Vulkan Dæk bygger nyt domicil: Vi er snart klar til at fordoble produktionen
Henrik Nielsen, administrerende direktør for Vulkan Dæk A/S, der har viet hele sit arbejdsliv til den randrusianske familievirksomhed, sætter nu ekstra turbo på væksten.
Vulkan Dæk, der er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk, er nu gået i gang med at bygge et nyt domicil i Sønder Borup ved E45.
- Det er en vej til at fremtidssikre os selv. Vores salg er gået stejlt op ad de seneste år, og efterspørgslen kan langt bedre tilgodeses, når vores produktionskapacitet fordobles, fortæller Henrik Nielsen.
Planen er, at dækspecialisten flytter ind i det nye domicil på 7000 kvadratmeter midt i november. Her samles produktion, administration og lager, og den årlige produktionskapacitet fordobles til over 55.000 dæk.
Og det er fortsat familien bag Vulkan Dæk, der står som ejer af virksomheden.
- Da regnskaberne hos både os i Danmark og i vores svenske datterselskab har været overbevisende, er banken endt med at bakke fuldt og helt op om, at vi selv ejer foretagendet. Familieejet består, fortæller Henrik Nielsen fra Vulkan Dæk.
VÆKST: Så godt som hver dag kører Henrik Nielsen en tur omkring Randers’ nye populære erhvervsområde i Sønder Borup ved E45.
Direktøren, der er anden generation af ejere i Vulkan Dæk A/S, skal nemlig lige tjekke, om alt nu også skrider planmæssigt frem i det byggeri, der skal bringe familievirksomheden sikkert ind i fremtiden.
- Da de havde støbt gulvet, og væggene kom op, slog det mig for alvor, hvor kæmpestort det her byggeri er, fortæller han, mens han peger på det 3D-print af fremtidens Vulkan-domicil, der er placeret for enden af mødebordet i virksomhedens nuværende administrationsbygning på Hvedevej.
-Ja, vi skal da vist til at have løbehjul med på arbejde, griner Pernille Wardinghus, der er gift med Henrik Nielsen og er en del af ledelsen.
Vulkan Dæk er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk, og planen er, at dækspecialisten midt i november flytter fra den nuværende adresse på Hvedevej i Randers til det nye, topmoderne industribyggeri i Sønder Borup ved E45.
Produktion, administration og lager samles på i alt 7.000 nybyggede kvadratmeter, og den årlige kapacitet fordobles til over 55.000 regummierede dæk.
Og hvad er det nu lige, at et regummieret dæk er for en størrelse? Ja, regummiering er en metode til at genanvende et nedslidt dæk. Når et originalt dæk er slidt ned, genanvendes karkassen, og den gamle slidbane fjernes og erstattes af en ny.
Dette håndværk er netop Vulkan Dæks speciale.
Otte ugers forsinkelse
Den oprindelige plan var, at Vulkan Dæks nye hovedsæde skulle være klar til indflytning 1. august, men det har været og er turbulente tider, og elementfabrikken har ikke kunnet levere til aftalt tid.
- Vi synes, vi har garderet os på mange måder, men det er nok ikke muligt at gardere sig hundrede procent, og vi får da også lidt prisstigninger. Deadline for indflytning er udskudt, men helt overordnet set kører det efter planen, fortæller Henrik Nielsen.
Henrik NielsenDækbranchen er særlig, og det er en du ofte fødes ind i; og vi er jo også selv nogle af de her mennesker, der sparker dæk. Men det er ikke den eneste fortælling om os, for vi har også udviklet os og investeret i maskiner og teknologi på linje med de største af vores konkurrenter.
1. oktober står fabrikken klar til at flytte ind i, men det er midt i Vulkan Dæks højsæson.
- Vi er ved at planlægge detaljerne i den kæmpe koordineringsopgave, det er at flytte, fortæller Pernille Wardinghus og tilføjer:
- Fra oktober til midt november installerer vi, hvad vi kan, og så lukker vi produktionen ned 16. november, og så starter vi op 10 dage efter.
Vulkan Dæk - tidslinje - udpluk
- 1963 - Vulkan Dæk bliver etableret i Jernbanegade af Egon Nielsen
- 1966 - Vulkan Dæk flytter til Hvedevej i Randers
- 1975 - Vulkan Dæk præsenterer RingTread system fra Marangoni i Danmark
- 1981 - Henrik Nielsen starter som arbejdsdreng
- 1994 - Henrik Nielsen overtager roret fra faren og bliver administrerende direktør
- 1999 - Dækcentret sælges fra, og Vulkan Dæk har nu kun fokus på regummiering af dæk til transportbranchen.
- 2016 - Michael Wardinghus (3.generation) starter med at arbejde i virksomheden.
- 2020 - Vulkan Dæk A/S indgår en samarbejdsaftale med den franske dæk-gigant Michelin om at producere slidbanedæk til autoværkstedskæden Euromaster som "private label".
- 2021 - Michael Wardinghus køber sig ind i forældrenes virksomhed, og generationsskiftet er dermed indledt.
- 1.januar 2022: Datteren Julie Wardinghus bliver en del af administrationen.
- 2022 - Vulkan Dæk bygger nyt domicil i Sønder Borup og er klar til at fordoble sin produktion.
Alt kan lykkes med den rette planlægning og bemanding, lyder det energisk fra Henrik Nielsen:
- Rigtig meget skal flyttes. En ting er maskinerne, og noget andet er hele den bane, dækkene hænger på. Vi kopierer i princippet, sådan som vi har indrettet os nu. Men i det nye er der længere til alt, og når det skal bygges op igen, tager det tid.
Drømmen om at bygge nyt
Henrik Nielsen slår fast, at det vel altid er lidt bøvlet at flytte en stor virksomhed.
- Vi har undervejs tænkt, at vi skulle have gjort det året før. Men det vigtigste er, at vi fortsat kan se rigtig god mening i, at vi flytter. Det er en vej til at fremtidssikre os selv. Vores salg er gået stejlt op ad de seneste år, og efterspørgslen kan langt bedre tilgodeses, når vores produktionskapacitet fordobles.
Vulkan-ejeren har altid drømt om at bygge en ny produktion helt fra scratch, fortæller han:
- Og en dag sagde vores søn Michael, der er medejer ”Hvad med at få Ib (arkitekt Ib Falkenfleth) til at tegne et produktionslayout”. Og så satte vi Ib i gang, og da vi samtidig oplevede, at vores salg stak helt af, bad vi ham fortsætte med tegningerne.
Pernille Wardinghus tilføjer:
- Det var under corona, og mange af vores kunder begyndte at købe mere, og Michael rykkede sig selv i håret for at få presset mere igennem produktionen. Så vi fik kigget på økonomien, fik nogle ok prisoverslag, og da en ejendomsmægler samtidig slog fast, at vi sagtens kunne sælge vores nuværende domicil, tog vi beslutningen om at flytte.
Familien er fortsat eneejer
Det nuværende hovedsæde er allerede solgt, men økonomisk er det naturligvis en stor mundfuld at bygge et nyt domicil, og der er blevet brugt en del kræfter på at finde frem til den mest hensigtsmæssige finansiering, slår Vulkan-ægteparret fast.
- Vi vil gerne eje virksomheden helt selv, men banken skulle lige vende og dreje det – sådanne kloge mennesker kan jo bruge lang tid på at kigge på exelark, og vi var blandt andet ude i at kigge efter mulige investorer.
- Men vi foretrækker nu engang at eje selv, og da regnskaberne hos både os i Danmark og i vores svenske datterselskab har været overbevisende, er banken endt med at bakke fuldt og helt op om, at vi selv ejer foretagendet. Familieejet består, slår ægteparret fast og tilføjer:
- Vi har et rigtig godt forhold til vores banken.
Hvordan udvikler markedet sig?
- I Danmark er vi nu kun to dækspecialister, der er specialiseret i regummiering. Resten er lukkede.
- I omegnen af 4 ud af ti nye dæk i Danmark er regummierede, og i perioden 2016 til 2020 er vores produktion vokset fra 15.000 dæk til nu 26.000 regummierede dæk.
- Efterspørgslen efter regummierede dæk forventer vi vil stige. Det er kun et spørgsmål om, hvem der skal lave dem.
- Og heldigvis er vores kunder fortsat rigtig glade for os. De kan rigtig godt lide, at vi er så specialiserede. Vi har fingrene helt nede i produktionen og kan fuldt og helt stå inden for kvaliteten. Vi er meget i øjenhøjde med dem, der handler hos os – og er ikke sådan nogle, der gemmer os nede på en kæmpe fabrik i Europa.
Jeres søn Michael har købt sig ind i Vulkan Dæk?
- Ja vores generationsskifte er på plads. Michael har købt sig ind i Vulkan Dæk A/S. Han startede med at arbejde i virksomheden i 2016 og er nu klædt på til at styre produktion og har ledelsesansvar for en række andre områder. Og vores datter Julie er netop også startet i vores administration.
- Dækbranchen er særlig, det er en, du ofte fødes ind i, og vi er jo også selv nogle af de her mennesker, der sparker dæk.
- Men det er ikke den eneste fortælling om os, for vi har også udviklet os og investeret i maskiner og teknologi på linje med de største af vores konkurrenter.
- Investeringerne er nødvendige, og de kan kun lade sig gøre, når du har en stor produktion. Førhen kunne du som dækproducent klare dig fint med en produktion på 10.000 dæk – sådan er det slet ikke længere.
Hvad er Vulkan Dæk-DNA?
- Der er sket rigtig meget, siden Henrik som 15-årig startede som arbejdsdreng i Vulkan Dæk og overtog virksomheden efter sin far i 1994.
- Vi har fortsat denne her kvalitetsbevidsthed og er meget tætte på håndværket.
- Vulkanisering drejer sig jo om at forny brugte bildæk ved at påføre dem nyt gummi, men det er ikke længere muligt at uddanne sig til vulkanisør, og hos os er håndværket i stedet blevet overleveret fra far til søn og forfinet gennem årene.
- Både vi og medarbejderne kender produkterne helt til bunds. Vi har alle været her i rigtig mange år og har stået ved alle vores maskiner.
Ville Henriks far, jeres grundlægger, være tilfreds med Vulkan anno 2022?
- Han ville da være sindssygt stolt over sin søn. Henrik har gjort det godt, svarer Pernille Wardinghus, og manden Henrik Nielsen supplerer:
- Når jeg står og kigger på vores nye byggeri og tænker på vores resultater og fremtid, ville jeg da ønske, at min far lige havde kunne følge med i, hvor godt det hele ser ud.