Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Randers i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

3. generation i Vulkan Dæk A/S, Michael Wardinghus, er kørt i stilling til at tage over efter sine forældre, Pernille Wardinghus og Henrik Nielsen. Også datteren Julie er startet i administrationen, og samtidig bygger den randrusianske specialist i regummierede dæk nu et nyt domicil med plads til en dobbelt så stor produktion. Foto: Annelene Petersen

Vulkan Dæk sætter turbo på væksten

Vulkan Dæk A/S fra Randers er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk og har de seneste år oplevet en markant vækst i salget af kvalitetsdæk.

Dækspecialisten er en af kun to danske regummieringsvirksomheder. Resten har måttet lukke og slukke.

Dette og meget andet kan du læse i vores aktuelle nyhedsbrev, hvor vi sætter spot på Vulkan Dæk, der har speciale i RingTread-systemet fra italienske Marangoni, som har været en samarbejdspartner i mere end 45 år.

Vulkan Dæk, der de seneste år har investeret i en højteknologisk maskinpark, har blandt andet en samarbejdsaftale med den franske dæk-gigant Michelin om at producere slidbanedæk til autoværkstedskæden Euromaster som såkaldt private label.

Og nu er Vulkan Dæk ved at skrue endnu mere op for vækstambitionerne. Det sker med byggeriet af et helt nyt domicil i Sønder Borup, der giver plads til at fordoble produktionen.

Kan du lide dagens nyhedsbrev, og er du endnu ikke abonnent, så gør som hundredvis af Randers-virksomheder. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her. Og følg os på Linkedin.

God læselyst.

Billede af Trine Wiese
Billede af skribentens underskrift Trine Wiese Erhvervsjournalist
Vulkan Dæk er midt i byggeriet af et nyt domicil i Sønder Borup og udvider kapaciteten til det dobbelte. Samtidig er 3. generation i firmaet Michael Wardinghus kørt i stilling til at tage over efter sine forældre Pernille Wardinghus og Henrik Nielsen. Også datteren Julie er blevet en del af administrationen. Hun startede i virksomheden 1. januar 2022. Foto: Annelene Petersen

Vulkan Dæk bygger nyt domicil: Vi er snart klar til at fordoble produktionen

Henrik Nielsen, administrerende direktør for Vulkan Dæk A/S, der har viet hele sit arbejdsliv til den randrusianske familievirksomhed, sætter nu ekstra turbo på væksten.

Vulkan Dæk, der er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk, er nu gået i gang med at bygge et nyt domicil i Sønder Borup ved E45.
- Det er en vej til at fremtidssikre os selv. Vores salg er gået stejlt op ad de seneste år, og efterspørgslen kan langt bedre tilgodeses, når vores produktionskapacitet fordobles, fortæller Henrik Nielsen.

Planen er, at dækspecialisten flytter ind i det nye domicil på 7000 kvadratmeter midt i november. Her samles produktion, administration og lager, og den årlige produktionskapacitet fordobles til over 55.000 dæk.

Og det er fortsat familien bag Vulkan Dæk, der står som ejer af virksomheden.

- Da regnskaberne hos både os i Danmark og i vores svenske datterselskab har været overbevisende, er banken endt med at bakke fuldt og helt op om, at vi selv ejer foretagendet. Familieejet består, fortæller Henrik Nielsen fra Vulkan Dæk.

Salget af regummierede dæk har været støt stigende hos Vulkan Dæk A/S, og nu bygger de et nyt kæmpe domicil i Sønder Borup og er dermed snart klar til at fordoble produktionen.

VÆKST: Så godt som hver dag kører Henrik Nielsen en tur omkring Randers’ nye populære erhvervsområde i Sønder Borup ved E45.

Direktøren, der er anden generation af ejere i Vulkan Dæk A/S, skal nemlig lige tjekke, om alt nu også skrider planmæssigt frem i det byggeri, der skal bringe familievirksomheden sikkert ind i fremtiden.

- Da de havde støbt gulvet, og væggene kom op, slog det mig for alvor, hvor kæmpestort det her byggeri er, fortæller han, mens han peger på det 3D-print af fremtidens Vulkan-domicil, der er placeret for enden af mødebordet i virksomhedens nuværende administrationsbygning på Hvedevej.

-Ja, vi skal da vist til at have løbehjul med på arbejde, griner Pernille Wardinghus, der er gift med Henrik Nielsen og er en del af ledelsen.

Vulkan Dæk er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk, og planen er, at dækspecialisten midt i november flytter fra den nuværende adresse på Hvedevej i Randers til det nye, topmoderne industribyggeri i Sønder Borup ved E45.

Produktion, administration og lager samles på i alt 7.000 nybyggede kvadratmeter, og den årlige kapacitet fordobles til over 55.000 regummierede dæk.

Og hvad er det nu lige, at et regummieret dæk er for en størrelse? Ja, regummiering er en metode til at genanvende et nedslidt dæk. Når et originalt dæk er slidt ned, genanvendes karkassen, og den gamle slidbane fjernes og erstattes af en ny.

Dette håndværk er netop Vulkan Dæks speciale.

Otte ugers forsinkelse

Den oprindelige plan var, at Vulkan Dæks nye hovedsæde skulle være klar til indflytning 1. august, men det har været og er turbulente tider, og elementfabrikken har ikke kunnet levere til aftalt tid.

- Vi synes, vi har garderet os på mange måder, men det er nok ikke muligt at gardere sig hundrede procent, og vi får da også lidt prisstigninger. Deadline for indflytning er udskudt, men helt overordnet set kører det efter planen, fortæller Henrik Nielsen.

Dækbranchen er særlig, og det er en du ofte fødes ind i; og vi er jo også selv nogle af de her mennesker, der sparker dæk. Men det er ikke den eneste fortælling om os, for vi har også udviklet os og investeret i maskiner og teknologi på linje med de største af vores konkurrenter.

Henrik Nielsen

1. oktober står fabrikken klar til at flytte ind i, men det er midt i Vulkan Dæks højsæson.

- Vi er ved at planlægge detaljerne i den kæmpe koordineringsopgave, det er at flytte, fortæller Pernille Wardinghus og tilføjer:

- Fra oktober til midt november installerer vi, hvad vi kan, og så lukker vi produktionen ned 16. november, og så starter vi op 10 dage efter.

Vulkan Dæk - tidslinje - udpluk

  • 1963 - Vulkan Dæk bliver etableret i Jernbanegade af Egon Nielsen
  • 1966 - Vulkan Dæk flytter til Hvedevej i Randers
  • 1975 - Vulkan Dæk præsenterer RingTread system fra Marangoni i Danmark
  • 1981 - Henrik Nielsen starter som arbejdsdreng
  • 1994 - Henrik Nielsen overtager roret fra faren og bliver administrerende direktør
  • 1999 - Dækcentret sælges fra, og Vulkan Dæk har nu kun fokus på regummiering af dæk til transportbranchen.
  • 2016 - Michael Wardinghus (3.generation) starter med at arbejde i virksomheden.
  • 2020 - Vulkan Dæk A/S indgår en samarbejdsaftale med den franske dæk-gigant Michelin om at producere slidbanedæk til autoværkstedskæden Euromaster som "private label".
  • 2021 - Michael Wardinghus køber sig ind i forældrenes virksomhed, og generationsskiftet er dermed indledt.
  • 1.januar 2022: Datteren Julie Wardinghus bliver en del af administrationen.
  • 2022 - Vulkan Dæk bygger nyt domicil i Sønder Borup og er klar til at fordoble sin produktion.

Alt kan lykkes med den rette planlægning og bemanding, lyder det energisk fra Henrik Nielsen:

- Rigtig meget skal flyttes. En ting er maskinerne, og noget andet er hele den bane, dækkene hænger på. Vi kopierer i princippet, sådan som vi har indrettet os nu. Men i det nye er der længere til alt, og når det skal bygges op igen, tager det tid.

Drømmen om at bygge nyt

Henrik Nielsen slår fast, at det vel altid er lidt bøvlet at flytte en stor virksomhed.

- Vi har undervejs tænkt, at vi skulle have gjort det året før. Men det vigtigste er, at vi fortsat kan se rigtig god mening i, at vi flytter. Det er en vej til at fremtidssikre os selv. Vores salg er gået stejlt op ad de seneste år, og efterspørgslen kan langt bedre tilgodeses, når vores produktionskapacitet fordobles.

Vulkan-ejeren har altid drømt om at bygge en ny produktion helt fra scratch, fortæller han:

- Og en dag sagde vores søn Michael, der er medejer ”Hvad med at få Ib (arkitekt Ib Falkenfleth) til at tegne et produktionslayout”. Og så satte vi Ib i gang, og da vi samtidig oplevede, at vores salg stak helt af, bad vi ham fortsætte med tegningerne.

Pernille Wardinghus tilføjer:

- Det var under corona, og mange af vores kunder begyndte at købe mere, og Michael rykkede sig selv i håret for at få presset mere igennem produktionen. Så vi fik kigget på økonomien, fik nogle ok prisoverslag, og da en ejendomsmægler samtidig slog fast, at vi sagtens kunne sælge vores nuværende domicil, tog vi beslutningen om at flytte.

Familien er fortsat eneejer

Det nuværende hovedsæde er allerede solgt, men økonomisk er det naturligvis en stor mundfuld at bygge et nyt domicil, og der er blevet brugt en del kræfter på at finde frem til den mest hensigtsmæssige finansiering, slår Vulkan-ægteparret fast.

- Vi vil gerne eje virksomheden helt selv, men banken skulle lige vende og dreje det – sådanne kloge mennesker kan jo bruge lang tid på at kigge på exelark, og vi var blandt andet ude i at kigge efter mulige investorer.

- Men vi foretrækker nu engang at eje selv, og da regnskaberne hos både os i Danmark og i vores svenske datterselskab har været overbevisende, er banken endt med at bakke fuldt og helt op om, at vi selv ejer foretagendet. Familieejet består, slår ægteparret fast og tilføjer:

- Vi har et rigtig godt forhold til vores banken.

Hvordan udvikler markedet sig?

- I Danmark er vi nu kun to dækspecialister, der er specialiseret i regummiering. Resten er lukkede.

- I omegnen af 4 ud af ti nye dæk i Danmark er regummierede, og i perioden 2016 til 2020 er vores produktion vokset fra 15.000 dæk til nu 26.000 regummierede dæk.

- Efterspørgslen efter regummierede dæk forventer vi vil stige. Det er kun et spørgsmål om, hvem der skal lave dem.

- Og heldigvis er vores kunder fortsat rigtig glade for os. De kan rigtig godt lide, at vi er så specialiserede. Vi har fingrene helt nede i produktionen og kan fuldt og helt stå inden for kvaliteten. Vi er meget i øjenhøjde med dem, der handler hos os – og er ikke sådan nogle, der gemmer os nede på en kæmpe fabrik i Europa.

Jeres søn Michael har købt sig ind i Vulkan Dæk?

- Ja vores generationsskifte er på plads. Michael har købt sig ind i Vulkan Dæk A/S. Han startede med at arbejde i virksomheden i 2016 og er nu klædt på til at styre produktion og har ledelsesansvar for en række andre områder. Og vores datter Julie er netop også startet i vores administration.

- Dækbranchen er særlig, det er en, du ofte fødes ind i, og vi er jo også selv nogle af de her mennesker, der sparker dæk.

- Men det er ikke den eneste fortælling om os, for vi har også udviklet os og investeret i maskiner og teknologi på linje med de største af vores konkurrenter.

- Investeringerne er nødvendige, og de kan kun lade sig gøre, når du har en stor produktion. Førhen kunne du som dækproducent klare dig fint med en produktion på 10.000 dæk – sådan er det slet ikke længere.

Hvad er Vulkan Dæk-DNA?

- Der er sket rigtig meget, siden Henrik som 15-årig startede som arbejdsdreng i Vulkan Dæk og overtog virksomheden efter sin far i 1994.

- Vi har fortsat denne her kvalitetsbevidsthed og er meget tætte på håndværket.

- Vulkanisering drejer sig jo om at forny brugte bildæk ved at påføre dem nyt gummi, men det er ikke længere muligt at uddanne sig til vulkanisør, og hos os er håndværket i stedet blevet overleveret fra far til søn og forfinet gennem årene.

- Både vi og medarbejderne kender produkterne helt til bunds. Vi har alle været her i rigtig mange år og har stået ved alle vores maskiner.

Ville Henriks far, jeres grundlægger, være tilfreds med Vulkan anno 2022?

- Han ville da være sindssygt stolt over sin søn. Henrik har gjort det godt, svarer Pernille Wardinghus, og manden Henrik Nielsen supplerer:

- Når jeg står og kigger på vores nye byggeri og tænker på vores resultater og fremtid, ville jeg da ønske, at min far lige havde kunne følge med i, hvor godt det hele ser ud.

Regummiering er en anerkendt metode til at give nedslidte dæk nyt liv og originale egenskaber. De genanvendte dæk er både økonomisk og miljømæssig sund fornuft, og dækkene har minimum samme kvalitet som nye dæk. Foto: Annelene Petersen

Randers-virksomhed er specialist i dækbranchens grønne løsning

4 ud af 10 danske lastbiler og busser kører med regummierede dæk, og det er alt andet lige en mere miljøskånsom løsning.

Regummiering er en anerkendt metode til at give nedslidte dæk nyt liv og originale egenskaber, og førhen blev regummierede dæk først og fremmest valgt, fordi de både har høj kvalitet og er billigere end spritnye dæk.

- Men nu er der kommet langt større fokus på, at regummierede dæk også er miljømæssigt meget fordelagtige, fortæller Henrik Nielsen, administrerende direktør for Vulkan Dæk A/S, der de seneste år har oplevet et regulært salgsboom.

Randers-virksomheden er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk. Specialet er RingTread-systemet fra italienske Marangoni, som har været en samarbejdspartner i mere end 45 år.

- Der er kommet langt større fokus på, at regummierede dæk er miljømæssigt meget fordelagtige, fortæller Henrik Nielsen. Han er manden i spidsen for Vulkan Dæk A/S, der er i færd med at bygge et nyt domicil i Sønder Borup og gør klar til en fordobling af produktionen.

KLIMAHENSYN: Genbrug og grønne valg er noget de færreste forbinder med store lastbiler og busser, der kører Europa tyndt.

Men faktisk er 40 procent af alle nye dæk på danske lastbiler og busser regummierede i stedet for spritnye. Og den udvikling er Vulkan Dæk A/S frontløber i.

- Uden at fortælle så meget om det har transportbranchen i stor stil taget genbrugstanken til sig, når det gælder dæk, fortæller Henrik Nielsen, topchef i Vulkan Dæk, der er en af de kun to danske regummieringsvirksomheder.

Randers-virksomheden er en af Europas mest moderne producenter af slidbanedæk. Specialet er RingTread-systemet fra italienske Marangoni, som har været en samarbejdspartner i mere end 45 år.

- Førhen blev der ikke talt så meget om miljøhensyn, og regummierede dæk blev først og fremmest valgt, fordi de både har høj kvalitet og er billigere end spritnye dæk. Men nu er der kommet langt større fokus på, at regummierede dæk også er miljømæssigt meget fordelagtige, fortæller Henrik Nielsen og uddyber:

- Et regummieret dæk sparer 50 kilo råmateriale, og en sådan miljøgevinst kan indregnes i transportbranchens miljøprofil.

- Et dæk fra Vulkan Dæk koster kun 2/3 af et helt fabriksnyt, og det skaber mindre CO2-udledning og er dermed sundere for miljøet. Og så har et originaldæk og et regummieret slidbanedæk akkurat den samme holdbarhed.

Sådan kører du flere kilometer på literen

Kan du mindske, hvor meget dækket bremser, kan du reducere lastbilens forbrug af brændstof. Op til 30 procent af en lastbils brændstof bruges nemlig på rullemodstanden på vejen.

Vulkan Dæk giver derfor gode råd om:

- Det rigtige lufttryk i dækket

- Den rigtige gummiblanding på slidbanen

- Det rigtige mønster på slidbanen

70 procent af rullemodstanden kommer fra slidbanen

30 procent af rullemodstanden kommer fra karkassen

- De seneste års teknologiske udvikling inden for dæk har været massiv, og det kommer kunderne til gode. Den erfarne chauffør ved jo, at dækkvaliteten har stor betydning for den samlede brændstoføkonomi, slår Vulkan Dæks administrerende direktør fast.

Han var blot 15 år gammel, da han startede som arbejdsdreng hos dækspecialisten, i 1994 overtog han virksomheden efter sin far, og nu sætter han endnu mere turbo på virksomhedens vækst ved at bygge et nyt domicil i Sønder Borup.

Generationsskiftet er samtidig på plads, da sønnen Michael Wardinghus har købt sig ind i virksomheden og er en del af ledelsen. Også datteren Julie er blevet en del af virksomheden. Hun begyndte i administrationen 1. januar 2022.

- De seneste års teknologiske udvikling inden for dæk har været massiv, og det kommer kunderne til gode. Den erfarne chauffør ved jo, at dækkvaliteten har stor betydning for den samlede brændstoføkonomi, siger den administrerende direktør:

- Akkurat ligesom den erfarne chauffør også ved, at et slidbanedæk ikke bare er et slidbanedæk. De kan nok se ens ud, men der kan være stor forskel på gummikvaliteter, hvilket giver sig udslag i kilometer, vejgreb, rullemodstand etc.

- Samtidig er karkassens beskaffenhed vigtig, da det er den, der skal bære dækket gennem det næste liv. Dette er netop årsagen til, at vi hos Vulkan Dæk har investeret i den nyeste teknologi til at inspicere disse. Dermed sikrer vi os, at det færdige produkt bliver af bedste kvalitet.

Cold Hand Winery er et vineri, der ligger på et nedlagt landbrug omgivet af en frodig nedlagt æbleplantage i Læsten. Vineriets prisvindende frugtvine som Malus Danica, der netop har vundet guld i verdens største cider-konkurrence, kan købes og nydes i et delikat restaurant- og butiksmiljø. Foto: Johnny Pedersen

Guld til Cold Hand Winery, trafikken skal glide i Sønder Borup, og sådan får du et stærkt advisory board

Her kan du følge med i nyheder om begivenheder, profiler og regnskaber i og om Randers' erhvervsliv.

Eksklusiv æblevin vinder prestigefyldt pris

Endelig! Sådan skriver Cold Hand Winery på sin Linkedin-profil.

Vineriets eksklusive æblevin Malus Danica har nemlig vundet guld i Ciderworld, der er verdens største ciderkonkurrence.

Vinen fik hele 118 ud af 120 mulige point, og det var en international jury af de fremmeste eksperter, der smagte og vurderede æblevinen fra Læsten ud fra en specifik CiderWorld-vurderingsskala.

Malus Danica er en såkaldt kryokoncentreret æblevin, der er lavet på danske æbler af sorterne Ingrid Marie, Filippa, Elstar, Jonagold og Belle de Boskoop.

Det var opfindelsen af Malus Danica, der kickstartede Cold Hand-frugtvinseventyret i 2010. 

Mato Fiskehandel lukker

Mato Fiskehandel i Trangstræde i Randers må dreje nøglen om, fortæller butikken på sin Facebook-side.

- Det har været en rigtig svær beslutning, men de stigende priser, omkostninger og manglende varer, på specielt fisk og skaldyr, gør det ikke længere muligt for os at drive en sund forretning. Det har været en svær periode både erhvervsmæssigt og privat, skriver fiskehandlen, der åbnede for et års tid siden og i en pressemeddelelse uddyber:

Laksestykker, som før kunne sælges til 125 kroner for tre styk, er steget til 90-100 kroner stykket. Prisen på fiskefileter er næsten tredoblet, så en rødspættefilet nu koster det samme som en rødtunge. Olie til fritering er steget fra 80 til 240 kroner. Og med de efterspurgte rejer i bøtte er salget gået helt i stå, fordi der ganske enkelt ikke kan leveres plastikbøtter.

To nye signalanlæg i Sønder Borup

Sdr. Borup er ramt af et sandt byggeboom, og både nye boliger og erhvervsvirksomheder skyder op i det sydlige Randers.

Alt sammen øger det presset på vejnettet, men derfor har Randers Kommunes Erhvervs- og planudvalg netop besluttet, at der skal sættes gang i projekteringen af to nye signalanlæg, der skal få trafikken til og fra Tulipvej til at glide lettere.

Et af signalanlæggene skal regulere trafikken på Tulipvej/Gl. Århusvej. Og det andet signalanlæg på Tulipvej/Engelsholmvej skal gøre det nemmere at køre til og fra erhvervsområde mellem Tulipvej, E45 og Hadstenvej.

De nye signalanlæg etableres samtidig med, at Vejdirektoratet går i gang med at ændre ramperne til E45 ved afkørsel 43 Sdr. Borup.

Arbejdet forventes at gå i gang i 2024 og vil koste kommunekassen tre-fire millioner kroner.

Dansk Fitness i Jernbanegade lukker

Efter 13 år i Jernbanegade lukker Dansk Fitness, skriver Randers Amtsavis.

Lukningen skyldes, at træningscentret snart begæres konkurs på grund af gæld til Skattestyrelsen.

Ifølge ejeren Niels Rasmussen bunder konkursbegæringen i, at han ved en fejl har betalt afdrag til Skattestyrelsen for corona-lån fire dage for sent.

Sådan får du et alletiders advisory board

Et forløb med workshops vil give iværksættervirksomheder en række effektive værktøjer til at arbejde strategisk med et advisory board.

Det er Erhverv Randers, Bymakers, Nyibestyrelsen og Iværksætterdanmark, der står bag forløbet for iværksættere, der ønsker mere indsigt i, hvordan et advisory board kan bidrage til den strategiske udvikling.

Forløbet er for virksomheder, der er etableret efter 30. august 2016, og første workshop finder sted 23.august 2022 hos Erhverv Randers, der har til huse i Randers FC Businesspark.

Tilmeld dig her.