5 fokuspunkter i jagten på din (måske) kommende chef
”The Great Resignation” er et begreb, der handler om den bølge af opsigelser, der i 2021 prægede den vestlige verden.
Fænomenet blev første gang beskrevet af professor i ledelse ved May Business School i Texas, Anthony Klotz, der forudså en udvikling, hvor medarbejdere begynder at stille endnu flere krav til deres arbejdsliv.
Med andre ord er det også relevant for jobkandidater at forberede sig til jobsamtalen ved at finde rigtig gode spørgsmål til en potentielt kommende chef.
Men hvilke emner kan du spørge ind til og undersøge, når du overvejer et konkret job? Dette giver HowToWin A/S, der ejes af Kim Holst, en række indspark til.
KARRIERE: I USA sagde hele fire millioner medarbejdere deres job op alene i april 2021. Og herhjemme viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at der i august 2021 var den største jobomsætning nogensinde.
- Arbejdsgivere er mere villige end nogensinde til at forhandle med dig om de aspekter af arbejdslivet, du synes er vigtigst. Du skal bare spørge.
Sådan lyder det fra Kim Holst, der er direktør i og ejer af HowToWin A/S, der også har et kontor i Randers FC Businesspark og blandt andet er specialiseret i forløb med outplacement for opsagte fagspecialister og ledere, der søger hjælp til at lande et nyt godt job.
I mere end 25 år har Kim Holst beskæftiget sig med ledelse inden for produktion, service, salg samt ledelse på CEO-niveau i internationale og danske virksomheder.
Han nævner et fænomen som ”The Great Resignation”, der er poppet op i kølvandet på corona-pandemien.
Fænomenet, der omhandler den bølge af opsigelser, der kom til at præge 2021 verden over, blev første gang beskrevet af professor i ledelse ved May Business School i Texas, Anthony Klotz, som forudså en udvikling, hvor medarbejdere begynder at stille endnu flere klar til deres arbejdsliv.
Nedenfor anbefaler HowToWin en række emner, som jobkandidater kan spørge ind til og have fokus på ved en jobsamtale.
Du kan læse en mere uddybende beskrivelse på virksomhedens website.
Har du brug for inspiration til din næste jobsøgning, er du også velkommen til at booke et uforpligtende møde her: www.calendly.com/hotowin/raadgivning
1. Hjemmearbejde
Spørg om mulighederne for hjemmearbejde.
Spørg om der er de samme muligheder for forfremmelser for medarbejdere, der arbejder hjemmefra, og om de virkelig forsøger at gøre det til et godt miljø for folk, der ikke altid er på kontoret.
Hver virksomhed har en holdning til hjemmearbejde, hvor nogle tillader virtuelt arbejde på fuld tid, andre skifter til en hybridmodel, og nogle virksomheder bringer medarbejdere tilbage til kontoret.
Hvis du er til samtale hos en virksomhed med fleksibilitet på denne front, så vær meget ærlig omkring, hvad du foretrækker.
2. Karrierebanen
Det klassiske spørgsmål “Hvor ser du dig selv om fem år?” kan gå begge veje.
Du kan spørge: "Hvor ser du denne stilling bevæge sig hen i de næste par år?”, eller "Hvor sidder folk, der tidligere har besat denne stilling, i dag?"
Dit mål er her at forstå og afklare potentialet for, hvordan netop dette job vil forme banen for din karrierevækst.
3. Kulturen og værdierne
Mange HR-medarbejdere vil fortælle dig om, hvilken fantastisk virksomhed du kommer til at arbejde i.
De kan endda gå så langt som at sige, at det er som at være en del af en stor lykkelig familie.
For at finde ud af hvordan det egentlig er at arbejde i virksomheden, kan det hjælpe at være lidt kreativ, når der spørges ind til virksomhedskulturen.
I stedet for at spørge "Hvad er det værste ved at arbejde her?", så spørg for eksempel "Hvis du havde en tryllestav og kunne ændre noget ved virksomheden, hvad ville du så ændre?"
Forhåbentlig vil chefens svar kunne hjælpe dig til at se, hvad der rent faktisk kan gøre livet svært for de medarbejdere, der arbejder i virksomheden.
4. Løn og personalegoder
Løn kan forhandles, men du vil generelt gøre klogt i at vente med at lægge et tal på bordet, indtil arbejdsgiveren har givet et tilbud.
Du har samtidig den bedste chance for at lande et modtilbud, hvis du undersøger lønninger for stillingen på forhånd.
Og det er passende at stille bredere spørgsmål tidligt i samtaleprocessen. Du kan for eksempel spørge: "Er det muligt at få information om, hvordan virksomheden griber fastsættelsen af lønninger an?"
Og hvad angår personalegoder: Mange potentielle medarbejdere fornemmer, at ikke alt, hvad de får at vide, vil vise sig at være helt sandt. De er skeptiske over for de løfter, virksomheden giver om fordele, frynsegoder og kultur.
Måske vil personalegoder kun eksistere midlertidigt? Dette gør du også klogt at spørge ind til, før du accepterer et tilbud.
5. Kig en potentiel arbejdsgiver efter i sømmene
Hvis noget virker for godt til at være sandt, er det en god idé at bede om det på skrift.
Pas på nogle røde flag. Det kunne være, at du får en masse generiske svar eller en masse ”Jeg er ikke sikker. Lad mig vende tilbage til dig”. De burde være informeret nok til at svare på dine spørgsmål, og hvis de ikke ved, hvordan tingene håndteres i virksomheden, er det et rødt flag.
Du kan muligvis få viden om en virksomhed ved et netværksmøde med tidligere ansatte eller ved at konsultere karrieresider med videre.
Du kan også tale med en nuværende medarbejder. Et af de spørgsmål, vi anbefaler folk at stille, er: ”Er der andre på holdet, jeg kan tale med for at høre mere om, hvordan tingene fungerer her?”. Hvis svaret er nej, er det også et rødt flag.