Randers-virksomheder med grønne initiativer: Hvem er med på den første greenpower-liste?
Redaktionen bag Erhvervsliv Randers har sat sig for med jævne mellemrum at udarbejde en såkaldt greenpower-liste med Randers-virksomheder, der rager positivt op med forbilledlige "grønne" initiativer.
Listens virksomheder tæller i denne ombæring:
Nordhavn Power Solutions
Danish Crown
Dansk Affaldsminimering
Vink Plast
Makeen Energy
Der er tale om vidt forskellige virksomheder. Men de har det til fælles, at de står for og har udviklet bemærkelsesværdige "grønne", løsninger og produkter.
VERDENSMÅL: Når virksomheder sætter sig nye ambitiøse klimamål og udvikler nye "grønne" løsninger og produkter, inspirerer det både erhvervsliv, samarbejdspartnere, forbrugere og politikere.
Og netop derfor har redaktionen bag Erhvervsliv Randers nu sat sig for med jævne mellemrum at udarbejde en såkaldt greenpower-liste.
Listen sætter spot på en række af de virksomheder med hovedsæde i Randers, der i særlig grad rager positivt op ved at have taget og udviklet "grønne" initiativer.
I første omgang har vi udvalgt fem virksomheder med lysende, grønne initiativer til listen.
Virksomhederne er Nordhavn Power Solutions, Danish Crown, Dansk Affaldsminimering, Vink Plast og Makeen Energy.
Dyk ned i listen, lad dig inspirere, og har du indspark til andre Randers-virksomheder med greenpower, så tøv ikke med at kontakte journalist Trine Wiese på triwi@erhvervslivranders.dk eller mobil 2119 2886.
1. Nordhavn Power Solutions A/S
GREENPOWER: Søren Rasmussen, administrerende direktør i Nordhavn Power Solutions A/S, kunne forleden meddele, at virksomheden har fået endnu en solid ordre på en metanolløsning til dansk skibsfart.
Køberen af i alt tre metanolbaserede generatoranlæg er Esbjerg-rederiet Esvagt, der skal bruge metanolløsningen fra Randers til en C02-neutral SOV (Service Operation Vessel), der bliver verdens første grønne servicefartøj til offshore vindinstallationer.
- Det er et kæmpe skulderklap, når et af de største rederier i Danmark har valgt os som leverandør til denne nybygning, lød det fra Randers-virksomheden, der i årevis har solgt dieselmotorer til skibsfarten og nu også er leveringsdygtig i metanol-motorer.
- Vi oplever et boom i interessen efter vores metanol-motorer, fortæller Nordhavns topchef Søren Rasmussen, der fik ekstra slagkraft til sit salgspitch, da A.P.Møller - Mærsk A/S for små 10 måneder siden meldte ud, at rederiet havde besluttet at købe otte, nye containerskibe, der skal drives af metanol-motorer.
Skibsfarten oplever et stigende pres for at mindske det klimamæssige aftryk, og metanol-udspillet fra Mærsk er et led i rederiets ambition om at være C02-neutral i 2050.
2. Danish Crown Amba
Da rejsegildet på Danish Crowns nye 13.200 kvadratmeter store hovedkvarter fandt sted 1. april, lød erklæringen, at domicilet bygges efter bæredygtige principper og så vidt muligt med lokalt producerede grundelementer.
Danish Crown-byggeriet er planlagt til at stå klar til brug i marts 2023 og skal huse arbejdspladser for cirka 550 medarbejdere.
Slagterikoncernen går efter at have en klimaneutral værdikæde i 2050, og her er tre eksempler på, hvordan erhvervsbyggeriet i praksis søger at leve op til de højeste standarder indenfor bæredygtighed:
- Nedknust beton fra den nedlagte pølsefabrik på Tulipvej genbruges.
- Den tyskudviklede certficeringsstandard DGNB Hjerte lanceres som en integreret del af bæredygtigt erhvervsbyggeri, der har en entreprisesum på godt 200 millioner kroner.
- Siden oktober 2021 har lastbiler fra Fårup Betonindustri A/S troligt kørt de cirka 24 kilometer mellem betonproduktionen på Kærvej i Fårup og til byggepladsen i Munkdrup lidt syd for Randers for at levere 10.000 kvadratmeter betonvægge og 10.000 kvadratmeter betondæk med dertilhørende bjælker og søjler i beton.
3. Dansk Affaldsminimering ApS
Siden 2011 har Kim Dalsgaard, der ejer Dansk Affaldsminimering ApS i Langå, udviklet metoder til at gøre husholdningsaffald af plast genanvendeligt for plastindustrien.
Genbrugsplsten omdannes til alt fra stole til legeredskaber og havekrukker, og virksomheden er med en i række spændende forskningsprojekter.
Blandt andet har forskere fra Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, i samarbejde med Vestforbrænding, Dansk Affaldsminimering og Plastix udviklet en ny kamera-teknologi, der kan se forskel på 12 forskellige plastiktyper (PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC og PA12). Disse udgør tilsammen langt størstedelen af de plasttyper, som anvendes i husholdningen.
4. Vink Plast A/S
Vink Plast A/S tilbyder nu en 100 procent regenereret, støbt akrylplade under brandet Vink Green Cast.
Og blandt meget andet har virksomheden netop leveret 600 kvadratmeter Green Cast genbrugsakryl til Skiltefabrikken.nu i Ribe, der producerer medaljerne til Royal Run, som forventes at have omkring 90.000 deltagere 6. juni 2022.
Materialet til medaljerne, Green Cast-akryl, bliver fremstillet af granulat, der stammer fra udtjente produkter og afskær i produktionen hos Vink Plast, Skiltefabrikken.nu og andre steder.
- Genanvendt plast giver både en besparelse i CO2-udledningen, og samtidig gør plastaffaldet nytte, fortæller Morten Grue Jakobsen, Business Unit Director hos Vink Plast og nævner, at de genanvendte plader har et CO2-aftryk, der er under halvt så stort som akrylplader produceret fra ny (43 procent mindre CO2).
5. Makeen Energy A/S
Makeen Energy A/S etablerede sig i Randers i 2019 og bliver blandt meget andet den første virksomhed, der etablerer sig på den nye Randers Havn, øst for byen.
Virksomheden vil omdanne affaldsplast til olie.
- Det passer godt til kommunens DNA og image at kunne huse en virksomhed som jeres, som tilmed har et globalt afsæt i forhold til jeres leverancer, sagde borgmester Torben Hansen, da han uddelte prisen som Randers-borger 2022 til virksomhedens topchef Anders C. Anderson.
I 2019 præsenterede og indviede Makeen Energy A/S et testanlæg til at omdanne affaldsplast til blandt andet skibsbrændstof, og takterne var så lovende, at der nu satses på et nyt og større genanvendelsesanlæg.
Den olie, der udvindes af affaldsplast, kan i kvalitet måle sig med den olie, der i dag bruges i skibsmotorer. Og den indeholder endda væsentlig mindre svovl end almindelig "marinediesel", oplyser Makeen Energy.