Randers' citychef: Sådan får midtbyens butikker overlevelseskraft
- Fremtidens fysiske butikker vil være meget tætte på kunderne og fungere som
samlingssteder, hvor vi kan mødes, socialisere og finde inspiration.
Sådan siger Randers' citychef Mette Bræmer-Jensen blandt meget andet i historien, hvor hun fortæller om sine håb for fremtidens midtby, om hvad der står på på citychefens ønskeliste og om sine bedste råd til de randrusianske butiksejere.
- Vi har som mennesker brug for det fysiske rum og at være sammen, og det kan en midtby og butikkerne give os, siger hun og fremhæver, at alt fra pandemi til prisstigninger naturligvis rammer detailhandlen hårdt, men at der lokalt er gode, lærerige eksempler på butiksejere, der formår at handle proaktivt.
- Tag pandemien. Den var selvfølgelig ikke positiv, men den blev rent faktisk også en katalysator for en skarp læringskurve. Et eksempel er MAAK i Houmeden, der måtte opgradere på personalesiden under nedlukningerne, fortæller citychefen:
- MAAK arbejdede med nye digitale løsninger og udviklede evnen til at bruge sig selv personligt i live-inspiration med meget mere.
DETAILHANDEL: - Jeg er overbevist om, at der også fremover er plads til de fysiske butikker. Men de skal tænkes anderledes og give unikke oplevelser og fællesskaber, man ikke kan få online, siger Mette Bræmer-Jensen, der siden 2015 har været citychef i Randers' midtby.
- Butikkerne skal tilbyde dig noget ekstra, og når du går ind ad døren, skal du blive inspireret og opleve et fællesskab - og nøjagtig det samme gælder for midtbyen, tilføjer chefen for cityforeningens 168 medlemmer, der tæller alt fra detailhandlen, hoteller og restauranter til liberale erhverv og kulturinstitutioner.
Mette Bræmer-Jensen bor i Lystrup, er vokset op i Randers og udlært i Føtex Dytmærsken i Randers.
I 15 år arbejdede hun i Dansk Supermarked, hvor hun fulgte ledelsesvejen, og indtil for syv år siden var hun salgschef i Føtex.
Her svarer hun på ni spørgsmål om Randers’ midtby, detailhandlens udfordringer og muligheder samt forbrugertrends.
1.Hvad skal en dygtig citychef kunne?
- Du skal forstå de forretningsdrivende, der skal være en gensidig respekt mellem jer, og du skal også kunne navigere i de rammer, kommunen har.
Du skal acceptere, at man ikke kan lave alt om fra dag ét. Du skal evne at lytte til de forskellige behov, fokusere på de fælles mål og på alt det, der kan lade sig gøre.
Med andre ord skal du ikke falde i den grøft, det er at tale så meget om alt det, man ikke kan, og det, der ikke kan lade sig gøre.
Den mulighedsorienterede tilgang har altid været mit udgangspunkt.
Detailhandlens forretningsplaner er kortsigtede, og vi er nødt til at være omstillingsparate og også at finde de lavthængende frugter, der giver positive resultater her og nu.
2. Hvordan bevarer du din ja-hat?
- Alle kan finde hullerne i osten, men mit mindset er at være proaktiv. Der er altid noget negativt, men vi må fokusere på det, der lykkedes for at holde os selv motiverede og for derigennem at finde veje til at skabe endnu flere gode resultater.
Tag pandemien. Den var selvfølgelig ikke positiv, men den blev rent faktisk også en katalysator for en skarp læringskurve.
Et eksempel er MAAK i Houmeden, der måtte opgradere på personalesiden under nedlukningerne. Butikken arbejdede med nye digitale løsninger og udviklede evnen til at bruge sig selv personligt i live-inspiration med meget mere.
Midtbystrategien for 2021 til 2023 fik også ekstra fart på, og der blevet igangsat nye byrum, da mange efterspurgte opholdsmuligheder i byens rum.
3. Hvilke fælles mål arbejder I for?
- Vi er en forening med 168 forskellige interesser, og alle kan ikke tilgodeses.
Men vi har noget, vi er fælles om. Vi ønsker alle, at Randers er en levende handelsby med trafik i gaderne. Alle vil gerne have flere kunder, og alle vil gerne have, at Randers’ historie fortælles, som den reelt er.
Hvis en butik for eksempel lukker, fordi den havde det svært. Så er det da endnu federe at fokusere på de otte butikker, der måske har sat rekord og har gjort det supergodt.
Det positive tiltrækker endnu flere kunder, og vi kan og skal lære af hinandens succeser og metoder.
4. Hvad er dit bedste råd til butiksejere i midtbyen?
- En fysisk butik i dag skal byde på noget, jeg ikke kan få online, og så skal den have en sammenhæng med det, der er online, så kunden oplever at træde ind i det samme univers.
Helt lavpraktisk skal butiksejeren også se sin butik udefra; facaden skal være pæn, og markisen skal ikke hænge skævt. Facaden skal byde dig velkommen.
I gamle dage var det nok at sige ”Hvad skulle det være?”, men nu skal du i stedet sige ”Velkommen til, vil du kigge, vil du prøve, vil du røre, vil du smage, vil du rådgives, vil du suge inspiration?"
Man skal sætte sig selv i spil og være personligt tilstede, både fysisk og online.
5. Hvad er den største udfordring for butikkerne?
- Ovenpå en pandemi og nu med prisstigninger skal der meget til at få folk ind til byen. Det kræver oplevelser og fælles mødesteder.
Detailhandlen rammes hårdt, og der er brug for tilgængelighed, oplevelser og unikke mødesteder for at tiltrække flere kunder.
For den enkelte butiksejer er det også krævende at skabe det vigtige samspil mellem den fysiske butik og onlinesalget. Det er en udfordring, at du skal være til stede online 24-7: Lave live, Instagram, social shopping med meget mere. Man er på konstant.
Hvis du som kunde for eksempel stiller et spørgsmål på FB, ønsker du svar med det samme. Det er svært, og her prøver vi som cityforening at vejlede og henvise til digitale løsninger, der kan hjælpe med for eksempel basic autosvar og lignende.
Ligesom vi anbefaler at skrive følgende på sin forretning: Vi har altid åbent online. Det er med at vise, at man er tilstede – både fysisk og digitalt.
6. Har forbrugerne en øget bevidsthed om at handle lokalt?
- Nethandlen er naturligvis kommet for at blive, men mange forbrugere har samtidig fået øjnene op for, at hvis vi ikke bruger den lokale butik, så forsvinder den. Og så mister vi noget rigtig værdifuldt.
Butikkerne giver os oplevelser, og de tilfredsstiller nogle af vores sociale behov. Under nedlukningerne har vi mærket savnet efter at have butikker, hvor vi kan mødes og snakke.
Vi er også blevet mere bevidste om, hvor vigtig midtbyen er for både at tiltrække og fastholde nye borgere og arbejdspladser.
7. Ser du butikkerne som nye møde- og oplevelsessteder?
- Ja, en butik skal være et socialt sted, et hænge-ud sted. Butikken skal tilbyde dig noget ekstra, og når du går ind ad døren, skal du blive inspireret og opleve et fællesskab.
Du skal ikke føle det her "køb, køb"-pres.
Jeg er overbevist om, at der også fremover er plads til de fysiske butikker. Men de skal tænkes anderledes og give de her unikke oplevelser, man ikke kan få online.
Det samme gælder byens rum. Byen bliver brugt som mødested og til for eksempel familieudflugter. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for ophold og god takeaway-kaffe, spisesteder og handlemuligheder.
8. Hvad står på citychefens ønskeliste?
- Midtbystrategien for 2021 til 2023 er naturligvis vigtig, og derudover håber jeg, at det prioriteres at skabe oplevelser i byen.
Der skal være noget at komme efter, og det kræver en god økonomi for dem, der skal skabe det.
Derudover håber jeg, at butikkerne fortsat selv bidrager med for eksempel inspirerende facader, og at kommunen er gearet til at facilitere den hjælp, der er behov for.
Der kan for eksempel være behov for hjælp til at opgradere butikslayout eller digital tilstedeværelse.
Og hjælpen skal skrues sammen, så den passer til netop detailhandlen. En detailhandler kan for eksempel ikke tage en hel dag fri for at lære noget om digitalisering. Hvem skal så passe forretningen imens?
9. Hvad er dit fremtidshåb for midtbyen?
- Bykernen vil fortsat være smuk og inspirerende. Den vil være fuld af oplevelser, plads til at mødes og invitere til fællesskaber.
Midtbyen vil bestå af de butikker, der evner at få den fysiske og digitale tilstedeværelse til at spille sammen.
Fremtidens butikker vil være meget tætte på kunderne og fungere som samlingssteder, hvor vi kan mødes, socialisere og finde inspiration.
Vi har som mennesker brug for det fysiske rum og at være sammen, og det kan en midtby give os.