Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

GLS har netop investeret i en grund på 24.100 kvadratmeter i Sdr. Borup, hvor virksomheden vil  bygge et nyt depot. Den globale pakkedistributørs investering vil på sigt give Randers i omegnen af 300 nye arbejdspladser, lyder det fra GLS' driftsdirektør Henrik Nyegaard (tv) og administrerende direktør Steen Kristensen. Foto: Jakob Lerche

Velkommen til GLS i Randers

Du tager på ferie i 10 dage, kommer hjem igen og bliver nærmest skuffet over, hvor lidt der er sket, mens du har været væk.

Sådan er det ofte, men sådan var det ikke, da jeg mandag aften vendte hjem fra en ferie på Zanzibar.

GLS har meldt sin ankomst til Randers, og dermed har en af de store megatrends indenfor danskernes indkøbsvaner sat endnu et solidt aftryk i den lokale erhvervsstruktur.

Nethandlen går kun en vej, det er opad. Pakkedistribution er blevet big business, og GLS har netop overtaget en grund på 24.100 kvadratmeter i Sdr. Borup ved E45, hvor der skal bygges et depot for fremover at stå endnu stærkere i Midt- og Nordjylland.

På sigt er forventningen, at investeringen giver vores by i omegnen af 300 nye arbejdspladser. De mange nye medarbejdere vil få arbejde på depotet og i de tilknyttede distributionsbiler, der forøvrigt for en stor dels vedkommende skal køre på mere klimavenlige brændstoffer.

Men overtager nethandlen nu det hele? Og er der slet ikke længere plads til de fysiske butikker? Det mener Randers' citychef Mette Bræmer-Jensen heldigvis, at der er.

I mit interview med hende skitserer hun de igangværende megatrends inden for forbrugernes adfærd, og hun giver en status på midtbyens spændende udvikling.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Som byens uafhængige, digitale erhvervsmedie er vores ambition fortsat på troværdig og spændende vis at folde nogle af byens bedste erhvervshistorier ud.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig og følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Mette Bræmer-Jensen er citychef i Randers' midtby.  - 2021 var trods corona et positivt år for Randers' midtbys butiksliv, siger hun og nævner, at midtbyen sammenlignet med de seneste tre år lige nu har det færreste antal tomme butikslokaler. Foto: Frank Pedersen

Randers' citychef: Sådan får midtbyens butikker overlevelseskraft

- Fremtidens fysiske butikker vil være meget tætte på kunderne og fungere som
samlingssteder, hvor vi kan mødes, socialisere og finde inspiration.

Sådan siger Randers' citychef Mette Bræmer-Jensen blandt meget andet i historien, hvor hun fortæller om sine håb for fremtidens midtby, om hvad der står på på citychefens ønskeliste og om sine bedste råd til de randrusianske butiksejere.

- Vi har som mennesker brug for det fysiske rum og at være sammen, og det kan en midtby og butikkerne give os, siger hun og fremhæver, at alt fra pandemi til prisstigninger naturligvis rammer detailhandlen hårdt, men at der lokalt er gode, lærerige eksempler på butiksejere, der formår at handle proaktivt.

- Tag pandemien. Den var selvfølgelig ikke positiv, men den blev rent faktisk også en katalysator for en skarp læringskurve. Et eksempel er MAAK i Houmeden, der måtte opgradere på personalesiden under nedlukningerne, fortæller citychefen:

- MAAK arbejdede med nye digitale løsninger og udviklede evnen til at bruge sig selv personligt i live-inspiration med meget mere.

Fremtidens mest succesrige butikker vil både tilbyde unikke oplevelser, fællesskab og et stærkt samspil mellem den fysiske butik og onlinehandlen. Det forudser Randers' citychef Mette Bræmer-Jensen, der her svarer på ni spørgsmål om alt fra forbrugeradfærd til fremtiden for Randers' midtby.

DETAILHANDEL:  - Jeg er overbevist om, at der også fremover er plads til de fysiske butikker. Men de skal tænkes anderledes og give unikke oplevelser og fællesskaber, man ikke kan få online, siger Mette Bræmer-Jensen, der siden 2015 har været citychef i Randers' midtby.

- Butikkerne skal tilbyde dig noget ekstra, og når du går ind ad døren, skal du blive inspireret og opleve et fællesskab - og nøjagtig det samme gælder for midtbyen, tilføjer chefen for cityforeningens 168 medlemmer, der tæller alt fra detailhandlen, hoteller og restauranter til liberale erhverv og kulturinstitutioner.

Mette Bræmer-Jensen bor i Lystrup, er vokset op i Randers og udlært i Føtex Dytmærsken i Randers.

I 15 år arbejdede hun i Dansk Supermarked, hvor hun fulgte ledelsesvejen, og indtil for syv år siden var hun salgschef i Føtex.

Her svarer hun på ni spørgsmål om Randers’ midtby, detailhandlens udfordringer og muligheder samt forbrugertrends.

1.Hvad skal en dygtig citychef kunne?

- Du skal forstå de forretningsdrivende, der skal være en gensidig respekt mellem jer, og du skal også kunne navigere i de rammer, kommunen har.

Du skal acceptere, at man ikke kan lave alt om fra dag ét. Du skal evne at lytte til de forskellige behov, fokusere på de fælles mål og på alt det, der kan lade sig gøre.

Med andre ord skal du ikke falde i den grøft, det er at tale så meget om alt det, man ikke kan, og det, der ikke kan lade sig gøre.

Den mulighedsorienterede tilgang har altid været mit udgangspunkt.

Detailhandlens forretningsplaner er kortsigtede, og vi er nødt til at være omstillingsparate og også at finde de lavthængende frugter, der giver positive resultater her og nu.

2. Hvordan bevarer du din ja-hat?

- Alle kan finde hullerne i osten, men mit mindset er at være proaktiv. Der er altid noget negativt, men vi må fokusere på det, der lykkedes for at holde os selv motiverede og for derigennem at finde veje til at skabe endnu flere gode resultater.

Tag pandemien. Den var selvfølgelig ikke positiv, men den blev rent faktisk også en katalysator for en skarp læringskurve.

Et eksempel er MAAK i Houmeden, der måtte opgradere på personalesiden under nedlukningerne. Butikken arbejdede med nye digitale løsninger og udviklede evnen til at bruge sig selv personligt i live-inspiration med meget mere.

Midtbystrategien for 2021 til 2023 fik også ekstra fart på, og der blevet igangsat nye byrum, da mange efterspurgte opholdsmuligheder i byens rum.

3. Hvilke fælles mål arbejder I for?

- Vi er en forening med 168 forskellige interesser, og alle kan ikke tilgodeses.

Men vi har noget, vi er fælles om. Vi ønsker alle, at Randers er en levende handelsby med trafik i gaderne. Alle vil gerne have flere kunder, og alle vil gerne have, at Randers’ historie fortælles, som den reelt er.

Hvis en butik for eksempel lukker, fordi den havde det svært. Så er det da endnu federe at fokusere på de otte butikker, der måske har sat rekord og har gjort det supergodt.

Det positive tiltrækker endnu flere kunder, og vi kan og skal lære af hinandens succeser og metoder.

4. Hvad er dit bedste råd til butiksejere i midtbyen?

- En fysisk butik i dag skal byde på noget, jeg ikke kan få online, og så skal den have en sammenhæng med det, der er online, så kunden oplever at træde ind i det samme univers.

Helt lavpraktisk skal butiksejeren også se sin butik udefra; facaden skal være pæn, og markisen skal ikke hænge skævt. Facaden skal byde dig velkommen.

I gamle dage var det nok at sige ”Hvad skulle det være?”, men nu skal du i stedet sige ”Velkommen til, vil du kigge, vil du prøve, vil du røre, vil du smage, vil du rådgives, vil du suge inspiration?"

Man skal sætte sig selv i spil og være personligt tilstede, både fysisk og online.

5. Hvad er den største udfordring for butikkerne?

- Ovenpå en pandemi og nu med prisstigninger skal der meget til at få folk ind til byen. Det kræver oplevelser og fælles mødesteder.

Detailhandlen rammes hårdt, og der er brug for tilgængelighed, oplevelser og unikke mødesteder for at tiltrække flere kunder.

For den enkelte butiksejer er det også krævende at skabe det vigtige samspil mellem den fysiske butik og onlinesalget. Det er en udfordring, at du skal være til stede online 24-7: Lave live, Instagram, social shopping med meget mere. Man er på konstant.

Hvis du som kunde for eksempel stiller et spørgsmål på FB, ønsker du svar med det samme. Det er svært, og her prøver vi som cityforening at vejlede og henvise til digitale løsninger, der kan hjælpe med for eksempel basic autosvar og lignende.

Ligesom vi anbefaler at skrive følgende på sin forretning: Vi har altid åbent online. Det er med at vise, at man er tilstede – både fysisk og digitalt.

6. Har forbrugerne en øget bevidsthed om at handle lokalt?

- Nethandlen er naturligvis kommet for at blive, men mange forbrugere har samtidig fået øjnene op for, at hvis vi ikke bruger den lokale butik, så forsvinder den. Og så mister vi noget rigtig værdifuldt.

Butikkerne giver os oplevelser, og de tilfredsstiller nogle af vores sociale behov. Under nedlukningerne har vi mærket savnet efter at have butikker, hvor vi kan mødes og snakke.

Vi er også blevet mere bevidste om, hvor vigtig midtbyen er for både at tiltrække og fastholde nye borgere og arbejdspladser.

7. Ser du butikkerne som nye møde- og oplevelsessteder?

- Ja, en butik skal være et socialt sted, et hænge-ud sted. Butikken skal tilbyde dig noget ekstra, og når du går ind ad døren, skal du blive inspireret og opleve et fællesskab.

Du skal ikke føle det her "køb, køb"-pres.

Jeg er overbevist om, at der også fremover er plads til de fysiske butikker. Men de skal tænkes anderledes og give de her unikke oplevelser, man ikke kan få online.

Det samme gælder byens rum. Byen bliver brugt som mødested og til for eksempel familieudflugter. Derfor er det vigtigt, at der er mulighed for ophold og god takeaway-kaffe, spisesteder og handlemuligheder.

8. Hvad står på citychefens ønskeliste?

- Midtbystrategien for 2021 til 2023 er naturligvis vigtig, og derudover håber jeg, at det prioriteres at skabe oplevelser i byen.

Der skal være noget at komme efter, og det kræver en god økonomi for dem, der skal skabe det.

Derudover håber jeg, at butikkerne fortsat selv bidrager med for eksempel inspirerende facader, og at kommunen er gearet til at facilitere den hjælp, der er behov for.

Der kan for eksempel være behov for hjælp til at opgradere butikslayout eller digital tilstedeværelse.

Og hjælpen skal skrues sammen, så den passer til netop detailhandlen. En detailhandler kan for eksempel ikke tage en hel dag fri for at lære noget om digitalisering. Hvem skal så passe forretningen imens?

9. Hvad er dit fremtidshåb for midtbyen?

- Bykernen vil fortsat være smuk og inspirerende. Den vil være fuld af oplevelser, plads til at mødes og invitere til fællesskaber.

Midtbyen vil bestå af de butikker, der evner at få den fysiske og digitale tilstedeværelse til at spille sammen.

Fremtidens butikker vil være meget tætte på kunderne og fungere som samlingssteder, hvor vi kan mødes, socialisere og finde inspiration.

Vi har som mennesker brug for det fysiske rum og at være sammen, og det kan en midtby give os.

Talrige butiksejere og erhvervsdrivende fra Randers bakkede op, da der tirsdag 26. april var inviteret til forårsrengøring i midtbyen. Fotoet viser Kasper Jeffris, butikschef i Marcus, der tager en rengøringstørn. - Vi starter med at fjerne AGF-klistermærkerne, fortæller han. Foto: Lasse Koldkjær Kristoffersen

Rundt om virksomheder i Randers

Lokale butiksejere og erhvervsdrivende gav en effektiv hånd med, da Randers City Forening og Randers Kommune tirsdag inviterede til forårsrengøring i midtbyen. Nu kan byen vise sig fra sin bedste side ved Verdensmålsfestivalen, der finder sted fredag 29. april.

- Det var en kæmpe succes, mange bakkede op, og jeg håber, at forårsrengøringen kan blive en tilbagevendende begivenhed, siger citychef Mette Bræmer-Jensen.

GLS, der er en særdeles succesfuld specialist i pakkedistribution, har netop investeret i en grund på 24.100 kvadratmeter i Sdr. Borup ved Randers. Her vil virksomheden bygge et depot til at understøtte den del af væksten, der finder sted i Midt- og Nordjylland. Depotet forventes på sigt at give Randers 300 nye arbejdspladser.

En gardinsælger har svindlet sin arbejdsgiver Deco Group for flere hundrede tusinde kroner. Nu er han ved Retten i Randers blevet idømt et år og fire måneders fængsel for bedrageri.

Læser du med her, får du et udvalg af korte nyheder om begivenheder, regnskaber og profiler i det randrusianske erhvervsliv.

Solid opbakning til forårsrengøring i Randers' midtby

En bred vifte af lokale butiksejere og erhvervsdrivende gav tirsdag en hånd med, da Randers City Forening og Randers Kommune inviterede til forårsrengøring.

- Det var en kæmpe succes, mange bakkede op, og jeg håber, at forårsrengøringen kan blive en tilbagevendende begivenhed, siger citychef Mette Bræmer-Jensen.

Forårsrengøringen, der omfattede alt fra at vaske skraldespande og rense klistermærker af lygtepæle til at feje gader, var arrangeret af Randers Kommune og Randers City Forening.

Det skete som en optakt til Verdensmålsfestivalen, der finder sted fredag 29. april.

300 nye GLS-arbejdspladser på vej til Randers

To-cifrede vækstrater har givet GLS, der er en global specialist i at distribuere pakker, endnu mere blod på tanden. Og for fortsat at kunne ekspandere i Midt- og Nordjylland investerer virksomheden nu i en erhvervsgrund på 24.100 kvadratmeter i Sønder Borup ved Randers, der ligger lige ved E45.

Randers kan glæde sig over udsigten til 300 lokale arbejdspladser på depotet og i de tilknyttede distributionsbiler, oplyser GLS, der lover at have fokus på bæredygtighed i byggeriet, og at en stor del af distributionsbilerne vil køre på "grøn" strøm.

Gardinsælger dømt for at svindle sin arbejdsgiver

En 44-årig mand er ved Retten i Randers blevet idømt et år og fire måneders fængsel for bedrageri, efter han i løbet af foråret og sommeren 2020 har svindlet sin arbejdsgiver Deco Group for flere hundrede tusinde kroner. Det fortæller Randers Amtsavis.

Ulovlighederne skete, mens manden kørte som gardinsælger for virksomheden, der har gardinbusser i store dele af Danmark og hovedkontor på Bronzevej i det sydvestlige Randers.

Svindlen foregik ude hos kunderne, hvor gardinsælgeren tilbød en lavere pris for gardinerne, hvis kunderne indvilligede i at overføre penge for købet til medarbejderens private konto, hvorefter han så lovede at købe gardinerne via sin personalekonto.

Gardinsælgeren undlod imidlertid at bestille de ønskede gardiner i sit eget navn, tog i stedet pengene og spillede dem op.

- Han havde gjort noget tilsvarende i en anden virksomhed, men han var ikke dømt, så vi kunne ikke se det på hans straffeattest, da vi ansatte ham. Men det kan man nu, siger Christian Fast, administrerende direktør i Deco Group, til avisen.

Fredag 29.april åbner Rina Hansen op for den nye Randers Handsker-butik i Torvegade overfor Hotel Randers. Den mintgrønne farve går igen i hele butikken - fra gulv til de fredede lofter. Foto: Annelene Petersen

Midtbyen: 3, der er åbnet - og nogle, der er lukket

Midtbyen i Randers har fortsat et mangfoldigt miks af butikker og restauranter.

Trods corona var 2021 et positivt år for Randers' midtbys butiksliv, lyder det fra Mette Bræmer-Jensen, der er citychef i Randers City Forening.

Nogle af de ny- og genåbnede Randers-butikker er den gamle kending House of Stars og Hos Din Tatovør. For ikke at glemme Randers Handsker, der åbner op i nye, smukke lokaler fredag 29. april.

Men så er der også dem, der har måttet lukke og slukke. De tæller blandt andre interiør-butikken Miomio, Havanna Shoes, Hammer Restaurant, den tyrkiske slagter og modetøjsbutikken Juniq.

Her kan du læse om nogle af de butikker, der netop har åbnet dørene i Randers' midtby - og om en række af dem, der har måttet dreje nøglen om.

MIDTBYLIV:  Tager du en gåtur rundt i Randers' midtby, vil du fortsat opleve nye butiksuniverser, der giver farve og liv til, hvad vi lokalt fastholder er en af Danmarks hyggeligste midtbyer.

Her er tre af de nyåbnede butikker, der er værd at fremhæve.

Randers Handsker

Rina Hansen, der i 2019 overtog Randers Handsker, åbner fredag 29.april butikken Rhanders op i Torvegade og forlader dermed lokalerne i Brødregade.

Dermed kan besøgende i midtbyen nyde endnu et spændende, ikonisk butiksunivers.

Indtil for få år siden lå Løve Apotek på adressen, men for endnu flere år siden var det faktisk Randers Handsker, der havde til huse i de historiske lokaler.

- Vi kommer med andre ord hjem igen til adressen Torvegade 12, og vi kommer frem i lyset og får styrket vores plads i hjertet hos både lokale såvel som byens besøgende, blandt andet gæsterne hos Hotel Randers, der ligger skråt overfor, lyder det fra Rina Hansen.

Butikken åbner fredag klokken 10, og der er gaver til de første kunder, lover hun.

House of Stars

På Kirketorvet 6 ved siden af Cafe Kræs er House of Stars Cult Cosmetics netop åbnet. Som det er tilfældet i den populære webshop, er der New York-kosmetik på hylderne. Og her er også tale om en gammel kending – nemlig House of Stars, der siden 2019 har ligget i Sankt Mortens Gade.

Hos Din Tatovør

På Østervold ligger nu Hos Din Tatovør, der lørdag 9. april havde en velbesøgt åbningsreception.

- Vi er meget overvældet og beæret over fremmødet, og den store interesse interesse alle besøgende viste for vores butik, skriver ejeren, tatovør Timm Hjaltalin Bertelsen, på butikkens FB-side, hvor det også oplyses, at et åbningstilbud har vist sig at være så populært, at køen på åbningsdagen ikke kom i bund, selvom der blev tatoveret løs i 15 timer.

- For at sikre at alle, der gerne vil benytte sig af tilbuddet, får chancen, fortsætter tilbuddet i hele maj, lover tatovøren.

Det var EDC Erhverv Trio, der fandt en ny lejer til Østervold 22. Tatovør Timm Hjaltalin Bertelsen har startet "Hos din tatovør" i de attraktive midtby-lokaler. Lørdag 9. april inviterede han inden for til en særdeles velbesøgt åbningsreception. Foto: Frank Pedersen. Foto: Frank Pedersen

Nogle af dem, der har drejet nøglen om

En række Randers-butikker har imidlertid ikke haft styrke nok til at overleve. Senest har pandemiens rasen gjort ondt.

I for eksempel det anderledes handelshus Underværket har både den syriske Hammer Restaurant, den tyrkiske slagter og modetøjsbutikken Juniq drejet nøglen om.

På tilsvarende vis har interiør-butikken Miomio også lukket permanent. Det skete efter mindre end et års eksistens, og årsagen er angiveligt en langtidssygemelding hos en af butikkens nøglepersoner.

Havanna Shoes er det også slut med. Skobutikken lukker efter 15 år i Brødregade. Den er en del af en større kæde. I alt fem af kædens butikker har lukket ned, men webshoppen lever videre.