- Vi sætter en stopper for brug-og-smid-væk-elektronik
El Recycling ApS blev stiftet i 2018 og flyttede for et år siden fra Hobro til Randers.
Virksomheden, der er specialiseret i bæredygtig genbrug af elektronik, har netop indgået en samarbejdsaftale med nonprofit-organisationen Elretur om at få leveret brugte mobiltelefoner og pc'er.
Med netop den samarbejdsaftale i hus er bunden lagt til et boom i produktionen og salget, lyder forventningen fra ejerne Michael Hessellund (CEO) og Casper Roensbech.
- Vi er først og fremmest en it-leverandør til mindre og større it-virksomheder. 60 procent er erhvervskunder, og vores største aftagerland er Polen, fortæller Michael Hessellund, der svarer på ni spørgsmål om ledelse, virksomhedens DNA og ambitioner.
Han kan også fortælle, at læringskurven som virksomhedsejer har været stejl, og at de to iværksættere har fået uvurderlig hjælp fra den mentor, Erhverv Randers har formidlet.
- Fejl er noget, man lærer af, og jeg har begået 1000 fejl her i opstarten. Men nogle af dem har vi undgået, og andre har vi fået styr på, fordi vores mentor Ole Stabell fra Danotek A/S har guidet os.
GENBRUG: -Når det gælder pc’er og mobiltelefoner, hersker der i Danmark en indgroet brug-og-smid-væk-kultur. Men i mange andre lande kan de sagtens bruge det elektronik, som vi smider væk.
Sådan slår Michael Hessellund, medejer af og direktør i El Recycling ApS fast.
I et år har virksomheden haft til huse på Mirabellevej i Randers, og herfra opkøber virksomheden brugt IT fra større danske virksomheder.
Kort om El Recycling ApS
- Blev stiftet i 2018 af de nuværende medejere Michael Hessellund (CEO) og Casper Roensbech.
- Virksomheden er specialiseret i bæredygtig genbrug af elektronik. Den opkøber brugt IT fra større virksomheder for herefter at renovere, opgradere og rengøre enhederne og siden sælge dem igen.
- Adressen er Mirabellevej 2 i Randers.
- I regnskabsåret 2021 var resultatet før skat 330.000 kr.
- Har fem fultidsmedarbejdere og ni på deltid. Rekruttering er pt. ingen udfordring, og otte er på venteliste til at blive ansat.
- Har netop indgået en samarbejdsaftale med nonprofit-organisationen Elretur, der sørger for en ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af elektronikaffald og batteriaffald på vegne af mere end 850 medlemmer.
Specialet er at renovere, opgradere og rengøre de elektroniske enheder for herefter at sælge dem til europæiske lande som Polen.
- Vi har netop indgået en lovende samarbejdsaftale med landsdækkende Elretur, og med den aftale i hånden er der basis for en endnu større produktion og endnu flere arbejdspladser, vurderer Michael Hessellund, der her svarer på ni ”hurtige” spørgsmål om ledelse, genanvendelse og virksomhedens fremtid.
1. Hvordan fik du ideen til virksomheden?
2. Hvad er din baggrund?
- Jeg er udlært it-administrator og certificeret apple-tekniker.
- Jeg var leder af et team, der reparerede mobiler og tablets i en 3-butik i gågaden i Aarhus.
- Så blev jeg spurgt, om jeg ville sælge forsikringer og svarede ”det kan jeg da godt prøve”.
- Det gjorde jeg i 10 år og havde mit eget agentur.
- De sidste par år var det sammen med Casper Roensbech, som jeg nu ejer El Recycling med.
- Pengene vi tjente på agenturet, har vi skudt ind i vores nuværende forretning.
3. Hvilket problem løser I?
- Vi vil gerne lave noget, hvor vi kan tjene vores penge, og som også giver mening. Og med vores forretningsmodel bidrager vi til at sætte en stopper for brug-og-smid-væk-kulturen på elektronikområdet.
- Vi opkøber brugt IT fra større virksomheder, som vi renoverer, opgraderer og rengør for siden at sælge det til udlandet; primært Polen.
- I Danmark smider vi en pc ud efter i omegnen af tre år, men vi kan forlænge pc’ens levetid med op til otte år.
- 23 procent af verdens pc’er kører for eksempel fortsat på styresystemet XP, som vi brugte herhjemme for femten år siden.
- Vores erfaring er, at alt vores skrot kan bruges et eller andet sted i verden.
4. Hvem sælger I til?
- Vi sætter små 3000 produkter til salg hver måned og har nogle faste aftagere. Vi er først og fremmest en IT-leverandør til mindre og større it-virksomheder. 60 procent er erhvervskunder, og vores største aftagerland er Polen.
- Danskerne smider rigtig meget elektronik ud, og få herhjemme ønsker at købe den brugte elektronik, selv om den sagtens kan fungere.
- Men der er da en spirende og lovende interesse for den brugte elektronik hos de yngre. Forleden solgte jeg for eksempel en pc til en ung mand på 12 år. Han havde sparet 1300 kroner sammen i ni måneder og skulle have en ny pc.
- De yngre er langt mere bevidste om det med genbrug - heldigvis.
5. Hvorfor flyttede I fra Hobro til Randers?
- Vi startede op i det små på en gård i Hobro, men vi modtog mere og mere elektronik, begyndte at skalere op med flere medarbejdere, havde brug for endnu mere plads, og det fandt vi så i Randers.
- Og så arbejdede vi på at få en aftale med Elretur i stand, og dette krævede alt fra mere kapacitet til iso-certificering.
- Vi havde ganske enkelt brug for bedre og større forhold.
6. Hvad går aftalen med Elretur ud på?
- Elretur er en fælles nonprofit-organisation, der håndterer elektronikaffald fra de danske genbrugspladser på den mest miljøbevidste måde, og det er en oplagt samarbejdspartner for os. I tre år har vi kæmpet for at få en aftale på plads.
- I slutningen af det her år etableres to nye anlæg, hvor alt vores elektronikskrot køres igennem og sorteres.
- Vi forventer snart at modtage 20.000 bærbare pc’er, cirka 8000 stationære pc’er og 24.000 mobiltelefoner om året.
- Det er en stor stigning i forhold til nu, hvor vi modtager i alt 5000 enheder om måneden.
7. Hvordan fik I aftalen i hus?
- Vi skulle dokumentere, at vi har økonomien til at skalere op, og vi skulle vise, at vi har den rigtige viden og uddannelse.
- Og så har vi skullet (be)vise, at vores model vitterligt er en effektiv vej til at genanvende elektronikken, så den ikke bare ender i affaldsbunker i Afrika.
- Vi måtte foretage en lang række testkørsler. Vi modtog for eksempel 400 pc’er, testede dem, solgte dem videre og sendte efterfølgende data tilbage til Elretur.
- Det gjorde vi 18 gange og dokumenterede, at der rent faktisk er tale om genbrug. Sporbarheden er et vigtigt parameter.
8. Hvordan kan virksomheder i Randers hjælpe jer?
- En opfordring til lokale virksomheder i Randers lyder; Send jeres udtjente pc’er og mobiltelefoner til os, det vil vi være rigtig taknemmelige for.
- Vi ønsker at modtage endnu mere brugt elektronik, så vi kan sikre et endnu jævnere flow i produktionen.
- Vi arbejder på at øge indsamlingen af elektronik på mange fronter.
- Blandt andet planlægger vi at sætte nogle indsamlingsbøtter op rundt omkring i landet. Og vi har lavet en aftale med Brande Metal Plast, der har til huse i både Brande, Odense og snart i Randers.
9. Har I en mentor eller sparringspartner?
- Erhverv Randers har formidlet en mentor. Det er Ole Stabell, ejer af Danotek A/S, og han har været en uvurderlig hjælp.
- Fejl er noget, man lærer af, og jeg har begået 1000 fejl her i opstarten.
- Men nogle af dem har vi undgået, fordi Ole har kunnet guide os.
- Han har fortalt os, når vi har været galt på den.
- Og så har vi da også selv læst op på det hele.
- Mit bedste råd til iværksættere lyder: Få en mentor; en garvet type, der selv har prøvet at træde forkert og kan vise dig en vej.