “ Vi giver hurtige svar”. Dette er et konkurrenceparameter, når en kunde for eksempel køber en bolig, investerer eller omlægger et lån.

Kunden bliver alt andet lige mere tilfreds og loyal, når hun kan få et møde indenfor 24 timer eller få et svar på et lån indenfor 48 timer. Og samtidig ved medarbejderen, hvad der betyder noget for kunden, og hvad han eller hun dermed skal leve op til.

- Med kundeløfterne er der blevet skabt en sammenhæng i organisationen, og der er blevet lagt en retning og nedfældet en række processer, hvilket har givet positive udsving i såvel kunde- som i medarbejdertilfredshed, slår afdelingsdirektør Lotte Østergaard Hougaard fast.

Prisregn til Sparekassen

Den såkaldte EPSI-undersøgelse af bankkundernes tilfredshed i 2021, viser, at Sparekassen Kronjylland for tredje år i træk har de mest tilfredse privatkunder.

Og organisationen Great Place to Work har i både 2019 og 2021 kåret sparekassens medarbejdere som de mest tilfredse. Kåringen som Danmarks Bedste Arbejdsplads i de to år er baseret på anonyme trivselsmålinger og evalueringer af arbejdspladskulturen. Sparekassen vandt i kategorien store virksomheder med mere end 500 medarbejdere. I september 2020 blev sparekassen tilmed kåret som Europas bedste Arbejdsplads.

- Hvis prisen som årets bedste arbejdsplads stod alene, ville det måske virke som om, det bare var et udtryk for, at vi har fine overenskomster, men i og med vi også har prisen for at have de mest tilfredse bankkunder, giver det rigtig god mening, vurderer Lotte Østergaard Hougaard:

- Kundetilfredsheden taler med andre ord ind i arbejdsglæden. Begge dele handler om relationer, og både kunder og medarbejdere er for eksempel enige om, at den personlige rådgivning skal prioriteres.

- Vores medarbejdere er stærke på de relationelle kompetencer og synes, det er sjovt at finde løsninger med kunderne – de kan lide kreativiteten i opgaveløsningen og at være til stede, så vi ikke kun fungerer som en hotline.

- Vi investerer den tid, der skal til, når en kunde skal træffe de store beslutninger i livet. Det kan være at investere i den første bil, at købe et hus eller investere pensionsopsparingen. I alle sådanne tilfælde er det rart at sidde over for et andet menneske, og dette er både kunder og medarbejdere helt enige om.