Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CaMaRose ApS med hækle- og strikdesigner Trine Bertelsen i spidsen er en farverig garn-grossist, der netop har præsteret et regnskab, der er så fint, at hun kan prioritere at give 100.000 kroner til Unicef og er gået ind i et projekt i Peru, hvor hun bidrager til at få sat 50 store tågefangere op, der hver især kan levere vand nok til to familier. Foto: Malmir Bega

Spot trenden: Vild med keramik og hjemmestrik

Store, etablerede marketingbureauer har i mange år sendt trendspottere til Roskilde Festivalen for at afkode, hvad festivalens unge gæster spiser, har på af tøj, hvad de afskyr, og hvad de omvendt er vilde med.

Hvor er det næste nye boom i forbruget? Hvordan kan vi udvikle produkter, der efterkommer et fremtidigt behov?

Uden sammenligning i øvrigt er der også steder i Randers, som etablerede virksomheder med fordel kan holde øje med, når de skal "se ind i fremtiden". Et af stederne er Underværket, der er byens urbane og anderledes handels- og kulturhus.

Underværket har som metode at kaste en del prøveballoner op i luften, og nogle gange rammer stedet plet. Det skete for eksempel, da husets overdækkende gade for nylig gav ly til et keramikmarked, hvor besøgende blandt andet kunne male deres egen keramikkop. Nu er markedet en tilbagevendende begivenhed.

En anden vej til at trendspotte i lokalområdet er at holde øje med de iværksættere, der har vind i sejlene. Tag garngrossist-firmaet CaMaRose, der netop har præsteret et fornuftigt regnskab og nu planlægger at flytte ind i Vester Kirkestræde i midtbyen.

I en tid med skærme alle vegne er vi begyndt at prioritere at have fingrene i jord, håndarbejde og lerklumper! Og big business kan der også komme ud af denne genopdagede passion for de analoge sysler.

I april kunne Hobbii, der sælger garn på nettet, således fortælle, at den skandinaviske kapitalfond Verdae har købt en "signifikant" majoritetsandel af virksomheden.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som flere og flere Randers-virksomheder. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
- Det bedste ved mit lederjob er, at vi sår utallige frø og kan se, at noget af det spirer, og at flere og flere forstår, hvordan Underværket kan bruges. Det er virkelig dejligt, siger Annemarie Winther, der som daglig leder er i gang med en genrejsning af kultur-og handelshuset Underværket efter en svær tid under corona. Foto: Annelene Petersen

9 hurtige til Annemarie Winther: Prøveballoner viser os, hvor vi skal satse

Folks adfærd er blevet mere uforudsigelig efter corona, lyder det fra Annemarie Winther, daglig leder af Underværket, der lægger hus til mere end 550 årlige arrangementer og udlejer lokaler til iværksættere, butikker og restauranter.

- Vi sætter utallige prøveballoner op for at finde ind til, hvad folk har lyst til at deltage i og bakke op om, og heldigvis er vi gode til at ramme plet, fortæller hun.

I artiklen svarer Annemarie Winther på 9 hurtige spørgsmål om alt fra innovationsmetoder til ledelsesmæssige præferencer. Og hun svarer også på, hvad hun ville gøre, hvis Underværket fik foræret 10 millioner kroner.

- Med 10 millioner ville det være muligt at skabe et fedt ’urbant’ oplevelsesunivers i den gamle biograf i Slotsgade, som vil matche Underværkets mange tilbud – en ’rå’ hal med plads til artcinema, værksteder til kunsthåndværk og plads til, at teaterskole og ballet kan lave større opsætninger… og meget mere, siger hun.

Men lige nu skal en genopretningsplan først implementeres oven på en hård corona-tid. På den positive side er blandt andet, at regnskabsresultatet for 2021 er med sorte tal.

Hvad er din superpower som leder? Og hvad dræner dig i jobbet? Sådan lyder to af de ni spørgsmål, som Annemarie Winther svarer på. Siden 2020 har hun været daglig leder i Underværket, der er Randers' urbane kultur- og handelshus med i omegnen af 550 årlige arrangementer.

INNOVATIONSLEDELSE: Siden 2020 har Annemarie Winther været daglig leder af Underværket, der et kreativt handels- og kulturhus i Stemannsgade i Randers’ midtby.

- Vi er en slags kulturel byggeplads, forstået på den måde, at huset konstant er i bevægelse med mere end 550 arrangementer årligt og kulturprojekter i alle størrelser og farver, fortæller hun om stedet, der blev etableret for 22 år siden.

I husets overdækkede gade udlejes lokaler til forretninger og restauranter, der kan se en synergi i at spille sammen med stedets urbane profil.

- Huset drives som et non-profit foretagende, der har som formål at støtte op om handel, kunst og kultur samt projekter med en bæredygtig profil, fortæller hun og svarer her på "9 hurtige" om alt fra innovationsmetoder og arbejdsglæde til egne ledelsesstyrker.

1. Hvad er det bedste ved dit lederjob lige nu?

- Det bedste er, at vi sår utallige frø og kan se, at noget af det spirer, og at flere og flere forstår, hvordan Underværket kan bruges. Det er virkelig dejligt.

- Vi sætter mange prøveballoner op for hele tiden at teste, hvad der er interesse for. Og det er skønt, når noget virker.

- Et eksempel: Vi forsøgte os for nylig med et keramikmarked i vores overbyggede gade, og der ramte vi ind i noget i tiden. Så keramikmarkederne fortsætter vi med. Og nu har vi også fået kontakt med en keramiker, der kan lave kurser hos os.

- Efter corona er adfærden blevet mere uforudsigelig. Mange har overfyldte kalendere lige nu, og noget der før var stor interesse for, har måske ikke længere så stor en opbakning. Men når vi så finder på et arrangement som keramikmarkedet, der er spot on, er det meget bekræftende.

2. Hvilke mål kæmper du for at nå?

- Vi er et non-profit foretagende, der kæmper for, at vores hus genererer et solidt overskud, så vi kan deltage i projekter og sige, at det her vil vi gerne støtte op om.

- Vi vil gerne realisere, hvad vi er sat i verden for.

- Vores formål blev besluttet for 22 år siden og er i sin grundessens at støtte op om handel, kunst og kultur. Og helt specifikt hedder det iværksætteri, kunsthåndværk og byudvikling - ligesom integration har været en overskrift, og jeg har erkendt, at bæredygtighed er noget, der skal være et element i alle vores projekter.

3. Hvordan har jeres forår været?

- Regnskabet for 2021 er netop godkendt med et overskud på 200.000 kroner, så vi er på vej, men der skal fortsat kæmpes for at få økonomien til at hænge sammen.

- Vi har et efterslæb, og så kan vi som alle andre se nogle voldsomt stigende energipriser. Vi har fået varslet en stigning på 50 procent, og vi må sende regningen for varme, vand og el videre til lejerne og i første omgang hæve acontobeløbet.

- Under corona måtte en række af lejerne dreje nøglen om, men der er heldigvis fornyet interesse for de ledige lejemål. Et stort restaurantlokale (ved siden af Restaurant Jens Otto) er netop lejet ud, og et nyt koncept åbner op til august.

4. Hvad dræner dig mest i jobbet?

- Det, der dræner, er administration – det tager jo tiden fra at lave sjove projekter.

5. Hvordan kan vi i Randers bedst støtte Underværket?

- Kom og vær med – her er mulighed for mange forskellige oplevelser, tjek FB-begivenheder – alt fra koncerter og keramikkursus til foredrag i at skrive sin historie og åben scene i gaden bare inden for den kommende fremtid.

6. Nævn 3 events, du har været særligt begejstret for?

1: En spontan idé om at lade børn tegne og skrive om deres tanker om krigen i Ukraine. På en time blev det stablet på benene, og mere end 60 tegninger blev udstillet ved Slotspladsen i samarbejde med Cityforeningen.

2: Verdensmålsfestivalen med salg af andele i Bi-Underværker og tilplantning af engbede i alle byparker (skoler har adopteret bedene). Dette betyder, at 150.000 bier er flyttet ind på taget over SparNord på Østervold (byens bedste udsigt). Vi har pt. solgt cirka 110 andele, og målet er 180. Drømmen er, at Randers bliver byen med grønne taghaver og bigårde på tagene, som kan ses, når man kører ind ad Århusvej og er et besøg værd.

3: Discover the locals – en aften for internationale borgere og alle andre interesserede, hvor de introduceres til fem til seks forskellige tilbud i byen.

7. Hvad er din superpower som leder?

- Jeg går forrest og elsker at få ting til at ske – og så kan "jæ ta' manne timer”.

8. Hvad er din fremtidsdrøm for Underværket?

- Det er at skabe "folkets hus", hvor man har lyst til at komme og slå sig ned med sin kaffe, læse sin avis, sludre med vinmanden, Rethinker Randers (frivilligorg.), Kenneth Rasmussen fra Bifrost, som snart er udstillingsaktuel på Randers Kunstmuseum, plukke lidt oregano til salaten i Frk. Jensens Gård… og måske blive hængende, fordi her er dejligt at være.

9. Hvis I fik foræret 10 millioner kroner, så ville du...?

- Med 10 millioner kroner ville det være muligt at skabe et fedt ’urbant’ oplevelsesunivers i den gamle biograf i Slotsgade, som vil matche Underværkets mange tilbud – en ’rå’ hal med plads til artcinema, værksteder til kunsthåndværk, plads til at teaterskole og ballet kan lave større opsætninger…og meget mere.

Michael Kurt Nielsen er CEO i og 3. generations ejer af Carl J. Nielsen A/S, der er specialist i krydderi- og ingrediensblandinger til fødevareindustrien. Ved et kommende Erhverv Randers-arrangement deler virksomheden sine bedste råd om digitalisering. Foto: Annelene Petersen

Det skal du også vide om Randers' virksomheder

Hvordan indfører man ny teknologi, så det bliver en gevinst for virksomheden? Det spørgsmål får du blandt andet krydderivirksomheden Carl J. Nielsens svar på ved et kommende Erhverv Randers-arrangement med fokus på digitalisering i produktionsvirksomheder.

Verdo-koncernen har netop offentliggjort sit regnskab for 2021 og kan fortælle, at omsætning og resultat er forbedret betydeligt sammenlignet med de foregående år. Det gode resultat før skat skal især findes i de høje priser på el og brændsler og salget af Verdo Tele A/S til Norlys.

CaMaRose ApS spinder guld som garngrossist. Overskuddet er steget en smule fra 3,3 millioner til 3,4 millioner kroner før skat, viser årsrapporten for 2021. Kvinden i spidsen for virksomheden er Trine Bertelsen, der designer hækle- og strikkeopskrifter og sælger garnet i 30 lande.

Det er blevet en bedre forretning at fremstille og sælge sæbe, rengørings- og rensemidler for Midtjysk Sæbefabrik A/S. Efter et underskud året før blev indtjeningen væsentlig bedre i regnskabsåret 2021. I perioden steg resultatet fra -284.817 kroner til 2,0 millioner kroner før skat.

Et ægtepar fra Mellerup har købt Langå camping, og ved en reception 26. maj fra klokken 13 til 17 tages der afsked med de hidtidige ejere, Birthe og Ervin Morsing Rokkjær, og hilses på de nye ejere, ægteparret Lena og Miki Fjordbak Tinggaard Andersen. Ægteparret har netop solgt deres hus i Mellerup for at flytte ind i en bolig på campingpladsen.

Her kan du læse korte nyheder om og fra det randrusianske erhvervsliv.

Lær af krydderispecialistens digitalisering

Hvordan indfører man ny teknologi, så det bliver en succes for virksomheden?

Hvordan undgår man at smide dyrebare ressourcer ud på mislykkede projekter?

Disse og andre spørgsmål får du blandt andet Carl J. Nielsens svar på, når du deltager i et kommende Erhverv Randers-arrangement om digitalisering for produktionsvirksomheder.

Carl J. Nielsen i Randers leverer krydderi- og hjælpestofblandinger til fødevareindustrien, har 30 medarbejdere og eksport til 10 lande i EU og Norge.

- Alle virksomheder står overfor at anvende digitale teknologier nu og fremadrettet – men det store spørgsmål er; hvordan indfører man ny teknologi, så det bliver en succes for virksomheden? som Torsten Westh, konsulent hos Erhverv Randers, formulerer det.

På mødet vil du også opleve erhvervskonsulent Leo Ravn Nielsen fra Erhvervshus Midtjylland fortælle om eksisterende støtteordninger til den digitale omstilling. Og du vil høre Steffen Tram Mortensen, CEO i konsulentvirksomheden Move2X, der guider om, hvordan digitaliseringsprojekter prioriteres og implementeres.

Arrangementet finder sted 2. juni om eftermiddagen i Business Park Randers.

Du kan tilmelde dig her

Verdo-årsregnskab 2021 viser fremgang

Verdo har netop offentliggjort sig årsregnskab for 2021, der fortæller, at energikoncernens omsætning og resultat er forbedret betydeligt sammenlignet med de foregående år.

Energikoncernen fik samlet set en omsætning i 2021 på 2,9 mia. kroner, mens driftsresultatet (EBITDA) blev 152 mio. kroner. Begge dele er væsentligt over det forventede i forhold til budget. Årets resultat efter skat lyder på 160 mio. kroner, hvilket ligeledes er markant over det budgetterede.

- 2021 var overordnet set et udviklende og fremgangsrigt år i Verdo. Et år, hvor vi har præsteret et godt økonomisk resultat og samtidig sat kursen mod nye mål om mere bæredygtig vækst for et sundt og stærkt selskab, der nu omsætter for 2,9 mia. kroner, siger CEO i Verdo, Jakob Flyvbjerg Christensen i forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet.

Grunden til det forbedrede resultat før skat bunder først og fremmest i, at høje priser på el og brændsler har påvirket Verdo Produktion A/S, Verdo Go Green A/S, Verdo Trading A/S og Carbon Partners AS positivt, og der har ligeledes været en mængdemæssig stigning i handel med brændsler og kulstof.

Omvendt påvirkes Verdo Teknik A/S og Verdo Energy Systems A/S negativt af stigende råvarepriser, særligt på stål og metaller, ligesom der allerede tidligt på året har været leverandører, der melder om knaphed på visse produkter.

Derudover er der i løbet af året indgået en aftale med Norlys om salg af Verdo Tele A/S.

CaMaRose ApS spinder guld på at sælge garn

Overskuddet er stabilt med en lille stigning fra 3,3 millioner til 3,4 millioner kroner før skat hos CaMaRose.dk ApS, viser årsrapporten for 2021.

Blandt de tre seneste regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultat før skat.

Bruttofortjeneste er steget fra 4,0 millioner kroner til 4,3 millioner kroner, og formuen er vokset fra 5,4 millioner kroner til 6 millioner kroner.

Kvinden i spidsen for virksomheden er Trine Bertelsen, der designer hækle og strikkeopskrifter og sælger sit kvalitetsgarn i hele 30 lande.

- Under coronakrisen gik det for alvor op for folk, at der findes noget afstressende og godt i håndarbejdet med at strikke og hækle, fortæller Trine Bertelsen i Randers Amtsavis, hvor hun også nævner, at hun snart flytter ind i lokaler i Vester Kirkestræde i Randers' midtby.

Midtjysk Sæbefabrik A/S går fra minus til plus

På Alsikevej 16 ligger en virksomhed, der fremstiller og sælger sæbe, rengørings- og rensemidler, og det er blevet en langt bedre business det seneste år.

I regnskabsåret 2021 præsterede Midtjysk Sæbefabrik A/S et resultat, der voksede fra -284.817 kroner til 2,0 millioner kroner før skat. Ud af virksomhedens seneste tre regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultat før skat.

Firmaets bruttofortjeneste er samtidig øget fra 1,0 millioner kroner i det foregående regnskabsår til 3,4 millioner kroner i det seneste regnskab. Mens formuen er steget fra 1,1 millioner kroner til 2,4 millioner kroner.

Mellerup-ægtepar køber Langå camping

1. maj overtog ægteparret Lena og Miki Fjordbak Tinggaard Andersen Langå camping.

- Det har været en drøm for mig at drive en campingplads i 20-30 år. Jeg har camperet, siden jeg var et halvt år gammel, og jeg forbinder camping med hygge og samvær og at få en god oplevelse ude i den friske luft, fortæller Lena Fjordbak Tinggaard Andersen i Randers Amtsavis.

Parret har solgt deres hus i Mellerup for at flytte ind i en bolig på campingpladsen. Lena, der har sagt sit faste job op, skal stå for den daglige drift, mens ægtemanden beholder sit job som softwareprogrammør.

Ved en reception 26. maj fra klokken 13 til 17 tages der afsked med de hidtidige ejere Birthe og Ervin Morsing Rokkjær og hilses på de nye ejere.