Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Oplever du, at det offentlige sundhedssystem ikke rækker, er der utallige private behandlere at få hjælp hos i Randers. En af dem er akupunktør og sygeplejerske Mariette Brügger, der ejer Brügger Akupunktur. Pressefoto

Skal akupunktur være et tilbud på din arbejdsplads?

En akupunktør? En massør? En sundhedscoach? En diætist? En kraniosakral terapeut? En psykolog?

Har du brug for hjælp til at komme fysisk og psykisk ovenpå igen, og oplever du, at det etablerede sundhedssystem ikke rækker, er der utallige tilbud i Randers.

Men hvad skal du vælge? Og hvad skal du tilbyde dine medarbejdere af sundhedstilbud?

Dette har vi ikke det endegyldige svar på i Erhvervsliv Randers. Men vi kan inspirere dig, og det gør vi denne gang ved fortælle om en af byens dygtige behandlere.

Mød Mariette Brügger fra Brügger Akupunktur, der er sygeplejerske og akupunktør fra Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology i Kina og Akupunkturakademiet i Aarhus.

I nyhedsbrevet får du også den erfarne ledelseskonsulent Lise-Lotte Bergs indspark til, hvordan du som chef bedst kontakter en medarbejder, der er sygemeldt.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af Randers-virksomheder. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Mariette Brügger fra Brügger Akupunktur er en af Randers' mange sundhedsbehandlere. Her benytter hun den særlige cupping-teknik, der fremmer blodtilførslen til musklerne, styrker immunforsvaret og hjælper musklerne til at slappe af. Pressefoto 

Akupunktør: Det mentale og fysiske hænger uløseligt sammen

Mariette Brügger er tidligere sygeplejerske, har arbejdet 12 år som medicinalkonsulent og er i dag specialiseret i akupunktur, der er en traditionel kinesisk behandlingsform.

Hun er uddannet akupunktør fra Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology i Kina samt Akupunkturakademiet i Aarhus. I 2018 etablerede hun Brügger Akupunktur i Øster Bjerregrav.

Hun behandler en bred vifte af sygdomme og symptomer og har et særligt speciale i behandlinger for kræftrelateret træthed og andre senfølger.

I historien svarer Mariette Brügger på 10 ”hurtige” spørgsmål om alt fra forskellen på vestlig og kinesisk medicinforståelse til virksomhedens ambitioner og den dybe glæde ved behandlerjobbet.

- Jeg vil rigtig gerne i kontakt med virksomheder, der vil være åbne overfor at tilbyde akupunktur som et sundhedstilbud til medarbejderne. Jeg er sikker på, at meget sygdom og mange ubalancer ville kunne blive taget i opløbet, siger hun.

Hvordan er din karrierevej? Hvad drømmer du om? Hvad er forskellene på vestlig og kinesisk medicinforståelse? Se, hvad Mariette Brügger fra Brügger Akupunktur svarer, når Erhvervsliv Randers stiller hende 10 "hurtige" spørgsmål.

SUNDHEDSLEDELSE: Du kører igennem et blomstrende sommerlandskab til Øster Bjerregrav, fortsætter ad Kirkevej, og når du når nummer 17, drejer du til venstre og ind på en grusbelagt gårdsplads ved et nydeligt renoveret, nedlagt landbrug.

Her møder du Mariette Brügger fra Brügger Akupunktur, der er et af Randers’ tilbud til mennesker, der typisk har oplevet, at det etablerede sundhedssystem ikke har formået at hjælpe dem helt i mål til en tålelig tilværelse.

- Ofte finder kunderne mig via mund-til-mund-metoden, fortæller Mariette Brügger, der er tidligere sygeplejerske, har arbejdet som medicinalkonsulent og i dag er specialiseret i akupunktur, der er en traditionel kinesisk behandlingsform.

-Jeg er tilstede på flere medier, hvor folk også finder mig. Men mine nye kunder har typisk hørt om mine behandlinger fra veninder og kolleger, jeg har hjulpet. Ofte kontaktes jeg, når det etablerede sundhedssystem ikke kan tilbyde en tilstrækkelig behandling, fortæller Mariette Brügger, der etablerede sin klinik i 2018 og behandler en lang række sygdomme og symptomer.

Her svarer hun på 10 spørgsmål om alt fra forskellen på vestlig og kinesisk medicinforståelse til virksomhedens ambitioner og det energigivende i at lykkes med sine behandlinger.

1. Hvad har været din karrierevej?

- Jeg er uddannet sygeplejerske og var i medicinalindustrien i 12 år.

I 2012 blev min mand udstationeret for Grundfos i Kina, og vi bosatte os med vores to børn i byen Suzhou.

Så begyndte jeg at få ondt i min hofte og kunne næsten ikke gå. Nogle foreslog en kinesisk akupunktør, doktor Fu, som ikke kunne engelsk og i øvrigt var blind. Han måtte have bistand fra en hjælper, der kunne fortælle, hvor jeg pegede, og jeg tænkte ”Hvad er det her da for noget?”

Men efter fem behandlinger forsvandt smerterne, og så var jeg overbevist om, at det her skulle jeg lære.

Uddannelsen ved Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology i Kina varede to et halvt år.

2. Hvad er akupunktur?

- Det er en behandlingsform med historiske rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi.

Ved at stimulere akupunkturpunkter forskellige steder på kroppen kan man genoprette energiubalancer i livsenergien og helbrede en lang række symptomer og sygdomme.

Med andre ord: Akupunkturen bevæger energien op, ned eller rundt – mindsker eller øger energien.

Behandlingen fokuserer på at finde og bearbejde den grundlæggende ubalance, der er årsag til symptomer.

3. Hvornår sprang du ud som selvstændig?

- I 2016 vendte vi tilbage til Danmark, jeg fuldendte min uddannelse på Akupunkturakademiet i Aarhus, jeg fik mit CVR-nummer i november 2018 og begyndte med klienter kort herefter.

Lige fra starten af har jeg haft det rigtig godt med den store selvbestemmelse og handlefrihed.

4. Hvad er din drøm for din business?

- Jeg vil med tiden gerne have to behandlingsrum og vil gerne have andre behandlere ind på klinikken.

Det kunne skabe god synergi med for eksempel en massør eller en zoneterapeut. Det kunne være godt med et fagligt fællesskab.

Den sociale kontakt får jeg dog rigtig meget af i forvejen, så den savner jeg ikke.

Jeg føler mig ikke alene. Der er rigtig meget kommunikation i mit job.

”Jeg er faktisk introvert”, sagde en kunde forleden, efter hun havde snakket uafbrudt i en halv time. "Ja, det her er et rum, der åbner mennesker op", måtte jeg medgive hende.

5. Hvad giver dig energi i jobbet?

- Det er at kunne give mennesker helbred, livsglæde og livskraft tilbage.

Det giver mig rigtig meget energi og glæde at kunne hjælpe. Jeg får så meget mere, end jeg giver.

 Et eksempel: En aktuel problematik er mennesker med længerevarende Corona-hovedpine. Så får de tre behandlinger hos mig, og hovedpinen er forsvundet.

Når jeg får at vide, at min behandlinger lykkes, er hele min dag reddet.

En gang imellem tager jeg en vagt i hjemmeplejen for fortsat at have fingeren på pulsen, og her er situationen en helt anden.

Jeg kan være fuldstændig drænet efter syv timer med 13 hjemmebesøg, selv med den glæde det jo også giver at kunne hjælpe folk i hjemmet.

6. Hvad vil du fremhæve om dit speciale?

- Mit speciale er behandlinger af kræftrelateret træthed.

Mange kræftpatienter køres igennem en effektiv kræftpakke, men der er ikke tid til at fokusere på den psykiske dimension. Når først behandlingen er overstået, er man alene og i frit fald.

Mange af mine kunder oplever udtalt træthed, der ikke kan afhjælpes med søvn. Desuden oplever de nedsat hukommelse, nedsat livsglæde og en følelse af, at alt er uoverskueligt, og at de er overladt til sig selv med senfølger.

Jeg har lavet et mindre pilotstudie,  der viser , at resultaterne af mine behandlinger for kræftrelateret træthed er særdeles gode, og det er også det, jeg måler og observerer i praksis.

Nu kunne jeg ønske en større undersøgelse på netop dette område. Det ville være fantastisk at få dokumenteret effekten, men dette vil kræve samarbejdspartnere fra dele af det etablerede sundhedsvæsen. Sådanne efterlyser jeg fortsat.

7. Hvad er din største administrative udfordring?

- Det er helt klart markedsføringen. Bogføring klarer jeg en gang om måneden, og jeg har en revisor at sparre med. Men der er så mange veje til at markedsføre sig, og jeg har det med at nedprioritere det.

Og så kræver det finfølelse af markedsføre, hvad jeg gør og kan.

Tag mit speciale; kræftrelateret træthed. Det har jeg fortalt om på de sociale medier, men her skal jeg balancere på et knivsæg. Det er en ekstra sårbar gruppe.

8. Hvordan vælger man en dygtig behandler?

- Det er vigtigt at kigge på uddannelsesniveauet. Vælg for eksempel en akupunktør, der er medlem af vores brancheforening. Det giver en vis sikkerhed for høj kvalitet.

Og så er det også med altid at få forventningsafstemt behandlingen. Hvornår er nok nok?

Det er vigtigt fra start at afstemme forventningerne til en behandling, så man ikke får mange behandlinger uden at opleve en effekt.

9. Hvad er forskellen på vestlig og kinesisk medicinforståelse?

- I kinesisk medicinforståelse deles der ikke op i krop og psyke. Det mentale og fysikken hænger uløseligt sammen.

I vestlig medicin tjekker man kroppens organer, og er der intet fysisk galt, bliver du sendt hjem. Det, der ikke kan ses, måles og vejes og diagnosticeres, har vi svært ved at forholde os til. Det eksisterer ikke.

Her er den kinesiske tilgang også at kigge på psyken og se sammenhænge generelt.

Selv er jeg både rundet af det vestlige og kinesiske, og min opgave er at koble de to tilgange. En kunde siger for eksempel: Jeg har en tennisalbue, og så skal jeg oversætte dette til kinesisk medicin, filosofi og behandling.

10. Hvorfor efterlyser du et samarbejde med flere virksomheder?

- Jeg vil rigtig gerne i kontakt med virksomheder, der vil være åbne overfor at tilbyde akupunktur som et sundhedstilbud til medarbejderne.

Jeg behandler mange forskellige lidelser, men har særlig fokus på at behandle kræftrelateret træthed og andre senfølger. 

I firmasammenhæng vil mine behandlinger dog også være rettet mod  trivsel, stressrelaterede lidelser og problemer i bevægeapparatet.

Jeg er sikker på, at meget sygdom og mange ubalancer ville kunne blive taget i opløbet.

Ledelsesrådgiver Lise-Lotte Berg stiftede konsulenthuset Berg’s i Randers i 2010. Her svarer hun på spørgsmål om, hvordan en chef kan holde kontakten til en sygemeldt ansat. Pressefoto

Hvordan kan jeg holde kontakten med min medarbejder, der er sygemeldt?

I Spørgehjørnet, der er Erhvervsliv Randers' brevkasse, får du denne gang svar på, hvordan en chef kan fastholde kontakten til en sygemeldt medarbejder.

- Omsorgssamtaler med sygemeldte medarbejdere skal altid håndteres individuelt og skal læne sig op ad den relation, du har opbygget til medarbejderen før sygemeldingen - det er her dit personlige lederskab skal i spil, siger Lise-Lotte Berg og giver følgende indspark til, hvordan du som chef kan fastholde den gode kontakt med den sygemeldte:

- En løbende snak er med til at afdramatisere sygemeldingen for den sygemeldte og gør det nemmere for dig at vurdere, hvornår han eller hun kan vende tilbage.
 
- Der er evidens for, at en tæt kontakt for eksempel en gang om ugen kan forkorte sygemeldingen.

- Det er vigtigt, at du ikke presser medarbejderen, da det i sidste ende kan modvirke, at den sygemeldte kommer tilbage på fode igen.

- Hav ikke kun fokus på, hvornår medarbejderen kan være tilbage. Start hellere med en løs snak om, hvordan det går.

- Vær åben overfor, at din medarbejder af sig selv fortæller dig, hvad han eller hun fejler. Men spørg IKKE om, hvad han eller hun fejler.

- Vær også særligt opmærksom på, at en stressramt medarbejder har brug for ro.

Ledelseskonsulent Lise-Lotte Berg fra Berg’s svarer på spørgsmål i Spørgehjørnet, der er Erhvervsliv Randers' brevkasse om ledelse og virksomhedsdrift.

SYGEFRAVÆR: -  Som chef med personaleansvar kan du med stor fordel holde en tæt kontakt til dine medarbejdere, når de er sygemeldte, siger ledelseskonsulent Lise-Lotte Berg, når hun bliver spurgt om, hvordan man som chef bedst kan holde kontakten med en medarbejder, der er sygemeldt.

-Når du bevarer forbindelsen til den sygemeldte, får du både mulighed for at give udtryk for din omsorg for medarbejderen, samtidig med at du gør det nemmere for medarbejderen at vende tilbage til jobbet eventuelt i form af en delvis raskmelding, slår Lise-Lotte Berg fast og giver her en række indspark til, hvordan du som chef kan fastholde den gode kontakt med en ansat, der har lagt sig i sygesengen.

  • En løbende snak er med til at afdramatisere sygemeldingen for den sygemeldte og gør det nemmere for dig at vurdere, hvornår han eller hun kan vende tilbage.
  • Der er evidens for, at en tæt kontakt for eksempel en gang om ugen kan forkorte en sygemelding.
  • I din bestræbelse på at bevare en tæt kontakt er det vigtigt, at du ikke presser medarbejderen, da det i sidste ende kan modvirke hensigten, der er at få den sygemeldte medarbejder tilbage på jobbet igen.
  • Vær opmærksom på ikke kun at have fokus på, hvornår medarbejderen kan være tilbage. Start hellere med en løs snak om, hvordan det går.
  • Vær åben overfor, at din medarbejder af sig selv fortæller, hvad han eller hun fejler. Men spørg IKKE om, hvad han eller hun fejler.
  • Vær også særligt opmærksom på, at en stressramt medarbejder har brug for ro. I den situation skal du være meget tilbageholdende med at kontakte den sygemeldte på telefon, da henvendelsen kan stresse medarbejderen yderligere. Her kan du vise din opmærksomhed med en buket blomster eller en kort, venlig sms.

- Omsorgssamtaler med sygemeldte ansatte skal altid håndteres individuelt og skal læne sig op ad den relation, du har opbygget til medarbejderen før sygemeldingen - det er her dit personlige lederskab skal i spil, understreger Lise-Lotte Berg, der stiftede konsulenthuset Berg’s i Randers i 2010.

Ledelseskonsulenten fra Randers har løst opgaver for virksomheder som Schwarzkopf, Djurs Sommerland, Bayer, privathospitalet Mølholm, Toyota i Randers, 23 kommuner heriblandt Favrskov, Randers, Mariagerfjord og Syddjurs.

Direktør Camilla Bach Sørensen har fortsat overskud i sin virksomhed Det Sundhedsfaglige Børneteam - Støtte ApS, viser regnskabet for 2021. Foto: Annelene Petersen

Overskud hos Camilla Bach Sørensen, jobcenter skal kulegraves og CSR-certifikat til Budnet Randers

Her kan du følge med i nyheder om og fra Randers' erhvervsliv.

Overskud hos underleverandør til sundhedsvæsenet

Camilla Bach Sørensen er direktør i og ejer af Det Sundhedsfaglige Børneteam- Støtte ApS, der har til huse i Randers Sundhedscenter. Foto: Annelene Petersen

Der er overskud i regnskabet for 2021 hos Det Sundhedsfaglige Børneteam - Støtte ApS, men det er faldet en anelse i regnskabsperioden; nemlig fra 622.362 til 522.572 kroner før skat.

Virksomheden, der ejes og ledes af direktør Camilla Bach Sørensen, er underleverandør på sundhedsområdet og har fået flere opgaver i takt med, at behandlingsopgaver flyttes væk fra sygehusene.

Virksomhedens bruttofortjeneste, der fortæller om aktiviteten, steg fra 1,1 millioner kroner i 2021 til 2,3 millioner i det seneste regnskab. Og formuen faldt et mulehår; nemlig fra 943.092 til 900.655 kroner.

Jobcenter skal kulegraves

Jobcentret i Randers skal nu kulegraves. Det har medlemmerne af Randers' byråd netop besluttet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen

Randers byråds 31 medlemmer har netop besluttet, at Jobcenter Randers skal undersøges, skriver Randers Amtsavis.

Målet med kortlægningen er at afdække, om sager kan håndteres mere optimalt, selv om lovgivningen overholdes.

Det er til efteråret, at borgere vil blive spurgt om deres oplevelser med Jobcentret.

- Vi skal have en mere borgervenlig fortolkning af lovgivningen. Det her er et skridt i den rigtige retning, siger Bjarne Overmark (BL) om undersøgelsen, der kommer i kølvandet på, at en række borgere har kritiseret hjælpen fra jobcentret.

Et eksternt konsulentfirma står for undersøgelsen, der ventes at koste cirka 700.000 kr. og omfatter både spørgeskemaer og fokusgruppeinterviews.

CSR-certifikat til Budnet Randers

Budnet Randers har netop modtaget et CSR-certifikat fra Randers Kommune. Det blev fejret med kage. Pressefoto

Budnet Randers er en af de virksomheder, der netop har fået overrakt Randers Kommunes CSR-certifikat.

Hvert år anerkender kommunen 20 lokale virksomheder, som gør en særlig indsats for at sikre et mere mangfoldigt arbejdsmarked, hvor alle får mulighed for at bidrage efter evne.

- Alle skal have muligheden for at kunne lykkes, lyder det fra Jette Hagen Gregersen, der blev ansat som den daglige leder hos Budnet Randers i januar 2021 og siden gradvist har fået flere timer.

Med certifikatet er Budnet Randers også med i opløbet om at være en af de tre virksomheder, der nomineres til prisen Årets CSR Arbejdsplads. Den uddeles til efteråret ved Randers Business Awards.