Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kærligheden til tækkefaget har altid været en drivkraft for Jan Plauborg Pedersen, der er manden i spidsen for Østjysk Tække- og Tømrerfirma, der startede for 20 år siden. Glæden ved tækkefaget er ikke blevet mindre af, at det nu er dokumenteret, at stråtaget er det allerbedste bud på et klima- og miljøvenligt tag. Foto: Trine Wiese

Jan viser vejen med klimavenlige stråtage

Nogle gange finder vi det pureste guld, hvis vi kigger på det håndværk, der er forfinet gennem århundreder.

Tag de stråtage, som 20-års jubilaren Østjysk Tække-og Tømrerfirma i Støvring står bag.

Moderne byggeri og arkitektur har i stigende grad fokus på klimavenlige byggeteknikker og materialer. Og nu har undersøgelser dokumenteret, at stråtaget faktisk er det allerbedste bud på et klima- og miljøvenligt tag.

Tagrør bruger kvælstof fra både vand og luft under væksten, og sammenlignet med tage af tagpap og tegl sparer stråtaget klimaet for mere end 60 procent CO2, og samtidig skaber tagrør livsgrundlag for mange dyre- og plantearter.

Byggeteknikken kan blandt andet snart studeres på nærmeste hold, når en ny kanonbåd lægger til kaj i Udbyhøj Lystbådehavn. Randers Arkitekten har tegnet den, og Østjysk Tække-og Tømrerfirma er byggeprojektets totalentreprenør.

Kanonbåden, der har reference til de kanonbåde, der under Englandskrigene forsvarede området mod fjenden, har nu et fredeligere formål.

Båden bliver en mobil formidlingsplatform, der bruges til naturoplevelser. Og som sidegevinst kan besøgende se, hvad det traditionsrige tækkefag kan præstere. Kanonbåden er nemlig dækket af strå, der er plukket ved Gudenåen.

- Det er en drømmeopgave at realisere Kanonbåden, slår Jan Plauborg Pedersen, ejer af Østjysk Tække-og Tømrerfirma, fast i det aktuelle nyhedsbrev.

Den lokale tømrer og tækkemand er opvokset ved fjorden, og han kan også fortælle, at efterspørgslen efter tækkefirmaets håndværk går en vej, og det er opad.

Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her.

Det er fortsat gratis at tilmelde sig. Du kan også følge os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Borgmester Torben Hansen udnævnte fredag Årets Randersborger 2022. Hædersprisen gik til Anders C. Anderson, topchef hos Makeen Energy, der etablerede sig i Randers i 2019. Foto: Annelene Petersen

Det er også værd at vide om virksomheder i Randers

Anders C.Anderson, topchef hos Makeen Energy, har modtaget hædersprisen Årets Randersborger, der går til profiler, der i særlig grad medvirker til en positiv udvikling for byen. Prisen blev uddelt ved fredagens Verdensmålsfestival i Randers' midtby.

Onsdag 4. maj mødes virksomheder og beslutningstagere i Randers til en minikonference om arbejdskraftmangel, som Randers-borgmester Torben Hansen(S) indbyder til. 

Pedersen & Nielsen Automobilforretning, som for et års tid siden købte Houlberg & Wittrup, samler nu sine forretningsdele på Århusvej.

Den friske årsrapport for 2021 fra tørmrermester Hans Kirk Randers A/S fortæller om fortsat overskud. Ledelsen betegner resultatet som tilfredsstillende.

Her kan du læse korte nyheder om begivenheder, regnskaber og profiler i det randrusianske erhvervsliv.

Makeen Energy-topchef er Årets Randersborger 2022

Årets Randersborger er en hæderspris til profiler, der har gjort en helt særlig og positiv indsats for at udvikle byen, og fredag var det Anders C. Anderson, CEO hos Makeen Energy, der modtog prisen.

Virksomheden kom til Randers i 2019 og har som erklæret ambition at udvikle og levere ansvarlige energiløsninger. Makeen Energy bliver blandt meget andet den første virksomhed, der etablerer sig på den nye Randers Havn, øst for byen. Her vil der blive opført et nyt anlæg, der kan omdanne affaldsplast til olie.

- Det passer godt til kommunens DNA og image at kunne huse en virksomhed som jeres. Der tilmed har et globalt afsæt i forhold til jeres leverancer,  sagde borgmester Torben Hansen, da han uddelte hædersprisen ved fredagens Verdensmålsfestival.

Anders C. Anderson er født på Djursland og har boet i Randers Kommune siden 1986.

Skal du med til minikonferencen om manglen på ledige hænder?

Onsdag 4.maj mødes virksomheder og beslutningstagere i Randers til en minikonference hos Arena Randers, som Randers-borgmester Torben Hansen (S) indbyder til.

Hvordan skaber vi flere og bedre match, som giver flere mennesker en chance, leverer de manglende hænder og løfter Randers i fællesskab ? Sådan lyder det overordnede spørgsmål, der skal findes gode, fælles svar på.

Har du spørgsmål til arrangementet, kan du sende dem til liv.holm.andersen@randers.dk

Tilmeldingsfristen er overskredet.

Bilforhandler får nyt domicil på Århusvej

Pedersen & Nielsen Automobilforretning, som for et års tid siden købte Houlberg & Wittrup og dermed fik yderligere to bilmærker, Mazda og Suzuki, på hylderne, samler nu sin forretning på Århusvej.

Den nuværende bygning på hjørnet af Grenåvej og Ørneborgvej skal nemlig rives ned for at give plads til den kommende Havnevej.

- Vi skal være ude af bygningerne på Ørneborgvej 1. juni, så arbejdet med at ombygge vores to adresser på Århusvej skulle meget gerne være færdigt i god tid inden da, siger Jens Brix, der er direktør i Pedersen & Nielsen Automobilforretning til Randers Amtsavis.

Fortsat overskud hos tømrermester Hans Kirk Randers A/S

Den friske årsrapport for 2021 fra Hans Kirk Randers A/S fortæller om et fortsat overskud, der dog er skrumpet fra 1,8 millioner til 1,0 millioner kroner før skat.

Firmaets bruttofortjeneste er faldet minimalt fra fra 7,8 millioner kroner i det foregående regnskab til 7,6 millioner.  Det ordinære resultat efter skat udgør 805.129 kr. mod 1.385.859 kr. sidste år.

Firmaet ledes af ejer og direktør Claus Kirk, der anser resultatet for tilfredsstillende.


Det var ægteparret Jan Plauborg Pedersen og Kristina Begtrup Pedersen, der startede Østjysk Tække- og Tømrerfirma for 20 år siden, og jubilæet falder sammen med en anden rund dag i familien. 2022 er også året, hvor Jan fylder 50. Foto: Trine Wiese

20-års jubilæum: Er der noget mere tilfredsstillende end at tække et tag?

Østjysk Tække- og Tømrerfirma i Støvring, der i år kan fejre 20-års jubilæum, har fortsat en lang kø af kunder.

Og når de stråtækte tage i stigende grad er populære, handler det også om, at undersøgelser nu kan dokumentere, at stråtaget er det allerbedste bud på et klima-og miljøvenligt tag.

Med den bugnende ordrebog ville der være basis for yderligere vækst i virksomheden, men ejeren Jan Plauborg Pedersen ønsker ikke at skrue yderligere op for volumen.

- Det er vigtigt for mig at have tid til at være fysisk med på opgaverne på taget, og jeg skal også have god tid til at tale med kunderne, slår han blandt andet fast i artiklen.

Nej, ikke hvis du spørger Jan Plauborg Pedersen, der for 20 år siden sammen med sin hustru Kristina Begtrup Pedersen startede op som ”Tækkemanden fra Udbyhøj”. Nu har virksomheden syv medarbejdere, navnet er ændret til Østjysk Tække- og Tømrerfirma, og opgaverne står fortsat i kø.

DET GODE HÅNDVÆRK: - Lad os gøre det, sagde Kristina Begtrup Pedersen, der var 26 år og højgravid.

Det var i sommeren 2002, og manden Jan Plauborg Pedersen havde arbejdet som tækkemand i små fire år. Han havde også flere år som tømrer bag sig.

Han var 30 år, og nu skulle det være. I mange år havde han tænkt på at starte op selv, og med Kristinas opbakning, sprang han nu ud i et liv uden lønmodtagerrettigheder.

- Det var kærligheden til tækkeriet, der drev mig. Og så har jeg altid holdt af at bestemme, slår han fast over en kop kaffe med Erhvervsliv Randers’ journalist, der er på besøg i Østjysk Tække- og Tømrerfirmas domicil i Støvring.

- Hvad det kræver at have egen virksomhed, vidste jeg ikke så meget om. Men heldigvis er det jo gået rigtig godt, og vi er så heldige, at vi altid har haft nok at lave, siger han og smiler til sin hustru, der mindes, at den daværende erhvervsrådgiver var meget interesseret i, om hun var helt klar over, hvad det ville sige at have egen virksomhed.

- Det var uhyre vigtigt for erhvervsrådgiveren, at jeg forstod essensen i at være selvstændig, men jeg var jo ung og ikke så bekymret. Jeg var helt klar på, at vi skulle starte virksomhed, selv om jeg indtil da kun havde været lønmodtager og ansat som juridisk assistent.

Kristina Begtrup Pedersen holder en pause og reflekterer:

- Nu kan jeg jo i endnu højere grad se, at det er vigtigt, at hjemmefronten bakker op om familiens virksomhed. Uden forståelse hjemmefra går det ikke, for det kræver rigtig mange arbejdstimer at have sit eget. Sådan må det nødvendigvis være.

Hun tilføjer og peger rundt:

- Det her har altid været et familieforetagende. Det har været vores liv, og vi har for eksempel altid haft børnene med, når der var opgaver. Når Jan for eksempel skulle besøge en kunde eller tække et nyt tag i en weekend eller ferie, så tog jeg og børnene med. Så boede vi for eksempel i et sommerhus i nærheden, og Jan kunne kigge forbi os om aftenen.

Varemangel bider

Anno 2022 går det rigtig godt med tilgangen af kunder til Østjysk Tække- og Tømrerfirma i Støvring.

- Der er lige nu i omegnen af et års ventetid på at få leveret et tag. Og kunderne er heldigvis parate til at vente på at få vores specialisthjælp, fortæller ægteparret.

Men de aktuelle problemer med at få leveret byggematerialer, der plager store dele af dansk erhvervsliv, er også en hovedpine for den østjyske virksomhed, der lige nu har syv medarbejdere.

- Vi har brug for jern, som jo ikke længere kan leveres fra Rusland. Vores tækkerør fra Kina støder ind i logistikproblemer, og lige før krigen i Ukraine havde vi aftalt at få leveret tækkerør derfra. Og det gik så heller ikke. Vi har dermed fået taget nattesøvnen som mange andre, fortæller ægteparret, der begge suger luft ind og tilføjer:

- Heldigvis har vi tyve år på bagen. Vi ved, at det nok skal gå det hele. Tænk, hvis man var nystartet. Det ville ikke være nemt.

Fra tømrer til tækker

Men tilbage til baggrunden for overhovedet at starte op som tækker. Fascinationen af og kærligheden til tækkefaget har altid gennemsyret Jan Plauborg Pedersens karrierevalg.

- Jeg arbejdede som tømrer i en del år. Men så var jeg på jagt i Sverige, hvor jeg mødte en tækker, og her var noget jeg absolut måtte prøve af. Jeg valgte at sige mit job op, blive arbejdsmand hos en tækker og lære faget fra bunden af, siger han og fortæller videre:

- Dengang var der ingen egentlig uddannelse til tækkemand, så der var tale om ren sidemandsoplæring. Men helt fra første gang jeg havde fingrene nede i tækkeriet, var jeg fascineret. Det var og er bare fedt.

Siden 1998 har Jan Plauborg Pedersen arbejdet som tækkemand, og de seneste tyve år har det, som før fortalt, været som herre i eget hus. Og travlt har der altid været i forretningen.

Foruden at være totalentreprenør på Kanonbåden er virksomheden hovedentreprenør på det Maritime aktivitetshus på Udbyhøj Lystbådehavn, og der er i alle årene lavet stråtage til utallige private boliger. Og snart skal virksomheden i gang med at tække det legendariske hus ”Musefælden” i Råby.

- Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan lave med strå. Og så er det da i grad en stor tilfredsstillelse, at det viser sig at være så bæredygtig og klimavenlig en byggeteknik.

Jan Plauborg Pedersen tilføjer:

- Vi kan rent faktisk arbejde med tækkerør, der for en stor dels vedkommende er høstet langs Gudenåen og Randers Fjord. Og et stråtag er nu engang meget miljøvenligt tag, fordi tagrør – som er hovedbestanddelen i stråtaget – under væksten bruger kvælstof fra både luft og vand og samtidig giver ilt til atmosfæren.

Men selv når tækkerørene importeres langvejs fra for eksempel Kina, er der en miljøgevinst sammenlignet med andre tagtyper.

Så fortsat bygger Støvring-virksomheden på livet løs og bidrager til tidens bæredygtige idealer.

- Det er meget tilfredsstillende at bruge de materialer, der er lige her i naturen. Det er en stor glæde, at vi kan lave huse af strå og få verdens bedste tage. Som tækkemand går man stolt på arbejde. Og det må da også være fedt at kunne køre forbi et hus om fyrre år og sige, at det tækkede jeg. Denne her skabertrang er en stor drivkraft og glæde.

Hvorfor vælge et stråtag?

- Stråtage er først og fremmest flotte, og så har de lang holdbarhed og gode isoleringsegenskaber. Det er tilmed en yderst miljø- og CO²-venlig måde at bygge på.

Hvordan vælger man en dygtig tækker?

- I Danmark er vi i omegnen af 200 tækkevirksomheder, og som tækkemand med respekt for sig selv er man naturligvis medlem af Tækkelauget og Dansk Byg Garanti ordningen.

Har I ambitioner om at vækste?

- Med vores syv ansatte kunne vi sagtens skrue op for volumen, men det ønsker jeg ikke. Det er vigtigt for mig at have tid til at være fysisk med på opgaverne på taget, og jeg skal også have god tid til at tale med kunderne. Så vi har som udgangspunkt en rigtig fin størrelse.

Under Englandskrigene (1801-1814) lå et skanseanlæg med fire kanonbåde ved Udbyhøj. Og nu kommer atter en kanonbåd til området. Denne skal dog ikke bruges til forsvar, men kan slæbes ud på fjorden og bruges som en mobil læringsplatform. Og så bliver båden dækket af strå, der er høstet ved Gudenåens bred. Grafik: Randers Arkitekten
Helsted Bageren, der ejes af Dorthe og Henrik Hallas, kan i år fejre 15-års jubilæum.Foto: Annelene Petersen

3 Randers-virksomheder, der også kan fejre jubilæer

Helsted Bageren kan fejre de første 15 år i 2022.

Det samme gælder Aubo Køkken & Bad Randers.

Webbureauet Infoserv runder 25 år.

Og det er navnene på blot tre af byens mange virksomheder, der i år har et jubilæum at markere.

Mærkedage skal da markeres og fejres, og her kan du se tre af de mange virksomheder i Randers, der i år kan fejre et jubilæum.

MÆRKEDAG: Nogle gange har byens virksomheder så travlt, at de knap nok lægger mærke til, at de rent faktisk har et jubilæum at fejre.

Men husk nu at markere mærkedagen for dermed at sige tak til jer selv, kunder og samarbejdspartnere.

Det har I fortjent, mener redaktionen hos Erhvervsliv Randers, der her nævner en række af de lokale virksomheder, der i år fejrer rundt.

25 år med webbureauet Infoserv

Lone og Martin Drewes står bag webbureauet Infoserv, der har 25 års jubilæum. På fløjene ses medarbejderne Tanja Vindig Lundorff og Alexander Nøhr Jørgensen. Pressefoto: Pernille Bering

Ægteparret Lone og Martin Drewes ejer og driver sammen webbureauet Infoserv, der i år kan fejre 25-års jubilæum.

- Vi fejrede jubilæet ved en reception. Det var en anledning til at stoppe op og sige tak til de mange inspirerende og kompetente mennesker, som har valgt at blive kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere hos os, fortæller Lone Drewes.

15 år med Aubo Køkken & Bad Randers

9.marts var det præcist 15 år siden, at Mogens Amstrup åbnede Aubo Køkken & Bad Randers på Grenåvej. Foto: Anne Myrup Pedersen

11.marts blev kunder, venner, familie og forretningsforbindelser inviteret til en uformel åbningsreception hos Aubo Køkken & Bad Randers, der ligger på Grenåvej.

Jubilæet var også en anledning til lige at opsummere, hvad de seneste 15 år er gået med.

- Og i årenes løb er der blandt meget andet leveret 7860 timers køkkenrådgivning og 10.275 meter køkkenbordplade, fortæller Mogens Amstrup, der ejer Aubo Randers og driver virksomheden sammen med hustruen Lone Amstrup.

15 år med Helsted Bageren

Helsted Bageren blev etableret i 2007. Indehaverne er fortsat Dorthe og Henrik Hallas. Foto: Annelene Petersen

Helsted Bageren kan også fejre et jubilæum.

Bageren blev etableret i 2007 og fylder dermed 15 år.

Ægteparret Dorthe og Henrik Hallas er stadig ejere af bageriet på Helstedvej 1, der beskæftiger i omegnen af 30 ansatte.

Morten Frederiksen er kandidat i retorik fra Aarhus Universitet og i dag ansat som marketing og communications coordinator hos Euromaster. Han fik i øvrigt 12 for sit speciale. Privatfoto

Tænk Linkedin-fortællinger ind i din ledelse

Erhvervsliv Randers bringer i dagens nyhedsbrev denne klumme af Morten Frederiksen, kandidat i retorik, fra vores søstermedie Erhvervsliv Aarhus.

Der er nemlig også læring at hente for ledere og virksomhedsejere i Randers.

Morten Frederiksen brugte sit speciale i retorik på at nærstudere topchefers brug af Linkedin-platformen. Og som denne uges gæsteskribent har han sagt ja til at dele nogle centrale pointer fra analysen.

- Mit speciale viser, at topcheferne blandt andet bruger deres Linkedin-opslag til at italesætte virksomhedens værdier, skriver han og deler blandt andet fem konkrete råd til at bruge den professionelle platform som leder:

1. Topchefen skal skinne tydeligt igennem og komme med sit personlige synspunkt.

2. Topcheferne skal kun skrive om det, de grundet deres stilling eller faglighed har en viden om.

3. Hold dig indenfor normerne og de fælles spilleregler på Linkedin.

4. Kommuniker på vegne af et fælles ”vi”, da det inviterer medarbejderne ind i fortællingen.

5. Hav forståelse for, at man som topchef både implicit og eksplicit taler på vegne af et meget stort publikum, der alle har en andel i fortællingen.

LEDELSE: Morten Frederiksen brugte sit speciale i retorik på at nærstudere topchefers brug af Linkedin- platformen.

Som denne uges gæsteskribent deler han her nogle centrale pointer fra analysen og fem konkrete råd til at bruge den professionelle platform som leder:

1. Topchefen skal skinne tydeligt igennem og komme med sit personlige synspunkt.

2. Topcheferne skal kun skrive om det, de grundet deres stilling eller faglighed har en viden om.

3. Hold dig indenfor normerne og de fælles spilleregler på Linkedin.

4. Kommuniker på vegne af et fælles ”vi”, da det inviterer medarbejderne ind i fortællingen.

5. Hav forståelse for, at man som topchef både implicit og eksplicit taler på vegne af et meget stort publikum, der alle har en andel i fortællingen.

Læs hele artiklen her