Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Siden 2016 har Lars Michael Madsen været administrerende direktør for Tradium. I gymnasiet blev han medlem af en politisk ungdomsorganisation, og han faldt pladask for den politiske verden. - Der gik kun få måneder, så vidste jeg, at jeg skulle have en karriere i en eller anden politisk kontekst, fortæller han. Foto: Annelene Petersen

Kom med ind i Tradium-topchefens maskinrum

Har du som leder i det private erhvervsliv flirtet med tanken om at blive direktør i en organisation, der er underlagt offentlig og politisk styre?

Hvis ja, så klap lige hesten, før du søger jobbet.

I hvert fald skal du kun søge stillingen, hvis du holder af at operere i et politisk farvand og trives med at navigere i et yderst kompliceret og ikke altid helt fornuftigt tilskudssystem.

Ville du have tålmodigheden?

Har du en embedsmands tålmodige DNA?

De spørgsmål kan du overveje svarene på, mens du inviteres ind i Lars Michael Madsens ledelsesmæssige maskinrum.

Siden 2016 har han været erhvervsskolen Tradiums administrerende direktør, og dermed er han førstemand i en af de mest komplekse organisationer i Randers.

- Jeg er dybt optaget af at have en tæt føling med at oversætte policy til vores verden og omvendt, fortæller han i vores lederportræt.

En analyse fra Djøf viser, at blot 1,5 procent af de akademiske ledere hvert år skifter fra en offentlig til en privat lederstilling.

Endnu færre – kun 0,5 procent – af de akademiske private ledere går til en lederstilling i det offentlige.

Og ærgerligt er det, at flere ikke vover at tage springet! Ledere i det private og i det offentlige kan helt sikkert lære noget af hinanden.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af Randers-virksomheder. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Lars Michael Madsen har siden 2016 været administrerende direktør for Tradium i Randers. Han bor i Aalborg og pendler dagligt mellem hjemadressen og erhvervsskolen. Han har også været vicedirektør for Tradium og direktør for Randers Tekniske Skole. Foto: Lars Rasborg

Lars Michael Madsen: Jeg er vild med kompleksiteten i mit direktørjob

Lars Michael Madsen er administrerende direktør for erhvervsskolen Tradium med i omegnen af 450 medarbejdere, og hvor 2750 årselever undervises.

I interviewet svarer han på 10 spørgsmål om, hvad der henholdsvis fylder, gnaver, begejstrer og dræner i toplederjobbet.

Han beskriver Tradium som en af de mest komplekse organisationer i Randers og betegner det som "fabelagtig spændende" at navigere i toplederjobbet.

- Jeg er dybt optaget af at have en tæt føling med at oversætte policy til vores verden og omvendt. Jeg er meget optaget af hele tiden at rede trådene ud og forstå en given problemstilling. Hvordan kan den håndteres driftsmæssigt og strategisk? fortæller Lars Michael Madsen, der mere ser sig selv som "netværksskaber" end som "general":

 - Jeg kan lide og trives med at være den mere usynlige netværksskaber. Det er ikke altid ham, der råber højest, der har den største gennemslagskraft, mener Tradium-topchefen, der også inspirerer ved at fortælle, at han lader op og får overskud til lederjobbet ved at meditere og gå lange ture.

Den politiske styring og den brede vifte af hensyn og interessenter, der skal tilgodeses og spille sammen, er noget af det, der fascinerer Lars Michael Madsen i jobbet som administrerende direktør for Tradium, Erhvervsskole og -gymnasier, Randers.

LEDERPORTRÆT: Han kendte navnene på alle flytyper.

Hans far var flyveleder, og der var ingen tvivl om, at Lars Michael Madsen så en fremtid som pilot for sig.

Intet måtte være da bedre end at flyve en stor maskine gennem skyer og over solbeskinnede landskaber.

Men så begyndte han i gymnasiet og blev medlem af en politisk ungdomsorganisation.

- Jeg faldt pladask for den politiske verden. Jeg var dybt fascineret af, hvordan det var muligt at lægge en strategi og finde og udvikle veje til at få andre mennesker med på en dagsorden. Der gik kun få måneder, så vidste jeg, at jeg skulle have en karriere i en eller anden politisk kontekst.

Kort om Tradium

 • Tradium er en erhvervsskole med en lang række ungdoms-, voksen- og efteruddannelser inden for det merkantile og tekniske område: hhx, htx, eux, eud og AMU.
 • Desuden udbyder Tradium EUD10 og en statsautoriseret fodterapeutuddannelse.
 • Beskæftiger cirka 450 medarbejdere.
 • Der undervises 2750 årselever på seks adresser i Randers.
 • Visionen er at være en internationalt orienteret og stærk partner for erhvervslivet samt en udviklende og attraktiv arbejdsplads med professionelle medarbejdere.
 • Læs mere på tradium.dk

Anno 2022 er Lars Michael Madsen administrerende direktør for den mangfoldige erhvervsskole Tradium, hvor cirka 450 ansatte har deres daglige gang, og hvor 2750 årselever undervises i en bred vifte af fagområder, der har det til fælles, at de alle er gennemsyret af det praksisnære og det erhvervsrettede.

- Vi agerer i en erhvervspædagogisk kontekst og tænker alt ind i noget praksisrettet. Vi er en del af treenigheden  - virksomhed-uddannelse-elev - der skal sikre fremtidens arbejdskraft, slår Lars Michael Madsen fast og svarer her på 10 ”hurtige” spørgsmål om sin ledelse, om hvad der henholdsvis gnaver, løfter og begejstrer ham som topleder.

Kort om Lars Michael Madsen

 • Har siden april 2016 været administrerende direktør for Tradium, erhvervsskole og gymnasier, Randers.
 • Var indtil da i en periode på seks år vicedirektør for Tradium.
 • Har også i en periode på 10 år været direktør for Randers Tekniske Skole.
 • Er blandt meget andet bestyrelsesmedlem i organisationerne Erhverv Randers og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier- lederne, hvor han er formand for voksen- og efteruddannelsesområdet.
 • Er desuden medlem af Rotary.
 • Er uddannet Cand. Scient. Adm. ved Aalborg Universitet


1. Hvordan vil du beskrive dit ledelsesmæssige krydspres?

- Tradium er en af de mest komplekse organisationer i Randers. Vi har uddannelser indenfor en lang række stærke fagområder, der både skal spille sammen og hver især udvikles.

- Vores viden, undervisning og produkter er alle rettet mod erhvervslivet. Vi skal sikre fremtidens arbejdskraft, er til for at udfolde især unge menneskers potentiale, og vi hjælper voksne videre med opkvalificering eller et karrieremæssigt sporskifte.

- Og rundt omkring kerneydelsen står en bred vifte af interessenter: Vi har en mangfoldig medarbejderskare. Vi har forældre og andre pårørende. Og vi agerer i en politisk styret virkelighed og har en bestyrelse med både politisk valgte repræsentanter og medlemmer fra erhvervslivet.

2. Hvad er det mest spændende i dit lederjob?

- Kompleksiteten er fabelagtig spændende, og jeg er meget optaget af hele tiden at rede trådene ud og forstå en given problemstilling. Hvordan kan den håndteres driftsmæssigt og strategisk?

- Jeg søger at binde alle dele af skolen sammen, og især når forandringer skyller ind over os, bestræber jeg mig på at være talerør for vores i omegnen af 450 ansatte.

- Jeg må – populært fortalt – både lede opad og nedad, og internt skal jeg hjælpe med at skabe sammenhængskraft og finde en mening i det nye, der sker. Når beslutninger træffes ovenfra, og når de skal give mening, skal de så vidt muligt oversættes til noget, vi selv vil.

- Jeg er dybt optaget af at have en tæt føling med at oversætte policy til vores verden og omvendt. Også derfor er jeg med i en række netværk og repræsentativt arbejde. Jeg er blandt meget andet med i bestyrelsen for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - lederne, hvor jeg er formand for voksen- og efteruddannelsesområdet.

3. Hvordan lader du op?

- Jeg mediterer en del og går meget lange ture.

- Når først jeg har fri, har jeg ikke behov for en masse socialt. Men i aften skal jeg for eksempel til en klassisk koncert med en god ven, og på sengebordet ligger altid en god bog – lige for tiden handler den om det gamle Rom.

- Det er vigtigt at få ro i hovedet, så man kan være nærværende, for min overbevisning er, at vi som mennesker både besmitter hinanden positivt og negativt.

- Når man har en betroet lederstilling og har mennesker omkring sig, der er afhængige af mine dispositioner, føler jeg mig forpligtet til at være ydmyg og bevidst om, at mit humør påvirker andre sindssygt meget.

- Akkurat ligesom jeg skal kunne være autentisk, og derfor må have værdier, der er i sync med organisationens. Kun sådan kan du have et naturligt nærvær og den størst mulige gennemslagskraft.

4. Hvor meget fylder driftsopgaver i din hverdag?

- På en uddannelsesinstitution som Tradium er der naturligvis en alenlang række administrative opgaver. Men de uddelegeres i stor udstrækning til vores meget dygtige specialister. Især det uhyre komplekse taxametersystem er krævende at administrere.

- Jeg skal forstå og have indsigt i, hvordan det hele er skruet sammen og hænger sammen. Men jeg skal også bestræbe mig på indimellem at komme op i helikopteren – eller at få hovedet over vandoverfladen – så jeg kan se og analysere på, hvad der rører sig.

- Hvilke behov er der i erhvervslivet, hvad rører sig i de nye generationer, hvad sker der politisk? Sådanne spørgsmål er vigtige at finde svar på, så der kan træffes de bedst mulige beslutninger.

5. Er du mest general eller netværksskaber?

- Jeg har ikke behov for at være generalen, der fylder mest og dominerer rummet.

- Jeg kan lide og trives med at være den mere usynlige netværksskaber. Det er ikke altid ham, der råber højest, der har den største gennemslagskraft.

6. Fortsæt sætningen: Jeg blev topchef fordi…

- Jeg har vel altid haft en ledelsesmæssig ambition, og før jeg blev vicedirektør på Tradium, var jeg direktør på Randers Tekniske Skole. Her fik jeg smag for at være i rummet med strategisk ledelse.

- Jeg fik stille og roligt bygget min ledelseserfaring op og oplevede at have succes som mellemleder. Og da jobbet som administrerende direktør for Tradium blev ledigt, var jeg ikke i tvivl om at søge det.

- I den situation skal man jo se sig selv i spejlet og svare på, om man er klar til at tage de nødvendige kampe. Du er meget alene som nummer et, men det er også meget befriende at være DEN, når du nu har en trang til at påvirke en retning.

- Men jeg måtte til dels genopfinde mig selv, da jeg gik fra at være nummer to til nummer et. Jeg måtte overbevise andre om, at jeg kunne skabe en ny retning.

- Da jeg var en del af den tidligere ledelse, ville jeg ikke tage afstand fra det hidtidige, men jeg skulle bygge videre på platformen med mine visioner og min ledelsesfilosofi.

7. Hvad kan dræne dig?

- Jeg kan bedst lide at bruge energi på det fremtidsrettede og løsningsorienterede. Jeg er ikke så vild med at deltage i sammenhænge, hvor ”vi er nødt til at vise os til det her møde.”

- Men deltager jeg i noget, forsøger jeg uanset hvad at være nærværende. Selvom jeg har en travl kalender og bombarderes med mails, har jeg opøvet en evne til at lukke de fleste forstyrrelser ude.

8. Hvor og hvornår har du lært mest om ledelse

- Jeg har tidligere været politisk aktiv, og her lærte jeg allermest om ledelse.

- Jeg syntes ikke, det var det sjoveste at politikformulere, men jeg brændte for at få ting til at ske, skabe en organisation og at få folk til at spille sammen.

- Det er fascinerende at få mennesker til at handle, uden du nødvendigvis har en charge, men hvor du opnår følgeskab via din personlighed og den tillid, du har opbygget.

9. Hvad vil du gerne huskes for som leder?

- At jeg var ordentlig, og at man vidste, hvad jeg stod for. At jeg ikke bare brugte flotte ord, men at der var adfærd bag dem.

- Jeg vil gerne huskes for at stå for en linje, hvor fejl er noget, vi sammen kan lære af. Jeg vil samtidig gerne vise sårbarhed og være åben om, at ledelse nogle gange kan være så fyldt af dilemmaer, at en løsning kræver både tid og tøven.

- Og så vil jeg være ham, der har stået på sin vagt, når der har været kriser og nedgangstider.

10. Hvad gnaver lige nu?

- Lige nu har vi en særdeles gunstig udvikling på arbejdsmarkedet, men det betyder også, at langt færre af de lidt ældre (18+ og 25+) starter på en erhvervsuddannelse. Dette er virkelig en udfordring for os.

- Vi gør alt, vi kan for at gøre opmærksom på det. Vi appellerer til erhvervslivet om at skubbe lidt til mange af de ufaglærte medarbejdere, der lige nu arbejder på virksomhederne. Skal de i gang med erhvervsuddannelse, så er det nu. Hvor er alle poderne for eksempel blevet af? Mig bekendt var der tilbage i coronatiden 16.000 podere på landsplan.

- Ufaglærte kan i dag få en ganske god timeløn i en virksomhed, men hvad skal de lave, når recessionen kommer.

- Vi er nødt til at sikre fremtidens arbejdskraft. Hvis vi ikke har kvalificeret arbejdskraft, hvor er produktionen så om et til fire år?

World of Padel kommer til Randers. Grafikken giver et billede af planerne for det nye padel-univers med både baner, bar, lounge og tilskuerpladser. Grafik: World of Padel

3 korte nyheder fra det randrusianske erhvervsliv

Et nyt padelcenter ser snart lyset på Haraldsvej. Blandt trækplastrene vil være 11 padelbaner, lounge, mødelokaler og børneafdeling, fortæller initiativtagerne.

Onsdag 1. juni forlader Anders Juel jobbet som afdelingsdirektør hos Sparekassen Kronjylland i Hadsten for at tiltræde som kreditchef i bankens kreditafdeling i Randers.

Fredag 24. juni klokken 12.30 til 16.00 fejrer William Skilte ApS på Haraldsvej sine 75 år i branchen. Det var i 2019, at skiltevirksomheden opkøbte Insign-Skilte A/S og flyttede til Haraldsvej 45.

Her kan du læse korte nyheder om profiler, begivenheder og regnskaber i Randers' erhvervsliv.

Luksuriøst padelcenter på vej i Randers

Et nyt padelcenter ser snart lyset på Haraldsvej i Sydbyen.

Initativtagerne til padel-universet "World of Padel er Claus Friis og Lars Ingerslev, der begge har boet i Sverige siden 1997, hvor de har fået inspiration til konceptet.

Blandt trækplastrene vil være 11 padelbaner, lounge, mødelokaler og børneafdeling, fortæller de i Randers Amtsavis, hvor de lancerer ambitionen om at sætte en ny standard for, hvad padel kan være.

- Både socialt og som sport. Vi får de bedste baner, man kan opdrive på markedet, lover makkerparret.

Fra afdelingsdirektør til kreditchef

Onsdag 1. juni forlader Anders Juel jobbet som afdelingsdirektør hos Sparekassen Kronjylland i Hadsten for at tiltræde som kreditchef i bankens kreditafdeling i Randers.

Funktionen som kreditchef er et internt specialistjob uden ledelse, oplyser Anders Juel på sin Linkedin-profil, hvor han også nævner sin glæde over at kunne bringe sin viden, erfaringer og kompetencer i spil i den nye rolle.

75 år med William Skilte

Fredag 24. juni klokken 12.30 til 16.00 fejrer William Skilte ApS på Haraldsvej sine 75 år i branchen. Tilmelding til receptionen ønskes senest 13.juni på office@williamskilte.dk

På firmaets website kan man læse om historien og blandt andet få at vide, at det var i 1947, at William Andersen begyndte at male reklamer på biler ved siden af jobbet som brandmand.

Det fremgår også, at skiltevirksomheden i 2019 opkøbte Insign-Skilte A/S og flyttede til Haraldsvej 45.

Regnskabet for 2020/21 viser, at resultatet voksede fra -131.177 til 48.115 kroner før skat. Og bruttofortjenesten gik lidt ned fra 4,2 millioner kroner i det foregående regnskabsår til 3,6 millioner kroner i det seneste regnskab.

Tradium-topchef Lars Michael Madsen (tv) trives som udgangspunkt med sin komplekse ledelsesopgave. Men styringssystemerne skal give mening , og for eksempel taxameter-systemet er saneringsmodent, mener erhvervsskolens direktør, der her er i selskab med chefredaktør Axel Præstmark fra Randers Amtsavis og Per Hastrup, topchef hos Prodan A/S. Foto: Annelene Petersen

Tradium-topchef: Ja tak til et opgør med taxameter-systemet

Hvad med at lade sig inspirere af frikommune-forsøgene og frisætte nogle af de danske uddannelsesinstitutioner til mere selvledelse?

Sådan lyder et forslag, som Erhvervsliv Randers lader den administrerende direktør for erhvervsskolen Tradium, Lars Michael Madsen, forholde sig til.

- Det kunne være rigtig interessant at prøve, siger topchefen, der ikke hører til dem, der per automatik siger ”send flere penge” til politikerne.

Langt hellere ønsker han et opgør med de mange komplekse styringsmekanismer og særligt taxameter-systemet, der er den bærende bevillingsmodel til fordeling af statslige tilskud til danske uddannelsesinstitutioner.

- Det eksisterende taxameter-system har indbygget "en del fornuft og god mening", men det er også blevet kontraproduktivt, fordi det i stigende grad er blevet et politisk værktøj, konstaterer Lars Michael Madsen.

Der er behov for et opgør med den rigide styring af de danske uddannelsesinstitutioner, lyder det fra Lars Michael Madsen, Tradiums administrerende direktør. - Styringen af os er efterhånden blevet så kompleks, at dem, der styrer os, også har mistet lidt af overblikket, siger han.

LEDELSE: - Jeg hører ikke til dem, der per automatik siger ”send flere penge”. Det ville da være rart, men langt hellere ønsker jeg, at der gøres noget ved vores komplekse styringsmekanismer.

Sådan lyder det fra  Lars Michael Madsen, administrerende direktør for erhvervsskolen Tradium, der ligesom andre uddannelser må navigere i det såkaldte taxametersystem, der er den bærende bevillingsmodel til fordeling af statslige tilskud til institutionerne.

- Først og fremmest er langt størstedelen af taxametertilskuddet variabelt i forhold til antal elever. Blev en større del af tilskuddet fast, ville det give noget mere ro og en større forudsigelighed, og analyser viser, at dette alt andet lige ikke ville gøre systemet mere omkostningstungt, slår Lars Michael Madsen fast og fortsætter:

- Styringen af os er efterhånden blevet så kompleks, at dem, der styrer os, også har mistet lidt af overblikket. Taxametersystemet har indbygget en del fornuft og god mening, men det er også blevet kontraproduktivt, fordi det i stigende grad er blevet et politisk værktøj.

Kort om Tradium

 • Er en erhvervsskole med en lang række ungdoms-, voksen- og efteruddannelser inden for det merkantile og tekniske område: hhx, htx, eux, eud og AMU.
 • Desuden udbyder Tradium EUD10 og en statsautoriseret fodterapeutuddannelse.
 • Beskæftiger cirka 450 medarbejdere.
 • Der undervises 2750 årselever på seks adresser i Randers.
 • Visionen er at være en internationalt orienteret og stærk partner for erhvervslivet samt en udviklende og attraktiv arbejdsplads med professionelle medarbejdere.
 • Læs mere på tradium.dk

Tradium-direktøren forklarer:

- Når der opstår en politisk dagsorden, er reaktionen typisk, at der vedtages en udbygning eller et tillæg, der i mange tilfælde er kontraproduktivt. Og så er der kontrolmekanismerne. Især når der har været en skandale et eller andet sted i landet, ønsker politikerne at vise handlekraft, og så indføres nye kontroller og krav, der rammer alle.

Kort om taxametersystemet

 • Taxametersystemet er grundlaget for de danske ungdomsuddannelsers økonomi og dækker over cirka 80 procent af uddannelsernes midler.
 • Systemet fokuserer i høj grad på kvantitet fremfor kvalitet. Næsten alle midler fordeles efter, hvor mange elever skolerne optager. Dermed bliver økonomien meget følsom for nedgang i elevoptaget.
 • Samtidig er der tale om et uhyre komplekst tilskudssystem, hvor en bred vifte af tilskudstyper og incitamenter har det med at falde over hinanden, hvilket gør det uhyre vanskeligt for den enkelte skole at planlægge strategisk.

Lars-Michael Madsen, der har været Tradiums førstemand siden 2016 og før dette erhvervsskolens vicedirektør, tilføjer:

- I stedet burde man nøjes med at tage fat, hvor det er gået galt – frem for at opruste bredt i tilsynet. Vi har fået et system, hvor der er rigtig meget kontrol. Og det klinger hult i forhold til, at man fra politisk hold formulerer, at man ønsker tilliden tilbage til det offentlige og til de fagprofessionelle.

Hvad med at lade sig inspirere af frikommune-forsøgene og frisætte nogle uddannelsesinstitutioner til mere selvledelse? 

- Det kunne være rigtig interessant at prøve, svarer Lars Michael Madsen, der også er med i bestyrelsen for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier-lederne, hvor han er formand for voksen- og efteruddannelsesområdet :

- På voksen- og efteruddannelsesområdet har vi for eksempel længe haft fokus på regelforenkling og afbureaukratisering. Vi har igangsat en ”meld regel ind”-kampagne, så vi kan få fodret det politiske system med nogle af de mest sindssyge regler for at få luget dem væk.