Randers FC får fondsmillioner til at give unge livsgnist
Det Obelske Familiefond har netop bevilget 5,4 mio. kr. til projektet Talenter på Vej, der ledes af Randers FC's datterselskab Randers FC Jobakademi, hvor klubbens CSR-aktiviteter er samlet.
Klubben har også haft ledelsen af det treårige fritidsjobprojekt Talents of Tomorrow, der blev støttet af den A.P. Møllerske Støttefond og hjalp 13-17årige i fritidsjob – for dermed at øge deres chancer for at klare job og uddannelse senere i livet.
- Når vi i så stor udstrækning lykkes med at give unge en arbejdsidentitet eller/og en faglig identitet, er vi kommet rigtig langt i retningen af at skabe større trivsel, siger Randers FC's administrerende direktør Henrik Jørgensen og uddyber:
- Via et ”rigtigt” arbejde oplever den unge typisk fællesskab, faste mødetider og
stabilitet – og så vokser en ung mand eller kvinde typisk, når han eller
hun udfører et godt stykke arbejde.
INDSIGT: Først bevilligede den A.P. Møllerske Støttefond 5,8 mio. kr. til det treårige fritidsjobprojekt Talents of Tomorrow, hvor unge mellem 13-17år blev hjulpet i fritidsjob – for dermed at øge deres chancer for at klare job og uddannelse senere i livet. Herefter er indsatsen videreført med støtte fra Randers Kommune.
Og nu har Det Obelske Familiefond bevilget 5,4 mio. kr. til projektet Talenter på Vej.
Begge projekter ledes og drives af Randers FC Jobakademi, der er superligaklubbens datterselskab, hvor alle CSR-aktiviteter er samlet.
Og hvad er det så, at superligaklubben kan, når det handler om at give unge sårbare mod på og metoder til at mestre livet?
Hvad er Talents of Tomorrow og Talenter på vej?
Og hvad er vejen til at skabe mere livsgnist hos unge?
Disse og andre spørgsmål giver Randers FC's topchef Henrik Jørgensen her svar på.
Hvad er Talenter på vej?
- Det er et ungdomsprojekt, som Randers FC Jobakademi står bag.
I projektet hjælper vi unge i alderen 15-25 år med udfordringer tilbage i job eller uddannelse.
De unge tilbydes et forløb hos Randers FC, hvor de bliver en del af det fællesskab, der kendetegner en fodboldklub som Randers FC, og hvor der arbejdes med en række af de motivationsskabende metodikker, som vi i forvejen bruger overfor unge fodboldtalenter.
Hvem støtter Talenter på vej?
- Vores nærmeste samarbejdspartner er Randers Kommune, og Det Obelske Familiefond bakker op om indsatsen med en bevilling på 5,4 mio. kr.
Vores metode til at skabe livsmestring er noget, som Det Obelske Familiefond er faldet for.
Hvordan er projektet bygget op?
- Vi retter indsatsen mod 78 unge, der bliver inddelt i hold á 13 unge, der skal igennem et års forløb med diverse aktiviteter og workshops, inden vi forhåbentlig får de unge mennesker tilbage på sporet gennem en tættere tilknytning til arbejdsmarkedet.
I har førhen haft succes med Talents of Tomorrow?
- Det var et treårigt fritidsjobprojekt, der blev støttet af den A.P. Møllerske Støttefond, og hvor vi samarbejdede med Bysekretariatet og Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers.
Vi havde succes med at hjælpe 135 13-17årige i fritidsjob for dermed at øge deres chancer for at klare job og uddannelse senere i livet.
Som en del af projektet deltog de unge i et 26 ugers forløb med undervisning, individuel vejledning og konkrete, lønnede arbejdsopgaver hos Randers FC.
Hvordan får vi flere unge til at trives?
-Årsagerne til den store mistrivsel blandt unge er komplekse, og der skal sættes ind på mange fronter. Det er et kæmpe problem, når for eksempel hver fjerde forlader grundskolen uden de mest basale kompetencer.
Via vores projekter kan vi imidlertid se, at der er en klar sammenhæng mellem også sårbare unges arbejdsidentitet og livsgnist.
Når vi i så stor udstrækning lykkes med at give unge en arbejdsidentitet eller/og en faglig identitet, er vi kommet rigtig langt i retningen af at skabe større trivsel.
Via et ”rigtigt” arbejde oplever den unge typisk fællesskab, faste mødetider og stabilitet – og så vokser en ung mand eller kvinde typisk, når han eller hun udfører et godt stykke arbejde.
- Både for den enkelte unge, for samfundsøkonomien og for virksomhederne er det godt, hvis den unge via støtte, motivation og en fast hånd i ryggen får erfaringer fra det rigtige arbejdsmarked.