Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vi behøver ikke altid bevæge os langt væk fra Den Jyske Hingst på Østervold, når vi skal skærpe vores kompetencer. En kommende masterclass i forhandlingsteknik hos Erhverv Randers er blot et af mange nye kursustilbud. Foto: Annelene Petersen

Masterclass: Bliv en eminent forhandler

Lad være med at antage, hvad din kunde ønsker og har behov for. Øv dig i stedet i at spørge ind.

Sådan lyder et af mange gode indspark fra Poul von Worwen, der underviser lokale erhvervsledere i en kommende masterclass i forhandlingsteknik, som Erhverv Randers står bag.

Poul von Worwen er Associate Professor ved Via University College og nøjes ikke med at klæde kursusdeltagerne på med teorier om forhandlingsteknik. Via praksisnære øvelser bliver deltagerne trænet i at forhandle, så begge forhandlingspartnere oplever, at resultatet er optimalt.

I nyhedsbrevet får du professorens tre bedste forhandlingsfif.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af Randers-virksomheder. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Poul von Wowern er underviser og tovholder på en masterclass i forhandlingsteknik, som Erhverv Randers står bag. Pressefoto

3 tips til den optimale forhandlingsteknik

Nu kan du tilmelde dig en masterclass i forhandlingsteknik, som Erhverv Randers står bag.

Kurset tager udgangspunkt i den såkaldte Harvard Metode, hvor win-win er sigtet, og forhandlingspartnerne ser hinanden som partnere i stedet for modparter. Underviseren er Associate Professor ved VIA University College, Poul von Wowern.

- De globale forsyningskæder er underdrejede som aldrig før, og det er blevet
endnu vigtigere at aftale i detaljer om alt fra kreditter til leveringstider. Der er rigtig mange nøgler at dreje på, og vi har i stigende grad brug for redskaber i det her forhandlingsrum, der sikrer, at vi ikke bare går derfra med en god ordre, men også med en partner og relation, der kan give værdi fremadrettet.

I historien giver han også tre fif til, hvordan du bedst kommer i mål med en forhandling:

1. Du skal aldrig antage, men spørge ind.

2. En handel består af mange delelementer.

3. Husk 3xF: Forberedelse, forhandlingszone og forankring.

Antagelser er gift for en forhandling. Øv dig i stedet i at spørge ind. Sådan lyder et af rådene fra Associate Professor ved VIA University College, Poul von Wowern, der underviser på en kommende masterclass i forhandlingsteknik, som Erhverv Randers arrangerer.

FORHANDLING: Trænger din forhandlingsteknik til et brush up?

Vil du være klædt på til at opnå et stærkt forhandlingsresultat, hvor både du og din forhandlingspartner er tilfreds?

Hvis ja, så overvej at tilmelde dig en ny masterclass i forhandlingsteknik, hvor Associate Professor ved VIA University College, Poul von Wowern, er underviser og tovholder. Det modulopbyggede kursus udbydes i samarbejde med Erhverv Randers

- Er du en stærk forhandler, ser du hele tiden muligheder og kan skifte retning i enhver situation. En god forhandling munder altid ud i, at relationer skabes, fastholdes og udbygges – og at begge parter får noget godt med hjem, siger Poul von Wowern.

Undervisningen læner sig op ad den såkaldte Havard-metode, der er en af de mest anerkendte forhandlingsteknikker globalt.

Tilmeld dig en masterclass i forhandlingsteknik

Erhverv Randers tilbyder nu et modulopbygget kursus i den såkaldte Havard Metode, der er en effektiv, evidensbaseret forhandlingsteknik, hvor win-win er sigtet, og forhandlingspartnerne ser hinanden som partnere i stedet for modparter.

Harvard Law School – Program on Negotiation (PON) – har i de seneste 35 år fungeret som et videnscenter og trænet forhandlere verden over.

Kurset er en kombination af teoretisk viden og konkrete øvelser i forhandlingsteknik.

Underviseren er Poul von Wowern, Associate Professor ved VIA University College og ejer af von Wowern Consult. Poul har blandt andet solid erfaring fra A. P. Møller, Grundfos og Siemens. Derudover har han hjulpet både store og mindre danske og internationale virksomheder med at skabe værdi i deres kommercielle tilgang.

Tilmeld dig her.


- Begge parter skal gå fra en forhandling som vindere, siger Poul von Wowern og uddyber:

- Den gode forhandling drejer sig ikke om, hvor stor en del af kagen, du får, men er et spørgsmål om, at man gør kagen større sammen. Så i stedet for, at man i en forhandling sidder som modparter overfor hinanden, handler det om at have en samarbejdstilgang til processen.

Hvorfor er et kursus i forhandlingsteknik særlig relevant lige nu?

- Alt andet lige er det for øjeblikket ikke så svært at finde kunder. Men selve forhandlingerne er især lige for tiden en særdeles kompleks størrelse, svarer Poul von Wowern og forklarer videre:

- De globale forsyningskæder er underdrejede som aldrig før, og det er blevet endnu vigtigere at aftale i detaljer om alt fra kreditter til leveringstider. Der er rigtig mange nøgler at dreje på, og vi har i stigende grad brug for redskaber i det her forhandlingsrum, der sikrer, at vi ikke bare går derfra med en god ordre, men også med en partner og relation, der kan give værdi fremadrettet.

I den modulopbyggede masterclass vil der blive lagt ud med teori om forhandlingsteknik. Herefter vil der være forhandlingsøvelser med konkrete cases, og siden vil der blive evalueret på øvelserne, oplyser Poul von Wowern, der her giver tre af sine bedste forhandlingstips.

1. Du skal aldrig antage, men spørge ind

Noget af det værste i en forhandling er antagelser. Et eksempel: Kunden ønsker to dages leveringstid i stedet for de sædvanlige fire, og den umiddelbare reaktion vil være at sige nej, og at det ikke kan lade sig gøre, lad os mødes over en aftale på tre dage.

Men før du begynder at sige nej og argumentere, er du nødt til at forstå situationen fra den anden part. Spørg i stedet: ”Hvorfor er det, du gerne vil have to dage? Hvad får du ud af det?”

Og ofte vil det vise sig, at begrundelsen er, at kunden en gang imellem har en hasteordre, og at kunden har et problem, hvis leveringen ikke kommer hurtigt ud.

Her kan du så igen spørge yderligere ind ved at sige: ”Okay, hvor tit sker det?”, og det er så i måske fem procent af ordrerne.

Med den viden in mente kan du få anledning til at sige: ”Kunne vi på en eller anden måde sætte flag ud fra hasteordrerne og så behandle dem som ekspreslevering?”

Summa summarum: Det gode resultat kommer, når du afdækker kundens behov og udfordringer, fremfor at du tror, at du ved, hvad det reelt set handler om.

2. En handel består af mange delelementer

Køber du for eksempel en bil, skal du ikke kun se på prisen, men på alle de delelementer, der er i handlen: Hvad får du for din gamle bil? Er der vinterdæk med? Hvad med ekstra udstyr? På samme vis vil der altid være delelementer, når du aftaler købet af en vare eller ydelse.

Du skal således se på den overordnede pris og mindre på, hvilke detaljer og parametre man betaler lidt mere eller mindre for.

Og så kan noget, der ikke koster dig ret meget, være særdeles vigtigt for din kunde – og omvendt.

Du kan give din kunde noget, der ikke koster dig meget, og som viser sig at være særdeles værdifuldt for den, du forhandler med.

Og for at finde ind til, hvad dette ”vigtige” er, skal du sørge for at åbne forhandlingen op frem for at lukke den og sige nej.

Giv altid hellere medløb end at komme med indvendinger. Når kunden kommer med et ”urimeligt prisforslag”, så sig for eksempel: ”Jeg kan godt forstå, at prisen er vigtig for dig. Og måske kunne vi…”

Det handler om at være afvæbnende i sin dialog.

3. Husk 3xF: Forberedelse, forhandlingszone og forankring

Forbered dig altid før en forhandling: Hvad er din forhandlingszone? Hvad vil du gå med til?

Jo mere forberedt, jo større chance for succes.

Beslut dig for eksempel på forhånd for, om du skal være den første eller sidste til at lægge ud med en pris.

Og sørg også for ikke at ende med at sidde i din bil efter mødet og tænke: Sikke et godt møde, men hvad blev vi egentlig enige om, og hvad er næste skridt? Sørg altid for en god og klar forankring samt fremdrift.

Over 2000 nye job i Randers, stor butiksudvidelse for livstilsoptiker og fusion af Rotary-klubber

Her kan du læse og følge med i nyheder om og fra erhvervslivet i Randers.

Randers Rotary Klub er genskabt ved fusion

Her ses fra venstre præsidenten for Randers Business Breakfast Lars Roed Andersen, past præsident for Randers Østre Birger Larsen, præsident for den nye Randers Rotary Klub Henrik Bach Nielsen, past præsident Peter Andersen, Randers Vestre, og præsident Ea Bødker-Iversen, Randers Søndre. Foto: Klavs Nicolaisen

I 1929 dannede en kreds af borgere Randers Rotary Klub. Det navn kommer med virkning fra fredag 1. juli igen til ære og værdighed, efter at to klubber, Randers Vestre Rotary Klub og Randers Østre Rotary Klub, har besluttet sig for at fusionere under det fælles navn Randers Rotary Klub.

Det skriver Randers Amtsavis.

Forud for beslutningen ligger et længere forarbejde, som et udvalg har stået for. Også Randers Søndre Rotary Klub og Randers Business Breakfast Rotary Klub har været med i dette arbejde, men de to nævnte klubber har besluttet sig for at fortsætte som hidtil. Det gælder også samarbejdet, som præsidenten for den nye Randers Rotary Klub, Henrik Bach Nielsen, udtrykte det på et fællesmøde for de to klubber:

- Mellem de nu tre klubber fortsætter samarbejdet i samme ånd, som da der var fire klubber. Med to aftenklubber og en morgenklub er Randers særdeles godt dækket ind i forhold til alle, der gerne vil deltage i Rotary.

Den nye klub fortsætter med at holde møderne i Rotary Huset i Odinsgade på mandag aftener.

Populær butikskæde satser stort i Randers

Lotte Sølvtofte og hendes medarbejdere får næsten 700 kvadratmeter at boltre sig på over tre etager i de nye lokaler. Foto: Jeppe Bjerre Trans

BySølvtofte rykker i nye og meget større lokaler i midtbyen efter over syv år med butik på Østervold. Det beretter Randers Amtsavis.

Faktisk får optikerbutikkens kunder og medarbejdere hele 696 kvadratmeter fordelt over tre etager at boltre sig på, når flytningen er en realitet, afslører indehaver Lotte Sølvtofte overfor Randers Amtsavis.

- Vi er blevet kaldt "livsstilsoptikere", og det kommer vi til at gøre endnu mere ud af, når vi kommer over i de nye lokaler. Vi kommer blandt andet til at sælge malerier, litografier og andet kunst. Vi kommer også til at inddele butikken i forskellige farvetemaer, hvor man for eksempel har blå stel, blåt interiør og blå malerier i samme afdeling. Vi satser hele baduljen, siger Lotte Sølvtofte.

De nye lokaler ligger på adressen Nygade 1 - blot få hundrede meter fra den nuværende butik på Østervold 26, som dækker 139 kvadratmeter.

Randers imponerer med mange nye jobs

På trods af to år med coronanedlukninger har der været fremgang i antallet af jobs i både Randers, Norddjurs og Mariagerfjord.

Faktisk er der kommet 3.200 flere jobs i de tre kommuner i forhold til før coronakrisen. Det viser en ny analyse lavet af Dansk Erhverv på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, som Amtsavisen har fået.

Randers Kommune står for den største jobmæssige fremgang, og i dag er der 2.300 flere jobs end før pandemien. Det svarer til en jobfremgang på seks procent.

- Randers Kommune har haft en imponerende høj jobvækst set i lyset af, at økonomien i perioden har været præget af et stort økonomisk tilbageslag, der sendte beskæftigelsen i bakgear og ledigheden i vejret. Men siden tilbagegangen under coronakrisen er der kommet flot gang i jobvæksten i Randers Kommune, siger Kristian Skriver, seniorøkonom ved Dansk Erhverv til Randers Amtsavis.