9 hurtige til Annemarie Winther: Prøveballoner viser os, hvor vi skal satse
Folks adfærd er blevet mere uforudsigelig efter corona, lyder det fra Annemarie Winther, daglig leder af Underværket, der lægger hus til mere end 550 årlige arrangementer og udlejer lokaler til iværksættere, butikker og restauranter.
- Vi sætter utallige prøveballoner op for at finde ind til, hvad folk har lyst til at deltage i og bakke op om, og heldigvis er vi gode til at ramme plet, fortæller hun.
I artiklen svarer Annemarie Winther på 9 hurtige spørgsmål om alt fra innovationsmetoder til ledelsesmæssige præferencer. Og hun svarer også på, hvad hun ville gøre, hvis Underværket fik foræret 10 millioner kroner.
- Med 10 millioner ville det være muligt at skabe et fedt ’urbant’ oplevelsesunivers i den gamle biograf i Slotsgade, som vil matche Underværkets mange tilbud – en ’rå’ hal med plads til artcinema, værksteder til kunsthåndværk og plads til, at teaterskole og ballet kan lave større opsætninger… og meget mere, siger hun.
Men lige nu skal en genopretningsplan først implementeres oven på en hård corona-tid. På den positive side er blandt andet, at regnskabsresultatet for 2021 er med sorte tal.
INNOVATIONSLEDELSE: Siden 2020 har Annemarie Winther været daglig leder af Underværket, der et kreativt handels- og kulturhus i Stemannsgade i Randers’ midtby.
- Vi er en slags kulturel byggeplads, forstået på den måde, at huset konstant er i bevægelse med mere end 550 arrangementer årligt og kulturprojekter i alle størrelser og farver, fortæller hun om stedet, der blev etableret for 22 år siden.
I husets overdækkede gade udlejes lokaler til forretninger og restauranter, der kan se en synergi i at spille sammen med stedets urbane profil.
- Huset drives som et non-profit foretagende, der har som formål at støtte op om handel, kunst og kultur samt projekter med en bæredygtig profil, fortæller hun og svarer her på "9 hurtige" om alt fra innovationsmetoder og arbejdsglæde til egne ledelsesstyrker.
1. Hvad er det bedste ved dit lederjob lige nu?
- Det bedste er, at vi sår utallige frø og kan se, at noget af det spirer, og at flere og flere forstår, hvordan Underværket kan bruges. Det er virkelig dejligt.
- Vi sætter mange prøveballoner op for hele tiden at teste, hvad der er interesse for. Og det er skønt, når noget virker.
- Et eksempel: Vi forsøgte os for nylig med et keramikmarked i vores overbyggede gade, og der ramte vi ind i noget i tiden. Så keramikmarkederne fortsætter vi med. Og nu har vi også fået kontakt med en keramiker, der kan lave kurser hos os.
- Efter corona er adfærden blevet mere uforudsigelig. Mange har overfyldte kalendere lige nu, og noget der før var stor interesse for, har måske ikke længere så stor en opbakning. Men når vi så finder på et arrangement som keramikmarkedet, der er spot on, er det meget bekræftende.
2. Hvilke mål kæmper du for at nå?
- Vi er et non-profit foretagende, der kæmper for, at vores hus genererer et solidt overskud, så vi kan deltage i projekter og sige, at det her vil vi gerne støtte op om.
- Vi vil gerne realisere, hvad vi er sat i verden for.
- Vores formål blev besluttet for 22 år siden og er i sin grundessens at støtte op om handel, kunst og kultur. Og helt specifikt hedder det iværksætteri, kunsthåndværk og byudvikling - ligesom integration har været en overskrift, og jeg har erkendt, at bæredygtighed er noget, der skal være et element i alle vores projekter.
3. Hvordan har jeres forår været?
- Regnskabet for 2021 er netop godkendt med et overskud på 200.000 kroner, så vi er på vej, men der skal fortsat kæmpes for at få økonomien til at hænge sammen.
- Vi har et efterslæb, og så kan vi som alle andre se nogle voldsomt stigende energipriser. Vi har fået varslet en stigning på 50 procent, og vi må sende regningen for varme, vand og el videre til lejerne og i første omgang hæve acontobeløbet.
- Under corona måtte en række af lejerne dreje nøglen om, men der er heldigvis fornyet interesse for de ledige lejemål. Et stort restaurantlokale (ved siden af Restaurant Jens Otto) er netop lejet ud, og et nyt koncept åbner op til august.
4. Hvad dræner dig mest i jobbet?
- Det, der dræner, er administration – det tager jo tiden fra at lave sjove projekter.
5. Hvordan kan vi i Randers bedst støtte Underværket?
- Kom og vær med – her er mulighed for mange forskellige oplevelser, tjek FB-begivenheder – alt fra koncerter og keramikkursus til foredrag i at skrive sin historie og åben scene i gaden bare inden for den kommende fremtid.
6. Nævn 3 events, du har været særligt begejstret for?
1: En spontan idé om at lade børn tegne og skrive om deres tanker om krigen i Ukraine. På en time blev det stablet på benene, og mere end 60 tegninger blev udstillet ved Slotspladsen i samarbejde med Cityforeningen.
2: Verdensmålsfestivalen med salg af andele i Bi-Underværker og tilplantning af engbede i alle byparker (skoler har adopteret bedene). Dette betyder, at 150.000 bier er flyttet ind på taget over SparNord på Østervold (byens bedste udsigt). Vi har pt. solgt cirka 110 andele, og målet er 180. Drømmen er, at Randers bliver byen med grønne taghaver og bigårde på tagene, som kan ses, når man kører ind ad Århusvej og er et besøg værd.
3: Discover the locals – en aften for internationale borgere og alle andre interesserede, hvor de introduceres til fem til seks forskellige tilbud i byen.
7. Hvad er din superpower som leder?
- Jeg går forrest og elsker at få ting til at ske – og så kan "jæ ta' manne timer”.
8. Hvad er din fremtidsdrøm for Underværket?
- Det er at skabe "folkets hus", hvor man har lyst til at komme og slå sig ned med sin kaffe, læse sin avis, sludre med vinmanden, Rethinker Randers (frivilligorg.), Kenneth Rasmussen fra Bifrost, som snart er udstillingsaktuel på Randers Kunstmuseum, plukke lidt oregano til salaten i Frk. Jensens Gård… og måske blive hængende, fordi her er dejligt at være.
9. Hvis I fik foræret 10 millioner kroner, så ville du...?
- Med 10 millioner kroner ville det være muligt at skabe et fedt ’urbant’ oplevelsesunivers i den gamle biograf i Slotsgade, som vil matche Underværkets mange tilbud – en ’rå’ hal med plads til artcinema, værksteder til kunsthåndværk, plads til at teaterskole og ballet kan lave større opsætninger…og meget mere.